Βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

bomb

Η ισχύς της έκρηξης ξύπνησε όλη την Αθήνα!!!

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τύπου Nissan Sunny πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος ήταν η πρόκληση ζημιών σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στην περιοχή βρίσκεται γραφείο εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος έχει ελεγτικό ρόλο. H έκρηξη που σημειώθηκε στην οδό Αμερικής προκάλεσε ελαφρές υλικές ζημιές στις προσόψεις των κτιρίων. Οι δράστες αγνώστων στοιχείων προειδοποίησαν 1 ώρα πριν την επίθεση με 2 τηλεφωνήματα στην εφημερίδα των Συντακτών  και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Ζούγκλα λέγοντας πως «μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, υπάρχει Ι.Χ. με 75 κιλά εκρηκτικά, το οποίο θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση και εκκενώθηκαν έγκαιρα οι επικίνδυνες ζώνες. Από την έκρηξη δεν υπήρχαν θύματα. Στόχος των δραστών ήταν προφανώς η σύνδεση της επίθεσης με την σημερινή έξοδο της χώρας μας στις αγορές ομολόγων και την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ. Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν το θέμα και το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του γεγονότος στις δημοπρασίες ομολόγων.

Καθώς οι αγορές λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις με την ψυχολογία της μάζας παρά με καθαρά τεχνοοικονομικά κριτήρια είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση έπληξε όχι μόνο το κύρος της χώρας αλλά και το επιδιωκόμενο οικονομικό όφελος από την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δανειακών αναγκών. Είναι άραγε το διαφυγόν μέλος της 17Ν, ο Ξηρός πίσω από την επίθεση? Υπάρχει κίνδυνος η συγκεκριμένη επίθεση να είναι η αρχή μιας τρομοκρατικής καμπάνιας με στόχο όχι μόνο τα εσωτερικά της χώρας μας αλλά και την Ευρωπαική πολιτική γενικότερα.

Η αστυνομία έχει συλλέξει υλικό από τις κάμερες στην περιοχή καθώς και από τις πρώτες μαρτυρίες περαστικών στην ευρύτερη περιοχή. Κλιμάκιο επίσης της Αντιτρομοκρατικής διενεργεί έρευνες τόσο στον εκρηκτικό μηχανισμό όσο και σε πιθανούς άξονες διαφυγής των δραστών.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γίνεται το κέντρο των εξελίξεων. Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι έχει αρκετή αντοχή και μικρό φόβο έναντι τέτοιου είδους επιθέσεων σε βαθμό μάλιστα που να επηρρεάζεται αμυδρά. Εν αντιθέσει τα Διεθνή ΜΜΕ έχοντας και την τάση ή επιδίωξη υπερβολής τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός από ότι πραγματικά έχει.

Από τα χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα της επίθεσης φαίνεται πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χαμηλής τεχνολογίας ενώ οι δράστες επέλεξαν τέτοια ώρα ώστε να αποφευχθούν θύματα. Στο συγκεκριμένο είδος πολιτικής τρομοκρατίας έχει εκλείψει ο δυναμισμός του και δεν είναι σε θέση να διαταράξει την πορεία ή τις εξελίξεις στη χώρα. Η μόνη πιθανή επιδίωξη των τρομοκρατών ήταν η αποτυχία της δημοπράτησης ομολόγων. Καθώς όμως πέραν από το συμβολικό χαρακτήρα της επίθεσης, οι ζημιές ήταν μικρές και το χάος που προκλήθηκε ελάχιστο μάλλον ο στόχος των δραστών δεν επετεύχθη.

Η ελληνική Προεδρία και η στάση της χώρας στην Ουκρανική κρίση δεν φαίνεται να είναι τα αίτια της συγκεκριμένης επίθεσης. Καθώς όμως ζούμε σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο οι συνέπειες στο πολιτικό κύρος της χώρας μας είναι τέτοιας έκτασης που «φιλικές ή εχθρικές» προς την Ελλάδα χώρες βλέπουν έναν μια ρωγμή στο δυναμικό πρωσοπείο που έχει η χώρα μας τον τελευταίο καιρό λόγω πλεονάσματος και εξόδου στις αγορές. Καθώς η Μ.Ανατολή έχει βυθιστεί σε έναν ιδιότυπο πόλεμο στην Συρία, η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτικά εξαιρετικά ασταθή θέση και η Αίγυπτος έχει αβέβαιη προοπτική κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να συμπεριλάβουν στην αλυσίδα χάους και την Αθήνα.

Εντός της ημέρας θα φανούν τα αποτελέσματα στις Διεθνείς Αγορές και κατά πόσο η Ελλάδα βρίσκει πάλι το δρόμο  προς την σταθεροποίηση της Οικονομίας της ή ξαναπέφτει στην άβυσσο…

5 thoughts on “Βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

 1. Αμμωνιοδυνναμιτιδα (!). Το μαγειρικό λίπος που έχουμε στο σπίτι μας είναι η βάση πολλων εκρηκτικών. Συνήθως βάζεις επιπλέον κηροζίνη ή βενζίνη για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Γενικά μπορείς αν είσαι ειδικός να το φτιάξεις στην κουζίνα σου καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.
  Το συγκεκριμένο υλικό κάνει πολύ μεγάλο ωστικό κύμα καλύπτοντας μεγάλη περιοχή αλλά μικρή καταστρεπτικότητα

  Μου αρέσει!

 2. Νομίζω στα αγγλικά ο όρος συναντιέται ως ANFO ή ammonium nitrate/fuel oil

  Μεγάλες ποσότητες (κοντά στα 180kg) από το συγκεκριμένο εκρητκικό είχαν κατασχεθεί το 2010 από την ΕΛ.ΑΣ σε περιοχή στον Καρέα. Τότε το περιστατικό αυτό συνδέθηκε με τον Επαναστατικό Αγώνα.
  Χρήση έχει βρει τόσο με τον IRA όσο και την Al qaeda κατά την αποτυχημένη επίθεση το 1993 στους Δίδυμους Πύργους

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s