Αναφορά ΝΑΤΟ: Συγκέντρωση μεγάλων ρωσικών Δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

nato1

Επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα βρίσκονται κατά δεκάδες στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Από το στρατηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE) δόθηκαν στη Δημοσιότητα μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στο τέλος Μαρτίου και αποτυπώνουν μια μεγάλη κινητοποίηση στρατιωτικών Δυνάμεων που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Με βάση εκτιμήσει Νατοικών αξιωματούχων η δύναμη αυτή αριθμεί 40.000 άτομα και είναι άριστα εξοπλισμένη με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα διάφορων τύπων, επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, μαχητικά αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων μαχητικών εναέριας υπεροχής Su-27 καθώς και ιδιαίτερα εξελιγμένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 16 Μαρτίου 2014 αλλά ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι είναι αυθεντικές και τονίζουν ότι είναι παραποιημένες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 2013 (!).  

Ο ταξίαρχος των συμμαχικών δυνάμεων, κ.Gary Deakin και Διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης κρίσεων του SHAPE σε συνέντευξη που έδωσε σε Διεθνείς ρεπόρτερ ανέφερε:

«Οι Ρώσοι έχουν μια σειρά (στρατιωτικών) ικανοτήτων περιλαμβάνοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα, α/κ πυροβολικό …και όλα αυτά μπορούν να κινητοποιηθούν σε διάστημα ολίγων ωρών. Οι δυνάμεις αυτές έχουν απεσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και επί του παρόντος προκαλούν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής». 

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αδιάκοπα κάθε κίνηση στην περιοχή και έχει στη διάθεσή του τα μέσα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Παρόλες τις επανηλειμένες προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ για απόσυρση στρατευμάτων από την περιοχή, φαίνεται πως η Ρωσική πλευρά συνεχίζει να διατηρεί μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη στα σύνορα με την Ουκρανία. Η δύναμη αυτή θα χαρακτηρίζονταν ως μια δύναμη συνδυασμένων όπλων, πλήρως αυτόνομη και ικανή να καλύψει κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.Με τις πολιτικές αναταραχές που συμβαίνουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, η δύναμη αυτή παραμένει το μαλακό «μαζιλαράκι» για τους ρωσόφωνους σε περίπτωση που η μεταβαρική κυβέρνηση του Κιέβου απαντήσει με βία για να καταστείλει την πολιτική τους αυτονόμηση. Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να συγκεντρώσει ενισχύσεις από τις συμμαχικές Δυνάμεις στις όμορες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία ώστε να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Πέρα από συνολικά μια ενισχυμένη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-15 που έχουν μετασταθμεύσει σε συμμαχικές βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχει παρατηρηθεί κάποια άλλη αξιοσημείωτη κίνηση.

Ασχέτως των εξελίξεων των πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας θα έλεγε κανείς ότι και οι 2 πλευρές προετοιμάζονται για το χειρότερο, ή καλύτερα προσπαθούν με την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων να αποτρέψουν την άλλη πλευρά από την μαζική χρήση βίας και στρατιωτικών μέσων. Η Ρωσία από τη μεριά της ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε καταστολή των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία με μη αστυνομικές μεθόδους θα αντιμετωπιστεί άμεσα ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν φαινόμενα ελαφρά οπλισμένων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ομάδων να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και να παίρνουν την εξουσία σε ρωσόφωνες περιοχές, όπως συνέβη στην Κριμαία.
Ακολουθούν οι επίμαχες φωτογραφίες. Προσέξτε στο κάτω μέρος δεξιά φαίνεται το γεωγραφικό σημείο που τραβήχτηκαν.

nato5
nato2 nato4 nato3

 

5 thoughts on “Αναφορά ΝΑΤΟ: Συγκέντρωση μεγάλων ρωσικών Δυνάμεων στα σύνορα με Ουκρανία

 1. Kάτι που με ἀπασχολεί με αὐτήν την ὑπόθεση,εἶναι ἡ ὁμοιότητα με την περίπτωση της Κύπρου,συγκεκριμένα ἡ ὕπαρξη συνθήκης ἑγγυήσεως,με τρείς κατά σύμπτωση ἑγγυήτριες δυνάμεις:ἡ Ρωσσική Ὁμοσπονδία ἑγγυήθηκε μαζί με την Ε.Ε και τις Η.Π.Α την ἀνεξαρτησία και ἀκεραιότητα της Οὐκρανίας,ὅπως ἡ Τουρκία εἴχε ἑγγυηθεί μαζί με την ΒΡ,ἔεε Μ.Βρεττανία και Ἑλλάδα την ἀνεξαρτησία και ἀκεραιότητα της Κύπρου.
  Ἐάν ἡ Ρωσσία ἀποσπάσει τις ἀνατολικές ἐπαρχίες,ἤ ἕστω,ἐπιβάλλει κάποια ὁμοσπονδοποίηση,πόσο κοντά,θα βρεθοῦν οἱ θέσεις της Ρωσσίας με αὐτές της Τουρκίας στο Κυπριακό,ἤ,πόσο το «Οὐκρανικό προηγούμενο» θα σκιάσει την Κύπρο;
  Θεωρητικά,ἴσως ὑπάρχει και ἀντίστροφη ἀνάγνωση,ὄτι δηλαδή ἡ καταστολή της ρωσσικῆς ἐπεμβάσεως θα δημιουργούσε εὐνοϊκό προηγούμενο ἀποκαταστάσεως της νομιμότητος,με προβολή και στο Κυπριακό…
  Λυπᾶμαι,παίδες,ἀλλά για την Κύπρο και την Ἑλλάδα ἰσχύουν μόνο τα χείριστα σενάρια.
  Ἄς θυμηθοῦμε λίγη σχετικά πρόσφατη εὐρωπαϊκή ἱστορία:το Βερολίνο διχοτομείται ἀπό το Τείχος το 1961,ἡ Λευκωσία ἀπό την Πράσινη Γραμμή το 1964,και ἐπιπροσθέτως ἡ Κύπρος ὁλόκληρη ἀπό τους τουρκοκυπριακούς θύλακες,και ἀπό την Γραμμή Ἀντιπαραθέσεως το 1974.
  Το Βερολίνο ἐπανενώνεται το 1990,ὅπως και ὅλη ἡ Γερμανία,ἀλλά ἡ Λευκωσία ὅχι μόνο θα παραμείνει «Ἡ τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Εὐρώπης»,ἀλλά και βασική πρόβλεψη του σχεδίου Ἀννάν στην νέα του ἐπανέκδοση,εἶναι ἀκριβῶς ἡ διαιώνιση αὐτῆς της διχοτομήσεως,με μικρή διαφορά στην λεπτομέρεια:ὅτι πρακτικῶς,ἀντιστρέφει την ὑπόσταση της Κυπριακῆς Δημοκρατίας με τα Κατεχόμενα,ἀφοὺ ἡ Ζώνη Κατοχῆς θα εἶναι κατ΄οὐσίαν το ὑπαγορεύον μέρος,και ἡ ἕως τώρα Ἐλεύθερη Ζώνη το ὑπαγορευόμενο…

  Μου αρέσει!

 2. Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές. Η υπόθεση της Κύπρου είναι εσωτερικό πρόβλημα της Δυτικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Κάθε λύση προορίζεται να είναι μεσοβέζικη με την έννοια ότι προσπαθείται να ικανοποιηθούν και οι 2 σύμμαχες χώρες. (όχι απαραίτητα στο σκεπτικό της ισοτιμίας)
  Από την άλλη το Τείχος του Βερολίνου έπεσε όταν η Σοβιετική Ένωση ήρθε σε παρακμή
  Η Ελληνική πλευρά με την Τουρκία πολιτικά διχασμένη και οικονομικά σε πτώση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση με την προυπόθεση ότι οι πολιτικοί μας δεν χρησιμοποιούσαν μεσάζοντες για να λύσουν διμερείς διαφορές.
  Σε περίπτωση εξόρυξης ΦΑ και πετρελαίου σε Ελλάδα και Κύπρου χωρίς η Τουρκία να έχει πάρει μερίδιο, θα οδηγούσε την Τουρκία σε δελεαστικό παραμερισμό των διαφορών με την Ελλάδα τόσο για την κάλυψη των ολοένα μεγαλύτερων ενεργειακών της αναγκών όσο και για την μετατροπή σε κόμβο μεταφοράς (Κύπρος) για την Ευρώπη.

  Κάτι τέτοιο όμως θα προυπόθετε ισχυρή Ελλάδα και τουλάχιστον 10ετη προετοιμασία. Μπορούμε να μετατρέψουμε με λίγα λόγια την αρνητική τροπή που πέρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό αν και μόνο αν αποφασίσουμε να δελεάσουμε τους «αιώνιους» εχθρούς μας.

  Μου αρέσει!

 3. dg,αὐτό το «μόνο αν αποφασίσουμε να δελεάσουμε τους “αιώνιους” εχθρούς μας.» δέν ἔπρεπε να το πείς φωναχτά,διότι κάτι τέτοιες «πάσες» ψάχνουν οἱ ἀνά την ἐπικράτεια φοβικοί,συμπεριλαμβανομένων των τετρομαγμένων της Βασιλίσσης Σοφίας.

  Μου αρέσει!

 4. Χαχα αν το απομονώσει κάποιος ακούγεται κάπως.
  Υπάρχει όμως μια λεπτή διαφορά, η λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι βιώσιμη λειτουργικά.
  Όσον αφορά την Ουκρανία βλέπω την αναστατωση που προκαλείται στην Ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ειδικά μέρες ως πολιτικό πάτημα της Ρωσίας για σταδιακή ολική ανατροπή ακόμη και της τωρινής κυβέρνησης ενόψει εκλογών τον Μάιο

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s