Τα «Δωρεάν» αμερικανικά Μ113Α2 και το πραγματικό κόστος

Η ενίσχυση με μεταχειρισμένα Μ113 πόσο θα ενισχύσει τελικά τις ΕΕΔ?

Η ενίσχυση με μεταχειρισμένα Μ113 πόσο θα ενισχύσει τελικά τις ΕΕΔ?

Οι διαδικασίες απόκτησης πλεονάζοντος μεταχερισμένου υλικού από αμερικανικά αποθέματα μετά από πολυετή προσπάθεια κατέληξαν μέχρι πρόσφατα στην αποδέσμευση περίπου 460 μεταχειρισμένων οχημάτων της οικογένειας Μ113, περιλαμβανομένου 225 ΤΟΜΠ Μ113Α2, 128 οχήματα διοίκησης Μ577Α2, 106 τεθωρακισμένα οχήματα-φορείς Α/Τ  Μ901Α2 (εξοπλισμένα με δίδυμο εκτοξευτή Μ220 TOW) καθώς και ενός οχήματος φορέα όλμου ΤΟΜΟ Μ106 των 4.2in. To συγκεκριμένο Μ106 είναι το τελευταίο όχημα του τύπου σε λειτουργική κατάσταση και παραχωρείται στην Eλληνική πλευρά η οποία είναι πλέον ο μεγαλύτερος χρήστης. Η μεταφορά των οχημάτων θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου και θα στοιχίσει περί τα 4 εκ Ευρώ. Επιπλέον τα οχήματα αυτά θα υποστούν τις όποιες αναγκαίες διαδικασίες επιθεώρησης και συντήρησης στις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ.

Τα καλά νέα σταματάνε εδώ… Μετά την παραλαβή τους τα συγκεκριμένα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα εν ενεργεία ΤΟΜΑ BMP-1 τα οποία εξοπλίζουν μονάδες τις ΑΣΔΕΝ. Μετά από 20ετη εγκατάλειψη από την παραλαβή τους τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ δεν είναι πλήρως λειτουργικά ενώ δεν έχει περάσει καν σαν σκέψη η όποια αναβάθμισή τους ή ανακατασκευή τους. Πιθανόν τα 350 περίπου οχήματα αυτά να χορηγηθούν στο Ιράκ τα οποία ήδη είχε παραλάβει 150 οχήματα που υπηρετούσαν με τον ΕΣ.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΕΣ για τους Μηχανοκίνητους Σχηματισμούς του (?). Στην ουσία ο ΕΣ αντικαθιστά τα δυσλειτουργικά ΒΜP-1 με ένα υποδεέστερο σχεδιαστικά όχημα το οποίο έχει υποτυπώδη οπλισμό και ανεπαρκή προστασία. Η Eλληνική πλευρά διαλέγει την εύκολη λύση για να γεμίζει με υλικό στα χαρτιά Μ/Κ σχηματισμούς χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται ότι τα οχήματα αυτά θα κληθούν να επιχειρήσουν σε ένα ολοένα και πιο φονικό περιβάλλον.

Κόστος σε ανθρώπινες ζωές

Σε περίπτωση επιτυχούς ελληνικής αντεπίθεσης στον Έβρο, ταπεινά τεχνολογικά μέσα όπως ο όλμος HY-12Di των 120mm αναμένεται να αποδεκατίσουν το Ελληνικό Μ/Κ πεζικό

Σε περίπτωση επιτυχούς ελληνικής αντεπίθεσης στον Έβρο, ταπεινά τεχνολογικά μέσα όπως ο όλμος HY-12Di των 120mm αναμένεται να αποδεκατίσουν το Ελληνικό Μ/Κ πεζικό (Πηγή Defencetalk.com)

Καθώς διανύουμε την δεύτερη  δεκαετία του 21 αιώνα και έχοντας υπόψιν τις εξελίξεις στον εξοπλισμό της Τουρκικής πλευράς, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ορισμένες κρίσιμες επισημάνσεις.

 1. Το Μ113 σχεδιάστηκε ως ένα ελαφρύ αερομεταφερόμενο τεθωρακισμένο όχημα με γνώμονα την δράση του σε φίλιο έδαφος για την ταχεία μεταφορά στρατιωτών στην 1η Γραμμη και την προστασία τους από ενέδρες. Την εποχή εκείνη τη δεκαετία του 60 το κύριο Α/Τ μέσο του εχθρικού πεζικού ήταν πυροβόλα ανευ οπισθοδρομήσεως τα οποία είχαν μικρή ακρίβεια ιδιαίτερα κατά κινούμενων στόχων. Στις μέρες μας το Τουρκικό πεζικό διαθέτει δεκάδες χιλιάδες φορητά Α/Τ Μ72Α2 LAW καθώς και 340 περίπου φορητά Α/Τ ΕRYX  (πριν τερματιστεί η εγχώρια τουρκική παραγωγή τους λόγω οικονομικών διαφωνιών με την MBDA). Επίσης τα Μ113 δεν αντέχουν σε πυρά από όπλα διαμετρήματος μεγαλύτερου του 7.62Χ51 mm. Αυτό σημαίνει πως θα βρεθούν σε δυσχερή θέση ακόμη και απέναντι σε βαριά πυροβόλα 12,7mm τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από διάφορα οχήματα πόσω δε μάλλον από πυροβόλα 25mm που εξοπλίζουν τα τουρκικά ΤΟΜΑ AIFV.
 2. Τα οχήματα της κατηγορίας Μ113Α2 είναι ικανά να εφοδιαστούν με πρόσθετη θωράκιση με πλακίδια ERA για προστασία από Α/Τ όπλα όπως το RPG-7. Κάποια προμήθεια ή κάποιο πρόγραμμα περιορισμένης αναβάθμισης της θωράκισης δεν προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια από το ΓΕΣ. Τα οχήματα θα ενταχθούν σε ελληνική υπηρεσία όπως είναι ελαφρά θωρακισμένα…
 3. To M113 προσφέρει κάποια μικρή προστασία από πυρά πυροβολικού. Έχοντας όμως υπόψιν τους αριθμούς μέσων που διαθέτει το Τουρκικό Πυροβολικό και τους περιορισμένους χώρους και δρομολόγια κίνησης στα νησιά τίθεται ένα καίριο ερώτημα κατά πόσον αυτά τα οχήματα είναι ικανά να επιβιώσουν τις πρώτες ώρες του πολέμου κάτω από πυκνά πυρά του εχθρικού πυροβολικού.
 4. Σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που παράτησε πρόωρα τα σχέδια για απόκτηση βαρέων όλμων των 120mm, η Τουρκική πλευρά διαθέτει σε υπηρεσία περί τους 600 ρυμουλκούμενους όλμους ΗΥ-12DI των 120 mm. H εμβέλεια του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει τα 8 km και είναι ιδανικό μέσο για έμμεσα πυρά κατά τη διάρκεια ενέδρας λόγω του μεγάλου όγκου πυρός που μπορεί να εκτοξεύσει σε μικρό χρόνο. To βεληνεκές του όλμου αυξάνεται στα 12.800 μέτρα με τη χρήση πυραυλοωθούμενων πυρομαχικών (!) μετατρέπωντάς το σε μικρής εμβέλειας πυροβολικό.
 5. Κατευθυνόμενες Ρουκέτες Cirit οι οποίες θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνα standard εξοπλισμό των τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων. Είναι χαμηλού κόστους και κατάλληλη για μαζική χρήση. Με τον τρόπο αυτό τα 33 ΑΗ-1 W/P Cobra καθώς και τα 60 υπο προμήθεια (9 ήδη παραδόθηκαν) Τ-129 Atak θα μετατραπούν σε ιδιαίτερα φονικές μηχανές. Η μαζική χρήση τους τόσο κατά οχυρωμένων θέσεων όσο και κατά ΤΟΜΠ όπως το Μ113 από μεγάλη απόσταση θα φέρει σε δύσκολή θέση τα ελληνικά πληρώματα.
 6. Η ύπαρξη δεκάδων UAV από Τουρκικής πλευράς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη I-GNAT Μεσαίου Ύψους, το φορητό εκτοξευόμενο από το χέρι Bayraktar Tactical Mini-UAV, καθώς και το μελλοντικό ANKA Μεγάλου Ύψους θα επιτρέψουν στην Τουρκική πλευρά την λεπτομερή από αέρος αναγνώριση των κινήσεων της Ελληνικής πλευράς σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων τόσο στο μέτωπο του Έβρου όσο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποτελέσουν χρησιμες για το Τουρκικό Πυροβολικό το οποίο θα προσπαθήσει να εκτελέσει μαζικά πυρά για να εξαλείψει τις μικρές αριθμητικά Ελληνικές Xερσαίες Δυνάμεις.

Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του μετώπου στον Έβρο πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της το ιδιαίτερο φονικό περιβάλλον που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Έλληνας στρατιώτης. Ελαφρά θωρακισμένες δυνάμεις σε μικρούς αριθμούς είναι καταδικασμένες είτε στην εξόντωση είτε στην μη έξοδό τους από καλά προστατευμένους χώρους, γεγονός που τις οδηγεί σε τακτική ακινησία και δίνει το πλεονέκτημα στον αντίπαλο. Η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χειροτερεύει όχι τόσο των Τουρκικών ικανοτήτων αμφίβιων επιχειρήσεων όσο λόγω της εγγύτητας τους στα τουρκικά Παράλια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ελληνικά νησιά βρίσκονται εντός βεληνεκούς ακόμη και τουρκικών όλμων των 120 mm.

Ουδεν κρυπτόν υπό το μάτι των UAVs στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ουδεν κρυπτόν υπό το μάτι των UAVs στο σύγχρονο πεδίο μάχης…Στη φωτογραφία το UAV I-GNAT, 20 με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Τουρκική Αεροπορία

Αντί της αφιέρωσης ανθρώπινων πόρων και χρημάτων για την αξιοποίηση των νέων μεταχειρισμένων M113, κρίνεται σκόπιμη κάποια προσπάθεια ενίσχυσης της θωράκισης του υπάρχοντα στόλου των ΤΟΜΠ Λεωνίδας ΙΙ και Μ113 Α1/Α2. Δεν έχει νόημα να μεγαλώνουμε σε αριθμούς και να αποτελούνται οι Μ/Κ ταξιαρχίες κρούσης από εντελώς ακατάλληλα οχήματα τα οποία θα μετατραπούν σε παγίδες θανάτου για την επιβιβαζόμενη ομάδα πεζικού. Σε περίπτωση πολέμου το κόστος σε ανθρώπινες ζωές σε αυτήν την περίπτωση θα είναι δυσβάσταχτο….

14 thoughts on “Τα «Δωρεάν» αμερικανικά Μ113Α2 και το πραγματικό κόστος

 1. Δεν βρισκω καν νοημα να μπουν αυτα τα ΤΟΜΠ στην 1η γραμμη-μονο να χρησιμευσουν για γρηγορη μετακινηση ομαδων πεζικου προστατευομενα απο ενεδρες.

  Αλλιως για να μπορεσουν να συνεισφερουν, καθισταται επιτακτικη η θωρακιση των ΤΟΜΠ μεσω εξτρα προστασιας.

  Ωστοσο δεν ειμαι αισιοδοξος-εδω καλα δεν βαζουμε ασπιδια στους πολυβολητες, μην περιμενουμε για κατι παραπανω.
  Γενικοτερα ο ΕΣ εδω και δεκαετιες δεν ασχολειται με την ποιοτητα του στρατευματος-παρα μονο με τις ΕΔ, τα νεα του ακριβα παιχνιδακια και που και που σκουζει για τον αριθμο.

  Μου αρέσει!

 2. Ο ΕΣ οδηγείται έτσι σε αδιέξοδο.
  Πως θα κινηθούν και με τι τρόπο οι Μ/Κ δυνάμεις του ?
  Τα Λεωνίδας ΙΙ δεν επαρκούν σε αριθμούς και χρειάζονται και αυτά εξτρα θωράκιση.
  Ανυσηχώ που δεν υπάρχει καν σκέψη για πρόγραμμα μερικού εκσυγχρονισμού των υπηρετούντων ΤΟΜΠ.

  Και το ερώτημα είναι γιατί?
  Θεωρείται ο Έλληνας Στρατιώτης αναλώσιμος?
  Δεν προτιθέμεθα να διεξιάγουμε επιθετικό αγώνα και εφυσηχαζόμαστε στις «ενισχυμένες» αμυντικές μας θέσεις ?

  Μου αρέσει!

 3. Ο Έλληνας στρατιώτης θεωρείται αναλώσιμο είδος. Αυτό φαίνεται πρωτίστως από την ανύπαρκτη εκπαίδευση των νοσοκόμων μάχης. Ως ιατρός στην Άρτα και πριν πάρω ειδικότητα δεν έμαθα τίποτα για αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης. Ευτυχώς είχα μάθει σε εφημερίες να κάνω ράμματα……Πολύ άσχημο για το ηθικό να ξέρεις ότι νέα παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας αιμορραγιών που σταματούν με ένα απλό πιεστικό επίδεσμο.

  Μου αρέσει!

 4. Καλως ήλθες στην παρέα silverakos !
  Πολύ σημαντική παράμετρο θέτεις.
  Δυστηχώς και σε πολλές μονάδες η ειδικότητα νοσοκόμος μάχης είναι άγνωστη λέξη πόσο δε μάλλον όταν σε ΤΑΕ προβλέπεται και από τους κανονισμούς χωρίς ωστόσο ποτέ (λόγω των διάσπαρτων εκατοντάδων στρατοπέδων και της λαθεμένης νοοτροπίας) να επαρκεί η εκπαίδευση ή ακόμη και οι αριθμοί των νοσοκόμων μάχης

  Μου αρέσει!

 5. Εἶμαι της γνώμης ὅτι οὔτε τα «Λεωνίδας ΙΙ»,με ὅποια πρόσθετη θωράκιση, ἀλλά οὔτε και τα Marder 1A3,οὔτε κἄν τα CV-90 των τελευταίων ἐκδόσεων θα καταστοῦν ποτέ ἄτρωτα ἀπέναντι σε μία πλειάδα ἀκόμη και φορητῶν Α/Τ ὅπλων του Πεζικοῦ,ἀπό LAW,RPG,Panzerfaust,SMAW και τα τοιαύτα,με διατρητικές δυνατότητες ἕως και 700(!)χιλιοστῶν RHA και ἀκολουθούσες (tandem) κεφαλές.
  Για τα θραύσματα πυροβολικοῦ,ἴσως ἐξασφαλίζεται κάποια προστασία,ἀλλά και ἐκεί το παιχνίδι μετατοπίζεται ἀναπόδραστα στα ἐξελιγμένα κατευθυνόμενα βλήματα ΠΒ ὅπως Excalibur,Bonus,Krasnopol,Smart,και παρόμοια,ἑνώ ἀντίστοιχα ἀναπτύσσονται ἤδη και για τους ὅλμους των 120,π.χ το Krasnopol,ἴσως διατίθεται για ὅλμους των 120 την στιγμή που συζητούμε.
  Ἔτσι ὅμως,το δίλημμα που τίθεται εἶναι εἴτε ἐναέρια ἐπικράτηση και δυνατότητα του φίλιου ΠΒ να καταστείλει το ἐχθρικό, εἴτε θωρηκτά της στεριᾶς,ὅπως τα Nammer/Temsah/GCV, εἴτε ὅλα αὐτά μαζί,και μάλιστα με αὐτήν την σειρά.
  Ἄν ἐπιτευχθοῦν αὐτά,(ξέρω,ξέρω) τότε και τα Μ-113Α1/Α2 θα καταστοῦν ἐπαρκή.

  Μου αρέσει!

 6. καλο το αρθρο…μια επισημανση γιατι
  ‘ Η ελληνική πλευρά ‘ και οχι ‘ Η Ελληνική πλευρά’;
  καθως επισης
  ‘ ελληνικής αντεπίθεσης ‘ και οχι ‘Ελληνικής αντεπίθεσης’
  και ουτω καθε εξης ενω…υπαρχει
  ‘Τουρκική πλευρά ‘…

  φιλικα …διορθωστε το…ει δυνατον…

  Μου αρέσει!

 7. @AΧΕΡΩΝ
  Ίσως πιστεύω είναι κατάλληλη η διερεύνηση συστημάτων ενεργής προστασίας για τα ΤΟΜΠ μας, ιδιαίτερα της 1ης Γραμμης. Συστήματα όπως το Trophy ή το Arena ενδείκνυται. Βέβαια η λύση αυτή έχει κόστος και πολλές παρενέργειες. Σε αρχική φάση μπορεί απλά να αναβαθμιστεί η παθητική θωράκιση των οχημάτων και ίσως και κάποια πλακίδια ERA στο μπροστινό τόξο.
  Ας καταστήσουμε τα οχήματά μας ισχυρά προστατευμένα εναντίον επιθέσεων με όλμους 120mm, ΠΒ 155mm καθώς και Α/Τ όπως τα RPG-7 και LAW τα οποία βρίσκονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς με τον Τουρκικό Στρατο. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβιωσης από ένα μεγάλο φάσμα απειλών.
  Για την ώρα κατευθυνόμενα βλήματα το Τουρκικό Πυροβολικό δεν νομίζω να διαθέτει. Βέβαια στο μελλον κανείς δεν ξέρει.
  Εν αντιθέσει με το ελληνικό ΠΒ.
  Ατρωτο όχημα δεν νομίζω να είναι εφικτό να βγάλουμε ποτέ.
  Νομίζω πως στο μέλλον με βάση την εμπειρία μας από το πρόγραμμα LEO 2 θα μπορούσαμε να παράγουμε ένα βαριά θωρακισμένο ΤΟΜΠ.
  Για την ώρα μετασκευή παλαιών αρματών M60,LEO1 σε ΒΤΟΜΠ.
  Άραγε πόσα από τα αποσυρόμενα άρματα έχουν πάει στο διαλυτήριο?Εχω την εντύπωση πως τουλάχιστον 90 Μ60 βρίσκονται ακόμη και τώρα επιχειρησιακά

  @Chris Yiannas
  Corrected !

  Μου αρέσει!

 8. Φίλε Αχέροντα βάση της λογικής σου τα τ/θ είναι εν πολύς άχρηστα καθώς όντως είναι ευάλωτα σε επιθέσεις φορητών και γενικά πάσης φύσεως α/τ όπλων. Αυτό όμως ισχύει όταν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. Από τη φύση τους οι τ/θ σχηματισμοί είναι όπλο ελιγμών. Δεν είναι τυχαίο ότι φέρουν τα παλαιά εμβλήματα του ιππικού. Συνεπώς εάν χρησιμοποιηθούν σε στατικό ρόλο ή συνοδεία πεζικού είναι καταδικασμένα (Γαλλία 1940). Τα συστήματα τερματικής άμυνας αναπτύχθηκαν από τους ισραηλινούς επειδή κατεξοχήν χρησιμοποιούν τ/θ σε αστικό περιβάλλον και τα υιοθετούν οι Αμερικανοί για τους ίδιους λόγους. Ο δικός μας στρατός χρειάζεται τ/θ με ευκινησία και δύναμη πυρός. Το πρόβλημα δεν είναι καθεαυτό το Μ113 όσο το δόγμα που χρησιμοποιούμε. Αδύναμο να διασπάσει εχθρικές γραμμές καθώς στερείται θωράκισης, ευκινησίας και δύναμής πυρός οφείλει να αποβιβάσει το πεζικό πριν φθάσει το ίδιο στο βεληνεκές των άμεσων εχθρικών πυρών. Αυτό όμως είναι και το δόγμα μάχης του ΕΣ όσον αφορά το μηχανοκίνητο πεζικό. Στις ασκήσεις που κάνουμε συχνά καλύπτεται από άρμα μάχης και κατόπιν αποβιβάζει το πεζικό που θα προχωρήσει στον ΑΝΣΚ. Στην ουσία δεν έχουμε μηχανοκίνητο πεζικό αλλά εποχούμενο επί ερπύστριας κανονικό πεζικό. Διαφορετική χρήση του οχήματος θα οδηγήσει σε απώλεια του μαζί με το πλήρωμα και την ομάδα μάχης. Γιαυτό ο ΕΣ απαξίωσε τα Bmp 1 όπως και τα γαλλικά τομα πριν από αυτά και αδιαφορεί για τα μαρντερ που διαλύουν οι Γερμανοί και πλέον φαντάζομαι θα προσέφεραν έναντι συμβολικού τιμήματος. Θεωρώ ότι η επέλαση στην ανατολική Θράκη είναι αδύνατο να συμβεί με τα υπάρχοντα μέσα καθώς οι μόνες σοβαρές δυνάμεις ελιγμού είναι τα άρματα μάχης. Η έλλειψη ΤΟΜΑ που μπορούν μαζί με τα άρματα να διαρρήξουν της εχθρικές γραμμές και να κάνουν υπερκερωτικούς ελιγμούς προβάλλοντας θώρακα και δύναμη πυρός και αποβιβάζοντας το πεζικό όταν χρειάζεται πχ πριν από κατοικημένες περιοχές ή περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν ενέδρες (δάση κτίσματα κτλ) υπονομεύει τη δυνατότητα μηχανοκίνητου ελιγμού γενικά. Είναι θλιβερό αν και πρωτοπόροι σε τακτικές σε όλη την ιστορία μας να έχουμε μείνει τόσο πίσω………

  Μου αρέσει!

 9. @dg,silverakos
  Το πρόβλημα με την ἰσχυρή προστασία των ΤΟΜΠ ἕναντι RPG και LAW,εἶναι ὅτι χρειάζεσαι ἀπλούστατα πάρα πολλή θωράκιση,που τα Μ-113 δέν θα μπορέσουν ποτέ να σηκώσουν,ἔιτε συστήματα τερματικῆς προστασίας,που ὅμως εἶναι πολύ ἀκριβά για να ἀποκτηθοῦν σε ἐπαρκείς ἀριθμούς.
  Ἐπίσης,μέχρι στιγμής δέν ἔχει διευκρινιστεί ἡ ἱκανότητα των συστημάτων αὐτῶν στην ἀναχαίτιση κατακορύφων βολῶν,π.χ ἀπό Smart-s.
  Ἔτσι,καταλήγουμε πάλι στην ἑναέρια ὑπεροχή και την δυνατότητα του ΠΒ και της ΑΣ να σιγήσει το ἐχθρικό,και ἀκολούθως να «σκουπίσει» τον δρόμο των δικῶν μας σφηνῶν που θα κάνουν τις διαρήξεις τοποθεσίας και τις πλαγιοκοπήσεις.
  Ἡ καλύτερη προστασία θα προέλθει,ἰδανικά,ἀπό την ἐξουδετέρωση των ἐχθρικῶν ὅπλων και των χειριστῶν τους.
  Ὑπό την ἀπλή βεβαίως προϋπόθεση ὅτι οἱ κατ΄ἐξοχήν δυνάμεις ἐλιγμοῦ θα ἐλευθερωθοῦν ἀπό τις ζώνες εὐθύνης των ΜΠ,και θα τους ἐπιτραπεί να πολεμήσουν ὅπως ταιριάζει στην δομή και το δόγμα τους.

  Μου αρέσει!

 10. Φιλτατε σιλβερακο,

  θα συμφωνησω εν μερει με τον Αχεροντα.Επισης θα επισημανω κατι:

  Τα ΤΟΜΑ δεν ειναι ο μονος τροπος για να κανεις σωστη χρηση του αρματος.Μια χαρα τα αρματα μπορουν να σπασουν τις γραμμες του αντιπαλου και αφου συμβει αυτο, τα ΤΟΜΠ να μεταφερουν ταχυτατα μεγαλους αριθμους ΠΖ μεσα απο το ανοιγμα στα μετοπισθεν, ετσι ωστε να μην προλαβουν να κλεισουν την τρυπα.

  Αυτο ειναι μια χαρα ΜΧ ΠΖ παρα τους κατα καιρους αφορισμους πως στο ΜΧ ΠΖ το μεσο κινησης του ΠΖ πρεπει αναγκαστικα να πολεμαει-για ονομα, πριν τα ΤΟΜΑ δλδ δεν υπηρχε ΜΧ ΠΖ στον ΒΠΠ;

  Χωρια που συμμετοχη ΤΟΜΑ σε αρματομαχια αποτελει καθαρη αυτοκτονια-και δεν μπορουν να αντιμετωπισουν τα αρματα ΚΑΙ με καθε καταστροφη θα πεθαινουν εκτος απο τους χειριστες και οι μεταφερομενοι στρατιωτες.

  Επομενως κακως υπερθεματιζεται η αποψη για ελλειψη ΤΟΜΑ-τα ΤΟΜΑ ειναι ενας υβριδικο οχημα, ενα τραβεστι αν μου επιτρεπεται, τα οποια οπως και τα κανονικα τραβεστι, δυσκολευονται να βρουν τη θεση τους στο συγχρονο κοσμο. Ειδικα σε στρατους που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΛΑΡΧΩΝ.

  Περισσοτερο λοιπον με προβληματιζει η κινητικοτητα(ταχυτητα) και η προστασια των ΤΟΜΠ μας παρα η απουσια ΤΟΜΑ.Και εκει πρεπει να εστιασουμε.

  ΥΓ.Βαρκαρη, δεν ειμαι σιγουρος για παθητικη προστασια στα παπακια.Μπορει με χαμηλο βαρος να πετυχεις πολυ καλη προστασια, απο συνθετα ατσαλιου μαγνησιου ΕΩΣ και σχαρες οπως οι ισραηλινοι.

  Μου αρέσει!

 11. Φίλε καλημέρα.
  Δεν έχω αναφέρει πουθενά για αντιπαράθεση ΤΟΜΑ και αρμάτων. Συμφωνείς επιπλέον μαζί μου ότι από τα Μ113 λείπει η ευκινησία και η προστασία θώρακα. Τώρα η χρήση των ΤΟΜΑ είναι άλλη συζήτηση.
  Έχεις παρατηρήσει επανειλημμένα σε ασκήσεις βολές ZU-23 κατά χερσαίων στόχων. Συνεπώς ο ΕΣ εκτιμά τα αποτελέσματα πυροβόλων όπλων μικρού διαμετρήματος και υψηλής ταχυβολίας κατά χερσαίων στόχων. Αυτό είναι μία τακτική του ΒΠΠ την οποία ακολούθησαν πρώτοι Γερμανοί με Α/Α πυροβόλα 20mm . Οι σύγχρονοι στρατοί την εφαρμόζουν με προστασία θώρακα σε οχήματα τραβεστί όπως λες τα οποία έχουν θέση στις μηχανοκίνητες μονάδες. Τα ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ είναι ακατάλληλα για ειρηνευτικές αποστολές και κατάλληλα για πόλεμο έναντι βαριά οπλισμένου εχθρού (ΤΣ). Τα οχήματα αναγνώρισης (VBL) που χρησιμοποιεί ο ΕΣ για επίθεση- σε εχθρικές θέσεις πεζικού και υποστήριξη φίλιου πεζικού είναι πιο κατάλληλα για ειρηνευτικές αποστολές.
  Αυτά.

  Μου αρέσει!

 12. a)Ειτε τροχοφορο ειτε ερπυστριοφορο, το ΤΟΜΑ εχει βρει τη θεση του πρωτιστως σε ειρηνευτικες αποστολες εναντι φυλαρχων σε Ασια και Αφρικη με RPG και οχι απεναντι οργανωμενων στρατων με ικανα αντιαρματικα οπλα μεγαλου βεληνεκους που μπορουν οχι μονο να ανταποδωσουν αλλα και να καταστρεψουν το μεσο μεταφορας.Πως θα βαλεις το ΤΟΜΑ να ακολουθει απο κοντα τα αρματα οταν στον περιγυρο υπαρχουν TOW,Cornet, Milan;

  β)Τα οχηματα αναγνωρισης ειναι αυτα που λεει η φραση, οχηματα αναγνωρισης που θα αναχαιτισουν μικρες αναγνωριστικες ομαδες ή θα προσβαλλουν απο μακρια στοχους με στοχο απλα να τους καθυστερησουν για λιγο.

  γ)Ενα ΤΟΜΠ δε θα εχει ποτε μεγαλη δυναμη πυρος-δεν ειναι αυτη αλλωστε η λογικη του(σε αντιθεση με το ΤΟΜΑ).Συμφωνω πως στα παπακια η προστασια και η ευκινησια χρηζει βελτιωσης ΑΛΛΑ μια χαρα ΜΧ ΠΖ ειναι το πεζικο στα παπακια αφου ΔΕΝ θα παει με το παπακι στις γραμμες του εχθρου αλλα θα ακολουθησει τα αρματα που θα τις διασχισουν.Αυτο μπορει να το κανει-το ζητημα ειναι οι μεγαλες τους απωλειες, εξου και το θεμα της θωρακισης και της κινητικοτητας.

  δ)Δυστυχως φιλε απο το παπακι δε λειπει μονο η προστασια θωρακα.Λειπουν ασπιδια σε πολυβολητες, λειπει πλευρικη προστασια, λειπει πολυ πραγμα…

  Μου αρέσει!

 13. Kαι ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ σε αναλογια2/1 το καθενα για το δικο του ρολο.Φυσικα μιλαμε για ΤΟΜΠ στην κατηγορια του ΝΑΜΜΕΡ αλλιως δεν εχει νοημα!Που θα το βρουμε;Ας προσεχαμε οταν στελναμε προς διαλυση τα αρματα της σειρας Μ.Οντως ο Ελληνας στρατιωτης ειναι αναλωσιμος γιαυτο και παραμενει ανεκπαιδευτος.Οι Ευελπιδες νομιζουν οτι μπορουν να νικησουνε ενα πολεμο μονοι τους

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s