Ενεργειακή Αναβάθμιση της Ελλάδας

petrelaio174

Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σε μια κόμβο και παραγωγό ενέργειας για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 14 Μαίου υπογράφηκαν οι πρώτες συμβάσεις για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε τρια οικόπεδα στην Δυτική Ελλάδα. Τα  οικόπεδα βρίσκονται στο Κατάκολο, στην θαλάσσια περιοχή του Πατραικού Κόλπου καθώς και στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά εκτιμάται ότι θα αντληθούν κοντά στα 250 εκ βαρέλια πετρελαίου. Οι συμβάσεις μίσθωσης και εκμετάλλευσης αναμένεται να δώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο γύρω στα 15 δις Ε σε βάθος χρόνου. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ένα συνδυασμό άμεσης φορολογίας πάνω στις πωλήσεις με έναν συντελεστή της τάξης του 25 % (5%  είναι ο περιφερειακός φόρος και θα αποδίδεται άμεσα στην εκάστοτε περιφέρεια συμβάλλοντα στην ανάπτυξης της περιοχής) και ετήσιου μισθώματος το οποίο καθορίζεται από το ύψος της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής και ενός  συντελεστή εσόδων και εξόδων. 

Οι παραπάνω συμβάσεις υπογράφηκαν με τις ακόλουθες κοινοπραξίες:

  1. Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.
  2. Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ.
  3. Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον.

Οι παραπάνω συμβάσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος από τον μεγάλο όγκο συμβάσεων που θα παραχωρηθούν τον προσεχή Ιούνιο σε Κρήτη και σε Ιόνιο.

Επιπλέον από το επόμενο έτος θα ξεκινήσουν να προσφέρονται τρία τουλάχιστον μεταπτυχιακά προγράμματα με ειδίκευση στην εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογοναθράκων. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αναμένεται να έχουν ενεργό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην αξιοποίηση και βελτιστοποίηση των μεθόδων εξόρυξης όπως και στην αξιοποίηση των όποιων Δικτύων Μεταφοράς και Logistics που απαιτούνται. Ενόψει στην ουσία ίδρυσης ενός νέου κλάδου στην οικονομία αναμένεται μεγάλος όγκος επενδύσεων και έρευνας από τα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ξεκινάει πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης των Ελλήνων Μηχανικών μέσω 2 προγραμμάτων. Συγκεκριμένα ο ένας κλάδος αφορά την εξορυξη φυσικών πόρων και μετάλλων και ο δεύτερος κλάδος ασχολείται με την Εξόρυξη και Επεξεργαςία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Συνολικά το ΤΕΕ μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες για την πρακτική άσκηση θα απασχολήσει τουλάχιστον 150 νέους μηχανικούς.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το αβέβαιο παγκόσμια ενεργειακό μέλλον και οι πολύ υψηλές τιμές των υδρογοναθράκων λόγω μεγάλης ζήτησης των βιομηχανιών του ανεπτυγμένου κόσμου σκιαγραφούν μια μεγάλη ζήτηση ενέργειας την οποία τα Ελληνικά και Κυπριακά κοιτάσματα πετρελαίου και Φυσικού Αερίου θα μπορούσαν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό.

Ο ρόλος της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις όποιες ευκαιρίες ώστε η χώρα να καταφέρει να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη. Σε συνδυασμό με το τεράστιο δυναμικό σε αιολική και ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια που διαθέτει λόγω γεωγραφίας θα μπορούσε να την μετατρέψει σε μινι-ενεργειακό γίγαντα τόσο σε ορυκτά καύσιμα όσο και σε αέναη ηλεκτρική ενέργεια απο ΑΠΕ.

Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα με τρόπο συλλογικά ωφέλιμο όπως η Νορβηγία και να βγούμε σταδιακά από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα το ΠΝ θα διαδραματίσει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στην προστασία των συγκεκριμένων περιοχών ιδιαίτερα στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκκίνηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της κατασκευής 3 νέων υποβρυχίων U-214 και της παραλαβής του εκσυγχρονισμένου U-209 AIP «Ωκεανός» (S-118).

Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς….

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s