Συστάσεις Βενιζέλου στη Ρωσία για μη αναγνώριση των Δημοψηφισμάτων στην Ανατολική Ουκρανία

ben

Μετά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στο Λούχανσκ και Ντονέτσκ και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε την Ρωσία να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία και ενθαρρύνει την συμμετοχή αυτών των περιοχών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Επίσης συνέστησε στην επίσημη κυβέρνηση του Κιέβου να προσχωρήσει σε διάλογο :

«Aπό την πλευρά του Κιέβου χρειάζεται μία πραγματικά συμπεριληπτική διαδικασία διαλόγου με τις ανατολικές περιοχές της χώρας. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα και βιώσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, πάντα υπό την αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας«.

Προέτρεψε επίσης το Κίεβο να  να περιορίσει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς  μηχανισμούς και να επιτρέψει την ουσιαστική συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως εθνότητας ή διαφορετικής γλώσσας.

Παρόλο που οι κινήσεις του κ.Βενιζέλου τείνουν να ισορροπούν δεν υπάρχει καμία αναφορά στα θύματα από επιθέσεις της Ουκρανικής Εθνοφρουράς και παραστρατιωτικών ομάδων του «Δεξιου Τομέα». Δείχνει να ευθυγραμμίζεται με την γραμμή της ΕΕ και των ΗΠΑ να μην βλέπουν εγκλήματα «πολέμου» ή εθνοτικές εκκαθαρίσεις. Αυτή η φαινομενικά ουδέτερη γραμμή τον μόνο που βοηθάει είναι η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου η οποία ισχυροποιείται μέσα από το ξεκαθάρισμα και το μπουκοτάρισμα της εκλογικής διαδικασίας των Δημοψηφισμάτων στις Ανατολικές Περιοχές.

Ηδη λόγω των μπλόκων από τον Ουκρανικό Στρατό σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ήταν δυνατόν κάποιος να ταξιδέψει για να ψηφίσει στα αμφιλεγόμενα Δημοψηφίσματα της Κυριακής. Επιπλέον, η παρεμπόδιση ομάδων πολιτών σε εκλογικά κέντρα από παραστρατιωτικές ομάδες και η εν ψυχρώ εκτέλεση ορισμένων πολιτών μπροστά στην κάμερα μόνο βήματα για την ειρήνη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου και η γενικότερη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν γνωρίζουμε αν απηχούν και είναι σε σύγκλιση με τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ή είναι προσωπική πρωτοβουλία του ίδιου του Υπ.Εξ.

Τα μειονεκτήματα της Ελληνικής στάσης στο θέμα της Ουκρανίας είναι :

  • Ανγοώντας τα εγκλήματα εις βάρος μειονοτήτων και της καταπίεσης που υφίστανται οι διάφορες εθνοτικές ομάδες σε θέματα γλώσσας και εκπαίδευσης, αυτομάτως υπονομεύονται τα συμφέροντα της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία και ειδικότερα στην Μαριούπολη. Το να ενισχύεις με την στάση σου σαν χώρα τους διώκτες των ομογενών στην Ουκρανία αποτελεί σημάδι αποσύνθεσης για την «ισχυρή και ανεξάρτητη» Ελλάδα.
  • Τα όποια οικονομικά και διπλωματικά σου οφέλη από την ενεργή ουδετερότητα της Ελληνικής Διπλωματίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή εξανεμίζονται. Χάνεται μια παραδοσιακά φιλική χώρα όπως η Ρωσία η οποία αποτελεί μια τεχνολογικά και ενεργειακά υπερδύναμη και θα μπορούσε μέσω παροχής τεχνογνωσίας και οικονομικής βοήθειας  να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.
  • Κόβονται οι δεσμοί με την Ελληνική Ομογένεια αφού η επίσημη Ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και πιέζει για τα εγκλήματα του «Δεξιού Τομέα». Παραδοσιακά η Ελληνική ομογένεια είτε μέσω οικονομικών ενισχύσεων είτε μέσω άσκησης πολιτικής επιρροής στις εκάστοτε χώρες βοηθούσε το επίσημο Ελληνικό Κράτος. Η απομόνωση της χώρας από τις ρίζες και τους Δεσμούς της με του Ομογενείς στην Ανατολική Ουκρανία αγνοεί μια ιστορική αλήθεια ότι η Ελληνική Επανάσταση του 21 ξεκίνησε  από την Οδησσό στην Ουκρανία μέσω της Φιλικής Εταιρείας που ίδρυσαν Ομογενείς έμποροι…

Το παρακάτω Βίντεο δείχνει το φλεγόμενο Δημαρχείο στην Μαριούπολη μετά από επίθεση του «Δεξιού Τομέα». Η Βία και η Τρομοκρατία βασιλεύει πλέον στην Ουκρανία…

Το Ελληνικό κράτος  χρωστάει λοιπόν την υπαρξή του όχι τόσο στους Ευρωπαίους Συμμάχους οι οποίοι βλέπουν την κάθε κρίση ευκαιρία για να γεμίσουν τις παραφουσκωμένες τσέπες τους όσο στην γενναία Ελληνική Ομογένεια  η οποία αυτή τη στιγμή τρομοκρατημένη και απομονωμένη αγωνιά για την ίδια της την ύπαρξη.

Η Ελληνική κυβέρνηση στην ουσία συντάσσεται με την επίσημη γραμμή της ΕΕ. Μόνο που η παθητικότητα της στάσης αυτή  έχει αρνητικά αποτελέσματα για την Ελληνική ομογένεια καθώς «αγνοεί» το ποιοι και γιατί ξεκίνησαν αυτήν την εκστρατεία του τρόμου κατά των μειονοτήτων.

Είναι πρωτεύων ζήτημα η προστασία των Ελληνικών συμφερόντων και της Ομογένειας στην περιοχή και δευτερεύων ζήτημα η ευθυγράμμιση ή μη με την Ευρωπαική γραμμή. Απαιτείται μια πιο ενεργή πολιτική και μια ανεξάρτητη δράση που να επικεντρώνεται στην προστασία των Ουκρανών πολιτών.

Καθώς η Ελλάδα έχει την Ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο να θέτονται τέτοια ανθρωπιστικά ζητήματα στο τραπέζι των Συμβουλίων στα οποία προεδρεύει ώστε να κινητοποιήσει όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις μπορεί προς όφελός της. Δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από τα όσα συμβαίνουν στον περίγυρό μας καθώς τα ίδια προβλήματα κάποια στιγμή θα χτυπήσουν την πόρτα μας…

Η προστασία της ομογένειας αντιμετωπίζει επίσης το ζήτημα της επανεμφάνισης του Ναζισμού στην Ευρώπη. Στην ιατρική σε πολλές ασθένειες  η έγκαιρη πρόληψη και η αντιμετώπιση τους αποτελεί την πιο αποδοτική ιατρική μέθοδο. Έτσι και τώρα οφείλουμε να χτυπήσουμε το «κακό» στη ρίζα του πριν εξαπλωθεί.

ΥΓ. Η Ρωσία αναγνώρισε μεν τα δημοψηφίσματα στην Ανατολική Ουκρανία αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον θα υπάρξει προσάρτηση στη Ρωσική Δημοκρατία ή αυτονόμηση και ρωσική προστασία κατά τα πρότυπα της Αμπχαζίας. Ενόψει Ουκρανικών προεδρικών εκλογών στις 25 Μαίου η ρωσική διπλωματία έχει βάλει «φρένο» προσωρινά στις όποιες δράσεις της. Ισως είναι και ένας τρόπος να δοθεί χώρος να δράσει η Διπλωματία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση…

One thought on “Συστάσεις Βενιζέλου στη Ρωσία για μη αναγνώριση των Δημοψηφισμάτων στην Ανατολική Ουκρανία

  1. Ο χοντρος μπορει να ειναι εξουσιομανης αλλα καλο ειναι και εμεις να θυμομαστε πως η ολη κατασταση στην Ουκρανια θυμιζει λιγο Κυπρο-δεν μας επιτρεπεται να δειξουμε πως αποδεχομαστε τη συμπεριφορα της Ρωσιας στο διεθνες πεδιο.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s