Η 331 Μοίρα θα αναλάβει όλο το βάρος των επιχειρήσεων TASMO κατά του TDK

Η 331 Μοίρα θα αναλάβει όλο το βάρος των επιχειρήσεων TASMO κατά του TDK

Με αφρορμή το περιστατικό αμφισβήτησης των Ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων από Τουρκικά Πολεμικά πλοία κρίνεται σκόπιμο να παρουσιάσουμε ένα σενάριο ναυτικής προσβολής TASMO εναντίον της πιο σύγχρονης και αναβαθμισμένης φρεγάτας του Τουρκικού Ναυτικού (TDK).

Το σενάριο αυτό εκτυλίσσεται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα σε περιοχή νοτίως της Κρήτης. Κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι να αναδειχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι αντιαεροπορικές δυνατότητες της εχθρικής MEKO καθώς και να παρουσιαστεί μια εναλλακτική προσέγγιση προσβολής από ένα μικρό πακέτο αεροσκαφών Mirage-2000. Οι 2 αντίπαλες δυνάμεις όσο και αν φανεί περίεργο είναι εξοπλισμένες με εξαιρετικά φονικά συστήματα. To σύγχρονο πεδίο μάχης έχει καταστήσει την προσβολή ναυτικής δύναμης με συμβατικά όπλα μια εξαιρετικά δύσκολη και κοστοβόρα επιχείρηση.

Τόσο η εισαγωγή σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό αντιαεροπορικών πυραύλων ESSM ( ίδιου τύπου διαθέτει και το ΠΝ) όσο και οι αεροεκτοξευόμενοι πύραυλοι  AM-39 Exocet Block II που φέρουν τα Mirage-2000 αποτελούν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Δυτική Βιομηχανία στους εκάστοτε τομείς.  Ο μεν ESSM εντάχθηκαν σε υπηρεσία μετά τα μέσα του 2000 με τα Πολεμικά Ναυτικά και των 2 χωρών. Ο δε ΑΜ-39 Exocet παραλήφθηκε από την ΠΑ την περίοδο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996.  Η ύπαρξη στο οπλοστάσιο της ΠΑ αεροεκτοξευόμενων αντιπλοικών πυραύλων όπως ο Exocet της δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Πόσο όμως εκμεταλλεύσιμη είναι  η υπεροχή που απολαμβάνει εδώ και 15 χρόνια η ΠΑ ?

Ας δούμε για αρχή τα τεχνικά δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα από ανοικτές πηγές. Αυτό δίνει μια καλή εικόνα για τις δυνατότητες του κάθε οπλικού συστήματος και τις όποιες αδυναμίες του. Βέβαια μια πιο ρεαλιστική προσομοίωση θα περιελάμβανε και πλήρης διαβαθμισμένες πληροφορίες όπως το πραγματικό προφίλ πτήσης, τις ικανότητες ελιγμών των πυραύλων, το RCS ή το υπέρυρθο ίχνος. Για τις ανάγκες του άρθρου και για ευνόητους λόγους θα μείνουμε στην αξιολόγηση με βάση τις πληροφορίες από ανοικτές πηγές. Θα χρησιμοποιήσουμε τον προσομοιωτή αεροναυτικών επιχειρήσεων Command ή CMANO του οποίου η βάση δεδομένων είνα από τις πιο πλήρης. (Περισσότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ).

Αντίπαλες Δυνάμεις: Μια πρώτη ματιά

 

Η ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου η φρεγάτα F246 Salihreis κλάσεως ΜΕΚΟ 200 Track IIB

Η ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου η φρεγάτα F246 Salihreis κλάσεως ΜΕΚΟ 200 Track IIB

Το σενάριo ξεκινάει με μια αβλαβή διέλευση σε διαφιλονικούμενη περιοχή της πιο σύγχρονης Τουρκικής Φρεγάτας που είναι ενταγμένη στο οπλοστάσιο του TDK. Η φρεγάτα είναι μέρος ενός πακέτου πολεμικών σκαφών επιφανείας ή γνωστό στη διεθνή ορολογία ως Surface Action Group (SAG) που περιλαμβάνει την ίδια, 2 κορβέτες Milgem και 2 ΤΠΚ Kilic II.

Το κυριότερο μέσο αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρικού SAG είναι η Φρεγάτα F 246 Salihreis κλάσεως ΜΕΚΟ 200 Track IIB και οι πύραλοι επιφανείας-αέρος μέσου βεληνεκούς RIM-162 ESSM. Οι Τουρκικές κορβέτες κλάσεως ADA διαθέτουν έναν εκτοξευτή RAM (CIWS) για τερματική αντιαεροπορική άμυνα. Καθώς η κυριότερη απειλή εναντίον αεροσκαφών προέρχεται από την φρεγάτα Salihreis θα επικεντρωθούμε σε αυτή.

Κύρια Τεχνικά Χαρακτηριστικά Φρεγάτας ΜΕΚΟ 200 Track IIB

 • Εκτόπισμα: 3380 τόνους
 • Ταχύτητα: 32 κόμβοι μέγιστη
 • Εμβέλεια: 4100 μίλια με ταχύτητα 18 κόμβους
 • Πλήρωμα: 220 (24 αξιωματικοί)

Οπλισμός

 • 8 x Harpoon SSM
 • 1 ναυτικό πυροβόλο  127 mm/54
 • CIWS: 3 x 25 mm Sea Zenith
 • VLS Mk41 mod2 με 32 αντιαεροπορικά βλήματα RIM-162 ESSM και βεληνεκές τα 50 km, μέγιστη ταχύτητα 3,92 Mach, μέγιστο υψόμετρο εμπλοκής 50,000 πόδια, ρυθμός ανόδου 110,000 πόδια/ λεπτό και μέγιστη ταχύτητα εμπλεκόμενου στόχου 2300 κόμβους.
 • 2Χ324 mm τριπλούς εκτοξευτές τορπίλλων Mk 46 Mod 5 για ανθυποβρυχιακό αγώνα (ASW)

Αισθητήρες

 • Radar  AWS 9 (3-D), έρευνας αέρος (έχει αντικατασταθεί από Smart-S Mk2 σε 2 φρεγάτες της κλάσης. Για τις ανάγκες πιστότητας του σεναρίου μια κοντινή κορβέτα  Milgem θα έχει ανοικτό το δικό της Smart-S Mk2 και θα μεταδίδει την εικόνα στην φρεγάτα F246 Salihreis )
 • Radar AWS 6 Dolphin (2-D) έρευνας Αέρος και Επιφανείας
 • STIR 180 (αισθητήρας radar, κάμερα IR/TV). Τυπικά η μέγιστη εμβέλεια είναι τα 32nm και 100 nm αντίστοιχα.
 • STIR 240 (αισθητήρας radar, κάμερα IR/TV). Τυπικά η μέγιστη εμβέλεια είναι τα 75nm και 100 nm αντίστοιχα.

H κάμερα όμως IR/TV και στα 2 συστήματα STIR έχει τεράστια μείωση στις επιδόσεις της λόγω καιρικών συνθηκών, μεγέθους στόχου και θερμοκρασίας. H μείωση αυτή είναι ακόμη πιο αισθητή όταν οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε θαλάσσια περιβάλλοντα και τα εισερχόμενα αεροσκάφη πετάνε σε χαμηλό ύψος κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Η Ελληνική Απάντηση: Exocet AM-39

m2000exocet tasmo

 • Μέγιστη εμβέλεια περίπου 70 Km (36 nm στην βάση δεδομένων του CMANO)
 • Μέγιστη ταχύτητα 620 κόμβοι ή 0.94 Mach
 • Ρυθμός ανόδου 20470 πόδια/λεπτό
 • Ύψος άφεσης 200-35000 πόδια
 • Εκτιμώμενη Εμβέλεια ενεργού ερευνητή ραντάρ 5 nm
 • Εκτιμώμενη Εμβέλεια παθητικού ερευνητή αντι-ραντάρ 10nm

O πύραυλος ΑΜ-39 είναι η αεροεκτοξευόμενη έκδοση του γνωστού αντιπλοικού πυραύλου κατά πλοίων ΜΜ-38/ΜΜ-40 Exocet ο οποίος απέδειξε την επιχειρησιακή του αξία στον πόλεμο των Falkland. Σε μια τυπική αποστολή TASMO το κάθε αεροσκάφος Mirage-2000 είναι εξοπλισμένο με 2 πυραύλους WVR Magic 2, 1 κεντρική δεξαμενή 1300 λίτρων και 2 ASM AM-39 Exocet. Σε τυπικό προφίλ πτήσης Hi-lo-Hi η μέγιστη ακτίνα δράσης φθάνει τα 280nm απόσταση απολύτως ικανοποιητική για τα δεδομένα του Αιγαίου και νοτίως της Κρήτης. Στην πράξη κάποια δεκάδες ναυτικά μίλια πριν το στόχο το αεροσκάφος θα πέσει σε χαμηλό ύψος ώστε να μειώσει την απόσταση αναγνώρισης από τα εχθρικά ραντάρ και έπειτα θα εκτελέσει άφεση των αντιπλοικών πυραύλων. Θα αυξήσει επίσης την ταχύτητά του ώστε να αποκτήσει αρκετή κινητική ενέργεια και να διαφύγει πιθανά εισερχόμενα αντιαεροπορικά βλήματα.

Σύγχρονοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι όπως ο ESSM αναπτύσουν ταχύτητες έως και 4 Mach αυτό σημαίνει πως ο χρόνος αντίδρασης για να διαφύγει το επιτιθέμενο αεροσκάφος είναι μικρός…

Το περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι στην ουσία μια ανοιχτή θάλασσα που δεν έχει νησιά ή χερσαίες εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη και αθόρυβη προσέγγιση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται ταυτόχρονο πλήγμα από τουλάχιστον 2 κατευθύνσεις. Στόχος είναι η ναυαρχίδα του εχθρικού SAG. Θα χρησιμοποιηθούν 2 ζεύγη αεροσκαφών εισερχόμενα από 2 αντίθετες κατευθύνσεις. Η επιτιθέμενη δύναμη μόλις αναγνωρίσει την γενικότερη θέση του στόχου θα προσεγγίσει σε χαμηλό ύψος ώστε να αφήσει το φονικό της φορτίο. Ο λόγος για την πραγματοποίηση της αποστολής από μια τόσο μικρή δύναμη είναι αφενός για να μην σηκωθούν αεροσκάφη αναχαίτισης της Τουρκικής Αεροπορίας, αφετέρου να μην θορυβηθεί η αντίπαλη ναυτική δύναμη και πάρει ανάλογα μέτρα προστασίας ή  να προβεί σε ενέργειες αντιποίνων. Ένας επιπλέον λόγος που δεν υπάρχει τοπική Τουρκική αεροπορική δραστηριότητα είναι η ύπαρξη των 2 συστοιχιών S-300 στο νησί της Κρήτης οι οποίες απλώνουν μια ομπρέλα προστασίας στον εναέριο χώρο πέριξ της Κρήτης.

Παρακολουθήστε το βίντεο όπου εκτυλίσσεται το σενάριο (σύστήνεται full screen και HD)…

Αρχικά εκτελείται μια πρώτη προσπάθεια τυπικής προσβολής της ναυτικής δύναμης χωρίς ιδιαίτερες τακτικές. Το πακέτο των 4 αεροσκαφών προσεγγίζει από χαμηλό ύψος και μόλις βρεθεί σε βέλτιστες παραμέτρους βολής εξαπολύει το φονικό του φορτίο. Στόχος είναι η ναυαρχίδα της Τουρκικής Ναυτικής Δύναμης. Όπως θα δείτε σχεδόν όλοι οι πύραυλοι Exocet καταρρίφθηκαν από τους Τουρκικούς ESSM και τους εκτοξευόμενους πυραύλους RIM-116B RAM από τις παρακείμενες κορβέτες Milgem. Αν κάποιος τρέξει το συγκεκριμένο σενάριο μερικές φορές θα διακρίνει ότι κάποιες φορές ένας πύραυλος Exocet διαπερνά την ναυτική αεράμυνα. Αυτό σημαίνει πως το όριο για τον κορεσμό της αντίπαλης δύναμης είναι τα 8 βλήματα.

Καθώς η τοπική αεράμυνα είναι ισχυρή ακολουθήσαμε ένα δεύτερο  διαφορετικό πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Κατά την δεύτερη επίθεση επιλέγονται ως διαδρομές προσέγγισης στον στόχο 2 κατευθύνσεις με την μεταξύ τους γωνία μεγαλύτερη των 120 μοιρών. Μεγαλώνει ετσι η γωνιακή απόκλιση των εισερχόμενων βλημάτων και αυξανονται  οι πιθανότητες επιτυχούς πλήγματος.

Η εκτόξευση γίνεται από μικρό ύψος ώστε να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Καθώς κάθε ΜΕΚΟ έχει 2 συστήματα STIR αυτό σημαίνει πως μπορούν να φωτιστούν 2 στόχοι και να καθοδηγηθούν έως και  4 βλήματα (Τυπικά εκτοξεύονται 2 βλήματα ανά στόχο) με τη μέθοδο SARH.  Πρώτα εκτοξεύεται το πρώτα κύμα από τον νότιο τομέα και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα το δεύτερο κύμα από ανατολικά.

Η αντίπαλη F 246 Salihreis ανιχνεύει μέσω του radar STIR τους εισερχόμενους Exocet σε απόσταση 15.2 ναυτικών μιλίων. Σχεδόν ταυτόχρονα το ραντάρ της F 512 Buyukada κλάσεως Milgem (ή Αda) χτυπάει κόκκινο. Πολλαπλά εισερχόμενα βλήματα έρχονται προς το μέρος τους. Τα επόμενα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα. Εξαπολύονται πύραυλοι ESSM ενώ μόλις οι Exocet μπουν στο στόχαστρο των συστημάτων RAM γίνεται μαζική εκτόξευση RIM-116B. Εξαπολύονται Decoy Mk214 Sea Gnat Chaff καθώς και όλα τα CIWS Sea Zenith είναι ενεργά. Η F 246 Salihreis για να αποφύγει τον αφανισμό τα δίνει όλα ενώ ακόμη και το πυροβόλο Oto Melara των 76 mm της παραπλήσιας κορβέτας κλάσεως Milgem παίρνει «φωτιά».

Γίνεται ανεπιτυχής προσπάθεια  παρεμβολής ακόμη και του ερευνητή ραντάρ των Exocet (!).

Από το message log βλέπουμε αρχικά ότι  4 βλήματα έχουν καταρριφθεί από πυραύλους αεράμυνας ESSM. Κατά την τερματική φάση 2 ακόμη πύραυλοι καταρρίφθηκαν από πολλαπλάσια βλήματα RAM. Όμως 2 πύραυλοι Exocet έπληξαν επιτυχώς διαδοχικά την τουρκική ναυαρχίδα με διαφορά 4 δευτερολέπτων (!).

Ο πρώτος πύραυλος στην ουσία έθεσε εκτός μάχης την φρεγάτα ενώ ο δεύτερος πύραυλος προκάλεσε την βύθισή της:

7:40:02 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2089) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2081 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 88 – HIT
7:40:22 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2091) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2082 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 38 – HIT
7:40:36 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2093) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2083 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 60 – HIT
7:40:53 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2095) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2087 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 66 – HIT
7:41:07 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2104) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2088 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 26 – HIT
7:41:05 πμ – Contact GuidedWeapon #35 has been lost.
7:41:05 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I #2100) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2086 with a base PH of 95%. Final PH: 95%. Die Roll: 71 – HIT
7:41:05 πμ – Weapon (RIM-162B ESSM #2103) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2088 with a base PH of 90%. Final PH: 90%. Die Roll: 92 – MISS
7:41:05 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I #2099) is attacking AM.39 Exocet Blk II #2086 with a base PH of 95%. Final PH: 95%. Die Roll: 56 – HIT
Πολλά βλήματα RIM-116B RAM Blk I απλά δεν μπόρουσαν να προφτάσουν τους Exocet…
7:41:16 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I) has run out of energy… self-destructing
7:41:15 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I) has run out of energy… self-destructing
7:41:10 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I) has run out of energy… self-destructing
7:41:09 πμ – Weapon (RIM-116B RAM Blk I) has run out of energy… self-destructing
7:40:59 πμ – Weapon: AM.39 Exocet Blk II #2084 has impacted F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB]
7:40:59 πμ – 100% penetration achieved, warhead detonated inside hull!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] has suffered weapon damage: 352,8 DPs
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] has minor flooding.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] has a minor fire.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: STIR 240 [IR Camera] has been destroyed!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Cutlass B1 has been lightly damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Mk41 VLS [24 Cells] has been lightly damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Mk41 VLS [24 Cells] has been heavily damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Seaguard TMK Albis [Laser Rangefinder] has been destroyed!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Seaguard TMK Albis [Laser Rangefinder] has been destroyed!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: 324mm Mk32 TT Triple has been lightly damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: AN/SLQ-25 Nixie has been lightly damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: STIR 240 [Radar] has been destroyed!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Seaguard TMK Albis [Radar] has been destroyed!
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Cutlass B1 has been lightly damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: DE 1160B has been heavily damaged.
7:40:59 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] damage report: Seaguard TMK Albis [Laser Rangefinder] has been heavily damaged.
7:41:03 πμ – Weapon: AM.39 Exocet Blk II #2085 has impacted F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB]
7:41:03 πμ – 100% penetration achieved, warhead detonated inside hull!
7:41:03 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] has suffered weapon damage: 352,8 DPs
7:41:03 πμ – F 246 Salihreis [Meko 200TN Track IIB] is sinking!!!

Τουλάχιστον δύο Exocet εκρύγνηται μέσα στο σκάφος της Τουρκικής ΜΕΚΟ. Η ζημιά και η φωτιά είναι τέτοιας έκτασης που επεκτείνονται σε ολόκληρο το σκάφος.   Όπως καταλαβαίνει κάποιος ένα επιπλέον κύμα επίθεσης από πακέτα αεροσκαφών όπως F-4 AUP, A-7 Corsair ή F-16 οπλισμένα με συμβατικά όπλα θα σκουπίσει ότι απέμεινε από την εχθρική ναυτική δύναμη…  

Συμπεράσματα

Οι επιχειρήσεις TASMO είναι ένας τομέας που η ΠΑ έχει τα μέσα, τους πιλότους και το κατάλληλο δόγμα για να φέρει  την αποστολή της με επιτυχία. Ακόμη και η εισαγωγή σε υπηρεσία του εξελιγμένου πυραύλου ESSM ( και εξαιρετικά φονικού κατά βλημάτων cruise) δεν είναι από μόνη της ικανή παράμετρος ώστε να αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.  Τα συστήματα CIWS του κάθε πλοίου δεν μπορούν παρά να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά εισερχόμενα βλήματα εναντίον του πλοίου φορέα και όχι έναντι παρακείμενων πλοίων λόγω της μεγάλης γωνιακής απόκλισης του CIWS με τα εισερχόμενα βλήματα. Το μέγιστο βεληνεκές των ΑΑ πυραύλων παίζει μικρό ρόλο εναντίον  Sea-Skimming πυραύλων τα οποία ανιχνεύονται σε αποστάσεις 15 ναυτικών μιλίων (ή και σε μικρότερες αποστάσεις σε πραγματικές συνθήκες).Τα επόμενα χρόνια πρέπει να εξεταστεί είτε η εισαγωγή σε υπηρεσία κάποιου επιπλέον αντιπλοικού βλήματος ASM συμβατού με αεροσκάφη F-16 ώστε να αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος στόλος αεροσκαφών είτε να γίνει ενίσχυση του αποθέματος των υπαρχόντων βλημάτων Exocet.

Ενόψει ΑΟΖ πιθανόν να απαιτηθεί η δημιουργία και μιας δεύτερης μοίρας με πρωταρχική αποστολή την ναυτική κρούση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τοποθετημένη στην Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ευελικτό όπλο ταχείας αντίδρασης εναντίον οποιουδήποτε επιβουλεύεται τις Ελληνικές Θάλασσες…

ΥΓ. Για τις ανάγκες του άρθρου χρησιμοποιήθηκε ο προσομοιωτής αεροναυτικών επιχειρήσεων CMANO και το πρόγραμμα ezvid για την καταγραφή του video.