Δοκιμές αντιαεροπορικών πυραύλων FD-2000 και του νέου HQ-10 των Κινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων

Το κινέζικο αντιαεροπορικό σύστημα HQ-9 συνδυάζει τεχνολογίες των πυραύλων του ρωσικού S-300 με το ραντάρ των αμερικανικών Patriot PAC-2

Το κινέζικο αντιαεροπορικό σύστημα HQ-9 συνδυάζει τεχνολογίες των πυραύλων του ρωσικού S-300 με το ραντάρ των αμερικανικών Patriot PAC-2

Μετά από την διενέργεια πραγματικών βολών σε άσκηση που διεξήχθη στην αυτονομη περιοχή υπό κινέζικο έλεγχο στην Μονγολία παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες τόσο για το κινέζικο αντιαεροπορικό σύστημα FD-2000 (σε συνομιλίες βρίσκεται η Τουρκία με την κατασκευάστρια εταιρεία για την απόκτηση του) όσο και για το νέο αντι-βληματικό σύστημα CIWS HQ-10 το οποίο θυμίζει έντονα το αντίστοιχο Νατοικό RAM και εξοπλίζει τα πολεμικά πλοία διάφορων κατηγοριών μεταξύ των οποίων και το ΠΝ.

 Κατά την δοκιμή του FD-2000 εξετάστηκε η ικανότητά του να εμπλέκει και καταστρέφει ταχέως κινούμενους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ο Shen Zhongfang, ένας κινέζος ειδικός στην πυραυλική τεχνολογία της εταιρείας China Aerospace Science and Industry Corp. (CASIC) ανέφερε:

«To radar του συστήματος μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές. Ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του κινέζικου HiSam για εμπλοκές μεγάλου βεληνεκούς το ραντάρ διάταξης φάσης HT-233 Radar είναι ικανό να παρακολουθεί 100 στόχους και να εμπλέκει  ταυτόχρονα  τους 8 πιο επικίνδυνους. Οι πύραυλοι εκτός του ότι μπορούν να εκτοξευθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι επίσης ικανή να εμπλέξουν τους στόχους μετά την εκτόξευση τους (δίνοντας δυνατότητα Lock-on after launch). Μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά μια περιοχή 49.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων»

Απο το τελευταίο στοιχείο συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ακτίνα εμπλοκής του πυραύλου περιορίζεται στα 124 km αισθητά μικρότερη από την διαφημιζόμενη ακτίνα των 200 km. O λόγος είναι ότι παρόλο που η μέγιστη θεωρητική εμβέλεια παραμένει τα 200 km η κινητική ενέργεια που απαιτείται για να εμπλέξει έναν ταχέως κινούμενο στόχο ο οποίος προσομοιάζει μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς περιορίζει την αποτελεσματικότητα του πυραύλου.

Ακολουθεί βίντεο στα κινέζικα στο οποίο γίνεται και αναφορά στον Τουρκικό Διαγωνισμό Τ-Loramids.

Παράλληλα με την δοκιμή του FD-2000, έγινε και η παρουσίαση από την κινέζικη τηλεόραση του νέου αντιβληματικού συστήματος τερματικού σταδίου CIWS HQ-10.

To σύστημα άμυνας πλοίων ΗQ-10. Σας θυμίζει κάτι?

To σύστημα άμυνας πλοίων ΗQ-10. Σας θυμίζει κάτι?

Η ομοιότητά του με το Αμερικανό-Γερμανικό RIM-116 RAM είναι εμφανής όχι μόνο στο οπτικό φάσμα αλλά και στις δυνατότητες του συστήματος. Το κάθε HQ-10 διαθέτει 24 βλήματα FL-3000N τα οποία μπορούν μέσα σε χρόνο μικρότερο των 10 δευτερολέπτων να εμπλέξουν στόχους που κινούνται σε ύψη 1.5 με 10 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας σε ασφαλή απόσταση από το πλοίο φορέας. Δεν έγιναν κάποιες αναφορές για την εμβέλεια του συστήματος αλλά εικάζεται ότι είναι κάτω από τα 10 km. Διαθέτει επίσης συνδυασμο ερευνητή ραντάρ και IR για την καθοδήγηση του προς το στόχο ενώ διατηρεί και αυτό τις ικανότητες πολλαπλής εμπλοκής στόχων και εγκλωβισμού στόχου μετά την εκτόξευση (Lock on after Launch).

Το σύστημα πλέον είναι  πλήρως επιχειρησιακό με το κινέζικο ναυτικό και εξοπλίζει το αεροπλανοφόρο Liaoning και τις κορβέτες κλάσης Jiangdao (Type 56). Μπορεί να κατασκευαστεί και σε μικρότερη έκδοση επιτρέποντας την τοποθέτησή του ακόμη και σε απλά περιπολικά σκάφη….

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s