Η Ολλανδία πουλά 44 ΤΟΜΑ CV90 στην Εσθονία

Τα Ολλανδικά CV9035NL είναι εφοδιασμένα με το πυροβόλο 35/50 mm Bushmaster III το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και Air-Burst Πυρομαχικά με καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον εχθρικών ομάδων πεζικού

Τα Ολλανδικά CV9035NL είναι εφοδιασμένα με το πυροβόλο 35/50 mm Bushmaster III το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει και Air-Burst Πυρομαχικά με καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον εχθρικών ομάδων πεζικού

Οι ανακατατάξεις του τεθωρακισμένου δυναμικού στην Ευρώπη φέρεται να μην έχουν τελειωμό. Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας Εσθονίας και Ολλανδίας αποφασίστηκε η πώληση 44 Ολλανδικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης CV9035NL στην Εσθονία για την κάλυψη των αυξημένων αμυντικών της δαπανών, μετά από την Κρίση στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι δεν μιλάμε για μεταχειρισμένο υλικό δεκαετιών αλλά για ολοκαίνουρια οχήματα τα οποία παρελήφθησαν την περίοδο 2008-2011. Συνολικά η Ολλανδία είχε παραγγείλει τότε 193 ΤΟΜΑ τα οποία διέθεσε στα ανάλογα μηχανοκίνητα Τάγμα Πεζικού. Με την κίνηση αυτή απέσυρε μεγάλο μέρος των ασθενέστερων YPR765A1 τα οποία είχαν ανεπαρκέστατη θωράκιση.

Παράλληλα υπάρχουν και 40 αποθηκευμένα τεθωρακισμένα Fennek σε ρόλο κυνηγού αρμάτων τα οποία προορίζονται επίσης για πώληση. Ακόμη η συμφωνία βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και δεν έχει ανακοινωθεί κάποια πληροφορία για την τιμή πώλησης και για το αν θα περιλαμβάνει και επιπλέον αμυντικό υλικό. Στην συμφωνία περιλαμβάνεται και η παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας για την λειτουργία των οχημάτων ιδιαίτερα στον τομέα της συντήρησης. Καθώς ο τύπος αποτελεί κάτι εντελώς νέο για τον Στρατό της Εσθονίας θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στον τύπο και στον αυξημένο βαθμό πολυπλοκότητας που εισάγει. Μαζί με τα οχήματα θα εισαχθεί και το Νατοικό δόγμα των Μηχανοκίνητων Επιχειρήσεων.

Βέβαια απουσία αρμάτων μάχης ο Στρατός της Εσθονίας θα βρει κάποια κένα στην χρήση των ΤΟΜΑ. Παρόλαυτά η κίνηση αυτή αποτελεί ένα άλμα προς το μέλλον και ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εσθονίας.

Μέχρι στιγμής ο Εσθονικός Στρατός βασίζεται σε ελαφρά τροχοφόρα Τεθωρακισμένα οχήματα όπως τα BTR-70/80 καθώς και πρόσφατα αποκτηθέντα (με τις παραδόσεις να λήγουν το 2015) ΧΑ-180 και ΧΑ-188  ,γνωστά και με το όνομα Patria Pasi, τα οποία αποκτήθηκαν από τα Ολλανδία και Φινλανδικά αποθέματα.

Η πώληση ενεργού υλικού από την μεριά της Ολλανδίας δείχνει και σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται ο Ολλανδικός Αμυντικός προυπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία διαθέτει επίσης 57 Pzh 2000 σε καθεστώς αποθήκευσης τα οποία επίσης θέλει να πουλήσει. Η Εσθονία θα μπορούσε να προμηθευτεί 12 τέτοια συστήματα τα οποία θα παρείχαν υποστήριξη στα υπόλοιπα χερσαία τμήματα.

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει ιδιαίτερα σε διπλωματικό επίπεδο καθίσταται σαφές ότι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ οι οποίες έχουν εισχωρήσει στην Νατοική Συμμαχία θα διερευνήσουν νέες πηγές αμυντικού υλικού. Τα μεγάλα στοκ των Βόρειων Ευρωπαικών χωρών όπως της Ολλανδίας και της Γερμανίας αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις με σύγχρονο υλικό το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα σοβιετικής εποχής οπλικά συστήματα.

Το ΝΑΤΟ για να ισχυροποιήσει την θέση των νέων μελών προσπαθεί μέσα από παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης αλλά και επαφών στους κόλπους της Συμμαχίας να δημιουργήσει μια ισχυρή ασπίδα στην Ρωσική Αρκούδα που επεκτείνει
(ή επαναφέρει) την σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Ευρώπη).

ΥΓ Βρέχει Τεθωρακισμένα στην στράτα μου, Φωτιά μαζί μ’ Ατσάααλιιιι… (παραποίηση από γνωστό τραγούδι).

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s