Πράσινο φως από την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και το Ιράκ

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για χερσαία επέμβαση στη Συρία με πολλές όμως προυποθέσεις

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για χερσαία επέμβαση στη Συρία με πολλές όμως προυποθέσεις

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση όπως προείπαμε την προηγούμενη βδομάδα, έδωσε την Παρασκευή  το πράσινο φως για την διενέργεια χερσαίων επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία για την εξάλειψη των Τζιχαντιστών. Πέρα από την συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην «Συμμαχία» κατά της Τρομοκρατίας και του εν δημιουργία Χαλιφάτου, αποφασίστηκε η ελεύθερη χρήση των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από τις φίλιες συμμαχικές χώρες για την διενέργεια αεροπορικών βομβαρδισμών και αποστολών συλλογής πληροφοριών.

Συγκεκριμένα το το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 298 ψήφους υπέρ και 98 κατά. Εκτός των αεροπορικών επιχειρήσεων επιτρέπεται και η διέλευση ή και στάθμευση χερσαίων στρατευμάτων από άλλες χώρες. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για χώρες όπως η Αυστραλία οι οποίες δεν διαθέτουν άλλη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Jens Stoltenberg σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε: » H Στρατιωτική Συμμαχία του ΝΑΤΟ θα σταθεί δίπλα στην Τουρκία και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να την προστατεύσει από επιθέσεις της ISIL«.

H Tουρκία με αυτόν τον τρόπο πέραν της όποιας εμπλοκής της εναντίον των τζιχαντιστών εμπλέκει με την κίνηση της αυτή και ολόκληρο το ΝΑΤΟ το οποίο θα είναι η βαλβίδα ασφαλείας σε περίπτωση που ο Τουρκικός Στρατός δεν τα βγάλει πέρα στον ιδιότυπο πόλεμο που διεξάγουν οι τζιχαντιστές.

Σε μια κίνηση προετοιμασίας για περαιτέρω επιχειρήσεις αυξήθηκε από 15 σε 25 ο αριθμός των τουρκικών αρμάτων μάχης που βρίσκονται κοντά στην Κουρδική πόλη Κομπάνι και αναμένουν περαιτέρω εντολές για εμπλοκή.

Δίλλημα εξόντωσης του PKK

O Τουρκικός Στρατός βρίσκεται μπροστά σε ένα ιδιαίτερο δίλημμα. Να αφήσει τις δυνάμεις της ISIL να προωθηθούν περαιτέρω στην Βόρεια Συρία εξαλείφοντας την στρατιωτική δύναμη των μαχητών του PKK ή να επέμβει άμεσα σώζοντας τους από την καταστροφή. Παρόλη την υπογραφή ανακωχής με του Κούρδους μαχητές που υπέγραψε η Τουρκία για τον τερματισμό των πολύχρονων συγκρούσεων στην Ανατολική Τουρκία, οι Κούρδοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και εχθρότητα. Από την άλλη οι Κούρδοι κάτοικοι της Τουρκίας προσπαθούν να περάσουν τα Συριακά σύνορα και να βοηθήσουν την κατάσταση στην Συριακή πλευρά των Συνόρων.

Οι μάχες στην πόλη Κομπάνι εντείνονται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο να ελέγχει περιμετρικά την πόλη. Διάφορες αναφορές κάνουν λόγο για έλεγχο ακόμη και του Βόρειου τμήματος της πόλης από όπου πολλοί πρόσφυγες κατευθύνονταν προς τα Τουρκικά Σύνορα. Ταυτόχρονα γίνεται ευρεία χρήση βαρέων όλμων με βομβιδοφόρα βλήματα, γεγονός που προξενεί μεγάλες απώλειες στον άμαχο πλυθησμό. Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης είναι τραγική. Υπαίθρια νοσοκομεία, τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα σε συνδυασμό με αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι δημιουργεί μια χαοτική ατμόσφαιρα.

Η Τουρκία σε σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού (εδώ γελάει κόσμος…) Αχμέντ Νταβούτογλου ανέφερε ότι:

» H Τουρκία θα συμμετέχει σε χερσαία επέμβαση στην Συρία μόνο με την προυπόθεση ότι θα διεξάγεται στα πλαίσια μια ευρύτερης εκστρατείας ανατροπής του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ και εγκαθίδρυσης πράσινης ζώνης η οποία θα ελέγχεται και από την Τουρκία»

Ζήτησε επίσης την εφαρμογή Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εντός του Συριακού εναερίου χώρου και ασφαλείς στρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Η προσπάθεια του κ.Νταβούτογλου να εκμεταλλευτεί αυτήν την ανθρωπιστική κρίση ξεπερνάει και τα πιο τρελά όνειρα του κάθε βλάκα. Η ανατροπή του Μπασάρ Αλ-Ασαντ μάλλον θα χειροτερέψει και θα ισχυροποιήσει την ISIL η οποία αναδείχθηκε από αυτήν ακριβώς την αδυναμία αντιμετώπισης από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ. Η Τουρκική πλευρά συνεχίζει να κάνει το λάθος να βλέπει την πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση μέσα από τα στενά σύνορά της Τουρκίας. Ισχυρές αντικαθεστωτικές παρατάξεις του παρελθόντος όπως η Al-Nusra ή ο πολυ-πλυθέστερος FSA έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί από τον Συριακό Στρατό.

Η κωλυσιεργία επίσης για την προστασία του Κουρδικού πλυθησμού στη Συρία και ιδιαίτερα στο Κομπάνι μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη επικράτηση της ISIL σε ολόκληρη τη Βόρεια Συρία. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν πιο εύκολα να απομονωθούν και οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ αφήνοντας το Ισλαμικό Χαλιφάτο να σταθεροποιήσει τα κέρδη του.

Η χλιαρή συμπεριφορά της ¨Αγκυρας εναντίον των τζιχαντιστών δεν είναι τυχαία καθώς τους προηγούμενους μήνες οι τραυματίες μαχητές του Χαλιφάτου περιθάλπονταν σε Τουρκικά Νοσοκομεία και ανεφοδιάζονταν εντός Τουρκικού Εδάφους (τουλάχιστον σε τρόφιμα και σε νερό εμφανώς). Η είσοδός τους επίσης στην Τουρκία γινόνταν απρόσκοπτα. Αυτό τους έδινε τη δικιά τους διέξοδο διαφυγής σε περίπτωση που ο Συριακός Στρατός του περικύκλωνε και τους απειλούσε με εξόντωση…

Κάποιος θα μπορούσε να δικαιολογήσει την στάση της Τουρκίας λόγω της ομηρίας των 48 Τούρκων υπηκόων από τους τζιχαντιστές. Μετά όμως από την ανταλλαγή με 180 μαχητές της ISIL τους οποίους είχε συλλάβει η Τουρκία δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον άλλο εμπόδιο. Η απελευθέρωση φέρεται να έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου μετά από μυστική επιχείρηση της ΜΙΤ.

Το ερώτημα παραμένει ποια είναι πραγματικά η στρατηγική της Άγκυρας στην περιοχή? Θα μπορούσε να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην όλη προσπάθεια ή έχει την δικιά της «Ισλαμική» Ατζέντα?

2 thoughts on “Πράσινο φως από την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και το Ιράκ

  1. Οι γειτονες ηδη αφησανε τις δυναμεις να εξοντωθουν απο την ISIL. Ευελπιστουμε σε πληρη καταρρευση των συνομιλιων με τους Κουρδους.

    Παντως τα κλειστα ματια των Δυτικων μπροστα στην αισχρη προπαγανδα των γειτονων οπως βρουν προσχημα για εισβολη στη Συρια, ειναι πραγματικα απογοητευτικα.Το μονο καλο ειναι πως πλεον αρκετες κυβερνησεις εχουν επιτελους αντιληφθει ποσο δυνητικα επικινδυνη ειναι η ισλαμικη στροφη της απεναντι οχθης του Αιγαιου.

    Μου αρέσει!

  2. Πάντως καλό είναι να αναφέρουμε ότι παρόλο που η Υπερδύναμη φαίνεται να είναι ενάντια στους Τζιχαντιστές, η κατάσταση αυτή τους βολεύει γιατί και φέρνει τον Ερντογάν στο Δυτικό Στρατόπεδο(μέσω παραχώρησης βάσεων/δρόμων διελεύσεων κτλ) και αποδυναμώνει την σιιτική (φιλικά προς το Ιράν) Ιρακινή Πλευρά όπως και τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Ασαντ.
    Ιδιαίτερα ο τελευταίος παρόλο που πέτυχε πολύ σημαντικές νίκες εναντίον του FSA και της AL-Nusra ξαφνικά αντιμετωπίζει έναν ξεκούραστο αντίπαλο με άφθονη χρηματοδότηση, πολεμοφόδια και μαχητές από όλα τα μέρη της υφηλίου (!)

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s