Σαμαράς: Μήνυμα ισχύος της Ελλάδας στέλνει το «Πιπίνος»

pipinos

Η ισχύς του ΠΝ μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Εντός του 2015 αναμένονται εξελίξεις και για το θέμα των τορπιλλών

«Δεν νοείται χώρα να μην διαθέτει ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική ικανότητα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το Σκαραμαγκά, όπου έγινε η επίσημη τελετή για την ονοματοδοσία του δεύτερου υποβρυχίου τύπου 214 που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό και πρώτου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

«Σήμερα η Ελλάδα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ένα μήνυμα ισχύος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της τελετής καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Η κυβέρνησή μας για μια ακόμα φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει και τη θέληση και τη δύναμη και τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετά την κρίση εποχή» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ειδική αναφορά στους εργαζόμενους έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ναυπηγεία είναι ένα εργαλείο για την έξοδο από την κρίση και ότι δεν νοείται χώρα να μην διαθέτει ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική ικανότητα. «Δουλεύουμε στο δρόμο της υπεύθυνης εθνικής αποστολής και αυτός θα είναι ο δρόμος μας και στο μέλλον», υπογράμμισε.

Αναφορά στο ρόλο Βενιζέλου
Αναφερόμενος στην καθέλκυση του υποβρυχίου υπογράμμισε ότι μετά από 12 χρόνια, τα λεφτά του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο: Για να φτάσουμε, όμως, εμείς σήμερα εδώ στην καθέλκυση του «Πιπίνος» δούλεψαν και πολλοί άνθρωποι και πολλές κυβερνήσεις. Προηγήθηκε το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Παπανικολής», στο πρότυπο και την τεχνογνωσία του οποίου κατασκευάστηκαν και τα επόμενα. Και οφείλω να θυμίσω ότι όλα αυτά τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου την εποχή που ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Βενιζέλος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας και ένα δικό του νόμο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι ο όλος χειρισμός στην υπόθεση των υποβρυχίων δείχνει πόσο σημαντική είναι η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά μας θέματα. Τα σημερινό αποτέλεσμα, πρόσθεσε δείχνει ότι η διατήρηση της ικανότητάς μας σε υποδομές και έμψυχο υλικό πρέπει να αποτελεί κεντρικό άξονα της αμυντικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής στο μέλλον. Πρόκειται για «λύση ενός γόρδιου δεσμού προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου»,σημείωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Το δεύτερο υποβρύχιο τύπου 214
Το «Πιπίνος» είναι ίδιου τύπου με το «Παπανικολής» που παραλήφθηκε από τα γερμανικά ναυπηγεία και είναι ήδη εν υπηρεσία.

Μετά την τελετή ονοματοδοσίας και την καθέλκυση, στο «Πιπίνος» πρόκειται να επιβιβαστεί το πρώτο πλήρωμά του και θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες δοκιμαστικές διαδικασίες, τόσο ενώ θα είναι δεμένο όσο και εν πλω. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του επόμενου Καλοκαιριού να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να ενταχθεί πλήρως στον ελληνικό στόλο.

Επόμενο από τα νέα υποβρύχια 214 που αναμένεται να καθελκυστεί είναι ο «Ματρώζος», εντός του 2014.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει στην ιστορία του και άλλο υποβρύχιο «Πιπίνος», το Υ8 που «χτίστηκε» το 1942-1943 από τους Βρετανούς και παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με τα «Αργοναύτης», «Δελφίν» και «Τρίαινα Ι». Στις αρχές του 1944 κατέπλευσε στη Μέση Ανατολή και γνώρισε πολεμική δράση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πηγή ethnos.gr

One thought on “Σαμαράς: Μήνυμα ισχύος της Ελλάδας στέλνει το «Πιπίνος»

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s