Οι τακτικές και επιχειρήσεις της ISIS μέσα από τα μάτια των Τζιχαντιστών

"Η μάχη μόλις άρχισε" ισχυρίζονται οι μαχητές της ISIS ξεκινώντας μια παγκόσμια καμπάνια τρομοκρατίας...

«Η μάχη μόλις άρχισε» ισχυρίζονται οι μαχητές της ISIS ξεκινώντας μια παγκόσμια καμπάνια τρομοκρατίας…

Με αφορμή το βίντεο «χολιγουντιανής» παραγωγής που κυκλοφόρησε με την ονομασία ISIS «The Flames of War» στο παρόν άρθρο προσπαθούμε να μπούμε στα ενδότερα της τακτικής που χρησιμοποιείται και κάνει τις «ορδές» των Τζιχαντιστών ασταμάτητες. Είναι απλά ανικανότητα του Ιρακινού και Συριακού Στρατού ή μήπως κάτι παραπάνω? Τόσο η ανάλυση της μεθοδολογίας της ISIS όσο και οι επιδιωκόμενοι πολιτικοί της στόχοι συνηγορούν ότι πίσω από τους τρελούς μαχητές του Χαλιφάτου βρίσκεται κάτι περισσότερο από τυφλά χτυπήματα.

Στην αρχή του βίντεο γίνεται αναφορά σε αποσπάσματα από το Κοράνι καθώς και στον κοινό αγώνα των μαχητών του Χαλιφάτου για την ίδρυση Ισλαμικού Κράτους στις περιοχές του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, αρχικά με βλέψεις να επεκταθούν σε μεταγενέστερο στάδιο μέχρι και τα Βαλκάνια και την Τσετσενία ενωνόνοντας του Μουσουλμανικούς Πλυθησμούς και καθοδηγόντας τους στον «σωστό δρόμο» της Σαρίας και του Θεοκρατικού Κράτους κατ’αυτούς. Το κάλεσμα της ISIS είναι οικουμενικό και δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αφορά τόσο σε εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα όσο σε μια Ισλαμική Σταυροφορία κατά των Δυτικών και των Διεφθαρμένων Αραβικών καθεστώτων στην περιοχή.

Ηγεσία

Εκτός της μεγάλης έμφασης που δίνεται στις θρησκευτικές διδαχές, υπάρχει παράλληλα και μια προσπάθεια ανάδειξης των στρατιωτικών τους ηγετών οι οποίοι παρουσιάζονται ως ηγετικές φυσιογνωμίες στον αγώνα τους αλλά συνάμα και ταπεινοί. Ο ίδιος ο ηγέτης της ο Abu Bakr al-Baghadi προτρεπει τους συμμαχητές του όχι μόνο να τον συμβουλεύονται και να ακολουθούν τις εντολές του αλλά και να τον διορθώνουν και συμβουλεύουν οι ίδιοι. Αυτή η αμφίδρομη σχέση δημιουργεί και μια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.  Με τον τρόπο αυτό τονίζεται η ταπεινότητά του φαινόμενου αρχηγού της ISIS/ISIL και το δέσιμο της οργάνωσης. Ο αρχηγός της ISIS θεωρείται ιδιαίτερα μορφωμένος κατέχοντας πτυχία Bachelor, Master και PhD στις Ισλαμικές Επιστήμες από Πανεπιστήμιο του Ιράκ. Η ηλικία του επίσης είναι μόλις 43 ετών γεγονός που απορέει από μόνο του έναν δυναμισμό. Λίγα έχουν γίνει γνωστά για το παρελθόν του και τη δράση.

Το βίντεο μπορεί να αποτελεί εξόφθαλμη προπαγάνδα αλλά βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Από τις πρώτες εικόνες διαφαίνεται τον μεγάλο ρόλο που παίζουν τα άλογα ως μέσο αναγνώρισης και αφανούς διείσδυσης ιδιαίτερα τη νύχτα. Η επιλογή αυτή μπορεί πολλούς να ξενίζει αλλά θεωρείται ιδανική ιδιαίτερα σε στενά ορεινά μονοπάτια  όπου βρίσκονταιν αρχικά τα κρυσφήγετα της ISIS. Σε πολλές επίσης αγροτικές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας το άλογο χρησιμοποιείται και σαν μέσο μεταφοράς.  Η ανάμειξη με αυτόν τον τρόπο με τον ντόπιο πλυθησμό δημιουργεί μια από τις πιο ασφαλείς ασπίδες για τους μαχητές της.

Στους κόλπους της οργάνωσης φαίνεται πως έχουν διεισδύση και πολλοί Σουνίτες πρώην αξιωματικοί του Σαντάμ Χουσείν οι οποίοι διεξάγουν άριστα τεχνικές τόσο ανορθοδόξου πολέμου όσο και συμβατικών επιθέσεων.

Παραθέτουμε το βίντεο στο youtube με το πλήρες περιεχόμενο (Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 18 ετών καθώς και ευαίσθητα άτομα. Οι εικόνες είναι σκληρές.)

Άλλη μια Τρομοκρατική Οργάνωση ή καλά Εκπαιδευμένος Τακτικός Στρατός?

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η άριστη χρήση βομβιστών αυτοκτονίας όσο και εκρηκτικών μηχανισμών IED. Χαρακτηριστικά η κάθε επίθεση της ISIS ξεκινά με κάποιας μορφής έκρηξη από κινούμενο ή σταθμευμένο όχημα. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ακόμη και «καμουφλαρισμένα» τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία έχουν γεμίσει με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικά. Σε αυτήν την περίπτωση οι σκοποί του στρατοπέδου ή της στρατιωτικής βάσης είναι παντελώς ανέτοιμοι και ακατάλληλα εξοπλισμένοι όταν βλέπουν ένα τεθωρακισμένο δεκάδων τόνων άγνωστης προελεύσεως να έρχεται προς το μέρος τους, να τους προσπερνάει και να εκρήγνυνται στο μέσο του στρατοπέδου. Το πρώτο χτύπημα ακολουθεί μαζικό μπαράζ με πυρά έμμεσης τροχιάς (τα πρώτα χρόνια με όλμους, πλέον με καταληφθέντα ιρακινά πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος) το οποίο στοχεύει στο κέντρο της ισχύος του αντιπάλου και σε καίρια σημεία. Έτσι προκαλείται ένα σοκ στον αντίπαλο από το οποίο θα χρειαστεί χρόνο να αναρρώσει. Η αποδιοργάνωση που δημιουργείται είναι τέτοιας έκτασης που παραλύει την ικανότητα λήψης αποφάσεων του διοικητή της εκάστοτε μονάδας.

Να περισυνελλέξει τους τραυματίες ή να κυνηγήσει τους δράστες?

Φυσικά προ της επίθεσης έχει γίνει αναγνώριση του εδάφους και των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και σκάψιμο κάποιων χαρακωμάτων και δρόμων διαφυγής για κάθε περίπτωση.

Ταυτόχρονα με τις επιθέσεις με πυροβολικό προωθούνται χερσαίες δυνάμεις των ισλαμιστών μαχητών κοντά στον ΑΝΣΚ. Έπειτα στοχοποιούνται κυρίως τα τεθωρακισμένα οχήματα του αντιπάλου προτού ο ίδιος κατανοήσει την φύση και την κατεύθυνση της απειλής. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται μικρές ομάδες πεζικού εφοδιασμένες τόσο με σύγχρονα RPG-29 όσο και με τα ευρέως διαδεδομένα RPG-7. Τα τελευταία είναι εφοδιασμένα με την ρουκέτα 105 mm PG7-VR η οποία έχει tandem HEAT πολεμική κεφαλή ικανή να διατρήσει 750mm RHA (!). Οι αποστάσεις εμπλοκής φαίνεται να γίνονται γύρω στα 200 μέτρα και με τον εξής τρόπο. Αφού ασφαλίσουν την γύρω περιοχή, ομάδες των 2-3 ατόμων εκτελούν ταυτόχρονα βολή κατά ενός στόχου (ή ομάδας στόχων) με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς βολής με το πρώτο κύμα. Αυτό δεν γίνεται από μια μόνο ομάδα αλλά ακόμη και από περισσότερες.

Οι tank hunters ενημερωμένοι καταλλήλως προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο είτε στο σημείο ανάμεσα στον πύργο και το σκάφος είτε στις ερπύστριες. Γίνεται επίσης προσπάθεια επίθεσης από 360 μοίρες με σκοπό την δημιουργία ρηγμάτων στην αμυντική διάταξη του αντιπάλου.

Στήνονται επίσης ενέδρες και μολύνσεις δρομολογίων με IEDS και άλλες μικρές ομάδες για να παρεμποδίσουν την ενίσχυση από φίλιες στρατιωτικές μονάδες. Συνήθως οι επιθέσεις επικεντρώνονται κατά μεσαίου και μικρού μεγέθους στρατιωτικές βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση καθώς τα άρματα μάχης του αντιπάλου δεν κινούνται ιδιαίτερα και παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση περιμετρικά των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων. Τακτικές hit & run καθώς και εναλλαγής των θέσεων των στοιχείων ΑΤ καθοδηγούνται από τους πιο εμπειροπόλεμους. Η εκπαίδευση ιδιαίτερα των ιρακινών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να θεωρείται ελλιπής. Λίγο ο τρόμος όταν βλέπουν μαχητές της ISIS να προσεγγίζουν, λίγο η πεποίθηση ότι δεν θα σταλούν ενισχύσεις παρά μόνον όταν είναι αργά δημιουργεί έναν πανικό και τρόμο που πολλές φορές τους τρέπει σε φυγή. Σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπεται εξ αρχής τακτικά ή και ατάκτως η στρατιωτική βάση αφήνοντας πίσω πολύτιμα λάφυρα πολέμου για τους τζιχαντιστές.

Η μεταχείριση των τζιχαντιστών για τους αιχμαλώτους όπως καταλαβαίνει ο καθένας είναι από τις χειρότερες δυνατές. Το ίδιο ισχύει και για οχήματα της Ερυθρής Ημισελήνου. Όποιον θεωρούν εχθρό τους είτε αυτομάτως πρέπει να καταστραφεί ή να χρησιμοποιηθεί για την προβολή της οργάνωσης μέσα από αποκεφαλισμούς αλλά και ανταλλαγές αιχμαλώτων με λύτρα ή δικούς της μαχητές.

Η δράση και η δαιμονοποίηση του PKK

Καθώς οι δυνάμεις της ISIS προέλαυναν στο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία μια νέα δύναμη άρχισε να αναδεικνύεται μπαίνοντας εμπόδιο στα σχέδια δημιουργίας του Χαλιφάτου. Αυτοί ήταν οι Κούρδοι τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας. Παρόλο που δεν διέθεταν υψηλού επιπέδου εξοπλισμό αντιτάχθηκαν στην προέλαση των Τζιχαντιστών με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επιχειρήσεις προς το Νότιο Ιράκ και την Νότια Συρία.

Αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη ανακατανομή των δυνάμεων των τζιχαντιστών με πρωτεύοντα στόχο την εξάλειψη των Κούρδων μαχητών.

Καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ιδιαίτερα στο Ιράκ έχασαν τεράστιο μέρος της χώρας η μεταφορά των μαχητών ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν απαιτούνταν τόσο μεταφορά οπλισμού όσο μεταφορά ανθρώπων. Οι πρόσφατες μάχες στο Κομπάνι δείχνουν το μένος και το μίσος του Χαλιφάτου εναντίον όσων δεν υποτάσσονται στην δύναμή του.

Σε πολλές περιπτώσεις δείχνονται σκηνές από Κούρδους που το βάζουν στα πόδια ενώ οι μαχητές της ISIS τους εξοντώνουν έναν προς έναν. Η υποτίμηση του αντιπάλου και ο εξευτελισμός του αποτελούν ένα ακόμη ψυχολογικό όπλο το οποίο δημιουργεί την εικόνα του ασταμάτητου.

Το τελευταίο πρέπει να μας προβληματίσει κατα πόσο η αποσταθεροποίηση στην περιοχή μπορεί κάποια στιγμή να χτυπήσει και τα Βαλκάνια.

Η δυνατότητα στρατηγικού ελιγμού και επανακαθορισμού των στόχων της οργάνωσης δείχνει μια σημαντική ευελιξία η οποία είναι το κυριότερο ατού της. Η άφθονη προσέλευση μαχητών σε συνδυασμό με εμπειροπόλεμα στελέχη και ικανές ποσότητες πυρομαχικών δημιουργούν μια υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη. Τις τελευταίες μέρες κυριότερος στόχος της ISIS παραμένει η κατάληψη του Κομπανί για το οποίο έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις. Παρόλαυτά τόσο ο Συριακός Στρατός όσο και ο Ιρακινός δεν προβαίνουν σε κάποιου είδους μαζικής επίθεσης εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό. Ο μεν Συριακός Στρατός είναι εξασθενημένος από την πολυετή μάχη με τους αντικαθεστωτικούς της Al-Nusra και του FSA, ο δε Ιρακινός Στρατός επουλώνει τα τραύματά του από το πρώτο σοκ και την αδυναμία του να συγκρατήσει την προέλαση της ISIS.

Και οι 2 δυνάμεις (όπως και η Τουρκία) θα χαροποιούνταν σε περίπτωση που οι Κούρδοι έβγαιναν από την μέση και αποτρέπονταν ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ισχυρού Κουρδιστάν στα Συρο-Ιρακινά σύνορα, με πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης. Οι Αμερικανικοί Βομβαρδισμοί επίσης δεν μπορούν να ανακόψουν τις επιθέσεις καθώς χωρίς HUMINT (από ανθρώπινες πηγές) πληροφορίες δεν μπορεί να υπάρξει η επιθυμητή ταυτοποίηση σε σχέση με τον άμαχο πλυθησμό.

Εγκαθίδρυση κρατικών δομών στις κατηλειμένες πόλεις

Ο έλεγχος των πηγών του Νερού είναι επίσης βασικός στόχος της ISIS. Το άνυδρο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν συχνή ενυδάτωση με καθαρό νερό. Η αξία του νερού στη Μ.Ανατολή ιδιαίτερα στις εμπόλεμες ζώνες είναι τεράστια. H επίθεση στο φράγμα στην Μοσούλη λοιπόν δεν ήταν τόσο για να προκαλέσουν χάος με την καταστροφή του ή το κόψιμο του ηλεκτρισμού όσο με το να ελέγξουν τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού μαζί με μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα είχαν επαρκή τρόφιμα ώστε να σταθεροποιήσουν τη θέση τους.

Οι «σταθερές» σχέσεις που προσπαθούν να έχουν με τον ντόπιο πλυθησμό έρχεται πολλές φορές και με την παροχή τροφίμων, νερού και ρουχισμού. Η λειτουργία επίσης τζαμιών όχι μόνο συμβαίνει σε κάθε πόλη του Χαλιφάτου αλλά είναι υποχρεωτική και η παρακολούθησή της από τους πολίτες. Προσπάθεια γίνεται ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανέχεια με μοίρασμα υλικών αγαθών και με δράση υγειονομικών δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όσοι επίσης πολίτες βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία στρατολογούνται για να πολεμήσουν κατά των απίστων. Όσοι αρνούνται τους επιτρέπεται να σκάψουν τον δικό τους τάφο….

Καταστροφή Abrams 

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην καταστροφή αρμάτων μάχης M1 Abrams τα οποία φημίζονται για την καλή τους θωράκιση. Στις εικόνες των επιθέσεων φαίνεται ότι τα Abrams παρόλο που ελέγχουν στρατηγικά σημεία δεν συνοδεύονται από ανάλογη δράση πεζοπόρων Ιρακινών τμημάτων. Αυτό μειώνει την τακτική επίγνωση κατάστασης (Situational Awareness) και εκθέτει τα πληρώματα των αρμάτων σε απλές επιθέσεις από αντάρτες με βόμβες μολότωφ και χειροβομβίδες. Η ακινησία επίσης των αρμάτων τους στερεί ένα τεράστιο τους πλεονέκτημα την ευκινησία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταστρέφονται τα άρματα αλλά φονεύονται τα πληρώματά τους. Έτσι αποκτώνται πολύτιμα λάφυρα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα. Πλειάδα οχημάτων M113, A/K Πυροβόλων Μ109, ΒΜP-1, Μ1Α1 Abrams καθώς και πυραύλων SCUD (!). H χρησιμοποίηση ιδιαίτερα κατά των Κούρδων ήταν έντονη αν και πολλά οχήματα καταστράφηκαν από τους Αμερικανικούς Βομβαρδισμούς.

Η Αμερικανική Εμβληματική Φιγούρα

Στο τέλος του βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας αμερικανικής καταγωγής (τουλάχιστον η προφορά του αυτό καταδεικνύει) ο οποίος απειλεί ότι θα χτυπήσει τις ΗΠΑ ακόμη και αν οι ίδιες αποχωρήσουν πλήρως από τη Μ.Ανατολή. Το σκηνικό είναι στην πόλη Ράκα έξω από την στρατιωτική βάση 17 Division μπροστά από τις βομβαρδισμένες οικίες  Σύρων Αξιωματικών. Εκεί συλληφθέντες στρατιώτες του Συριακού Στρατού σκάβουν τους λάκους στους οποίους θα τους εκτελέσουν μετέπειτα. Στέλνεται επίσης ένα μνμ σε όποιον μουσουλμάνο ταχθεί με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι θα έχει την ίδια τύχη. Το μνμ που ακούγεται συνεχώς είναι ότι «Η μάχη μόλις ξεκίνησε» δείχνοντας την προτίμηση των Τζιχαντιστών σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Επίσης στο τελευταίο μνμ αναφέρεται ότι ανεξαρτήτως της εμπλοκής ή όχι των ΗΠΑ άμεσα στον πόλεμο κατά της ISIS, αυτοί θα χτυπήσουν αμερικανικούς στόχους και ότι ο πόλεμος με την Αμερική είναι αναπόφευκτος.

Συμπεράσματα

Πέραν της τρέλας και του χάους που έχει κυριεύσει την Μ.Ανατολή, η μεθοδικότητα της ISIS σε συνδυασμό με την  επιλογή στόχων στρατηγικής σημασίας καταδεικνύει πως υπάρχει κεντρική διοίκηση η οποία έχει πρόσβαση σε πολεμοφόδια, τρόφιμα και μεγάλες ποσότητες χρημάτων για να διεξάγει έναν πολυετή πόλεμο στο κέντρο της Μ.Ανατολής. Η συνύπαρξη του Χαλιφάτου με γειτονικά κράτη δεν μπορεί παρά να είναι εχθρική. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτός και αν δεν υπάρξει δυναμική απάντηση από κάποια πλευρά η σταθεροποίηση του ελέγχου της ISIS στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας θα την ενισχύσει περαιτέρω. Η εξάλειψη των Κούρδων (ιδιαίτερα της Συρίας) αν επιτευχθή θα δημιουργήσει πλήρη αποσταθεροποίηση στην γειτονική Τουρκία. Η σύνδεση τότε με τα Βαλκάνια δεν θα είναι πολύ μακριά καθώς απώτερος στόχος της ISIS είναι να φτάσει στα όρια του Δούναβη. Η ISIS δυστηχώς δεν είναι μια ακόμη τρομοκρατική και εξτρεμιστική οργάνωση αλλά μια πολυεθνική οργάνωση με κοινό χαρακτηριστικό την θρησκεία η οποία έχει περιφερειακές βλέψεις. Διάφορα ειδησεογραφικά ανεφέρουν ότι  η δράση της χρηματοδοτείται από το Κατάρ ή/και την Σαουδική Αραβία.

Το χάος στη Λιβύη σε συνδυασμό με την Κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ πολύ πιθανόν την επόμενη χρονιά να πνίξει και τον Λίβανο όπως και την Αίγυπτο. Σε αυτήν την περίπτωση το Ισραήλ δεν θα μείνει αμέτοχο. Ένας περιφερειακός πόλεμος στην Μ.Ανατολή είναι ο χειρότερος εφιάλτης όλων…

ΥΓ Για το τέλος μπορεί κάποιος να δει και το ντοκυμαντέρ που γύρισε το ειδησεογραφικό Vice News το καλοκαίρι του 14′. Ο τηλεοπτικός φακός μέσα από τις περιπολίες των τζιχαντιστών στην Συρία και το Ιράκ. Η στρατολόγηση ακόμη και μικρών παιδιών από ένα μεγάλο μέρος του πλυθησμού γεννά ερωτήματα για το μέλλον της Μ.Ανατολής…

4 thoughts on “Οι τακτικές και επιχειρήσεις της ISIS μέσα από τα μάτια των Τζιχαντιστών

 1. Επιτελους καποιο αμυντικο ιστολογιο θιγει το θεμα στην στρατιωτικη διασταση και οχι μονο απο την ειδησεογραφικη, διπλωματικη, γεωπολιτικη κτλ Ελπιζω στο μελλον να δουμε και αλλες αναφορες στην στρατιωτικη διασταση του θεματος (επιχειρησιακη-τακτικη-στρατηγικη).

  Μπραβο!

  Μου αρέσει!

 2. Να σαι καλά. Εννοείται ότι παρακολουθούμε στενά ότι γίνεται στην περιοχή. Αν η Τουρκία εμπλακεί ενεργά μα κάποιο τρόπο τότε θα έχει και ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον!

  Μου αρέσει!

 3. a)Οι tank hunters ενημερωμένοι καταλλήλως προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο είτε στο σημείο ανάμεσα στον πύργο και το σκάφος είτε στις ερπύστριες. Γίνεται επίσης προσπάθεια επίθεσης από 360 μοίρες με σκοπό την δημιουργία ρηγμάτων στην αμυντική διάταξη του αντιπάλου.

  Αυτο ειναι κυρια κατευθυνση καθε ΣΟΒΑΡΟΥ αντιαρματιστη.

  β) Αφού ασφαλίσουν την γύρω περιοχή, ομάδες των 2-3 ατόμων εκτελούν ταυτόχρονα βολή κατά ενός στόχου (ή ομάδας στόχων) με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς βολής με το πρώτο κύμα. Αυτό δεν γίνεται από μια μόνο ομάδα αλλά ακόμη και από περισσότερες.

  Τακτικη κουρσκ λοιπον οι αντιαρματιστες του ISIS και παγια τακτικη οταν θες να κανεις αμυνες απαγορευσης/αναχαιτισεις μετωπου αρματων.Χτυπας ολα τα πρωτα στην αρχη να σπασεις το ηθικο.

  γ)Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην καταστροφή αρμάτων μάχης M1 Abrams τα οποία φημίζονται για την καλή τους θωράκιση. Στις εικόνες των επιθέσεων φαίνεται ότι τα Abrams παρόλο που ελέγχουν στρατηγικά σημεία δεν συνοδεύονται από ανάλογη δράση πεζοπόρων Ιρακινών τμημάτων. Αυτό μειώνει την τακτική επίγνωση κατάστασης (Situational Awareness) και εκθέτει τα πληρώματα των αρμάτων σε απλές επιθέσεις από αντάρτες με βόμβες μολότωφ και χειροβομβίδες. Η ακινησία επίσης των αρμάτων τους στερεί ένα τεράστιο τους πλεονέκτημα την ευκινησία.

  Για αυτο εχουμε ξαναπει πως οι ιλες αρματων πρεπει να κανουν κινουνται ΜΑΖΙ με το ΜΧ ΠΖ, ετσι ωστε αν διαπιστωθει υπαρξει αντιαρματικων στοιχειων στην περιοχη, να ερθει το ΜΧ ΠΖ να καθαρισει την θεση και μετα να συνεχισουν τα αρματα απροσκοπτα την προελαση.

  Το ιδανικο θα ηταν τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ να συνοδευουν απο κοντινη αποσταση τα αρματα (να βλεπουν ο ενας τον αλλον οπτικα) ΑΛΛΑ το ολο θεμα μπορει να δουλεψει ακομα και αν ακολουθει το ΜΧ ΠΖ σε σχετικα μικρη αποσταση(οχι παραπανω της μιας ωρας γιατι μετα μπορει να διαχωριστουν).

  ΜΧ ΠΖ και ΤΘ επιχειρουν ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΖΙ για προστασια απο τους αντιαρματιστες..Για αυτο και οι αντιαρματιστες ΔΕΝ μπορουν να ειναι μεμονωμενοι αλλα παντα να επιχειρουν μεσω τμηματος πεζικου.

  Μου αρέσει!

 4. Ενα θα πώ παραείναι εκπαιδευμένοι οι αντάρτες της ISIS ή οι όποιοι χαμηλόβαθμοι λοχίες που τους καθοδηγούν… Επίσης δείχνουν μια αγάπη στην PG-7VR που έχει tandem πολεμική κεφαλή…Το μέλλον θα δείξει να η ISIS εγκαθιδρύσει όντως Χαλιφάτο ή είναι αναλώσιμη όπως η πλειοψηφία των μαχητών της…

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s