Πώληση ελληνικών F-16 στη Βουλγαρία

Την πώληση 8 αεροσκαφών F-16 block 30 φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση με παράλληλη υποστήριξή τους από την ΕΑΒ.

Την πώληση 8 αεροσκαφών F-16 (πιθανότατα block 30) φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση με παράλληλη υποστήριξή τους από την ΕΑΒ.

Σε διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση με αντικείμενο την πώληση ενός αριθμού ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 στη Σόφια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσω leasing ισάριθμων αεροσκαφών του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ.

Για την επιδιωκόμενη συμφωνία υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο, η αγορά πoρτογαλικών F-16 από τη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2013. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, το στρατιωτικό τους υλικό όμως είναι σοβιετικής προέλευσης και απαρχαιωμένο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Σόφια να αναβαθμίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας επιτακτικά την αγορά μαχητικών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διέθετε μόνο Mig-21 ηλικίας άνω των 30 ετών.

Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανγκελ Ναϊντένοφ, τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας και ο πρωθυπουργός εκπόνησαν τη στρατηγική για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία.

Στους Αμερικανούς προτάθηκε να μας νοικιάσουν με leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 έως 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52.

Ωστόσο, το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Άμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Πηγή: Καθημερινή

4 thoughts on “Πώληση ελληνικών F-16 στη Βουλγαρία

 1. Αρχίζει το ελληνικό κράτος να πουλά οπλισμό για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση υλικού ή μήπως για να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να καλύψει τρύπες του προϋπολογισμού;

  Μου αρέσει!

 2. Αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι τόσο με την συμφωνία με τα Orion όσο και με τα F-16 γίνεται προσπάθεια να δοθεί βιομηχανικό έργο στην ΕΑΒ για πολλά χρόνια. Το ότι επιβαρύνεται βέβαια ο κρατικός προυπολογισμός (υπερβολική τιμή για τα Orion) επιπρόσθετα είναι ένα θέμα.
  Πάντως τα 6-8 αεροσκάφη σαν ποσότητα είναι μικρή για να φέρει αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων.
  ΥΓ Θεωρητικά από φέτος αφήνουμε πίσω την ύφεση και μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμούς 3% και πλεονάσματα…

  Μου αρέσει!

 3. 6-8 αεροσκάφη δεν πετούν έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Στήριξη των αμυντικών βιομηχανιών γίνεται και αυτό φαίνεται. Απώτερος στόχος είναι η πώληση τους στο Εξωτερικό. Η LM θα πάρει την ΕΑΒ και οι Γερμανοί τα ΕΑΣ, πιθανόν και την ΕΛΒΟ, αν δεν την αρπάξουν οι αμερικανικοί ή οι Άγγλοι αν ο ΕΣ πάρει Μ1A1Abrams & M2A2/3Bradley.

  Μου αρέσει!

 4. Ίσως και μια ισχυρή συμμετοχή (30-40 % ) να διασφάλιζε έστω ότι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα από τις μελλοντικά εξαγορασθέντες ελληνικές αμυντικές εταιρείες

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s