Ξεκινά το πρόγραμμα προμήθειας νέων τορπίλλων για τα υποβρύχια U-214

Τους επόμενους μήνες ξεκινάει ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων βαρέων τορπίλλων με τις οποίες θα εφοδιαστούν τα νέα υποβρύχια AIP του ΠΝ. Στην φωτογραφία η τορπίλλη Black Shark μια εκ των υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα

Τους επόμενους μήνες ξεκινάει ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων βαρέων τορπίλλων με τις οποίες θα εφοδιαστούν τα νέα υποβρύχια AIP του ΠΝ. Στην φωτογραφία η Ιταλική τορπίλλη Black Shark μια εκ των υποψηφιοτήτων

Με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου υπογράφη ο φάκελος διενέργειας διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την απόκτηση νέων σύγχρονων τορπίλλων οι οποίες θα εξοπλίσουν τα νέα υποβρύχια U-214 που εντάσσει σταδιακά το ΠΝ στον επιχειρησιακό του στόλο. Επίσης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Διοίκηση Υποβρυχίων έχει οριστικοποιήσει τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν για τον διαγωνισμό. Μια σημαντική παράμετρος που ανακύπτει είναι ότι σε σχέση με παλαιότερο πρόγραμμα του ΕΜΠΑΕ που προέβλεπε προμήθεια 70 νέων βαρέων τορπιλλών, πλέον η ποσότητα αυτή έχει μειωθεί στις 59.

Η ποσότητα αυτή όμως δεν επαρκεί για τον εφοδιασμό των συνολικά 7 υποβρυχίων AIP που σχεδιάζει να αποκτήσει το ΠΝ. Ήδη το υποβρύχιοΠαπανικολής U-214   βρίσκεται σε υπηρεσία ενώ το αναβαθμισμένο υποβρύχιο Ωκεανός U-209/1200 AIP μαζί με το υποβρύχιο Πιπίνος S-121 εκτελούν δοκιμές στην θάλασσα. Εντός του 2015 θα παραδοθούν και τα άλλα 2 υποβρύχια. Συγκεκριμένα στο υποβρύχιο Μαρτώζος έχει γίνει φόρτιση των συστοιχιών με αποτέλεσμα να είναι άμεσα διαθέσιμο για δοκιμές εν όρμω (ΗΑΤ) και εν πλω (SAT). To χρονοδιάγραμμα προβλέπει καθέλκυση και παράδοση για δοκιμές στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Όσον αφορά το υποβρύχιο Κατσώνης δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής εκτίμηση του μήνα που θα είναι έτοιμο αλλά μια γενική πρόβλεψη το θέτει μέσα το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αγνωστο παραμένει το μέλλον της προαίρεσης των 2 νέων υποβρυχίων 214  τα οποία προβλέπονταν από την τροποποιητική σύμβαση. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας το ΠΝ αποφάσισε να εφοδιάσει πλήρως τα 5 νέα υποβρύχια AIP με 59 τορπίλλες νέας γενιάς που εντάσει στον στόλο του και πολύ πιθανόν να δούμε στο διαγωνισμό και πρόβλεψη option για επιπλέον περίπου 20 τορπίλλες.

Από τις πρώτες πληροφορίες η κάθε εταιρεία πέραν της προμήθειας της απαιτούμενης ποσότητας τορπιλλών, υποχρεούται να τις ολοκλήρωσει παράλληλα και στο σύστημα μάχης ISUS-90. Συνολικά αναμένονται τρεις υποψηφιότητες, η γερμανική DM2A4 της Atlas Electronic, η ιταλική Blackshark της ιταλικής WASS και η αμερικάνικη MK 48 Mod 7 CBASS της αμερικανικής Raytheon. To ΠΝ γενικά προτιμά ηλεκτρικά προωθούμενες τορπίλλες (για αποφυγή ατυχημάτων λόγω της τοξικότητας του καυσίμου) και αυτό αποτελεί ένα μικρό μειονέκτηματα της τορπίλλης  MK 48 Mod 7 CBASS που κινείται με καύσιμο Otto Fuel II. Παρόλαυτά δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα με την τορπίλλη της Raytheon και πέραν των προβλεπόμενων προληπτικών συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν προβλέπεται και η κατανάλωση καφέ για τη μείωση των συμπτωμάτων ναυτίας και πονοκεφάλων που μπορεί να προκαλέσει η πολυήμερη «συγκατοίκηση» με το πλήρωμα.

Παλαιότερα το ΠΝ προ 2010 είχε δείξει σαφή προτίμηση στην ιταλική τορπίλλη Blackshark, οι απαιτήσεις όμως των Γερμανών να ολοκληρώσουν οι ίδιοι την τορπίλλη αυτή στα υπό ανάπτυξη τότε υποβρύχια 214 κοστολογούνταν επιπλέον 75-80 εκ Ευρώ (γύρω στα 18-20 εκατομμύρια ανά υποβρύχιο). Όπως καταλαβαίνει κανείς κάτι τέτοιο δεν ήταν δεκτό από την Ελληνική Πλευρά καθώς διπλασίαζε το κόστος προμήθειας στην ουσία και δέσμευε το ΠΝ για επιπλέον κόστος 20 εκ Ευρώ για κάθε μελλοντικό υποβρύχιο. Προφανώς οι Γερμανοί τότε έβαζαν εμπόδια για να προκριθεί η δικιά του τορπίλλη.

H εκκίνηση του προγράμματος είναι πολύ σημαντική καθώς στην ουσία απογειώνει τις δυνατότητες των νέων υποβρυχίων. Εκτός της μεγαλύτερης εμβέλειας και των αναβαθμισμένων κινηματικών επιδόσεων, οι εξελίξεις στην ακρίβεια και την εμβέλεια των αισθητήρων σόναρ των νέων τορπιλλών είναι τέτοια που επιτρέπει στο υποβρύχιο χρήστης να τις χρησιμοποιήσει και σαν μινι αναγνωριστικό UUV μένοντας το ίδιο αόρατο από τα εχθρικά σόναρ. Μόλις ανιχνευθούν οι στόχοι γίνεται εκτόξευση και των υπόλοιπων τορπιλλών με δεδομένα του υβριδικού «UUV». Για ακόμη μεγαλύτερη φονικότητα οι τορπίλλες μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή προς τον στόχο μειώνοντας την πιθανότητα να ξεφύγει…

3 thoughts on “Ξεκινά το πρόγραμμα προμήθειας νέων τορπίλλων για τα υποβρύχια U-214

 1. Τα 2 εξτρα 214 με τετοιες συνθηκες εγω τα θεωρω ξεγραμενα.Πλεον εφοσον ο διαγωνισμος ειναι αποδεσμευμενος απο τη ναυπηγηση, ευελπιστω να προμηθευτουμε τις ιταλικες ΑΝ εχουν τις ιδιες τεχνικες δυνατοτητες με τις αλλες.Η λογικη μου ειναι πως για ενα τοσο ποιοτικο οπλο οπως τα 214, με τοσες δυνατοτητες θα πρεπει να του παρεχεις το καλυτερο δυνατο μεσο για να απογειωσεις την φονικη του ικανοτητα.

  Μου αρέσει!

 2. Όταν βγει και επίσημα ο διαγωνισμός με τις υποψηφιότητες θα παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά σε ένα άρθρο τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε τορπίλλης.
  Για την ώρα το κύριο πλεονέκτημά της είναι ο ακουστικός αισθητήρας ASTRA ο οποίος μπορεί να ξεχωρίσει με μεγάλη ευκολία στόχους από τα αντίμετρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την χρήση της τορπίλλης ως μινι UUV
  Είναι ένα εξελιγμένο σύστημα το οποίο παρέχει τις παρακάτω λειτουργίες
  -Λειτουργία σε Μεσαία και Υψηλή Συχνότητα σε παθητική λειτουργία
  -Χωρική αναλυτικότητα
  -Λειτουργία σε πολλαπλές συχνότητες και σε διαφορετικώς ζώνες λειτουργίας (αυτό είναι σημαντικό για ταυτόχρονο εντοπισμό υποβρυχίων σε μεγάλα βάθη και στόχων επιφανείας)
  – Φιλτράρισμα συχνοτήτων (αποκοπή παραπλανητιών αντι-μετρων)
  -Συνεχόμενο έλεγχο για ψευδείς συναγερμούς Constant False Alarm Rate (CFAR)
  – DEMON ανάλυση (βλέπε εδώ http://www.hindawi.com/journals/aav/2011/952798/)
  -Ανάλυση της επιστροφής της ηχώ
  – Χωρική Ανάλυση της ηχώ
  -Γωνιακή ανάλυση της ηχώ

  Μου αρέσει!

 3. Σε αυτη τη χωρα μονο οταν μας μπαινει το αγγουρι στον πισινο σκεφτομαστε να πραξουμε, τοσα χρονια κοιμοντουσαν, τωρα τρεχατε ποδαρακια μου. μια ζωη ολα με την ψυχη στο στομα τα κανουμε. Μεχρι να γινει ο διαγωνισμος και να της παραλαβουμε ζητω που καηκαμε.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s