Ώρες ευθύνης για τον Ελληνισμό

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν θα παλέψει για την επιβίωσή της ή θα εκλείψει για πάντα στην Ιστορία...

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν θα παλέψει για την επιβίωσή της ή θα εκλείψει για πάντα στην Ιστορία…

Του Σάββα Καλεντερίδη

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοποταμίας είναι ραγδαίες και κατά τα φαινόμενα οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ, αναγκάζονται να συμπράξουν με τους Κούρδους, εξέλιξη που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, βλέποντας ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν το Κουρδικό και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, στην ουσία συμπράττει με τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ι.Κ., προκαλώντας τη Δύση και δημιουργώντας ένα ακόμα πρόβλημα στις σχέσεις της με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με κάθε επισημότητα και να ενισχύσουν με όπλα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, που αποτελούν στην ουσία παρακλάδι του ΡΚΚ, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να τεθούν σε δοκιμασία και στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1964, όχι μόνο δεν συντάσσονται με τις πολιτικές της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά βρίσκονται σε πορεία σχετικής αντιπαράθεσης.

Η εμπλοκή της αμερικανικών και εβραϊκών συμφερόντων Noble Energy στα ενεργειακά της Κύπρου, με την εξέδρα γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε προάγγελος της αλλαγής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή φυσικά η Ουάσιγκτον αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και την παρουσία πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φαίνεται να συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Όσον αφορά την προκλητική παρουσία των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμούμε ότι η Άγκυρας έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά για υποχωρήσεις, υπό την απειλή δημιουργίας τετελεσμένων.

Επίσης, η Άγκυρα επιδιώκει την πρόκληση στρατιωτικής έντασης, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική την παρέμβαση των ΗΠΑ, για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε πλήρη αποσταθεροποίηση.

Τελικός στόχος της Άγκυρας είναι να παγώσουν οι γεωτρήσεις, να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λυθεί το Κυπριακό και στη συνέχεια οι γεωτρήσεις και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ να συνεχιστεί, με τους όρους που θα προκύψουν από τη λύση, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα έχει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στο όλο ενεργειακό παιχνίδι.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της κατοχής του 40% του κυπριακού εδάφους και αυτό χρησιμοποιεί εκβιαστικά, για να πέτυχει μια λύση καταστροφική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Άρα, κυρίαρχος στόχος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι η διαχείριση της κρίσης να παραμείνει σε πολιτικοδιπλωματικό και σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων και αποφευχθεί η στρατικοποίησή της, γιατί κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει στο πάγωμα των γεωτρήσεων-εξορύξεων.

Να μην ξεχνάμε ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες, οι συμφωνίες παραχώρησης των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ σε ενεργειακούς γίγαντες και η ομαλή πορεία του χρονοδιαγράμματος ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είναι αυτές που αλλάζουν τις παραμέτρους του Κυπριακού σε τέτοιο βαθμό, που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν αν όχι να ακυρώσουν τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής.

Μεγαλύτερη και πιο τρανταχτή απόδειξη από την αντίδραση της Τουρκίας, που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει!

Άρα, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως επιδίωξη, εμείς, η ελληνική πλευρά, πέραν της αποφυγής στρατικοποίησης της κρίσης, θα πρέπει να είναι το εξής:

Σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις ή αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να επιδείξει μείζονα επιδεξιότητα, ούτως ώστε με τους όποιους χειρισμούς να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, ούτως ώστε να μην εξουδετερωθεί το ενεργειακό, που είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο έχει τέτοια δυναμική, που μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το πλεονέκτημα της κατοχής που έχει η Τουρκία.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες σε Λευκωσία και Αθήνα!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία«

και στον ιστότοπο Infognomonpolitics

6 thoughts on “Ώρες ευθύνης για τον Ελληνισμό

 1. @Πάτε καλά
  Στην προεκλογική περίοδο θα ἐπικαλεστοῦν τα πάντα,ἀκόμη και τις ἴδιες τις ἀμαρτίες τους,ἄν κρίνουν ὅτι «τραβάει».
  Ἑννοείται ὅτι ἐπειδή γνωρίζουν ὅτι δέν θα πείσουν πολλούς,οἱ ἐπικλήσεις θα εἶναι ἀφηρημένες και ἀκροθιγείς,ἴσα-ἴσα ὥστε να ἐρεθίσουν ἀνακλαστικά με κυρίαρχο πάντα μοτίβο το «δώστε μας την αὐτοδυναμία,για να μπορέσουμε να το παλέψουμε»
  Βεβαίως,ἀφοὺ δέν ἔχουν οἱ μέν να ἐπικαλεστοῦν ἐπιτυχίες,θα ἐπισείσουν μπαμπούλες:«μήν ψηφίσετε τους ἄλλους,θα τα κάνουν πιό χάλια»,ἑνὼ οἱ δέ(ν),θα βάλουν σε ἕναν ντορβά τα πάντα,ὅπως το ΠΑΣΟΚ το ΄81,δείχνοντας το χάλι των ἄλλων,ἀλλά χωρίς σαφείς δεσμεύσεις περί του πρακτέου,ὥστε να μποροῦν κατόπιν να παρουσιάσουν την ὁποιαδήποτε ἀποτυχία-δειλία-μειοδοσία ὡς «τακτοποίηση».
  Ἑν τέλει,ἡ ἴδια ἡ κοινωνία,το ἐκλογικό σώμα,δέν εἶναι σε θέση να ἐπιβάλλουν κυρίαρχες πολιτικές (ὅχι πελατειακές) κατευθύνσεις,λόγω των γνωστῶν αὐτισμῶν και ἀγκυλώσεων,ὁπότε ἀπλῶς οἱ ἐπαγγελματίες θα βγοῦν στο ἑλληνικό πολιτικό halloween με πολλές-πολλές ἀμπρακατάμπρες,κράτα το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την ΑΟΖ,για παράδειγμα.

  Μου αρέσει!

 2. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι τα πράγματα έτσι αγαπητέ, τώρα με την συμφωνία για την ΑΟΖ και την ακόλουθη συνάντηση με Ισραήλ, δεν έχουμε τα περιθώρια να κάνουμε πίσω, εάν το κάνουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, δεν μας παίρνει άλλο, αν υπάρξει κάποια «τακτοποίηση» όπως λες τότε απλά πρέπει να τους κρεμάσουμε, μιλάμε για εσχάτη προδοσία. Ο θεός να μας βοηθήσει.

  Μου αρέσει!

 3. Crash Override,σε τούτη την χώρα,ὅτι και ἄν ἐγκληματίσουν τα κόμματα,φαίνεται ὅτι στέκουν πάνω ἀπό την Πατρίδα.
  Δές μόνος σου ἄν τιμωρήθηκε,και εἰδικά με κρεμάλα,κάποιος ἀπό αὐτούς που πρόδωσαν την Κύπρο,ἤ αὐτούςπου ἀλυσσόδεσαν την χώρα στο μνημόνιο.
  Ἐγώ βλέπω ὅτι ὁ ΓΑΠ κυκλοφοράει σάν καθαρό μαντήλι,ὁ Μπένυ εἶναι ἀντιπρόεδρας της συγκυβερνήσεως,και ὁ Σαμαράς,που ἔγινε πρωθυπουργός ἐπειδή ὑποσχέθηκε «ἐπαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» εἶναι ὁ μεγαλύτερος ὑπερασπιστής του.(και του μνημονίου,και του Μπένυ,και του ΓΑΠ).
  Σε τί να κωλώσει πλέον ἡ μνημονιακή συμμορία;
  Ἤ ὁ Ἀλέξης,ὅταν ἔλθει ἡ σειρά του;
  Ἄλλωστε,το σλόγκαν το ξέρουμε:«τί θέλατε δηλαδή,να κάνουμε πόλεμο;
  να κλάψουν μανούλες;»

  Μου αρέσει!

 4. ΑΧΕΡΩΝ έχεις δίκιο σε αυτά που λες, δυστυχώς έτσι είναι, κοιτάζω γύρω μου θλίβομαι και αναρωτιέμαι, μα τι άλλο πρέπει να υπομείνουμε σαν έθνος για να ξεσηκωθούμε? Τι άλλο πρέπει να πάθουμε για να πούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι με δαύτους?
  Η φράση «τί θέλατε δηλαδή, να κάνουμε πόλεμο; να κλάψουν μανούλες;» είναι ότι πιο προδοτικό και αηδές έχω ακούσει και έχω μια ερώτηση να κάνω στους εθνοπατέρες του κω@#$.

  «Φοβάστε της οβίδες των τσουκαλάδων? Γιατί δεν κάνετε ένα γκάλοπ στους ακρίτες με ερώτηση την φράση? (τί θέλατε δηλαδή, να κάνουμε πόλεμο; να κλάψουν μανούλες;)
  Φοβάστε την απάντηση? Καλά κάνετε και φοβάστε γιατί οι απαντήσεις που θα πάρετε θα σας εκπλήξουν δυσάρεστα, κανείς δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα και την αξιοπρέπεια σου το θέλουν όλοι κάτι που δεν είστε άξιοι .
  Ήθελα να ξέρα όταν υπογράφατε το μνημόνιο και αλυσοδένατε την χώρα στους τοκογλύφους, όταν καταστρέφατε οικογένειες, επειχειρησης, εξαφανίσατε την μεσαία τάξη, το κοινωνικό κράτος, παιδιά να λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία, δημιουργήσατε 5-6.000 αυτόχειρες, 1.500.000 ανέργους, αφήσατε την χώρα αθωράκιστη επι μια δεκαετία απαξιώνοντας με το χειρότερο τρόπο της ένοπλες δυνάμεις ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ? Δεν φοβηθήκατε όταν υπογράφατε? Δεν ξέρατε τι θα συμβεί? Αυτά δεν τα φοβηθήκατε έτσι? Αλλά φοβάστε της οβίδες των τούρκων!! Αλλά όχι της ‘’παράπλευρες’’ απώλειες του μνημονίου!! Καταστρέψατε την χώρα εκ τον έσω ΕΣΑΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ».

  Το μόνο που εύχομαι είναι κάποτε αυτός ο λαός να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να τους δώσουμε ότι τους αξίζει. Ακόμη και κρεμάλα!!

  (Συγχωρείστε με για το πιθανόν άναρχο το λόγου μου αλλά συναισθηματικά είμαι ‘’κάπως’’ αυτή τη στιγμή.)

  Μου αρέσει!

 5. Διαβαστε το απιστευτο αρθρο των Συριζεων μελλοντικων Εθνοπατερων μας και…..ξεραστε ελευθερα. αυτοι θα μας κυβερνησουν? και υπαρχουν ανθρωποι που τους ψηφιζου!!! ποσο αξιος της μοιρας του ειναι ο ελληνας τελικα!!

  Το πρωτοειδα εδω http://www.defence-point.gr/news/?p=116577
  και το original εδω http://rproject.gr/article/eirini-sto-aigaio-kamia-stagona-aima-gia-ta-petrelaia#sthash.MIQrL2vH.yTFW3xRc.dpuf

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s