Προς Πορεία Αύξησης της Μαχητικής ισχύος των S-300, προχωρά το ΥΠΕΘΑ

Με έναν άσσο στο μανίκι επέστρεψε η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΘΑ στην Μόσχα. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για τις προοπτικές αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών ιδιαίτερα στο χρόνιο πρόβλημα μη υποστήριξης (μη υπογραφή follow-on support /FOS) για ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα με επίκεντρο την επισκευή και «αναβάθμιση» των 2 αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300.Προχωράει επίσης η υπογραγή FOS για τα συστήματα TOR-M1. Κατά την επίσκεψη στην Μόσχα, παρασχέθηκαν στην Ελληνική Πλευρά όλες οι τεχνο-οικονομικές λεπτομέρειες για την δυνατότητα αναβάθμισης τωνS-300 στο επίπεδο PMU-2 Favorit (!).

Δοθηκε επίσης μια εικόνα τόσο για το κόστος πυραύλων S-400 που αυτοί την στιγμή δεν είναι αποδευσμεύσιμοι για την χώρα μας (προηγείται ο πληρης εξοπλισμός της Ρωσικής Αεράμυνας καθώς και στενών στρατιωτικά συμμάχων χωρών). Η «αναβάθμιση» όπως γράψαμε είναι σε εισαγωγικά καθώς τα κύρια μέρη των πυροβολαρχιών S-300 θα παραμείνουν ως έχουν αφού υποστούν επισκευή και αντικατάσταση ελατωμματικών υπο-συστημάτων. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους πυραύλους 48Ν6Ε1 οι οποίοι χρειάζονται επαναπιστοποίηση. Οι εργασίες επαναπιστοποίησης είναι απαραίτητες καθώς έχει παρέλθει η 10ετης αποθήκευση/υπηρεσία από την εποχή που τα παραλάβαμε και θα υλοποιηθεί με βάση τα τεχνικά εγχειρίδια του κατασκευαστή, της εταιρείας ALMAZ-ANTEY. Στα πλαίσια λοιπόν της επαναπιστοποίησης έχει προταθεί να υπάρξει και παράλληλη εγκατάσταση νέων αλγορίθμων τροχιάς (ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στον πύραυλο 48Ν6Ε2) επεκτείνοντας τον φάκελο πτήσης στα 195 km! Εξετάζεται επίσης η προμήθεια και ορισμένων νέας κατασκευής πυραύλων 48Ν6Ε2 για συμπλήρωμα των αποθεμάτων καθώς και ηεξασφάλιση σταθερής ροής ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα χρόνια.

Για την υποστήριξη του μεγαλύτερου φακέλου πτήσης απαιτείται πέραν από αναβάθμιση στο λογισμικό του κέντρου διοίκησης και ελέγχου 54Κ6Ε1 και κάποιες επιμέρους αναβαθμίσης στο υλικό/hardware του ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπως:

  • Ανεξάρτητο μηχανισμό διεύθυνσης του κύριου λοβού του ραντάρ Tomb Stone για αύξηση της αντοχής σε ηλεκτρονικές παρεμβολές
  • Αντικατάσταση των κύριων επεξεργαστών στο Κέντρο διοίκησης και ελέγχου, με νέους τετραπύρηνους επεξεργαστέςElbrus-90 Mikro SPARC (ταχύτητα κάθε CPU 500 MHz και 500 ΜΒRAM)

Ο νέος πύραυλος 48N6E2 υποστηρίζεται ήδη από το ραντάρ καταύγασης Tomb Stone, το οποίο μπορεί να εμπλέξει στόχους σε αποστάσεις έως 300 km. Έχει επίσης μεγαλύτερη αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα ECCM και πιο φονική εκρηκτική/θραυσματογόνο κεφαλή, λόγω της βελτιωμένης διασποράς και των βαρύτερων κατά 35 kg συνολικά θραυσμάτων.

H αύξηση αυτή κατά 50 km (ή 30%) της φονικής εμβέλειας των αντιαεροπορικών συστοιχιών στην Κρήτη δεν αντιπροσωπεύει μια απλά μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, αλλά μια πολύ μεγαλύτερη καλυπτόμενη περιοχή η επιφάνεια της οποίας είναι αυξημένη κατά 70% (Θυμόμαστε όλη ότι ο υπολογισμός μιας επιφάνειας είναι π*R^2, οπου Rακτίνα δράσης, 150 ή 195 km). Με τον τρόπο αυτό αποκτάται ο εναέριο έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους των Ελληνικών Κοιτασμάτων Νοτιο-Ανατολικά της Κρήτης.

Τις πληροφορίες αυτές έκανε γνωστές κατά ένα μέρος ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος ως απάντηση σε δημοσιεύματα του Reuters για απόκτηση επιπλέον S-300: «συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων, που έχουν λήξει, στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300″. Και καθώς η εταιρεία Almaz-Antey έχει πάψει την παραγωγή βλημάτων 48Ν6Ε1, η μόνη λύση είναι αυτή της προμήθειας πυραύλων 48Ν6Ε2 με βεληνεκές τα 200 km σχεδόν….

No1 Στόχος του Πενταγώνου η Ανατολική Μεσόγειος

Το Ελληνικό Πεντάγωνο σε συννενόηση με τα επιτελεία των κλάδων συμφώνησε στον επανακαθορισμό των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων και την ενίσχυση και απόκτηση εκείνων των δυνατοτήτων που θα εξασφαλίσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή. Μαζί με το άπλωμα της αντιαεροπορικής ομπρέλας των S-300 στην Κρήτη και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 Orion οι επόμενες κινήσεις θα εστιαστούν στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλλών για τα υποβρύχια U-214 καθώς και στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών μέσα από κονδύλια FMS. Η αυξημένη ευελιξία που θα προσδώσουν τα ανωτέρω προγράμματα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτρέπει την αλληλοκάλυψη και την ισχυροποίηση της διακλαδικότητας. Χαρακτηριστικά, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τα Orion για την ναυτική εικόνα μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τον μελλοντικό εκσυγχρονισμένο στόλο των F-16 όσο και από τα U-214 τα οποία με τις νέες τορπίλλες θα αποκτήσουν πρωτόγνωρες ικανότητες σε πόλεμο επιφανείας AsuW και σε αποστολές SSK.

Η εγκατάσταση του Universal Link System (ULS), της ISI Hellas στα P-3 Orion που είναι ήδη τοποθετημένο στις συστοιχίες S-300 καθώς και στα υπόλοιπα αντιαεροπορικά μέσα της ΠΑ (Patriot) θα προσδώσει μια πρωτόγνωρη διαλειτουργικότητα και ανταλλαγή πληροφοριών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. To σύστημα ULS είχε αναπτυχθεί παλαιότερα για να επιτρέψει την διασύνδεση των S-300 στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας. Η επίτευξη ομοιοτυπίας στο κρίσιμο αυτό κομμάτι των πληροφοριακών συστημάτων βελτιώνει τόσο τον χρόνο αντίδρασης όσο και την επίγνωση της εικόνας σε Αέρα και Θάλασσα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλέον θα βασίζεται στην εξής διασυνδεδεμένη Τριάδα Συστημάτων, EMB 145 Erieye, P-3 Orion και εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα αεράμυνας IADS.

Και επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις..

.ULS link

Και επίσης ένα πρόχειρο γράφημα για την αύξηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας μεσα από το υπο εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης (κάντε κλικ για μεγένθυνση)

1

2 thoughts on “Προς Πορεία Αύξησης της Μαχητικής ισχύος των S-300, προχωρά το ΥΠΕΘΑ

  1. Μήπως δεν είναι σωστά η ακτίνα των 200km στην δεύτερη εικόνα; Πολύ μικρή είναι και στο Google Earth η ακτίνα των 200km φτανει μέχρι τα νότια παράλια της Ρόδου με το εργαλείο του χάρακα, αν τοποθετήσουμε το αρχικό σημείο περίπου στον Αγ.Νικόλαο, όπως στην παραπάνω εικόνα.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s