Ηνιοχος 2015: Με το βλέμμα στο αύριο

Όλος ο ελλληνικός αεροπορικός στόλος συμμετείχε στην άσκηση στα πλαίσια αποστολών COMAO

Όλος ο ελλληνικός αεροπορικός στόλος συμμετείχε στην άσκηση στα πλαίσια αποστολών COMAO

Από τη Δευτέρα 20 έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, διεξήχθη η Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού. H άσκηση διεξήχθη με υψηλό επαγγελματισμό και δεν έλειψαν οι φορές που Ελληνικά και Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη φθάσανε στα όριά τους. Η άσκηση διεξήχθη σε ολόκληρο το Ελληνικό FIR ακόμη και σε περιοχές που η Τουρκική Αεροπορία αμφισβητεί έντονα όπως στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Την περίοδο επίσης διεξαγωγής της άσκησης η TuAF έμεινε κλεισμένη στα ενισχυμένα υπόστεγά (HAS) της και δεν προέβη σε παραβιάσεις όπως στο παρελθόν. Ακόμη και η πτήση μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο δν προκάλεσε την αντίδρασή της. Βέβαια όλα τα συστήματα ESM/ELINT ήταν προσανατολισμένα στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου. Η περιορισμένη χρήση της Ελληνικής Αεράμυνας κάτω από αυστηρούς κανόνες EMCON περιόρισε τον όποιο κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές :

  1. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (Counter Air Operations). Τεράστιο ρόλο εδώ έπαιξε τόσο τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Erieye όσο και τα αναβαθμισμένα F-16block 52 Adv τα οποία μέσω Link 16 κατάφεραν πολλές καταρρίψεις στα πλαίσια εμπλοκών από διαφορετικά ύψη. Χαρακτηριστικά πετώντας σε χαμηλό ύψος, κρατούσαν κλειστο το ραντάρ και καθοδηγούμενα από το Erieye έκαναν pop-up και εκτόξευσαν το προσομοιωμένο φονικό φορτίο τους των AIM-120 C5/7
  2. Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης (Fighter Sweep). Ιδιαίτερα σημαντική αποστολή όταν έχει να κάνει με την μετέπειτα προσβολή Ναυτικών Δυνάμεων που ακολούθησε.
  3. Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας (Anti Surface Force Air Operations). Η αλλιώς Tasmo. Εδω τα ξεγραμμένα από πολλούς Mirage 2000 EG απέδειξαν την αξία τους ως φορείς πυραύλων Exocet, κατάφεραν μαζικό πλήγμα στην προσομοιωμένη ναυτική δύναμη από πολλές κατευθύνσεις (βλέπε αντίστοιχα Προσομοίωση: Βυθίζοντας την Tουρκική Φρεγάτα F 246 Salihreis)
  4. Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Αεροπορικής Αναγνώρισης. Η ύπαρξη και δράση των ατρακτιδίων DB-110 δείχνει πόσο σημαντίκη είναι τόσο η αναγνώριση στις Day -1, και -2 πριν τις εχθροπραξίες όσο και η αναγνώριση των αποτελεσμάτων μιας προσβολής και η εκτίμηση ζημιών BDA.
  5. Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης (Combat Search and Rescue). Συμμετείχαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ.
  6. Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης. Η 331 Μοίρα εξοπλισμένη με βλήματα cruise Scalp EG εντυπωσίασε τους Ισραηλινούς για τις δυνατότητές της. Το αεροσκάφος Mirage 2000-5mk2 θεωρείται από πολλούς ο άγνωστος Χ στην Τουρκική Πλευρά και όχι άδικα. Τόσο οι δυνατότητες των Mica EM και ΙR (εκεί δεν μπορεί να γίνει παρεμβολή του αισθητήρα IR, και ο χρόνος προειδοποίησης είναι μικρός για το αντίπαλο αεροσκάφος, μέχρι 4 βλήματα Mica μπορούν να εκτοξευτούν ταυτόχρονα από το ραντάρ RDY-3. H τυπική διαμόρφωση περιλαμβάνει 6 βλήματα Mica (2 ΙR και 4 ΕΜ για εμπλοκές πέραν του ορίζοντα BVR, ένα SCALP-EG στην κοιλιακή χώρα και 2 δεξαμενές
  7. Άμεση Καταστολή Στόχων (Time Sensitive Targets) σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύκτα.

Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών – ναυτικών δυνάμεων, καθώς και Μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ για πρώτη φορά έλαβαν μέρος δυνάμεις ξένων χωρών και συγκεκριμένα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα 12 διθέσια αεροσκάφη F-16I Sufa έλαβαν μέρος από την Ισραηλινή Αεροπορία και συμμετείχαν τόσο στις αποστολές Στρατηγικής Κρούσης όσο και σε σενάρια όπου υπήρχε η κάλυψη S-300 (μια πιθανή αεροπορική επίθεση κατά του Ιράν είναι πάντα στο τραπέζι, ιδιαίτερα τώρα που η ενίσχυση του με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 PMU-2 θα δώσει άλλον αέρα στις σιιτικές φιλοδοξίες). Επίσης αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δράσανε για την κατάδειξη στόχων στα αεροσκάφη της ΠΑ και της IAF.

Ένα χαρακτηριστικό της άσκησης ήταν και η επιχειρησιακή δραστηριοποίηση του UAV Πηγασος ΙΙ της ΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε τόσο για αποστολές αναγνώρισης όσο και για αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου. Βέβαια το σχετικά μικρό μεταφορικό φορτίο του δεν του επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλης ισχύος παρεμβολέων. Σε αυτό το σημείο καθοριστική είναι και η προωθούμενη συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορία που έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην χρήση τέτοιων συστημάτων.H Ιστορία του Πήγασος όσο και του ισραηλινού UAV Mastiff έχει πολλές ομοιότητες σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα μπέρδευε τα δύο εναέρια μη επναδρωμένα συστήματα

eao97

Ο Ελληνικός Πηγασος II

H συνεργασία με την Ισραηλινή ΠΑ (ΙΑF) κρατάει χρόνια…Στα πλαίσια μυνήματος και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου Ισραηλινά μαχητικά Αεροσκάφη πέρασαν πάνω από το Καστελόριζο (!)

Οι ομοιότητες του Ισραηλινού Mastiff και του Πήγασος ΙΙ είναι εμφανής

Οι ομοιότητες του Ισραηλινού Mastiff και του Πήγασος ΙΙ είναι εμφανής

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s