Σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

tai-tfx-fighterΤις προηγούμενες μέρες σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν για την Εξέλιξη της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα πήραν το δρόμο της χρηματοδότησης και υλοποίησης σε έναν ορίζοντα δεκαετίας. Επίσης λήφθησαν στρατηγικές αποφάσεις εξαγοράς ξένων αμυντικών εταιρειών με αποκορύφωμα την εξαγορά της Αμερικανικής εταιρείας στρατιωτικών προσομοιωτών Quantum 3D, η οποία εφοδιάζει εδώ και χρόνια τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με εργαλεία προσομοίωσης τροχιάς πυραύλων cruise καθώς και διεξαγωγής πολεμικών παιγνίων.

Συγκεκριμένα η Τουρκική SSM αποφάσισε κάτω από την προεδρεία του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου αποφάσισε σύσσωμη την εκίννηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους εγχώριας σχεδίασης (με την βοήθεια της Saab) και την διάθεση 1 δις $ για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της προκαταρκτικής σχεδίασης του αεροσκάφους καθώς και των υποσυστημάτων του. Σκοπός είναι να γίνει όσον δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή τουρκικών εταιρειών με την ΤΑΙ και την Aseslan να είναι κύριοι εργολάβοι. Επίσης αποφασίστηκε και η υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου προγράμμτος ανάπτυξης επιβατικού αεροσκάφους διπλής χρήσης το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και να καλύψει τις ανάγκες τόσο της Τουρκικής Πολιτικής Αεροπορίας για περιφερειακές πτήσεις όσο και τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για ένα μικρό και ελαφρύ μεταγωγικό αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα CN-235. H διάθεση επιπλέον δις $ προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει διαθέσιμη μετά την προκαταρκτική διερεύνηση των προδιαγραφών. To μοντέλο σύμφωνα με πληροφορίες θα βασίζεται στην οικογένεια αεροσκαφών Dornier Do 228. Η Τουρκία σχεδιάζει να εντάξει την στρατιωτική έκδοση αυτου του επιβατικού για τους παρακάτω ρόλους:

 • Επιτήρηση Συνόρων
 • Συλλογή Πληροφοριών ELINT/SIGINT
 • Μεταφορά Μικρών Φορτίων
 • Αντιμετώπιση Ανθρωπιστικών Καταστροφών
 • Μεταφορά τραυματιών
 • Χρήση από άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές βαθιάς διείσδυσης

Επίσης υπεγράφη μνημόνιο πιθανής συνεργασίας με την Ουκρανία για την ανάπτυξη κινητήρα που θα εξοπλίσει τα τουρκικής κατασκευής άρματα μάχης Altay για τα οποία έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 500εκ $.Η ανάπτυξη του κινητήρα από κοινού με Τουρκικές Εταιρείες σκοπό έχει την εξασφάλιση της αυτάρκειας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της ανάδειξής της σε διεθνή παίκτη στον αμυντικό τομέα. Αρκετά φιλόδοξος στόχος θα λέγαμε ειδικά στο κομμάτι τόσο πολύπλοκων προιόντων όπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης υψηλών στρατιωτικών προδιαγραφών.

635659265140987652-anka-22

H απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να ζητήσει την άμεση απόκτηση οπλισμένων UAV δείχνει την αδυναμία της TAI να αναπτύξει ένα ικανό MALE/HALE UAV που ευελπιστούσε να είναι το ANKA

Μια ακόμη αποφάση της Τουρκικής Κυβέρνησης ήταν η διενέργεια με την διαδικασία κατεπείγοντως διαγωνισμού απόκτησης οπλισμένων μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών UAV από ξένη εταιρεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο κατά των Κούρδων Ανταρτών εάν αυτός κλιμακωθεί. Παρόλο που η Τουρκική TAI ήδη δρομολογεί μια έκδοση του ANKA η οποία θα είναι οπλισμένη, προβλήματα στην διαδικασία ανάπτυξης του UAV έχουν οδηγήσει την πτώση ενός πρωτοτύπου το 2013 ενώ άλλο ένα πρωτότυπο που είναι ανεπτυγμένο στην βάση Batman της Νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν είναι επιχειρησιακό. H οπλισμένη έκδοση που σχεδίαζε η TAI φαίνεται πως βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια πίσω στην διαδικασία εξέλιξης καθώς ανυπέρβλητα εμπόδια ελέγχου του βάρους και του φακέλου πτήσης του ΑΝΚΑ το εμποδίζουν να περάσει σε αυτό το στάδιο. Η ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προσφορών για την παροχή πληροφοριών RFI είναι η 11 Μαίου. Μένει να δούμε ποιες εταιρείες στο τέλος θα συμμετέχουν χωρίς να αποκλείεται ο διαγωνισμός να κυρηχθεί άγονος καθώς η Αμερικανική Πλευρά έχει αποκλείσει την προμήθεια οπλισμένων UAV Predator σε εξαγωγικούς χρήστες.

Η είδηση έκπληξη όμως ήταν η απόφαση εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας Quantum 3D από την Τουρκική Haveslan. H τελευταία είναι εταιρεία κατασκευής λογισμικού και ειδικεύεται σε στρατιωτικά συστήματα διοίκησης και διαχείρισης πληροφοριών C4I, ναυτικά συστήματα αποστολής για ΑΦΝΣ, συστήματα προσομοίωσης κτλ. Η ενσωμάτηση της εταιρείας Quantum 3D δίνει πρόσβαση στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ουσία δωρεάν πρόσβαση σε λογισμικό προσομοίωσης πτήσεων που ειδικεύεται η Quantum. Η σύνδεση αυτής της εξαγοράς με την ανάπτυξη εγχώριων μαχητικών και επιβατικών αεροσκαφών είναι παραπάνω από προφανής. Η πρόσβαση σε εργαλεία προσομοίωσης τα οποία έχουν εμπιστευθεί οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εχει βέβαια την αξία της.

Η εταιρεία Quantum 3D θα συνεχίσει να υφίσταται και η Haveslan θα είναι ο στρατηγικός της μέτοχος. Οι πελάτες της πέραν των ΗΠΑ, προέρχονται από την Κεντρική και Νότιο Αμερική. Σημαντικό γεγονός είναι η εξέλιξη του Mantis αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα προιόντα της εταιρείας και όπως αναφέρει ο κύριος Sadik YAMAC, γενικός Διευθυντής της Haveslan, «Τα προιόντα προσομοίωσης και training έχουν την προοπτική για σημαντική αύξηση των πωλήσεων και η Quantum 3D είναι γνωστή για τον ρεαλισμό και τις υψηλές επιδόσεις των προιόντων αυτών. Πιστεύουμε ότι οι στρατηγική μας συνεργασία με την Quantum 3D δημιουργεί πολλές ευκαιρίες και μας επιτρέπει να εξελίξουμε το Mantis ως την πιο επαναστατική πλατφόρμα της αγοράς«.

Επίσης πορεία υλοποίησης πήρε και το Τουρκικό ελικοπτεροφόρο, καθώς υπογράφηκε στα πλαίσια της IDEF 15 σύμβαση με το ιδιωτικό ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης  Sedef Gemi Insaati. H σχεδίαση βασίζεται στο Ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I και για λόγους οικονομίας έχει αφαιρεθεί η ράμπα απογείωσης μαχητικών STOL. Το νέο LHD θα είναι η ναυαρχίδα του Τουρκικού στόλου στις αποβατικές επιχειρήσεις και έχει στόχο την προβολή ισχύος σε ταραγμένα μέρη του κόσμου όπου η Τουρκική Σφαίρα επιρροής έχει συμπεριλάβει.

Το τεχνολογικό χάσμα με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί επί της παρούσης να μην είναι μεγάλο ειδικά στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων ΙΤ αλλά η ολοένα επέκταση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας της δίνει πρόσβαση ακόμη και σε τεχνολογίες που μέχρι στιγμής κάποιος πλήρωνε δις $ για να τις αποκτήσει. Οι Τουρκικές Εξαγωγές Αμυντικού Υλικού σε ξένες χώρες έχουν φθάσει τα 1.6 δις $ το 2014 ενώ ο στόχος για το 2015 είναι να ξεπεράσουν τα 2 δις $. Έχει και τα καλά της η επένδυση στην άμυνα…

31 thoughts on “Σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία

 1. « Έχει και τα καλά της η επένδυση στην άμυνα…»
  Ὁπωσδήποτε.
  Ἀλλά το θέμα εἶναι να ἀποδίδει ἡ ἐπένδυση,διότι ἀλλοιῶς,το κάνουμε ὅπως…ἡ Ἑλλάδα.
  Ἡ τουρκική πολεμική βιομηχανία δείχνει σφριγηλή,ἀλλά δέν μπορεί να εἰδωθεί ἀποκομμένη ἀπό την εὐρύτερη οἰκονομική κατάσταση της γείτονος,ἄν και ἡ ἀνάπτυξη και ἐπέκταση της ἀπετέλεσε ἀντικείμενο πολιτικῆς βουλήσεως,και για τον λόγο ἀκριβῶς αὐτόν ἄντεξε και τις οἰκονομικές ἀναταράξεις.
  Στην γείτονα,ἡ πολεμική βιομηχανία ἀντιμετωπίστηκε και ἀντιμετωπίζεται με ἀπείρως περισσότερη σοβαρότητα ἀπό ὅτι στην Ἑλλάδα (που δέν εἶναι βέβαια και μέτρο συγκρίσεως…),ἀλλά και ἐκεί οἱ πόροι δέν εἶναι ἀνεξάντλητοι,και ἡ τεχνολογία ἦλθε ἔτοιμη ἀπό το ἐξωτερικό και βαφτίστηκε τουρκική,κατά πάγια τακτική των ἀπέναντι να σοδομίζουν την πραγματικότητα: τα Γιλντιρίμ,Φιρτίνα,Παντέρα,Χούρκους,Μεχμετσίκ,οἱ ὅλμοι της TOSAM,και πολλά ἄλλα εἶναι «ἐκτουρκισμένα» ξένα σχέδια.
  Ἐκεί ὅπου προσπαθοῦν να κολυμπήσουν μόνοι τους,ἔρχονται ἀντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τους περιορισμούς της,ὅπως με το ΑΝΚΑ,και ὅπως ἤδη ἔχουν ἀρχίσει να δείχνουν τα πράγματα,και με το Αλτάϋ.
  Εἰδικώτερα ὅσον ἀφορᾶ τον κινητήρα ἄρματος που ἑναγωνίως ἀναζητείται,οἱ «φίλοι και σύμμαχοι» ἔχουν ἤδη φάει κάποιες πόρτες,και καταλήγουν να ἐξετάσουν τους οὐκρανικούς κινητήρες στους ὁποίους πρόσπεσε και ἡ Κίνα,συγκεκριμένα τους 6TDF ἀντικειμένων ἑμβόλων,του Τ-84 ,δέν ἔπεισαν οὔτε τους ἴδιους τους σοβιετικούς.
  Ἀλλά και οἱ Κινέζοι εἴχαν τους λόγους τους που προτίμησαν τους 6TDF,για τα Τύπου 96/98/99 και ΜΒΤ-2000/3000 ἀφοῦ ἐκτός ἀπό την ἐξαγωγική διαθεσιμότητα,παρουσίαζαν και το πλεονέκτημα του μικροῦ ὅγκου,που βολεύει πάρα πολύ τους σχεδιαστές ἀρμάτων,και ἰδίως ὅταν δουλεύουν πάνω σε σχέδια σοβιετικῆς κοπῆς.
  Εὔχομαι ὁ 6TDF να ἐπιλεγεί για το Ἀτάϋ.
  Ἑμείς ὡς Ἑλλαδάρα φυσικά,το χάλι μας,και να ψοφήσει ἡ κατσίκα του γείτονα.

  Μου αρέσει!

 2. Πρώτα είναι καλό να σας δούμε ξανά
  Ορισμένοι Περισσότερα εξελίξεις που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει

  Air To Air Missile from Tubitak Sage (Sahin)

  Milgem 2 Frigate

  Altay Tank Hard Kill AKKOR

  Aselsan EW Land Based Attack Suit

  Aselsan F-16 EW

  Aselsan ASEA Radar

  Roketsan Short Range Air Defence

  SOM-J For F35

  Aselsan Cats

  LHD

  Teber Laser Guided Kit

  Altay

  T129

  Μου αρέσει!

 3. Βαρκάρη, η Ελλάδα δεν έχει σοβαρή βιομηχανία, απλά σκέψου πως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος είναι το μπδελο του Στασινόπουλου.΄Οταν τα απλά ΔΕΝ τα κάνεις ορθά, φαντάσου τα της τεχνολογίας αιχμής.

  Μου αρέσει!

 4. @incomarti Το δεύτερο σχόλιο σου διαγράφηκε για προφανείς λόγους. Οι μακέτες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχει υλοποιήσει κάποιο στρατιωτικών προδιαγραφών προιόν. Το άδειασμα του SSM παρακάμπτωντας το ΑΝΚΑ στον διαγωνισμό για οπλισμένο UAV μαρτυρά το αδιέξοδο του προγράμματος.
  @Αχερων αλλο το R&D και άλλη η υπόλοιπη παραγωγική βάση της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Το καλό είναι ότι ρίχνουν τρελά ποσά σε κονδύλια για εγχώρια ανάπτυξη δεσμεύοντας έτσι πόρους από την υλοποίηση δικών τους προμηθειών αμυντικού υλικού. Ο μεγαλοιδεατισμός του Ερντογάν μπορεί να αποβεί καταστροφικός

  Μου αρέσει!

 5. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο. Υπάρχει υπομονή για το καλύτερο.

  Παράδειγμα: Όταν Αίτημα για πληροφορίες που τίθενται σε τακτικό UAV, οι απαιτήσεις ήταν 10.000 πόδια και 40 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Δεδομένου ότι το έργο αναπτύχθηκε, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και τώρα Μπαϊρακτάρ τακτικής UAV να πετάξει 24 ώρες με πλήρες φορτίο. Και μπορεί να μεταφέρει 70 κιλά φορτίο και μπορούν να διεκδικήσουν έως και 27.000 πόδια, με όλα τα συστατικά ηλεκτρονικά συστήματα ηλεκτρονικών κατασκευάζεται στην Τουρκία με τριπλή εφεδρεία …. που κάνει στην πραγματικότητα ένα αρσενικό UAV παρά τα τακτικά. Ίδιο πράγμα για την Milgem … Διέταξε 8, αλλά και το έργο συνειδητοποίησα ότι χωρίζεται 2. Τώρα το δεύτερο μέρος που ονομάζεται «I φρεγάτα τάξη». 10 μέτρα μακρύτερα με εκτοξευτές MK41. Είναι πρόκειται να ενσωματώσει πολλά άλλα τουρκικά συστήματα, όπως η καταπολέμηση τορπίλη μέτρων και της τουρκικής anti-ship βλήματα ATMACA, μπορεί να είναι Τούρκοι τορπίλη AKYA, μπορεί να είναι Cirit λέιζερ κατευθυνόμενο βλήμα και περισσότερα …

  Όταν Μπαϊρακτάρ ξεκίνησε υπήρχε μπλοκ 2 σχέδιο. Ίδια με Milgem, T129 επιθετικό ελικόπτερο …. συνεχίζεται

  Τα πράγματα μπορεί να δει διαφορετικά από την πλευρά σας είναι κατανοητό.

  Bayraktar Tactical UAV Block 1

  Bayraktar Tactical UAV Block 2

  Test Flight

  Μου αρέσει!

 6. @incomarti Maybe it is better to talk in English, my friend from the Other Side of the Aegean. Baykar is a very good tactical UAV. But even after your modifications it remains tactical. 40 or 70 kg of payload don’t match the MALE/HALE specifications required. Moreover when you try to put 100% turkish made avionics and mission computer that leads you to fatal crashes
  T-129 crash and UAV ANKA crash

  T-129 crash
  anka crash

  If you want to throw all your money to your industry then that’s real fine with us. You can see that other countries like India or China are investing dozens of billions in homemade weapons and still fail to match the competitive designs from leader companies.

  Μου αρέσει!

 7. Again my friend you are wrong.

  That crash happened in italy when Italians try to add the new engine Ct800 to it.
  You can not call it failure. No pain no gain. T129 hull and fuselage is italian but all other avionics optics and most importantly all softwares in it completely Turkish including mission computer. Because all new system in it required complete new layout and balance adjustment. Those days left behind and huge experience gained by our engineers. Now we start to T70 project and our indigenous 5ton class multipurpose helicopter project.

  Same comments valid for Anka. Its all achieved step by step to have complete technology. Anka Block1 then AnkaB and the AnkaS with Satcom and Sar Radar added walking towards final configuration. During development process its normal to lose 1 or 2. If you really search how many lost by Israel and America You will really surprise.


  Μου αρέσει!

 8. I also Believe that In Terms Of Greece Beleive Project Needs To Be Considered by Defence Blogs.

  EW POD for F-16 F-35 and TFX

  Hard Kill AKKOR Altay Tank and AFVs almost Finished

  For Air Platform SIGINT IMINT plane

  SOJ Stand Off Attack

  Low Altitude Air Defence

  Mid Altitude Air Defence

  Laser Weapon 20KW

  500Km Mobile Radar

  Tork Anti-Trpedo Torpedo

  Cafrad Ship Radar Suit

  When Other Projects such as Anti-ship ATMACA, AKYA Torpedo, Air2Air Missile matured I will provide with Info. We know Atmaca and Akya already test fired, because secrecy they are not revealed in IDEF.

  Μου αρέσει!

 9. I guess It is too much for you but Turkish defence industry highly advanced that you can not even imagine. That is why last 10 years we sign cooperation agreements with the best defence companies around the world. They do not come easily to teach you A,B,Cs of the technology if you do not already have the capabilities. We need to wait a couple of more years to see the state of art technology required missiles like air-to-air, anti-ship, torpedo, air-defence, Frigates, Satellite launcher base, ballistic etc…

  Moderated.Continuous posting of videos and images is just a show off,not contributing in conversation Images

  Μου αρέσει!

 10. The last 10 years you have been signing cooperation agreements with many companies because, they all want your money.Nonetheless, it is very funny that you highlight the above agreements with the other foreign companies ; in other words, you indirectly admit that your defense products are nothing else but re-branded foreign products.

  Μου αρέσει!

 11. Signing agreement does not necessarily mean you receive some or whole technology. Today We sign agreements to cooperate rather than technology transfer. Because our technology mature enough to cooperate with them. If it is money Why not countries like saudi arabia or qatar they are going to cooperate with. It is not just money you need to have certain level of industry, skilled people, infrastructure, and certain level of environment culture to work together. A couple of years is not much time in defence field. We wait and see.

  I participate defence forums with Greeks. 5 years ago they all mocked us by saying everything is 3D, nothing realized into product yet. Now most of them disappeared out of shame. And the new argument now, OK you have something but have you sold any yet 🙂

  All products we have is not less than US, France, UK or German made equivalents.

  http://www.naval-technology.com/news/newsroketsan-thyssenkrupp-diehl-team-idas-missile-programme

  http://www.forceindia.net/IndustryJune201420.aspx

  http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/idex/2015/02/27/aselsan-honeywell-sign-mou/24109199/

  http://www.todayszaman.com/business_airbus-roketsan-sign-mou-to-facilitate-collaboration_348397.html

  Μου αρέσει!

 12. Αχ!! Σα να μπήκα στο Πακιστανικό ντιφένς (στο Τουρκικό φόρουμ) με τον σύντροφο απ’ τη γείτονα να λιβανίζει τα επιτεύγματα των νεο-Οθωμανών.
  Εκεί βέβαια τα φουσκωμένα μυαλά πετάνε πολύ ψηλότερα. Αλλά πολύ. Οι δε συζητήσεις αποπνέουν έναν αέρα Απριλιανής επανάστασης και εθνικού μεγαλείου. Οι ψύχραιμες φωνές σπανίζουν και καταστέλονται γρήγορα. Δεν αργεί η ώρα που θα κατηγορήσουν τους Κορεάτες ότι τους κλέβουν ιδέες για το Αλτάυ και τις εφαρμόζουν στο Κ-2.
  Είναι τουλάχιστον απαράδεκτοι στις δικαιολογίες που εφευρίσκουν για να εξισώσουν την όντως πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν (αν και πολυέξοδη), με τα επιτεύγματα γιγάντων του αμυντικού χώρου. Πεπεισμένοι και αμετακίνητοι για τον θρίαμβο της νέας Τουρκίας.
  Δέκα χρόνια καλοζωΐας και ένας Έρντο ήταν αρκετά για να βγει στην επιφάνεια η παλιά καταπιεσμένη αλαζονεία. Είναι ο πυροκροτητής που έλειπε (δική μου ερμηνεία). Είναι τα μυαλά τους που φοβάμαι και όχι τους εξοπλισμούς τους.

  Μου αρέσει!

 13. «Είναι τα μυαλά τους που φοβάμαι»
  Τα μυαλά τους θα μποροῦσαν να εἶναι και ἡ ἀχίλλειος πτέρνα τους.
  Ὅπως τα μυαλά τα δικά μας,με το κατάλληλο γαργάλημα,μας ἔφεραν ἐδῶ που εἴμαστε.

  Μου αρέσει!

 14. You can participate not 5 but even 25 years in defence forums; this does not change the fact that your products have a small number of subsystems made out of turkish industries whereas the main technology products are foreign.Now, you can call these rebranding »agreements of cooperation» or »agreements of understanding technology concepts» or even »momerandum of common industrial interensts»; no matter what, the very existence of such a concept underlines that you are practically buying the technology instead of developing it. Saudi Arabia and Qatar do not suffer from inferiority complexes, emanating from forgotten malformed false national identities-they know who they are and they also know in what terms, Western Europe tolerates their… peculiarity as long as they buy their industrial goods. Moreover, the Arabs have the perspicacity of understanding that low quality weapons, now matter what their origin is, won’t be of any help during the course of a war and their only use is the forging of an disillusioned national pride, during military parades.

  So, be happy and mock you Greek friends about their lack of a crony private sector in the defense industry, such as yours; with the rebranded low level goods that you have, it might be the only thing that you can do.

  Μου αρέσει!

 15. When we started Milgem1 and Milgem2 with 60% of national ingredient Milgem3 and Milgem4 being built with 80% national share in it . The other projects are the same.

  One thing you guys need to understand that we are not living in dream world but you. We are walking not talking and complaining.

  Example of some sub systems.

  Missile IR and RF Seeker Heads

  AKKOR Tank Hard-Kill Only 1 Country in Inventory
  and 2-3 countries develop prototype

  Μου αρέσει!

 16. And the low quality tele-shopping goes on, with a spamming of photos. Hear ye, hear ye, we have many products, come and see the goods we have made, buying out technology and copying all the companies, wilful to sell us the know how they do not need to protect.

  Μου αρέσει!

 17. Actually Sometimes Even We Lead The Technology
  Cirit 2.75″ Semi Laser Missile Was the First Out of Its Kind then
  Talon, Dagr came out but far short in range than Cirit which can hit the targets up to 10KM.

  Μου αρέσει!

 18. @ΑΧΕΡΩΝ
  Φίλτατε, εκείνο που εννοώ είναι ότι στη Έρντο εποχή που διανύουν, «την έχουνε δει» πάρα πολύ. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει η στραβή τώρα. Πάντα θεωρούσαν ότι τους οφείλεται το μισό σύμπαν, τώρα όμως όχι μόνο το απαιτούν, αλλά θεωρούν και βέβαιο πως μπορούν και να το πάρουν. Τέτοια μυαλά είναι να τα φοβάσαι και δεν το περιορίζω στους γείτονες εξ’ ανατολών. Έχει ανερχόμενα ταλέντα και στα βόρεια σύνορά μας. Ας μην ξυπνήσουμε τελευταία στιγμή.
  Απεχθάνομαι εξίσου τους επαγγελματίες κινδυνολόγους που ταράζονται στην κάθε σκιά, αλλά και τις στρουθοκαμήλους του τίποτα δεν τρέχει, οι λαοί αγαπιούνται και μη μου τους κύκλους τάρατε.

  Μου αρέσει!

 19. @xm8
  Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου,ἄν και δέν πιστεύω ὅτι οἱ θεατρινισμοί του Ἐρντό ἀντικατοπτρίζουν πιστά την πολιτική του στοχοθεσία,ἀλλά περισσότερο αὐτό που ἔγραψα για το γαργάλημα των μυαλῶν των συμπατριωτῶν του,βασικά των ψηφοφόρων του,ἀλλά ὅχι μόνο.
  Πιστεύω ὅτι και ὁ Ἐρντό γνωρίζει,ὅπως και ὁ Κεμάλ και ὁ Ἰνονῦ και ὁ Ἐτζεβίτ και ὁ Ντεμιρέλ και ὁ Ὀζάλ πρίν ἀπό αὐτόν,ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι πολύ εὔθραυστη για να ἐπιζητᾶ την περιπέτεια,ἐκτός ἄν πρόκειται για στημένα θύματα ὅπως ἡ Κύπρος και ἡ Ἑλλάδα.
  Ὅμως,ἐπειδή ἡ Τουρκία ἔχει πολλούς ἀντιζήλους,ἀλλά και ἐχθρούς,μία περιπέτεια με την Ἑλλάδα και την Κύπρο θα μποροῦσε να ἑνεργοποιήσει ντόμινο που ἴσως φέρουν την ἴδια σε θέση Συρίας.
  Στην τελευταία περίπτωση φάνηκε πόσο ἀντίκρυσμα ἔχει ἡ τουρκική μεγαλοπραγμοσύνη.
  Ἀπέναντι σε μικροϊδεάτες σάν και ἑμᾶς,βέβαια,ἔ,εἶναι παίκτες οἱ ἀπέναντι.

  Μου αρέσει!

 20. @incomarti
  ATMACA SSM fired? In which firing missile installation?
  You know when you try to fire such a kind of long range missile you need to post a NOTAM. That kind of exercises are monitored not only from us, but also from Israel and Russia. Also at the final stages of an SSM missile, its active radar seeker is enabled, thus giving its electronic signature.
  Unless you have exactly copied Harpoon or Exocet (so we cant tell the difference), your test firing never happened.
  Also if it was secret, how would you know? Are you an engineer or perhaps I dont know do you live in Prusa, next to the Işıklar Military High School….;-)

  Also, does your ALTAY have an engine? From last news you are trying to cooperate first with MTU, then with Mitsubishi and then with Ukranian Firms. No one accepts your terms? Ahh ok I have forgot you will develop your own engine…Engine foreign, gun german, electronics Korean…of course hard steel Turkish.
  You have great manufacturing companies…dont waste your money trying to prove that you are developing high tech. Hard kill system, air to air missiles, cruise missile SOM (who is a complete copy of SLAM ER)
  SLAM ER
  SOM
  Tell me you dont see the difference

  Laser weapon….really?Man really? USA and Russia couldnt develop such a thing for decades and Turkey from nowhere succeeds? Have a connection with reality my friend from the other side of the Aegean

  Μου αρέσει!

 21. Look I am not talking out of my arse. I here present you with the documents pictures and videos. If I knew You are not going to delete them I can now put down 250 videos about Turkish defence industry but you do not have courage to face it neither you know little bit info about Turkish defence industry. Reality hurts. By saying copy you just show your jealousy since no one stupid to give you technology that cost them billion dollars and we have at the moment 400 research project between industry and universities to support these advancements. If copying is too simple you can do it or everyone can do it to get the best. Why America is not copying S400. Or You have Patriot S300 go and copy if you can. you bought the best weapons and you can not copy even one of them.

  First of all, Atmaca Anti-ship missile 180+KM and does not need any notification. Is not ballistic missile.

  There are 2 test field in Turkey

  1- In Mıd Turkey near Salt Lake

  youtu.be/uyCCuw3TpWM

  2- In Black Sea city called Sinop

  Atmaca test done in Sinop

  Atmaca Seeker Head
  i.hizliresim.com/rQ944z.jpg

  Missile
  /i.hizliresim.com/vE4GGO.jpg

  Canisters
  i.hizliresim.com/og755o.jpg

  test
  /i.hizliresim.com/l71XXl.jpg

  Altay first batch will have MTU engine till we develop one.

  Μου αρέσει!

 22. You say : «»» Tell me you dont see the difference «»»,
  I tell you kid most cars sit on 4 wheels and if you put cruise missile side by side their look will resemble each other.

  There are 100 subsystem in it : chips thermal batteries servos, software, seeker head, optics, IR equipment INS IBM…so on

  I am telling you you can not copy
  No one stupid to give you the technology
  You have to do by yourself

  And If it is not good No one turns around and look at it.
  But even Americans love it. This is how high technology we have.

  If you dont beleive read what LOCKHEED MARTIN says

  /www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2014/october/mfc-102214-lm–teams-with-roketsan-turkey-new-f-35.html

  Lockheed Martin Teams with Roketsan of Turkey on New Standoff Missile for the F-35

  SOM-J will provide the F-35 and other aircraft an exceptional capability to meet the most challenging mission requirements. We look forward to combining the skills and know-how of our two great companies to produce a world-class system to meet customers’ expanding needs for long-range, survivable cruise missile technology.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/SOM_%28missile%29
  /youtu.be/ndZbMTF53qc

  Μου αρέσει!

 23. How I know ..We do follow connected people…Defence Journalists, Defence Magazines…..

  This is Gezgin Surface to Surface Cruise Missile tets we think…1000+ KM equivalent to Tomahawk cruise missile…

  At SINOP

  i.hizliresim.com/rQ9zNN.png

  Μου αρέσει!

 24. How is it going, old chap? Have you managed to sell any tanks or missiles here or not there yet? Come on, do not loose your courage, keep spamm…. sorry, posting I meant and someone might actually ask for a price.

  Μου αρέσει!

 25. I can see that You are Quite disappointed with the Turkish defence industry considering advance greek defence industry can produce Moderator Deleted. Last warning 🙂 Do not worry eventually You’ll get over it. One day you will accept the truth and stop delete the pictures and videos out of emberesment.

  Our annual income is over 1.5 billion dollars for the being time.

  http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2710

  What do you sell Pls enlighten us.
  10.000 Units Sold UAE

  Μου αρέσει!

 26. @incomarti
  Look if you can’t see the similar IIR seeker of your SOM then you are really telling lies to yourself,…
  Your 400 hundred research projects are a total waste of time and money. Turkish cruise missile with a range of 1000 km? Xaxaxa
  Same design with the Pakistani Babur. Same quality.
  Let me tell you a story «kid»
  back in the 00s when the Greek Airforce chose the F-16 block 52+, we required also an Eletronic Countermeasures Self Defense system to equip them. Three companies accepted the challenge. Raytheon with ASPIS II, Thales with ICMS MK3 and ELTA with ASPS. In the competition, the first two scored around 90 out of 100 and the Israeli 56-58.
  You know that Israel Defence Industries are one the best in the defence sector. But still they couldn’t compete the lead players.
  That is why even if China produce the HQ-9 which you are close to buy, it really comes second when compared to Russian S-300 (!).
  Waste your 1 billion to your LHD project when you don’t really have a decent AAW platform. No Aircraft can intercept the incoming SSM

  Also your Kaplan land based EW system is a similar wasted project. If you have ever have a connection with the telecommunication sector then you would try to produce an EW aircraft that can cover a wider area, is more flexible and can surpass height obstacles that cause interference. Of course you urgently submit an RFI to the foreign Industries which expired a few days ago, begging to buy a highly advanced airborne EW jammer…
  Erdogan is a politician. Your industry is booming with research projects just to create jobs and thus political votes for his party

  Μου αρέσει!

 27. Dear incomarti.
  I do not write in english for you, translate if you want.
  To να καθομαστε να βριζουμε τον τουρκακο που διαφημιζει τα κατορθωματα της αμυντικης βιομηχανιας της χωρας του , ενω κατα βαθος ολοι βραζουμε στο ζουμι μας γιατι δεν τα κανουμε εμεις και πανυγηριζουμε οταν βλεπουμε πυροβολο Ζου-23 σε κανενα αρχαιο ΒΜΡ, δεν εχει κανενα νοημα. Οσον αφορα στην τουρκικη αμυντικη βιομηχανια , θα κριθει εκει που κριθηκε και η δικη μας : Ποσο θα διαρκεσει η χρηματοδοτηση ή/και ποσες πωλησεις θα κανει σε πελατες εξωτερικου, διοτι η δικη τους -οπως και η δικη μας- αγορα ειναι μικρη. Ενα νεο προβλημα των τουρκων ειναι οτι παραδοσιακοι πελατες τους στη μεση ανατολη, πολυ πιο ισλαμικοι απο δαυτους, εχουν ξεκινησει δικη τους αμυντικη βιομηχανια! Και εκει η χρηματοδοτηση ειναι εξασφαλισμενη για οσο θελουν…
  Το βασικο τους ομως προβλημα, ειναι -οπως και σε εμας- η διαφθορα. Τους αναγνωριζω οτι ειναι σαφως πιο δημιουργικη απο τη δικη μας, διοτι εχει δημιουργησει και καποιες σοβαρες υποδομες. Υπαρχουν πολλα παραδειγματα, ενα επικαιρο θα μπορουσε να ηταν η ιστορια με το «τουρκικο αεροπλανοφορο»: Το καλυτερο παγκοσμιως σκαρι της κλασης που λαχταρα η ψυχη του Πασα , βρισκεται ετοιμο στη Γαλλια και περιμενει πελατη. Μαλιστα δεν εχει ολα τα συστηματα του επανω και θα μπορουσαν να φορεσουν αλλα, δικης τους επιλογης ή κατασκευης , αυτα που προοριζονται για το Ισπανικο. Θα μπορουσαν ανετα να καθυστερησουν την υπογραφη οπως κανουν συνεχως με αλλα πιο ζωτικα συστηματα και να βολιδοσκοπουσαν Πουτιν και Ολαντ – η αποψη μου ειναι οτι θα τους εβγαζαν και τους δυο απο μεγαλο αδιεξοδο και θα γλυτωναν πολυ χρημα. Δεν το κανουν και ενας λογος μπορει να ειναι οτι οι απευθειας διακρατικες συμφωνίες δεν εχουν λαδι, ενω αυτες με τα τουρκικα ναυπηγεια εχουν πολυ πραμα. Τοσο που θα κανει το γλομπο του μαγαζιου του Ερντογαν (Justice and Development Party – ΑΚParti) να λαμπει για πολλα χρονια ακομη. Κι’εγω που νομιζα οτι ηταν ηλεκτρικος ο γλομπος.

  Μου αρέσει!

 28. @manolis
  Ο γείτονας που τριγυρνάει σαν το γύφτο με το Ντάτσουν, επιδεικνύοντας τις καινούργιες πλαστικές καρέκλες, είναι χαρακτηριστικό δείγμα τουρκικού τρολ, που κοντεύει να γίνει πληγή του Ερντογάν στα διεθνή φόρα. Ειδικά σε αυτά των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και όπου υπάρχουν ‘αδέλφια’. Κατανοητός ο ενθουσιασμός και η εθνική υπερηφάνεια, αλλά υπάρχουν και όρια. Τα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, νομίζω ότι καλύπτονται με επάρκεια από τον ελληνικό ειδικό τύπο και με κολακευτικά συνήθως σχόλια, άρα δεν υπάρχει ανάγκη κατ’ οίκον επίδειξης.
  Με όλα τα άλλα θα συμφωνήσω. Άξιο απορίας γιατί δεν παίρνουν ένα από τα Μιστράλ που είναι και ετοιμοπαράδοτο και κορυφαίο στην κλάση του και θα τους βγει και φθηνότερα.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s