Τραβάει το αυτί η Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

Turkish Stream MAP 1

Επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών Ελλάδος και Τουρκίας επιχείρησε η Αμερικανική πλευρά μια μέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Gazprom ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού έχουν ξεκινήσει. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ.Άμος Χοκστάιν κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 7-8 Μαίου συζήτησε ενεργειακά θέματα και εξέφρασε την ανυσηχία του ότι η σύνδεση του Turkstream με τον Ελληνικό Αγωγό μεταφοράς Φυσικού Αερίου δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας (όντως σχεδόν το 70% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από την Ρωσία), θα δημιουργήσει τριβές με την Ευρωπαική Υπηρεσία Ελέγχου Ανταγωνισμού και δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Τηλεφωνική Επικοινωνία είχε επίσης με Τουρκους Ομολόγους του, όπου εξέφρασε την δυσφορία της Ουάσιγκτον για την υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής του Αγωγού και προειδοποίησε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στις επιδιώξεις της Άγκυρας για ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη ταλαντεύεται με αυτές τις ενέργειες.

Ο Άμος Χοκστάιν, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με  τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, , τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών,μετέβη στην Αθήνα,  για να τονίσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας – IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Με αυτά τα έργα θα αυξηθεί η ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι τιμές λόγω της διαφοροποίησης των προμηθευτών.  Ο TAP θα φέρει, 1,5 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια.

Την δεδομένη όμως στιγμή ο κ.Χοκστάιν ξέχασε να μας πει πως η μόνη εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα είναι η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Η τιμή όμως του LNG όπως και στις παγκόσμιες αγορές είναι υψηλότερη κατά 30% από την αντίστοιχη τιμή που προσφέρει η Gazprom στην Ελληνική Αγορά. Πιθανή προμήθεια αμερικανικού LNG από τις ΗΠΑ, μετά την εναρξη εξόρυξης σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν αποτελεί λύση καθώς ακόμη και τώρα -ιδιαίτερα μετά την πτώση τιμών του πετρελαίου- η βιώσιμη οικονομικά παραγωγή που προορίζεται για εξαγωγές στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνάει τα 68 δις κυβικά μέτρα έως το 20205.

Επίσης πολύ πιθανόν οι εξαγωγές αυτές του φυσικού αερίου να κατευθυνθούν στην ολοένα αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας η οποία αναζητά ενεργειακούς πόρους σε ασύλληπτα μεγέθη για να καλύψει τις Ενεργειακές της Ανάγκες.

Η Ελληνική Απάντηση

Ο Έλληνας Υπουργός Π.Λαφαζάνης αρμόδιος για θέματα ενέργειας δήλωσε μπροστά στον κ.Χοκστάιν «Στηρίζουμε αυτό το έργο (του ρωσικού αγωγού) καθώς πιστεύουμε πως θα ωφελήσει πολύ την χώρα μας». Η Ελλάδα θα κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο μόνο από τους φόρους και τα τέλη μεταφοράς από τον αγωγό. Θα δημιουργηθούν επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας και η χώρα θα μετατραπεί σε ένα από τα κυριότερα διαμετακομιστικά κέντρα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο αγωγός θα μεταφέρει γύρω στα 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα από το Ελληνικό Έδαφος. Με την ολοένα αυξανόμενη ένταση στην Μ.Ανατολή και την αναστάτωση στην Υεμένη και γενικότερα στα στενά του Ορμούζ, το ενδιαφέρον για την υλοποίηση αυτού του αγωγού μεγαλώνει. Τα τεράστια αποθέματα ρωσικού φυσικού αερίου εγγυώνται σταθερή παραγωγή και ασφάλεια της ενεργειακής ζήτησης.

Συμπεράσματα

Η ωμή επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά των δύο χωρών ήταν αναμενόμενη. Έχει όμως και μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. Έγινε ταυτόχρονα με έναν απλό σκόπο. Εάν μια από τις δύο χώρες υποχωρήσει αυτό θα σημάνει και το τέλος του αγωγού. Όπως ακριβώς έγινε και με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη όπου η επικράτηση φιλοαμερικανών στην Βουλγαρική Κυβέρνηση εξασφάλισε την ακύρωση του προγράμματος. Βέβαια αργότερα η ανάδειξη του ΓΑΠ  το 2009 στην ηγεσία της χώρας και η εξέφραση περιβαλλοντικών ανυσηχιών έβαλε την τελευταία ταφόπλακα στο σχέδιο.

Με την κρίση στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο κίνδυνο να κλείσει η στρόφιγγα στην Ευρώπη είτε λόγω των εθχροπραξιών είτε λόγω κάποιας μονομερούς ενέργειας από μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές, ο Ρωσο-Τουρκο-Ελληνικός Αγωγός φυσικού αερίου όταν υλοποιηθεί θα αποτελέσει τον Νότιο δρόμο ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης.

Σε συνδυασμό με την εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων σε Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο η χώρα μας τα επόμενα χρόνια μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, γεωστρατηγικό asset και παράγοντας σταθερότητας στην Ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις των «τεκτονικών πλακών» των συμφερόντων των δύο υπερδυνάμεων, Ρωσίας και ΗΠΑ, δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και κινδύνους….

5 thoughts on “Τραβάει το αυτί η Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

  1. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει το ΦΑ είναι φτηνό βιομηχανικό ρεύμα και θερμότητα σε περιοχές μακριά των λιγνιτικών πεδίων.Κατά τα άλλα, η χώρα για να έχει φτηνό ρεύμα δε χρειάζεται το φυσικό αέριο ενώ μπαίνει σε επικίνδυνα παιχνίδια για βραχυπρόθεσμα κέρδη στον κατασκευαστικο τομέα.Δεν αξίζει τον κόπο, ειδικά εφόσον εμπλέκεται η γείτονισσα.

    Μου αρέσει!

  2. Ας περάσουν όσοι περισσότεροι αγωγοί γίνεται. Δεν μας χαλάνε τα επιπλέον λεφτά, ούτε η ισχυροποίηση της θέσης μας στο παγκόσμιο δίκτυο διανομής. Ο κόσμος αλλάζει ότι και να κάνουν οι Αμερικανοί. Θα έχει περισσότερους παίκτες θέλουν δε θέλουν. Κάποιοι επιπλέον βαθμοί ελευθερίας είναι αναγκαίοι. Φυσικά, θα παραμείνει ο θείος Σαμ ο τσομπάνης που αγαπάμε. Δικό του πρόβατο είμαστε. Ας μην ανησυχεί.
    ΥΓ. Νόμισα ότι την είχες κλείσει τη σελίδα. Καλή επάνοδο!

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s