Στο σφυρί βγάζει η Γερμανία τις συστοιχίες Patriot, 4 στο Ισραήλ, 2 στην Ισπανία και ? στην Ελλάδα

Στρατιώτες της Bundeswehr σε εκπαίδευση με συστήματα Patriot PAC-3. Η διάθεση μεταχειρισμένων συστοιχιών την παρούσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την ΠΑ (!)

Στρατιώτες της Bundeswehr σε εκπαίδευση με συστήματα Patriot PAC-3  στο Warbelow Training Center. Η διάθεση μεταχειρισμένων συστοιχιών την παρούσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την ΠΑ (!)

Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους και να ανανεώσει την αντιαεροπορική της Άμυνα, η Γερμανία προχωράει στην απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot οι οποίες υπηρετούν με την Bundeswehr από το 1989. Συνολικά η Γερμανία διαθέτει 12 συστοιχίες Patriot τις οποίες έχει εκσυγχρονίσει στο επίπεδο PAC-2+(με ελάχιστες διαφορές ίδιο με το PAC-3), έχοντας αυξημένες αντιβαλλιστικές και αντιαεροπορικές ικανότητες.

Από αυτές 2 συστοιχίες βρίσκονται στην Τουρκία στα πλαίσια Νατοικής Αποστολής για την αποτροπή χτυπήματος με βαλλιστικούς πυραύλους από το Συριακό καθεστώς Άσσαντ. Επίσης στην Νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκονται άλλες 2 ολλανδικές συστοιχίες Patriot (η μια έχει αντιακασταθεί από τους Ισπανούς) για την ίδια αποστολή.

Καθώς οι παραγγελίες σε κλάδους της Γερμανικής Αμυντικής Βιομηχανίας μένουν στάσιμοι, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαφές με την Κοινοπραξία MEADS για την απόκτηση νέων αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστοιχιών συνολικής αξίας 4.5 δις Ευρώ (!), οι οποίες θα αντικαταστήσουν την υπάρχουσα αντιαεροπορική ομπρέλα που βασίζεται στους Αμερικανικούς Πυραύλους Patriot. Δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο αριθμός και η διαμόρφωση των συστοιχιών αλλά η Γερμανική Κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης κατασκευαστικού έργου για τους περίπου 1300 εργαζομένους σε υψηλής εξειδίκευσης θέσεις στις εταιρείες Rheimentall και MBDA Germany.

O Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Ya’alon ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γερμανία στα πλαίσια στρατιωτικής βοήθειας πέραν του προγράμματος 4 νέων κορβετών βασισμένων στην σχεδιάση Κ-130 συνολικής αξίας 450 εκ Ευρώ, υπήρξε η μεταφορά τεσσάρων εν ενεργεία αναβαθμισμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot PAC-3. H κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια ενίσχυσης της άμυνας του Ισραήλ. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το εξίσου ικανό αντιαεροπορικό/αντιβληματικό σύστημα Arrow 2. Μέσα στο 2014 ολοκληρώθηκε επίσης η ανάπτυξη και της βελτιωμένης έκδοσης Arrow 3. Καθώς η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) έχει την απόλυτη κυριαρχία στην Μ.Ανατολή, η χρήση των συστοιχιών Arrow έχει κυρίως αντιβληματικό ρόλο. Τουλάχιστον 2 συστοιχίες Arrow έχουν αναπτυχθεί από την IAF ενώ υπήρχαν σχέδια και για μια τρίτη πυροβολαρχία με απώτερο στόχο ο συνολικός αριθμός να φθάσει τις τέσσερις. Συνολικά δαπανήθηκαν 2.5 δις $ για την ανάπτυξη του Arrow όλα αυτά τα χρόνια.

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρίτη πυροβολαρχία κατέστη επιχειρησιακή μέσα στο 2014 και κάλυπτε την περιοχή Negev στο Νότιο Ισραήλ. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το ομώνυμο ερευνητικό πυρηνικό εργαστήριο της Negev το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την πυρηνική αποτροπή του Ισραήλ. Επίσης οποιαδήποτε επίθεση σε αυτήν την εγκατάσταση πιθανόν να οδηγούσε σε πυρηνικό ατύχημα και την πρόκληση ραδιενεργού νέφους. Η ανάπτυξη των πυραύλων Arrow έχει δεχθεί μεγάλη κριτική από στρατιωτικούς κύκλους στο Ισραήλ καθώς εκτιμήθηκε ότι σπαταλούσε πόρους για ένα μη δοκιμασμένο σύστημα το οποίο ρουφούσε υπέρμετρους απαραίτητους οικονομικούς πόρους της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε υποδεχόμενος την Γερμανίδα ομόλογό του Ursula Von Der Leyen, στο στρατιωτικό σύμπλεγμα Kirya στο Tel Aviv.

Επίσης η Ισπανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση 2 επιπλέον μεταχειρισμένων συστοιχιών Patriot PAC-3, οι οποίες θα ενισχύσουν την μία πυροβολαρχία που είχε προμηθευτεί με ίδιο τρόπο από την Γερμανία την δεκαετία του 2000. H πυροβολαρχία αυτή διέθετε 8 Εκτοξευτές, ραντάρ κατάυγασης, σταθμό διοίκησης και ελέγχου πυρός (ECS) αλλά δεν διέθετε Κέντρο Συντονισμού πληροφοριών (ICC). Οι νέες συστοιχίες αναμένεται να διαθέτουν ICC μαζί με 5 εκτοξευτές οι κάθε μία. Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία θα μπορεί να αναπτύξει 3 διασυνδεδεμένες πυροβολαρχίες με 6 εκτοξευτές η κάθε μια. Η διασύνδεση των συστημάτων με το ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας της Ισπανίας θα προσφέρει επίσης ανταλλαγή πληροφοριών και με άλλους σταθμούς ραντάρ επιτρέποντας έτσι 360 μοιρών επίγνωση κατάστασης. Βέβαια το τόξο εμπλοκής του κάθε ραντάρ Patriot παραμένει 120 μοίρες και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς χρήσης του. Το αξιoσημείωτο είναι ότι το κόστος που θα αφιερώσει το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας για κάθε συστοιχία είναι 56 εκ Ευρώ (!), ποσό πολύ χαμηλό για ένα οπλικό σύστημα τέτοιας στρατηγικής αξίας. Από την άλλη, η ήδη μειωμένη οροφή των εν ενεργεία Γερμανικών Patriot καθιστά τις συστοιχίες που βρίσκονται σε χρόνια αποθήκευση

Συνολικά η Γερμανία είχε προμηθευτεί 24 συστοιχίες Patriot διαχρονικά. Από αυτές διατηρεί 12 εκσυγχρονισμένες στο επίπεδο PAC-3 και άλλες 2 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι υπόλοιπες συστοιχίες είτε έχουν πωληθεί είτε έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία βρισκόμενες σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης και εν μέρει υποστηρίζοντας μέσα από τον κανιβαλλισμό απαρτιών τις υπόλοιπες πυροβολαρχίες.

Η χώρα μας τα επόμενα χρόνια με βάση το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Προμηθειών 2011-2025 (ΜΠΑΥΥ) που εγκρίθηκε στα μέσα του 2011, έχει με 16η σειρά προτεραιότητας το Πρόγραμμα Προμήθειας Συστημάτων Βλημάτων Αεράμυνας Μακράς ακτίνας (Hi SAM) με υπολογιζόμενο κόστος τα 600 εκ Ευρώ. Μετά επίσης την απόρριψη προμήθειας νέων φρεγατών FREMM με αυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητες, η αεράμυνα τόσο του Ηπειρωτικού όσο και του Θαλάσσιου χώρου της Ελλάδος εναπόκεινται στις δυνάμεις της ΠΑ. Η διάθεση από μέρους της Γερμανίας συστοιχιών προς πώληση όπως αποκάλυψαν τόσο οι δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, όσο και οι κινήσεις των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων για ενίσχυση των δικών τους αναγκών δεν μπορεί να αφήσει την Ελληνική πλευρά αμέτοχη.

Καταλαβαίνουμε ότι στον ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε η οποιαδήποτε προμήθεια στρατιωτικού υλικού λοιδωρείται ή κρύβει από πίσω κάποιο δήθεων σκάνδαλο αλλά οι αμυντικές ανάγκες της χώρας απαιτούν ιδεολογικούς συμβιβασμούς. Οι πληροφορίες επίσης του Ισπανικού Υπουργείου Άμυνας αποκαλύπτουν ότι (χωρίς να είναι οριστικό) η τιμή που δίνουν οι Γερμανοί είναι χαμηλή μεν, λογική δε αν συνυπολογίσει κανείς την 20ετή χρήση τους. Με ελάχιστο κόστος θα μπορούσε η χώρα μας να ολοκληρώσει την απαίτηση για 10 αντιαεροπορικές συστοιχίες όπως είχε αποφασίσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται και πολλές φορές όπως στην περίπτωση των Τουρκικών Leo 2 A4 η ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του αντιπάλου με ελάχιστο κόστος και ισοφάρισμα του όποιου ποιοτικού πλεονεκτήματος απολαμβάνει η Ελληνική Πλευρά.

Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι μαζί με το πρόγραμμα απόκτησησης Hi SAM υφίσταται και η αναγκη αντικατάσης των πυραύλων MIM-23 Hawk στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας μια προμήθεια 3-4 πυροβολαρχιών από τα Γερμανικά αποθέματα θα ήταν ικανοποιητική και θα έφερνε μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω μείωσης της πολυτυπίας. Με ελάχιστο κόστος χρήσης σε σχέση με την διατήρηση αντίστοιχων αεροσκαφών περιπολίας και με αντιβαλλιστικές δυνατότητες ικανές να αντιμετωπίσουν τους νέους τουρκικούς πυραύλους cruise SOM καθώς και τους βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim που είναι ανεπτυγμένοι μαζίκα στην Ανατολική Θράκη, η απόκτηση από τα Γερμανικά πλεονάσματα επιπλέον συστοιχιών Patriot αποτελεί μια λύση χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας, αποτρέποντας ένα μαζικό πλήγμα.

4 thoughts on “Στο σφυρί βγάζει η Γερμανία τις συστοιχίες Patriot, 4 στο Ισραήλ, 2 στην Ισπανία και ? στην Ελλάδα

 1. Δώσαμε,δώσαμε,στα Ρ-3Β,ντέν ἔχει ἄλλο κελεπούρι…
  Πέραν του ὅποιου …ἀστεϊσμοῦ,ἡ μεταβίβαση πολεμικοῦ ὑλικοῦ ἀπό την Γερμανία προϋποθέτει την ἄς ποῦμε εὐμένεια του Βερολίνου,πράγμα καθόλου δεδομένο τα τελευταία χρόνια.
  Και ἰδίως ὑπό τον παρόντα πολιτικό ἀστερισμό.
  Ἀλλά,ἑμείς ὡς Ἑλλαδάρα δέν χρειαζόμαστε οὔτε την εὐμένεια,οὔτε την δυσμένεια κανενός για να τα κάνουμε σκ@τ@ στην ἄμυνα.

  Μου αρέσει!

 2. Πραγματι Αχεροντα. Αφου κανεις δε σκεπτεταο -λεμε τωρα- να πουλησει ή να ανταλλαξει τις 2 μοιρες S-300 με patriot…

  Μου αρέσει!

 3. Το ποσό είναι όντως δελεαστικό. Παρά τις ‘διαταραγμένες’ σχέσεις με τους Γερμανούς, άμα τα βρούμε με τις εταιρίες, θα φροντίσουν οι ίδιες για τα υπόλοιπα. Από την Ραϊνμετάλ δεν ήταν που ‘ενισχύθηκε’ οικονομικά ο υπέρμαχος της ηθικής κ. Σόιμπλε;
  Παραμένει η αίσθηση που είχα, ότι δεν ξέρουμε να μιλάμε με τους Γερμανούς των αμυντικών εταιριών. Περάσανε και κάτι ανεκδιήγητοι τύποι από το Υπουργείο, βάλε και τα λόμπι των προμηθευτών που υπάρχουν σ’ αυτό και έδεσε το γλυκό. Μακάρι πάντως.
  Άσχετο, αλλά στο πνεύμα του άρθρου το παρακάτω ερώτημα. Εκείνα τα Gepard θα ήταν χρήσιμα στα νησιά κατά ελικοπτέρων ή έχουν ξεπεραστεί;

  Μου αρέσει!

 4. Nα προσθεσω και την σκεψη οτι αν δεν παρουμε εμεις , ειναι πιθανο να τα παρουν οι απεναντι με ωφελος την ικανοποιηση της σχετικης απαιτησης τους με πολυ λιγοτερα χρηματα και φυσικα τη μεγιστη εξοικοιωση της ΤΗΚ με το κυριο συστημα αεραμυνας της ΠΑ…

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s