ΥΠΕΘΑ: Σχέδιο για αυτοχρηματοδότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

21

Καθώς πενίας τέχνας κατεργάζεται, το ΥΠΕΘΑ επεξεργάζεται τους τελευταίους μήνες ένα σχέδιο για την εύρεση νέων πόρων για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και για την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών. Η εύρεση των πόρων εστιάζεται τόσο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων όσο και στην αξιοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων για την εξαγωγη φορητών όπλων και πυρομαχικών σε τρίτες χώρες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην συνεδρίαση της Βουλής, κατά την συγκέντρωση του Συμβουλίου Άμυνας ανέφερθηκε στην αξιοποίηση της ανενεργής ακίνητης περιουσίας των Ελληνικών Ένόπλων Δυνάμεων και έδωσε περαιτέρω στοιχεία. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μπορεί να τεθεί υπό εκμετάλλευση ανέρχεται στα 32.5 δις Ευρώ. Ένα ποσό που δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο καθώς πρέπει κάποιος να συνεκτιμήσει τα πάνω από 1000 στρατόπεδα που υπάρχουν στην χώρα και την διασπορά τους κοντά στα αστικά κέντρα (άρα και ευκολότερα εμπορικά αξιοποιήσιμα). Η ύπαρξη τόσο πολλών εγκαταστάσεων κοντά σε κατοικίσιμες περιοχές εξηγείται από την μετεγκατάσταση των στρατιωτικών μονάδων σε αυτές τις τοποθεσίες κατά την περίοδο 1967-1974, επί Χούντας η οποία είχε γίνει για να αντιμετωπιστεί και κατασταλεί τότε ο εσωτερικός κίνδυνος από αντιφρονούντες.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας σε αντίθεσει με το παρελθόν στρέφεται όχι στην μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα πώληση των ακινήτων των ΕΔ, αλλά στην ενοικίαση σε επιχειρήσεις, δήμους, ΟΤΑ και ιδιώτες ανενεργών εγκαταστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν συνολικά έσοδα ύψους 1.1 δις Ευρώ σε ετήσια βάση (!). Με τον τρόπο αυτό και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να στηθούν σε κρίσιμες στρατιωτικές βάσεις και να υλοποιηθεί η πολυπόθητη αναδιοργάνωση που θα αποδεσμεύσει προσωπικό και πόρους (λειτουργία, συντήρηση) από την υποστήριξη εγκαταστάσεων με μηδαμινή στρατιωτική επιχειρησιακή αξία.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η διαδικασία ανάθεσης και εύρεσης ενοικιαστή θα γίνεται μέσω διαδικτύου. Θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τις προσφορές τους και εκείνος που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα θα αξιοποιεί το ακίνητο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης (Leasing).

Επίσης συνεπικουρικά με την εύρεση πόρων για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων βασισμένων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, αναφέρθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένας πρότυπος οικισμός στο στρατόπεδο της Μαλακάσα, όπου είχε γίνει ατύχημα και έκρηξη των πυρομαχικών, τη δεκαετία του ’80, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ένστολου προσωπικού της ευρύτερης περιοχής. Στο στρατόπεδο θα λειτουργεί σχολείο και εκκλησία ενώ σχεδιάζεται να συσταθεί και στρατιωτικό πρατήριο για την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών των στρατιωτικών.

Τις εργασίες κατασκευής του οικισμού θα αναλάβει η νεοσύστατη Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού η αλλιώς γνωστή με το όνομα ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας της εύρεσης πόρων θα είναι μέσα από την αξιοποίηση της κρατικής βιομηχανίας όπλων για την κατασκευή φορητού οπλισμού και πυροχμαχικών σε πρώτη φάση και την πώληση τους σε συμμαχικές ή ουδέτερες χώρες. Το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) απέσπασαν παραγγελίες για την πώληση στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις πυρομαχικών L60 40mm τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ιπτάμενων πολυβολείων AC-130.

EAS_AIGIO_7

Επίσης,ο Υφεθά κ.Τόσκας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ρωσικής Αμυντικής Βιομηχανίας IZHMASH ΝΠΟ. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στην Ελληνική Βουλή στις αρχές Μαίου: «Η μετάβασή μου στο Αίγιο προέκυψε ως έκτακτη και επείγουσα, αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τον κύριο υπουργό Εθνικής Άμυνας, διότι έπρεπε να συναντηθώ με ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία ήδη βρισκόταν στο εργοστάσιο των ΕΑΣ ΑΒΕΕ και έδειξε ενδιαφέρον για επενδύσεις ή παραγγελίες. Η συνάντηση σκοπούσε στην ενημέρωση της εν λόγω αντιπροσωπείας, τόσο από εμένα προσωπικά, όσο και από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τις δυνατότητας των ΕΑΣ προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας μας, στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

Η ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για την συμπαραγωγή του τυφεκίου ΑΚ-74Μ καθώς και της σειράς ΑΚ-100 για την κάλυψη των αυξημένων παραγγελιών των Αφρικανικών και Μεσανατολικών χωρών χρηστών των Kalashnikov. Για τις ανάγκες της νέας παραγωγής τα ΕΑΣ θα προχωρήσουν σε προσλήψεις εκατοντάδων νέων τεχνικών, ενώ πυρήνας της παραγωγικής δραστηριότητας θα είναι το εργοστάσιο στο Αίγιο, στο οποίο η Ρωσική αντιπροσωπεία έμεινε ενθουσιασμένη για το εξαιρετικό τεχνολογικό του επίπεδο και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής που έχουν αποκτηθεί μέσα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των ΜΙΝΙΜΙ.

ΥΓ Ελπιδοφόρα σχέδια και τα δύο αρκεί να τεθούν σε εφαρμογή και όχι να μπουν στο αρχείο που είναι η συνηθισμένη Ελληνική τακτική. Ελπίζουμε να επικρατήσει το αυτονόητο και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Εξάλλου, άλλη λύση δεν υπάρχει πέραν της αξιοποίησης στο 100% κάθε παραγωγικής δομής για την υποστηριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εχόντας στο μυαλό μας την χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία. Ιδέες out of the box και ανοιχτά μυαλά θα βοηθήσουν στην έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο της εύρεσης πόρων.

3 thoughts on “ΥΠΕΘΑ: Σχέδιο για αυτοχρηματοδότηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

 1. Ἀντί σχολίου,ἕνα ἀνέκδοτο:
  Πάει περιχαρής ὁ ὑπουργός Ἄμυνας στον πρωθυπουργό,για την τακτική ἑνημέρωση.
  Κύριε πρόεδρε,ἀρχίζει ὁ ΥΠΑΜ,ἔχω μία ἰδέα για αὐτοχρηματοδότηση της ἄμυνας!
  Θαυμάσια,λέει ὁ πρωθυπουργός,και διαγράφει τις προβλεπόμενες ἀπό τον κρατικό προϋπολογισμό δαπάνες για την ἄμυνα…

  Μου αρέσει!

 2. Και ἐγώ,DG,σου λέω ὅτι κάποιες ὕαινες θα τρέξουν να ζητήσουν το ξεπούλημα της περιουσίας των Ε.Δ για να πληρωθοῦν μισθοί,συντάξεις,και…ἐφάπαξ!

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s