Επιπλέον πληροφορίες για το τουρκικό LHD, με το βλέμμα στην δημιουργία ναυτικής αεροπορίκης πτέρυγας

Juan_Carlos_LHD_Spanish_Nayv_1

Μετά την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή ελικοπτεροφόρου βασισμένο στην κλάση Juan Carlos (όπως είχαμε γράψει στο «Ο Σουλτάνος βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο«), Τούρκοι Αξιωματούχοι προέβησαν στην σκιαγράφηση του ρόλου και της διαμόρφωσης της μελλοντικής ναυαρχίδας του Τουρκικού Στόλου. Το πρόγραμμα αυτό είναι το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην σύγχρονη ιστορία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η υλοποίησή του εδράζεται στο «Οραμα 2033» όπως αποκαλείται, το οποίο θέλει την Τουρκική Παρουσία από την Μεσόγειο έως στον Περσικό Κόλπο. Η ισχυροποίηση της Τουρκικής Οικονομίας αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό στο τέλος της δεκαετίας του 2020 θα την φέρει στις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου σε οικονομικό επίπεδο….

Έχοντας πακτωλές τσέπες και την πρόθεση αναβίωσης μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πιο κοντά στο Ισλάμ, το Τουρκικό Ναυτικό θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο. Το νέο ελικοπτεροφόρο LHD του TDK σχεδιάζεται πέραν της προστασίας των Τουρκικών Συμφερόντων να έχει παρουσία και σε στενά συμμαχικές χώρες όπως το Κατάρ. Για αυτό η αυτονομία του και οι επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι (μεταφοράς προμηθειών και πυρομαχικών ) είναι καίριοι για την επέμβαση σε θερμά επεισόδια.

Το LHD προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2021, 1 χρόνο πριν την επέτειο από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ταυτόχρονα με την έλευση του πλοίου σχεδιάζεται τόσο η ολοκλήρωση του προγράμματος 60 (51+9) επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 όσο και η προμήθεια 15 αεροσκαφών F-35B που θα είναι το κυριότερο αεροπορικό στοιχείο στην μόνιμη ναυτική πτέρυγα του πλοίου. Μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 1450 άτομα και με ταχύτητα 22 κόμβων να έχει αυτονομία 50 ημερών. Μπορεί να μεταφέρει 1000 άτομα στρατεύματα μαζί με 150 τεθωρακισμένα οχήματα. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του πλοίου θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 12 αεροσκάφη με 6 επιπλέον αεροσκάφη να βρίσκονται στο κατάστρωμα. Επιπλέον θα τοποθετηθεί ράμπα υποβοηθούμενης απογείωσης ski-jump 12 μοιρών ώστε τα αεροσκάφη STOVL τύπου F-35B να μπορούν να απογειωθούν με αυξημένο οπλικό φορτίο.Το πλήρωμα του πλοίου αναμένεται να φθάσει τα 260 άτομα.

To συνολικό κόστος ναυπήγησης του πλοίου θα φθάσει τα 1.2 δις $, καθιστώντας το έτσι το ακριβότερο σκαρί στον στόλο του Σουλτάνου. H αυτονομία του ενώ παλαιότερα αναφέρονταν σε 1800 ναυτικά μίλια πλέον μέσα από την αύξηση του κόστους θα αγγίζει τα 9000 ναυτικά μίλια πλέοντας με ταχύτητα 17 κόμβων.

Ο Τούρκος Αμυντικός Αναλυτής Ilker Gurel, που δουλεύει στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σε ερευνητικά αντικείμενα σχετικά με την ναυτική ασφάλεια αναφέρει ότι «Μια χώρα που στοχεύει να μπει στις 10 καλύτερες οικονομίες του πλανήτη το 2033 και θα διαθέτει 2 τρισ $ ακαθάριστο εθνικό προιόν και θα είναι στο κλαμπ εκείνων των 32 χωρών που θα χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια μέσα από την κατασκευή 2 σταθμών, είναι απαραίτητο να έχει εθνικά συμφέρονται σε παγκόσμιο επίπεδο…Σημερά προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει καλύτερα η ναυτική διοίκηση που είναι κοντά σε συμφωνία για τουρκική ναυτική βάση στο Κατάρ, επιτρέποντας έτσι να επέμβει και στην Σομαλία (ή στην Υεμένη, σχόλιο Defencegreece). Μπορεί επίσης να κάνει προβολή ισχύος μέσω επίδειξης σημαίας στον Ειρηνικό-Ασία τα επόμενα χρόνια. Τώρα με το πλοίο αυτό το TDK κάνει ένα τεράστιο άλμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο Mujdat Uludag διευθυντής του τμήματος ναυτικών προμηθειών του τουρκικού SSM.

«Το πλοίο αυτό θα επιχειρεί τόσο στο Αιγαίο και στην Μαύρη Θάλασσα όσο και στον Ινδικό Ωκεανό και στον Ατλαντικό».

Ειναι ξεκάθαρο πλέον πως η μεγαλομανία των γειτόνων θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα παιχνίδια σε μια περιοχή που δεν συγχωρεί τα λάθη και όπου έχει ακουμπήσει η ανάσα του πολέμου, έχει αφήσει ανηχτές πληγές, proxy wars κτλ. Η ισχυροποίηση της συνεργασίας με το Κατάρ φαίνεται πως είναι ο κυριότερος λόγος απόκτησης του LHD. Το Εμιράτο του Κατάρ μπορεί να διαθέτει τα χρήματα ή και τον εξοπλισμό για την δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων αλλά δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για παρατεταμένες επιχειρήσεις σε θέατρα επιχειρήσεων πόσο δε μάλλον σε ξένες χώρες. Θυμίζουμε ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Κατάρ είναι στενή και περιλαμβάνει τόσο την προμήθεια κατευθυνόμενων ρουκετών Cirit όσο και ΠΕΠ MBRL των 122mm. Επιπλέον το Καταριανό ναυτικό βασίζεται σε 4 ΤΠΚ Vita και 3 ΤΠΚ Combantante III επικεντρωμένες σε πόλεμο εναντίον στόχων επιφανείας. Η έλλειψη αυτή σε δυνατότητες του Καταριανού Ναυτικού όπως και το μόλις 1800 ανδρών προσωπικό του κάνει σαφές ότι η ναυτική ασφάλεια του Κατάρ θα μπορούσε να την αναλάβει κάποια άλλη χώρα πιο αποδοτικά, με αντισταθμιστικά ωφελήματα όπως η βιομηχανική συνεργασία. Η Τουρκία επίσης αποκτά ρόλο στην Διεθνή σκακιέρα καθώς αλλες χώρες εξαρτώνται στρατιωτικά από αυτήν για την ασφάλειά τους.

αρχείο λήψης

Το εικονιζόμενο σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 120 ρουκέτες 107 mm μέσα σε ελάχιστα λεπτά, το Κατάρ δε είναι αποκλειστικός πελάτης-χρηστης

4 thoughts on “Επιπλέον πληροφορίες για το τουρκικό LHD, με το βλέμμα στην δημιουργία ναυτικής αεροπορίκης πτέρυγας

 1. Ας γινει η Ελλας τοτε παραγων εξαγωγης ασφαλειας στις περιοχες κοντα αλλα και μακραν αυτης! Θεορω οτι ειμαστε απο της μεγαλυτερες στρατιωτικες δυναμεις στην ευρωπη,αντι να ομιλουμε συνεχως περι ισχυρων ενοπλων δυναμεων ας συμμετεχουμε ενεργα στο εξωτερικο.Ας αρχισουμε με ενα μικρο αερονυτικο κλιμακιο στα ΗΑΕ-Καταρ {ειμαστε κοντυτερα σε αυτους απο πλευρας παροχης εκπαιδευσης απο οτι ειναι η Τουρκια για τι απλα ειμαστε καλυτεροι απο τους τουρκους} και αποστολη μαχητικων σε κυπρο ανα τακτα.Ειναι ντροπη να μην συμμετεχουμε στην επιθεση κατα του ΙΣΛ.Κ. Επισης ας σκεφτουμε καποια στιγμη, σε συνδυασμο με την επερχομενη οικονομικη ανακαμψη μας {Ο ΟΟΣΑ μιλα για 2,5 αναπτυξη ΑΕΠ το 15-16} και ελπιζω το δυνατον με πιο φιλελευθερες στρατηγικες + συμμετοχη σε ΕΥΡΩ και εξουδετερωση του κρατισμου,να αποκτησουμε μεταχηρισμενα san giorgio ακομα και μετασκευη εμπορικου πλοιου σε αποβατικο δεξαμενης, στα προτυπα του OCEAN – ARGUS. Υ.Γ. Αν καπιοι εδω μεσα μιλουν περι κρατιδιου και οχι κρατους οχι μονο προσβαλουν την χωρα τους αλλα δεν δικαιουνται να εχουν αποψη για τα τεκταινομενα σε αυτην.Το ιδιο και οσοι σκεφτονται με κομμουνιστικη λογικη για τα οικονομικα μιας χωρας που για να καταστει ξανα μια απο της 30-35 πρωτες σε ΑΕΠ και πρωταγωνιστης στην περιοχη της χρειαζετε φιλελεφθερισμο,σκλυρο νομισμα δηλ.ΕΥΡΩ, χωρο στην ιδιωτικη προτοβουλια και συμμετοχη σε αυτο που ο Μεγας Αλεξανδρος επινοησε δηλ. την παγκοσμιοποιηση.

  Μου αρέσει!

 2. Οποιος πιστευει πως η Ελλαδα ειναι πιο κοντα στο Καταρ, τους χρηματοδοτες των σαλαφιων απο την Τουρκια ειναι τουλαχιστον πολιτικα αφελης.Η χωρα πρεπει να επισημανει στους Σαουδαραβες και τα ΗΑΕ (τους παραδοσιακους αντιπαλους του Καταρ) το ποσο επικινδυνο θα ειναι η Τουρκια να λαβει χρηματοδοτηση του στολου της απο το Καταρ και να καρπωθει εξελιξεις.

  ΥΓ.Οποιος πιστευει πως νομισματικα peg και φιλελευθερισμος πανε μαζι, να γραψει ενα βιβλιο να του δωσουμε το Νομπελ Οικονομικων.

  Μου αρέσει!

 3. μάλλον οι αχαιμενίδες επινόησαν πρώτοι την παγκοσμιοποίηση εισάγοντας και σε όλη την αυτοκρατορία τον παρασσάγγη .Για το ποιός δικαιούται και ποιος οχι να έχει άποψη και ποιος προσβάλει η οχι ,οχι μονο τη χώρα αλλά το έθνος ολόκληρο καλύτερα να μην αναφερθούμε.ΕΓΩ μπορεί να θεωρώ ντροπή που στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία και που οι στρατιωτικοί μας αξιωματικοι και υπαξιωματικοι στα Πλαίσια πάντα του ΝΑΤΟ συμπεριφέρονται με αβρότητα στους τούρκους συναδέλφους τους.αλλά αυτη είναι η δική μου άποψη και δεν έχω δικαίωμα να λέω στον καθένα αν θα χει άποψη ή οχι.Μπορώ επίσης να χω και άλλες αποψεις για τους στρατιωτικούς και τα προνόμια που απολαμβάνουν πχ κααυ αλλά και αυτό είναι δική μου άποψη και δεν έχω δικαίωμα να λέω ποιος μπορεί να χει αποψη και ποιος όχι.
  ΥΓ. ανάπτυξη……………?οοσα αυτός που είναι ο κακός μπαμπούλας…της παρούσας κυβέρνησης….

  Μου αρέσει!

 4. Η Ελλάδα για να γίνει παράγων εξωτερικής ασφάλειας, πρέπει δυστυχώς να περάσει μερικά «καψώνια» ακόμα για να αλλάξουν μυαλά οι πολιτικοί ηγέτες της, αφού αντιλαμβάνονται το γεωπολιτικό περιβάλλον της με μικροπολιτικές και ιδεοληπτικές νοοτροπίες τοπικιστή κοινοτάρχη.
  Σίγουρα όμως θα μπορούσαν, για οποιαδήποτε στρατηγική απειλή προγραμματίζει η Τουρκία και η κάθε γειτονική χώρα, να κάνουν ένα χαμηλού κόστους, μακροχρόνιο προγραμματισμό εξουδετέρωσης της. Ας πούμε για το συγκεκριμένο παράδειγμα του LHD σε συνδυασμό με την στρατηγική απειλή της κατασκευής πυρηνικών σταθμών θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνία με την MBDA και να πουν: κ.MBDA χρήματα για μαζική παραγγελία δεν έχω, όμως κάθε έτος για τα επόμενα 6-10 χρόνια θα προμηθευόμαστε 2-3 βλήματα Exocet (όποιας έκδοσης κρίνεται απαραίτητο) και 2-3 βλημάτα Scalp, ώστε όταν αυτές οι απειλές γίνουν πραγματικότητα να έχουμε ένα ικανοποιητικό stock μαζί με την απαραίτητη υποστήριξη για να τα χρησιμοποιήσω όταν χρειαστεί.
  Ταυτόχρονα, κ.Dassault, αφού δεν έχω δυνατότητα απόκτησης νέων μαχητικών θέλω τη minimum παροχή υποστήριξης-συντήρησης των mirage που θα τα μεταφέρουν και αν εσείς δεν θέλετε να έχετε εγκαταστάσεις γι αυτά θα τα κάνω εγώ στην ΕΑΒ με την άδειά σας και αν θέλετε αναλαμβάνουμε να τα κάνουμε αυτά και για άλλες αεροπορίες που τα αξιοποιούν. Έτσι δεν θα έχετε, ανοικτές γραμμές υποστήριξης, θα πληρωνόσαστε για κάποια πνευματικά-βιομηχανικά δικαιώματα, στο ταμείο της Ελλάδος θα μένουν ή θα μπαίνουν κάποια έσοδα και οι αδύναμοι οικονομικά πελάτες σας (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που είναι οικονομικά ανέφικτο να πάρουν Rafale, θα υποστηρίζονται έμμεσα από εσάς για μερικά χρόνια, διατηρώντας την επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις τους σε περίπτωση βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων τους.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s