Και επισήμως η Τουρκία φτιάχνει στρατιωτική βάση στο Κατάρ (!)

A7OqW

Με την δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, θα αποσταλούν τουλάχιστον 3000 άτομα σε πρώτη φάση για την προστασία του Κατάρ

Δυστηχώς ο παρών αμυντικός ιστότοπος επιβεβαιώνεται (από το Επιπλέον πληροφορίες για το τουρκικό LHD, με το βλέμμα στην δημιουργία ναυτικής αεροπορίκης πτέρυγας ) και η Τουρκία κατασκευάζει επισήμως πλέον στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Η απόφαση εκδόθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γειτονικής χώρας και σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τον Ισλαμικό Συμμαχικό Άξονα που στήνεται στην Μ.Ανατολή γύρω από το Κατάρ και τον πακτωλό χρημάτων που αυτό εκπροσωπεί.

Η βάση που θα δημιουργηθεί θα στελεχώνεται από 3000 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες του Τουρκικού Στρατού ενώ οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα επιτρέπουν την φιλοξενία έως και 20.000 (!) στρατιωτικών. Διοικητής της βάσης θα είναι Ταξίαρχος ενώ παράλληλα θα υπάρχει και απόσπασμα της Τουρκικής μονάδας ανορθοδόξου πολέμου SAT/SAS (αντίστοιχη της ΔΥΚ) τόσο για την φύλαξη των λιμένων της εγκατάστασης όσο και για την διενέργεια προληπτικών επιχειρήσεων για την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου.

Στην βάση θα υπάρχει προσωπικό τόσο από την Τουρκική Αεροπορία όσο και από το Τουρκικό Ναυτικό. Έχει αναφερθεί ότι τουλάχιστον ένα τάγμα Τούρκων Πεζοναυτών θα εδρεύει επίσης στο Κατάρ μαζί με τεθωρακισμενα οχήματα, πυροβολικό και άρματα μάχης.

Η συνεργασία αυτή του Κατάρ με την Τουρκία θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι προάγγελος μιας διαφαινόμενης κόντρας ανάμεσα στο Κατάρ την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Αυτη η κόντρα παρόλο που ακόμη δεν φαίνεται να πυροδοτεί κάμια ακόμη ανάφλεξη στην περιοχή δημιουργεί πόλους και συνασπισμούς κρατών με ανταγωνιστικά συμφέροντα. Η κορυφή για τον έλεγχο της Μ.Ανατολής μέσα από το χάος που δημιουργεί  η ISIS σε  Συρία και Ιράκ δεν χωράει τους σαλαφιστές του Κατάρ και τους Σουνίτες της Σαουδικής Αραβίας. Παλαιότερα το Κατάρ είχε προειδοποιηθεί με αυστηρές κυρώσεις για την ανάμειξή του στον εξοπλισμό και τον έλεγχο της ISIS.

H Τουρκία σε ρόλο «μπράβου» καλείται να δώσει το απαραίτητο προσωπικό για την προστασία του Εμιράτου του Κατάρ από οποιονδήποτε. Αναμένεται στο μέλλον περαιτέρω ενίσχυση των δύο χωρών ενώ μόλις ολοκληρωθεί το νέο μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας το 2021, πολύ πιθανόν να υπάρξει και μόνιμη ναυτική παρουσία στην χώρα αυτή. Το αντιστάθμισμα θα είναι πέραν από παραγγελίες όπλων και πυρομαχικών, η ίδια η χρηματοδότηση απόκτησης οπλικών συστημάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το επόμενο κύριο πρόγραμμα απόκτησης μονάδων επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού με την ονομασία  ΤF-2000 αναμένεται να δώσει μια κλάση πλοίων με αυξημένα χαρακτηριστικά αεράμυνας περιοχής. Καθώς η Άγκυρα δεν διαθέτει τους πόρους για την μαζική ναυπήγηση 4 και πλέον πλοίων, το Κατάρ θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό. Κατι αντίστοιχο είχε γίνει με την χρηματοδότηση 40 αεροσκαφών F-16 block 50 του προγράμματος Peace Onyx II. Τοτε,  ως αντιστάθμισμα στις υπηρεσίες που προσέφερε η Τουρκία κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991, την χρηματοδότηση ανέλαβε κυρίως η Σαουδική Αραβία.

Η Τουρκία θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις Αραβικές χώρες και προσπαθεί κρατώντας τα όρια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τέτοιες ευκαιρίες.

Ο Σουλτάνος πλέον βρέχει τα πόδια του στον Περσικό Κόλπο…

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s