Η Γερμανία επέλεξε ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό για την αντικατάσταση των Patriot μέχρι το 2025

meads

Το εικονιζόμενο MEADS θα αντικαταστήσει πλήρως τα συστήματα Patriot των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από Προέλαση

Την προμήθεια του ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος MEADS αντί του αμερικανικού συστήματος PATRIOT αποφάσισε (το είχαμε γράψει παλαιότερα εδώ) η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. Το σύστημα θα κοστίσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συστοιχίες PATRIOT των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ώς το 2025.

Στην κοινοπραξία MEADS (Medium Extended Air Defense System) συμμετέχουν η γαλλογερμανική Airbus, η ιταλική Finnmeccanica και η βρετανική BAE. Στις πρώτες φάσεις ανάπτυξης του συστήματος μετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποσύρθηκαν το 2012.

Το συμβόλαιο διεκδικούσε και η αμερικανική Raytheon, κατασκευάστρια του συστήματος PATRIOT. Προ αντίστοιχου διλήμματος είχε βρεθεί πρόσφατα και η Πολωνία, η οποία προτίμησε το σύστημα PATRIOT αντί του MEADS.

To MEADS αποτελείται από ραντάρ 360 μοιρών, που εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους και τους εξουδετερώνει εντός δευτερολέπτων, εκτοξεύοντας εναντίον τους άλλους πυραύλους. Το κόστος προμήθειας του ΜΕΑDS ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με το κόστος των PATRIOT, αλλά η Φον ντερ Λέγιεν εκτίμησε ότι με το ευρωπαϊκό σύστημα η Γερμανία θα εξοικονομήσει 3 δισ. ευρώ από το μελλοντικό κόστος συντήρησης του συστήματος.

Η Γερμανίδα υπουργός καθυστέρησε πολλούς μήνες να ανακοινώσει την απόφασή της, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου όριζαν λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και όρους εκπλήρωσης του έργου, σε μια προσπάθεια αποφυγής διόγκωσης του κόστους.«Θεωρητικά, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, η προμήθεια μπορεί να ακυρωθεί και να μπει και πάλι στο παιχνίδι ο ανταγωνιστής», σημείωσε το περιοδικό Spiegel. «Η υπουργός ελπίζει ότι αυτή η απειλή θα πιέσει τη βιομηχανία εξοπλισμών να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό».

REUTERS/kathimerini.gr

ΥΓ Όπως φαίνεται η Γερμανία αποσύρει πλήρως όλα τα συστήματα Patriot που διαθέτει. Εκτιμήσεις κάνουν για έως και 8 συστοιχίες Patriot Pac-3 που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την ΠΑ. Το αρνητικό είναι και το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον όποιο ενδιαφερόμενο χρήστη, ότι το MEADS θα χρησιμοποιεί τους ίδιους πυραύλους με το σύστημα Patriot. Έτσι ο όποιος ενδιαφερόμενος αναμένεται να επωμιστεί το κόστος της αγοράς νέων βλημάτων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση που αγοραστούν 1-2 συστοιχίες (βλέπε Ελλάδα) και η χώρα αγοραστής είναι ήδη χρήστης του παραπάνω συστήματος. Έτσι εξηγείται και το μόλις 60 εκ Ευρώ κονδύλι που διαθέτει η Ισπανία η οποία επίσης ενδιαφέρεται για τα συστήματα.

Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 325 βλήματα ΜΙΜ 104 (200 της έκδοσης GEM και 125 της έκδοσης Α), 6 συστοιχίες Patriot PAC-3 και κάθε συστοιχία της έχει 6 εκτοξευτές. Ο κάθε εκτοξευτής έχει 4 βλήματα έτοιμα για βολή. Έτσι η κάθε πυροβολαρχία χρειάζεται 24 βλήματα. Τουτέστιν 325 βλήματα επαρκούν για τον πλήρη εξοπλισμό 13.5 συστοιχιών. Φυσικά πρέπει κάποιος να υπολογίσει και ένα απόθεμα αναχορηγίας για τις υπάρχουσες συστοιχίες. Επί του παρόντος υπάρχει δηλαδή απόθεμα 181 βλημάτων Έτσι αν στην εξίσωση βάλουμε και 2 νέες μεταχειρισμένες θα αφαιρεθούν εν ολίγοις 2Χ24=48 βλήματα από το υπάρχων απόθεμα. Με 2 νέες συστοιχίες η ΠΑ καλύπτει πλήρως την αρχική της απαίτηση για 10 συστοιχίες ΑΑ Hi-SAM.

Στη γωνία βέβαια καραδοκεί και η Τουρκία η οποία μπορεί όπως και στην περίπτωση των Leo 2 Α4 να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s