Σχεδιο του ΝΑΤΟ για προσάρτηση του Καλίνιγκραντ (?)

νατο

Οπως θα δει κανείς στις κάτω γραμμές της εικόνας, περιλαμβάνονται εμφανώς γεωγραφικά σημεία μέσα στο Καλίνιγκραντ (!)

Την προηγούμενη Πέμπτη αποκαλύφθηκε στην ιστοσελίδα του Λιθουανικού Υπουργείου Άμυνας ένα Νατοικό Σχέδιο για την προσάρτηση ρωσικών γειτονικών θυλάκων στο Καλίνιγκραντ ως αντίποινα της προσάρτησης της Κριμαίας. Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε την αμφίβια επίθεση Νατοικών Στρατευμάτων τα οποία στάθμευαν στην Νορβηγία με παράλληλη χερσαία επίθεση από Λιθουανία και Πολωνία (!).

Το έγγραφο εμφανίστηκε για λίγα λεπτά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ της Λιθουανίας και προκάλεσε αναστάτωση στους μηχανισμούς της Συμμαχίας. Με βάση την επίσημη θέση της Λιθουανίας Ρώσοι χάκερ εισέβαλλαν στην ιστοσελίδα και εισήγαγαν τα παράνομα πλαστά έγγραφα. Την ίδια στιγμή διεξάγονταν συνομιλίες στους κόλπους της Συμμαχίας για προληπτική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων βαρέως υλικού (αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, πυροβολικού καθώς και πυρομαχικών) στα εδάφη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και το οποίο θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση που υπήρξε κλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία.

To ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι θα αποτραπεί ο κίνδυνος η κατάσταση στην Ευρώπη να ολισθήσει σε μια νέα στρατιωτική αναμέτρηση η οποία θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες«.

Παράλληλα την περίοδο αυτή διεξάγονταν η πολυεθνική άσκηση Saber Strike με την συμμετοχή 6000 στρατιωτών από 13 χώρες. To μέρος της αμφίβιας εισβολής με το όνομα Baltops 2015 μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ (στην οποία συμμετείχε και η Φινλανδία, χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ):

Όπως θα δείτε γίνεται χρήση αμφίβιων μέσω διαφορετικών χωρών όπως τα Φινλανδικά CB-90 και τα αμερικανικά ΤΟΜΑ AAV7 καθώς και χοβερκραφτ γενικής χρήσης LCAC των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Κύριο ρόλο και στις δύο ασκήσεις είναι η χρησιμοποιηση στοιχείων των ειδικών δυνάμεων οι οποίες καθαρίζουν το έδαφος για την επέλαση χερσαίων βαρύτερων δυνάμεων. Η σύνδεση με την απόφαση των ΝΑΤΟικών χωρών να αποθηκεύσουν βαρύ υλικό είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

22.si

Αμερικανικά F-15 παρείχαν την απαραίτητη εναέρια κάλυψη στις συμμετέχουσες δυνάμεις

Στην άσκηση συμμετείχε και το βρετανικό αποβατικό LHD HMS Ocean, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πλοίο στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό (!).

160609-Baltops-photex-1

Το ελικοπτεροφόρο συνοδεύει δυναμη 48 επιπλέον πλοίων (!)

-Ένα σχετικά περίεργο γεγονός είναι ότι κατά το χακάρισμα της ιστοσελίδας αποκαλύφθηκε ότι την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις της Λιθουανίας την έχει αναλάβει Ιδιωτική Εταιρεία, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται. Πολύ πιθανόν θα λέγαμε καθώς η τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα την κατέχουν ελάχιστοι στον πλανήτη.

-Παράλληλα η Ουκρανία έχει αποκόψει από το έδαφος την Υπερδνειστερία με την Ρωσία επιτρέποντας μόνο την διέλευση αεροσκαφών από τις 6 Ιουνίου. Με αυτήν την ιδιότυπη αερογέφυρα πέρνανε κάθε προιόντα ακόμη και φάρμακα και τρόφιμα για τους περίπου 500000 Ρωσόφωνους. Αν και από το 2006 στην περιοχή αυτή έγινε δημοψήφισμα για ένωση με την Ρωσία, η ρωσική πλευρά δεν το έχει κάνει αποδεκτό. Παλαιότερα το μέρος αυτό άνηλε στην Μολδαβία όπου μετά από αιματηρές συγκρούσεις αυτονομήθηκε στις αρχές του 90′.

-Επιπλέον η Ουκρανία ανέπτυξε πυραύλους S-300 στα σύνορα με την περιοχή αυτή. Η κίνηση αυτή βάζει εντός βεληνεκούς ακόμη και αεροσκάφη που πετούν μέσα στον Ρωσικό Εναέριο Χώρο (!). Η πιθανότητα ενός ατυχήματος αυξάνεται…

Δεν είναι σίγουρο που θα οδηγήσει όλη αυτή η κλιμάκωση, το βέβαιο όμως είναι ότι ο Ψυχρός πόλεμος επέστρεψε!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s