Ομάδες Ειδικής Δράσης: τα ΕΚΑΜ της επαρχίας (!)

-13-638

Οι Ομάδες Ειδικής Δράσης αρχικά θα χρησιμοποιηθούν αρχικά ως Ελβετικός σουγιάς για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιφέρεια

Γράφει ο Κώστας Τόλιας,

Στην τελική ευθεία έχει μπει η δημιουργία των Ομάδων Ειδικής Δράσης της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το ΥΔΤ. Η δημιουργία των εν λόγω ομάδων, που προβλέπονταν από το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ και που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, είχε φανεί να εγκαταλείπεται μετά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή. Τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η ενημέρωση που έχουμε είναι πως θα είναι έτοιμες σε έναν περίπου μήνα. Οι ΟΕΔ συστήνονται σε περιφερειακές  αστυνομικές διευθύνσεις όπου δεν εντοπίζονται μονάδες της  ΕΚΑΜ ( Αθήνα και Θεσσαλονίκη ) και της ΟΕΑ ( Ηράκλειο ). H δύναμη αυτών των μονάδων θα είναι μικρή μεν, εξαιρετικά εξειδικευμένη δε, με σύγχρονο οπλισμό και εξοπλισμό.

Πληροφοριακά να πούμε πως οι συγκεκριμένες ομάδες θα έχουν μικρή αρχική στελέχωση της τάξης των 8-12 ανδρών και θα υπάγονται απευθείας στις διοικήσεις των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της επαρχίας. Η επιλογή και η εκπαίδευση  των στελεχών που θα κληθούν να επανδρώσουν τις εν λόγω ομάδες θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνεται από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) με σχολείο επιλογής, ενώ θα έπρεπε να τεθεί ως δυνατότητα η επιλεκτική τους στελέχωση από πρώην άνδρες της ΕΚΑΜ.

Ο οπλισμός τους αρχικά θα περιλαμβάνει υποπολυβόλα MP-5 και τυφέκια G-3 και FN FAL (!) που θα προέλθουν είτε από τα αποθέματα της ΕΛ.ΑΣ, είτε από αυτά του Ε.Σ στα πλαίσια μιας εσωτερικής ανακατανομής οπλισμού, ενώ εξοπλισμός δύνανται να αντληθεί από τα ανενεργά αποθέματα των ΟΠΚΕ. Η αποστολή τους θα είναι τόσο αυτή της αντιτρομοκρατικής δράσης σημείου, όσο και η συμμετοχή σε ευρύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις δίωξης αν και για την τελευταία απαιτείται η αύξηση του αριθμού των ανδρών που τις απαρτίζουν. Ευχής έργον θα ήταν ο εφοδιασμός τους με θωρακισμένα οχήματα SUV ( στην αγορά διατίθενται πολλοί τύποι ) ώστε να μπορούν να μεταφέρονται προς τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης και να επιχειρούν με ταχύτητα και ασφάλεια.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την σύσταση των Ομάδων Ειδικής Δράσης έχουν να κάνουν με την κατακόρυφη αύξηση της λεγόμενης “σκληρής” εγκληματικότητας και η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στους κόλπους της αστυνομίας σε επιχειρήσεις κατά σκληρών κακοποιών σε αστικές και υπαίθριες περιοχές. Το γεγονός που έδωσε την τελική ώθηση στην δημιουργία των ΟΕΔ ήταν η περυσινή καταδίωξη των αποδρασάντων από τις φυλακές των Τρικάλων. Η μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, αν και απέφερε τελικά καρπούς, κατέδειξε την χρόνια αδυναμία του συστήματος να διαχειριστεί παρόμοια συμβάντα και να διεξάγει αστυνομικές επιχειρήσεις ανάλογης κλίμακας και διάρκειας και μάλιστα σε υπαίθριο περιβάλλον.

H εκπαίδευσή τους και η επιλογή πρέπει να περνάει από το ΕΚΑΜ ώστε να μην έχουμε ομάδες δύο ταχυτήτων

H εκπαίδευσή τους και η επιλογή πρέπει να περνάει από το ΕΚΑΜ ώστε να μην έχουμε ομάδες δύο ταχυτήτων ανάμεσα στην περιφέρεια και τα κύρια αστικά κέντρα

Ίσως οι αρμόδιοι θα έπρεπε να σκεφτούν για μια ακόμη φορά την ανασύσταση της Χωροφυλακής σαν το πλέον κατάλληλο σώμα για την επιβολή της τάξης και την διενέργεια ανάλογων επιχειρήσεων σε υπαίθριο περιβάλλον. Απλώς εδώ να σημειώσουμε ότι το μοντέλο της παράλληλης δράσης “κεντρικών” και “περιφερειακών” μονάδων SWAT όπως προτείνεται με το δίδυμο ΕΚΑΜ-ΟΕΑ/ΟΕΔ δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία καθώς υπάρχει το ανάλογο της Γαλλίας, τόσο μες στους κόλπους της Αστυνομίας με την GIPN και RAID όσο και στους κόλπους της Χωροφυλακής με την GIGN και την Pi2G, της Γερμανίας (GSG9/SEK ) και της Μεγάλης Βρετανίας ( SCO19-tactical firearms )

Η δημιουργία ωστόσο των ΟΕΔ θα αποτελέσει ημιτελές βήμα αν δεν συνοδευτεί από σειρά άλλων μέτρων που θα έχουν θα στόχο να προσδώσουν στην αστυνομία την δυνατότητα να επιχειρεί με μαζικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και τακτικές καταστάσεις που ξεκινούν από αστυνομικές υποθέσεις ρουτίνας και φθάνουν σε ακραία επιχειρησιακά σενάρια. Κατά την γνώμη μας το μοντέλο αστυνόμευσης της Κρήτης πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον ελλαδικό χώρο. Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, στην Κρήτη πέραν της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α ) που σταθμεύει στη έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στο Ηράκλειο, υπάρχουν 7 Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων ( Τ.Α.Ε )  που επιτρέπουν την ανάληψη μείζονων αστυνομικών επιχειρήσεων σε ευρεία κλίμακα. Η ίδρυση ΤΑΕ και στην υπόλοιπη επικράτεια θα ήταν κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση και θα προσέδιδε στην ΕΛ.ΑΣ εκείνο που της λείπει εν πολλοίς σε δομικό και οργανωτικό επίπεδο, την δυνατότητα δράσης σε ευρύ φάσμα αστυνομικών αποστολών καταργώντας την μέχρι τώρα ανάγκη δημιουργίας τμημάτων  εκ των ενόντων σε ad hoc σχήμα.

12

Από ‘κει και πέρα, στο παιχνίδι της μάχιμης ένοπλης αστυνόμευσης σε περιπτώσεις μείζονων προκλήσεων ασφαλείας θα έπρεπε ίσως να μπουν και οι Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων( που θα στεγάζουν και τα υπό πρόταση Τ.Α.Ε ), τόσο με τις δυνάμεις της Υ.Α.Τ όσο και αυτές της Υ.ΜΕ.Τ. και οι οποίες θα έπρεπε βαθμιαία να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια. Σε ένα υποθετικό σενάριο αντιτρομοκρατικής δράσης σε οικισμό ή οργανωμένο θύλακα αντίστασης σε ευαίσθητη εθνικά περιοχή, οι δυνάμεις της τοπικής ΔΑΕ ( Υ.Α.Τ και Υ.ΜΕ.Τ ) θα μπορούσαν να εκτελέσουν περίσφιξη του θύλακα ή τέλος πάντων της περιοχής ενδιάφεροντος, αφήνοντας στις δυνάμεις των ΟΕΔ συνεπικουρούμενες από αυτές των ΤΑΕ τον ρόλο της εκκαθάρισης.

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία των ΟΕΔ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Οι προκλήσεις δημοσίας, κρατικής ακόμη και εθνικής ασφαλείας μας χτυπάνε ήδη την πόρτα, κάθε καθυστέρηση ίσως αποδειχτεί μοιραία. Οι καιροί είναι πονηροί και “ου μενετοι”. Επιβάλλεται η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα θωρακίσουν την δημόσια τάξη και ασφάλεια επ’ ωφελεία της πολιτείας και του πολίτη.

Editor’s Note: Οι απειλές της ISIS κατά στόχων στα Βαλκάνια δεν αφήνει την χώρα της απέξω. ΄Παρακολουθώντας κάποιος την δράση της οργάνωσης, αυτή επικεντρώνεται αρχικά σε περιφερειακά χτυπήματα, εντυπωσιακού μεγέθους που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό και την επενέργεια ενός πρώτου σοκ. Επίσης τα βόρεια σύνορα της χώρας και ιδιαίτερα οι περιοχές Φλώρινας και Καστοριάς είναι νο1 κίνδυνος καθώς συνδέονται γεωγραφικα με οδικούς άξονες που έχουν κατεύθυνση το Κόσοβο από όπου επίδοξοι Ισλαμιστές που δρούνε στις τάξεις του UCK θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρκτή τρομοκρατική απειλή.

6 thoughts on “Ομάδες Ειδικής Δράσης: τα ΕΚΑΜ της επαρχίας (!)

 1. Καλησπερα κ. ΤΟΛΙΟ,δυνασθαι να μαθετε τα κρητηρια για την στελεχωση των ΟΕΔ διοτι στην επαρχια υπαρχει λειψαδρια και θα ηταν επιθυμυτο να στελεχωθει με συναδελφους μεγαλυτερης ηλικιας απο τα ορια των σχολειων της ΕΚΑΜ.Φυσικα να πληρουνται στοιχεια καλης φυσικης καταστασης,εμπειρια και παρουσια-επιτυχιες στην Υπηρεσια.Ευχαριστω.

  Μου αρέσει!

 2. Εξαιρετικα ενδιαφερουσα θα ειναι να δουμε αν θα αντιμετωπιστει η εγκληματικοτητα στην Στερεα και γενικοτερα κατα μηκος των οδικων Ιονια, Αθηνα Πατρα και Αθηνα Λαμια Αλβανια.

  Μου αρέσει!

 3. Φίλε Βασίλη,

  δυστυχώς δεν έχουμε πληροφόρηση για το ερώτημα σας.Εκτιμούμε πάντως πως τα κριτήρια επιλογής δεν θα διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά της ΕΚΑΜ καθώς στην επαρχία υπηρετεί ήδη αριθμός πρώην ανδρών της τελευταίας που λογικά θα αποτελέσει και τον πυρήνα των υπό ίδρυση ομάδων.Λογικά θα μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπηρεσία σας για την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s