Υπεγράφη ο αγωγός ‘Greek Stream’ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, συνολικής αξίας 2 δις Ευρώ

greece-russia-debt-forum.si

Σε εγκάρδιο κλίμα επετεύχθη η επίτευξη συμφωνίας για τον Greek Stream. Κόντρα στο βαρύ οικονομικό περιβάλλον που πλανάται στη χώρα μας.

Σε εγκάρδιο κλίμα ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντιμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας (αποκλείοντας οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια με την μορφή δανείων ή αγοράς ομολόγων από την Ρωσία) και συγκεκριμένα μια σειρά επενδύσεων που θα αναζωογονήσουν την Ελληνική Οικονομία. Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώθηκε αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη υπεγράφη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου ‘Greek Stream’ από τον οποίο θα περνάνε 47 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. 

Ο αγωγός αυτός θα συνδέεται με τον ‘Turkish Stream’ οι εργασίες κατασκευής του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας και ξεκινήσει μέσα από διαδικασίες Fast Track ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του το 2016. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού είναι το 2019 όπου τόσο ο Greek Stream όσο και ο Turkish stream θα έχουν τελειώσει την κατασκευή τους.

Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φθάσει τα 2 δις Ευρώ. Την διαχείριση του αγωγού καθώς και τα κέρδη από την εκμεταλλευσή του θα τα έχει η κοινοπραξία που θα συστηθεί από τις δύο χώρες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ρωσία θα έχουν από 50% σε μετοχές γεγονός που εξασφαλίζει υψηλά μερίσματα για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης η Ρωσική πλευρά γνωρίζοντας την στενότητα που υπάρχει τόσο στην ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε να αναλάβει πλήρως η ίδια το κόστος κατασκευής και έπειτα η Ελληνική πλευρά θα ξεπληρώνει με δόσεις το ποσό αυτό (πιθανόν παρακρατώντας μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του αγωγού).

Τα άμεσα πλεονεκτήμα του έργου:

 • Το έργο αυτό σε πρώτη φάση θα απασχολήσει άμεσα τουλάχιστον 10.000 εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης οι οποίοι θα απασχολήθουν στην κατασκευή του αγωγού κατά την τριετή περίοδο 16-19. Εκτιμάται ότι άλλες 40.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έμμεσα κατά την υποστήριξη του έργου.
 • Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου τα μοιράζονται ισάξια τόσο η Ελληνική όσο και η Ρωσική Πλευρά. Αναμένονται έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ κάθε χρόνο λειτουργίας του αγωγού
 • Η ύπαρξη του Αγωγού Φυσικού αερίου θα ρίξει το κόστος ανα m3 στους καταναλωτές φυσικού Αερίου μέσα στη χώρα. Εκτιμάται πως το ποσό της μείωσης αυτό θα κυμαίνεται κοντά στο 10% της υπάρχουσας τιμής.
 • Δημιουργείται μια γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται στο μέλλον να μεταφέρει φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως σε Ευρωπαικούς Καταναλωτές όπως η Ιταλία και η Κεντρική Ευρώπη (μέσω Βαλκανίων). Μειώνει παράλληλα και το ενεργειακό κόστος της Ιταλίας.
 • Καθώς ο αγωγός κουμπώνει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ωθεί τις δύο χώρες πιο κοντά. Οι όποιες εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναμένονται να λειανθούν χάριν «ανώτερων» συμφερόντων.
 • Το μέλλον των Ελληνικών Υδρογοναθράκων περνάει από τους αγωγούς. Δημιουργώντας τόσο τον  TGI όσο και των Greek Stream, τα μελλοντικά ελληνικά κοιτάσματα Υδρογοναθράκων θα μπορούσαν να διοχετευθούν (κάτω από συμφωνία) μέσω αυτών των αγωγών στην Ευρωπαική Αγορά και να επιτευχθεί έτσι η πολυπόθητη συνέργεια.

Όπως είχαμε πει και σε παλαιότερο μήνυμα μας (Ένα προσωπικό μήνυμα) η χώρα μας για να ξεπεράσαει την κρίση πρέπει να δει και να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χωρών. Η Γεωστρατηγική της Θέση είναι ένας παράγοντας ισχύος που είναι πάγιος και μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε διπλωματικό. Η σύνδεση των συμφερόντων της Ελλάδος με τα οικονομικά συμφέροντα χωρών όπως η Ρωσία αλλά και η Τουρκία εξασφαλίζει ένα πολυπολικό περιβάλλον στην Μεσόγειο. Όπως στις ελεύθερες οικονομίες ο ανταγωνισμός ευνοεί την αγορά και κατεπέκταση τους καταναλωτές έτσι και στην Διπλωματία η σύνδεση των συμφερόντων πολλών χωρών στην Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο βελτιώνει την θέση της χώρας στο γεωστρατηγικό στερέωμα. Ένας πολυπολικός κόσμος είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Με δεδομένη την μετατόπιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ προς την περιοχή της Ασίας και την αυστήρη και σκληρή γραμμή της Ευρωπαικής Ένωσης, ένα τέτοιο έργο είναι μικρή ανάσα για την Ελληνική Οικονομία. Από μόνο δεν επαρκεί για την αναβίωση της Ελληνικής Οικονομίας. Η κίνηση όμως αυτή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

ΥΓ Στα πλαίσια του οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη συζητήθηκε και η αναβίωση του Αγωγού Πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους περιορισμούς που θέτει η Τουρκία για την διέλευση των στενών του Μαρμαρά, περιορισμοί που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος σε περίπτωση ατυχήματος. Ο αγωγός αυτός όμως σε αντίθεση με το παρελθόν θα μεταφέρει και πετρέλαιο από το Καζακστάν μαζί με το ρωσικό. Ήδη ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ.Κοτζιάς μεταβαίνει στην Βουλγαρία για την συζήτηση σειρας θέματων πάνω στην Ενέργεια και στο Μεταναστευτικό:

«Να είστε σίγουροι ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας – Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σύντομα», σε ερώτηση δημιογράφων σχετικά με το θέμα.

Επίσης ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε για αυτό το θέμα:

«Θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό σήμερα, θα έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας»

Το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας μας έχει πέσει πλέον στο τραπέζι…

7 thoughts on “Υπεγράφη ο αγωγός ‘Greek Stream’ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, συνολικής αξίας 2 δις Ευρώ

 1. Ημουν κατα του ΤΑΡ, διοτι περναει απο την Τουρκια, και ειμαι κατα του αγωγου των ΣΥΡΙΖΑίων, διοτι περναει απο την Τουρκια. Δεν εχει σημασια αν ο αγωγος ειναι ρωσικος ή αμερικανικος, αρκει να μην περναει απο την Τουρκια.

  Ο αγωγος οχι μονο δεν μειωνει τον τουρκικο κινδυνο, αλλα μας κανει πολυ πιο ευαλωτους. Αν ο Τουρκος θελει να μας στριμωξει, δεν εχει παρα να κλεισει τις στροφιγγες. Αν ειναι να περναει ο αγωγος απο Τουρκια, τοτε καλος ειναι και ο ΤΑΡ, που τουλαχιστον δεν τσαντιζει και το θειο Σαμ.

  Η μεγαλη ευκαιρια ηταν ο αγωγος Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη, αλλα χαθηκε.

  Μου αρέσει!

 2. Αγαπητέ NF Δεν ξέρω αλλά μάλλον σου ξεφεύγει κάτι εδώ. Το φυσικό αέριο είναι ΡΩΣΙΚΟ…. Με πιο δικαίωμα τα μεμετια θα κόψουν το αέριο? Επειδή θέλουν να στριμώξουν τους Έλληνες? Το αέριο δεν θα καταλήγει στην Ευρώπη? Και οι ευρωπαίοι τη θα κάνουν θα κάθονται να κοιτάνε? Και τους Ρώσους που τους πας?

  σεβαστή η άποψη σου αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

  Και όσο για τον θείο Σαμ δεν μπορώ να γράψω αυτό που σκέφτομαι γιατί θα μου κόψουν το σχόλιο.
  Το έργο είναι σπουδαίο και μακάρι να υλοποιηθεί αλλά δεν το βλέπω.

  @@@ Αγαπητό defencegreece ωραίο come back με πλούσια άρθρα και πολλή όρεξη, χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω.

  Μου αρέσει!

 3. Η πορεια του αγωγου δεν ειναι καθολου σιγουρη.Αφενος η πολιτικη κατασταση διπλα ειναι εξαιρετικα ρευστη, αφετερου δε λειτουργει ανταγωνιστικα με τον TAP.Και φυσικα ανταγωνιστικος με τον Μπουργκας Αλεξανδρουπολη, που φαινεται να αναβιωνει τις τελευταιες μερες.

  Μου αρέσει!

 4. @NF. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να ημασταν στο ΝΑΤΟ
  @RoN1N Ευχαριστούμε, έχουμε δώσει επίσης κάποιες υποσχέσεις προσομοίωσεις για το Command που δεν έχουμε ξεχάσει…ειδικά τώρα με το Τουρκικό LHD 😉
  @ΠΚ ο Αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη μεταφέρει πετρέλαιο, οι άλλοι δύο φυσικό αέριο. Οι ανάγκες της Ιταλικής Οικονομίας όσο και των Βαλκανίων που ανοικοδομούνται είναι τεράστιες. Και οι δύο αγωγοί μπορούν να συνυπάρχουν αν δεν εχουν κάποιοι ιδεολογικές αγκυλώσεις

  Μου αρέσει!

 5. NF, περα απο οσα εγραψαν και αλλοι σχολιαστες, η χωρα μας εχει ηδη και αλλες πηγες προμηθειας και εγκαταστασεις αποθηκευσης Φ.Α., ο αγωγος αυτος εαν ευοδοθει δεν μπορει παρα να ειναι συμπληρωματικος. Αλλου ειναι το προβλημα , εαν η κυβερνηση μας εχει βιαστει πολυ μεσα στην πρεμουρα να παρουσιασει επενδυσεις, την ωρα που οι τουρκοι ακομα συζητανε τα ανταλλαγματα…

  Μου αρέσει!

 6. Κλαψουριζουμε στους ξενους για την επιθετικοτητα και τις εδαφικες διεκδικησεις της Τουρκιας, καταγγελουμε την παρανομη κατοχη και τον εποικισμο της Βορειας Κυπρου, αλλα κανουμε business με τον Τουρκο.

  Πώς περιμενουμε να μας παρει κανεις στα σοβαρα;

  Μου αρέσει!

 7. Κοιταξε, με σχαδον 2 δισ. Ευρω πλεονασμα εξαγωγων ελληνικων προιοντων προς Τουρκια, θα ειμαστα κοροιδα να μην τους πουλαμε:

  «Μείωση της τάξεως του 4,1% σε σχέση με το 2013 (που ήταν 3,17 δισ. ευρώ) κατέγραψαν το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία που ανήλθαν σε 3,04 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς Ελλάδα ανήλθαν σε 1,16 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2013 (που ήταν 1,08 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TurkStat). »
  http://www.fortunegreece.com/article/pia-proionta-exagi-ellada-pros-tin-tourkia/

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s