Παρέμβαση ΗΠΑ: «Γεωπολιτικό λάθος» η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, συνιστά στην Γερμανική Καγκελάριο

123

Σήμερα την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου συνέστησε στις Ευρωπαικές Κυβερνήσεις να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «γεωπολιτικό λάθος» και θα οδηγούσε σε περίεργα μονοπάτια τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η χρεοκωπία της Ελλάδος θα μπορούσε να την οδηγήσει στην αγκαλιά της Ρωσίας δίνοντας έτσι ένα δεύτερο λιμάνι στην Μεσόγειο για τα ρωσικά συμφέροντα. Πιθανή κατάρρευση της χώρας θα μετέτρεπε την χώρα σε διαμετακομιστικό κόμβο Μεταναστών επιτρέποντας την διοχέτευση τεράστιου όγκου μεταναστών προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Η πιθανότητα αυτή θα αποσταθεροποιούσε τα ήδη ασταθή Βαλκάνια με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ομάδας failed-states στην γειτονιά της Ευρώπης.

Τονισε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Ελληνική Πλευρά για άμβλυνση των κόκκινων γραμμών όσο και με την Ευρωπαική ηγεσία για την επίτευξη ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης καθώς αυτό που είναι το πιο κρίσιμο είναι «το άγνωστο, το οποίο είναι κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».

O Αμερικανός Υπουργός από τον περασμένο Μάιο προσπαθεί σθεναρά να αναμιχθεί στις Ευρωπαικές Εσωτερικές υποθέσεις καθώς διαβλέπει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια απλή συμμαχός των ΗΠΑ στην Περιοχή, ούτε μια ακόμη ναυτική βάση που θα μπορούσε υπο προυποθέσεις να μεταφερθεί στην Σικελία ή σε κάποιο άλλο νότιο Τμήμα της Ιταλίας. Η Ελλάδα είναι ένας ουσιαστικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή και προκεχωρημένος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Με την Τουρκία να φλερτάρει με τον Ισλαμισμό και τις επαφές της με την ISIS η Ελλάδα όσο και αν εκληφθεί ως αστείο στους παροικούντες αυτής της χώρας είναι ο μοναδικός αξιόπιστος Σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου.

Την κρισιμότητα της ναυτικής βάσης της Σούδας την γνωρίζουν ελάχιστοι, θεωρείται όμως ότι βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα από τις κρίσιμης σημασίας προκεχωρημένες ναυτικές βάσεις του USN. Οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή ή επικράτηση ακραίων τάσεων στην χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία της. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο η ελάχιστη διαφύλαξη του μικρού οικοπέδου που λέγεται Ελλάδα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσεγγίζουν την Ελλάδα διστακτικά και κυρίως στον οικονομικό τομέα για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρείται κόκκινη Γραμμή για την Αμερικανική Διπλωματία η μετατόπιση της Σφαίρας επιρροής των ανταγωνιστών τους στην καρδιά της Μεσογείου.

Η Ευρωπαική κρίση είναι ευκαιρία στην Αμερική να δείξει πυγμή εντός Ευρωπαικής Ένωσης κονταίνοντας τόσο την Μέρκελ όσο και τους Ευρωπαίους τραπεζίτες στην περιοχή. Εξάλλου το πιο εθιστικό αντικείμενο ακόμη και από το χρήμα, είναι η εξουσία. Και αυτήν δεν είναι διατεθειμένη να την ρισκάρουν κινδυνεύοντας να χάσουν τον έλεγχο στην Περιοχή.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s