Europe

Αυτός ο κόσμος που αλλάζει με τρομαζεί, με τρομάζει…

Δεν συνηθίζουμε να αναγράφουμε άρθρα για οικονομικά ή πολιτικά ζητήματα. Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ωρών είναι τόσο συνταρακτικές που δεν θα μπορούσαν παρά να μας αφορούν όλους. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει από τις διαπραγματεύσεις με ένα νέο Μνημόνιο πολύ χειρότερο ακόμη και απο την συμφωνία που απέρριψε συντριπτικά με ποσοστό 61.3 % ο Ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα στις 5ης Ιουλίου 2015.

Ο εφιάλτης όμως επέστρεψε δριμύτερος. Μια μόλις εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσπάθησε μέσω μιας βελτιωμένης πρότασης που βασιζόνταν στην πρόταση Γιούνκερ να πείσει τους Ευρωπαίους για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης όπου θα κέρδιζε τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες μέσα απο μια οριστική συμφωνία για το Ελληνικό Ζήτημα.  Δυστηχώς όμως ο Γερμανικός πυρήνας μαζί με του Δορυφόρους του, τάσσονται υπέρ ενός τιμωρητικού GREXIT με ορίζοντα 5ετίας στο τέλος της οποίας θα κρίνονταν αν η Ελλάδα μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια για να μπει ξανά στην Ευρωζώνη. Σαν αντιστάθμισμα θα δίνονταν ένα βασικό πακέτο ανθρωπιστικής κρίσης ώστε να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της σε βασικά τρόφιμα και πετρέλαιο. Για να εξασφαλιστεί όμως και η ταπείνωση της Ελληνικής πλευράς μαζί με την εξασφάλιση των γερμανικών χρημάτων προτάθηκε η επιβολή της δημιουργίας μιας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο και εκτός δικαιοδοσίας του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος στην οποία θα περνούσε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και η οποία θα χρησιμοποιούνταν σαν εγγύηση για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Η εταιρεία αυτή θα ήταν κάτω από Ευρωπαική κηδεμονία (!). Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν δεκτό από την Ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να προταθεί η έδρα της εν λόγω εταιρείας να είναι στην Αθήνα και η κυριότητα να ανήκει στην Ελληνική πλευρά αλλά την επιτήρηση να έχει η Ευρωπαική Επιτροπή, η αγαπημένη μας τρόικα.

222

Ενα χαμόγελο χίλιες λέξεις…

Το συνολικό ποσό αναμένεται να φθάσει τα 50 δις Ευρώ και απο αυτα το 50% θα πάει στο εξωτερικό χρέος ενώ το υπόλοιπο 50 % στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Σαν τυράκι στην κυβέρνηση δίνεται ένα νέο αναπτυξιακό πακέτο έως και 35 δις Ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε αναπτυξιακα έργα. Τονίζουμε το έως , καθώς αυτό δεν είναι δεσμευτικό ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα ούτε και ως προς το τελικό ύψος. Χαρακτηριστικά για το 2015 θα δοθεί μόλις 1 δις Ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα. Όπως καταλαβαίνει ο κάθε παρατηρητής με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι σε περίπτωση που τα μελλοντικά μέτρα δεν περνάνε λόγω Ελληνικής Αντίστασης, ένα κομμάτι της Ελληνικής Περιουσίας θα περνάει υπό τον έλεγχο του ταμείου.

Ετσι το νέο «ΤΑΙΠΕΔ» θα ξεπουλήσει τα πάντα στην Ελληνική Επικράτεια. Το πιο επαχθές σημείο από την συμφωνία είναι ότι μόλις 2 μέρες αφου επιστρέψει ο Ελληνας πρωθυπουργός καλείται να υπερψηφίσει σε ένα νομοσχέδιο σειρά νομοθετημάτων που περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, την απελευθέρωση των κατασχέσεων (40% από τα Ελληνικά δάνεια είναι στο κόκκινο), πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% σε σχέση με τα 1 και 2% που προέβλεπεται η Ελληνική πλευρά, βασικά τρόφιμα στο 13% (από 6%), ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% (από 13%), άνοιγμα της Αγοράς φαρμάκων, επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείματος (επιφέροντας κάθετη μείωση σε μισθούς και συντάξεις), ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κτλ.

Οσον αφορά το τελευταίο για να κατανοήσει ο καθένας τον βαθμό επικινδυνότητας, ο ΑΔΜΗΕ είναι στην ουσία ο μεταφορέας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα εργοστάσια Παραγωγής μέχρι έξω από τις πόλεις μας. Το Δίκτυο αυτό μεταφοράς είναι κοινό για όλους. Οι πυλώνες Υψηλής Τάσης εξάλλου είναι μια επένδυση καίριας εθνικής σημασίας. Θα έλεγε κανείς πως αν κάποιος ιδιώτης θα ήθελε να δημιουργήσει μια μικρή ΔΕΗ είτε θα αγόραζε μια μονάδα της ΔΕΗ μέσω ιδιωτικοποίησης πχ κάποια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα είτε θα έστηνε κάποια δικιά του σε συννενόηση με τον ΑΔΜΗΕ που θα τον συνέδεε στο κοινό εθνικό δίκτυο μεταφοράς. Μπορούσε επίσης να αγόραζε ενέργεια από ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής (πχ στην μονάδες Φυσικού Αερίου) και να το πουλούσε στους οικιακούς καταναλωτές.  Δίνοντας τον ΑΔΜΗΕ είναι σαν να δίνουμε τον έλεγχο ολόκληρης της ηλεκτρικής ενεργειας σε έναν ιδιώτη (!). Καταλαβαίνει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας στα χέρια ορισμένων πολυεθνικών. Πρόκειται για καίριο εθνικό ζήτημα, καθώς τίθεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο (!).

Επίσης προβλέπεται επιστροφή της τρόικας με την μορφη επιτόπιων κλιμακιων σε Ελληνικό Έδαφος. Ζητάνε, με εξαίρεση τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, να εξετάσουν την αναίρεση των υπόλοιπων νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν μετά την 20 Φεβρουαρίου. Ναι καλά ακούσετε ζητάνε να αλλάξουμε τους νόμους που δεν έχουνε εγκρίνει. Όποιες δόσεις επίσης δεν έχει πληρώσει η Ελληνική πλευρά οφείλει να το κάνει άμεσα και με αποκλειστική ευθύνη. «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα» . Καταλαβαίνει κανείς και το ύφος όπως και την κατεύθυνση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. H συνολική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών θα φθάσει τα 86 δις Ευρώ σε δάνεια (παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε πάνω από 50 δις) τα οποία θα δοθούν σε ορίζοντα τριετίας αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μπορείται να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας εδώ (in.gr)

Επίλογος

Αυτήν την στιγμή έχουμε το τέλος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και της Ευρώπης. Αποκαλύπτεται επίσης και το πραγματικό πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ καθώς υλοποίησε πλήρως τις απειλές που αποδίδονταν σε φήμες για τον τρελό του χωριού Βολφανγανγκ Σοιμπλε.Το Grexit απετράπη με πολύ βαρύ κόστος. Η χώρα μας μετατρέπεται σε Γερμανικό Προτεκτοράτο. Αυτό δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, αλλά μια νέα Γερμανική Κατοχή…

Έλληνες Θυμηθείτε…