«Γη και ύδωρ» για τον Herr Schaeuble…

Europe

Αυτός ο κόσμος που αλλάζει με τρομαζεί, με τρομάζει…

Δεν συνηθίζουμε να αναγράφουμε άρθρα για οικονομικά ή πολιτικά ζητήματα. Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ωρών είναι τόσο συνταρακτικές που δεν θα μπορούσαν παρά να μας αφορούν όλους. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιστρέφει από τις διαπραγματεύσεις με ένα νέο Μνημόνιο πολύ χειρότερο ακόμη και απο την συμφωνία που απέρριψε συντριπτικά με ποσοστό 61.3 % ο Ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα στις 5ης Ιουλίου 2015.

Ο εφιάλτης όμως επέστρεψε δριμύτερος. Μια μόλις εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσπάθησε μέσω μιας βελτιωμένης πρότασης που βασιζόνταν στην πρόταση Γιούνκερ να πείσει τους Ευρωπαίους για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης όπου θα κέρδιζε τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες μέσα απο μια οριστική συμφωνία για το Ελληνικό Ζήτημα.  Δυστηχώς όμως ο Γερμανικός πυρήνας μαζί με του Δορυφόρους του, τάσσονται υπέρ ενός τιμωρητικού GREXIT με ορίζοντα 5ετίας στο τέλος της οποίας θα κρίνονταν αν η Ελλάδα μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια για να μπει ξανά στην Ευρωζώνη. Σαν αντιστάθμισμα θα δίνονταν ένα βασικό πακέτο ανθρωπιστικής κρίσης ώστε να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της σε βασικά τρόφιμα και πετρέλαιο. Για να εξασφαλιστεί όμως και η ταπείνωση της Ελληνικής πλευράς μαζί με την εξασφάλιση των γερμανικών χρημάτων προτάθηκε η επιβολή της δημιουργίας μιας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο και εκτός δικαιοδοσίας του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος στην οποία θα περνούσε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και η οποία θα χρησιμοποιούνταν σαν εγγύηση για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Η εταιρεία αυτή θα ήταν κάτω από Ευρωπαική κηδεμονία (!). Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν δεκτό από την Ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να προταθεί η έδρα της εν λόγω εταιρείας να είναι στην Αθήνα και η κυριότητα να ανήκει στην Ελληνική πλευρά αλλά την επιτήρηση να έχει η Ευρωπαική Επιτροπή, η αγαπημένη μας τρόικα.

222

Ενα χαμόγελο χίλιες λέξεις…

Το συνολικό ποσό αναμένεται να φθάσει τα 50 δις Ευρώ και απο αυτα το 50% θα πάει στο εξωτερικό χρέος ενώ το υπόλοιπο 50 % στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Σαν τυράκι στην κυβέρνηση δίνεται ένα νέο αναπτυξιακό πακέτο έως και 35 δις Ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε αναπτυξιακα έργα. Τονίζουμε το έως , καθώς αυτό δεν είναι δεσμευτικό ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα ούτε και ως προς το τελικό ύψος. Χαρακτηριστικά για το 2015 θα δοθεί μόλις 1 δις Ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα. Όπως καταλαβαίνει ο κάθε παρατηρητής με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι σε περίπτωση που τα μελλοντικά μέτρα δεν περνάνε λόγω Ελληνικής Αντίστασης, ένα κομμάτι της Ελληνικής Περιουσίας θα περνάει υπό τον έλεγχο του ταμείου.

Ετσι το νέο «ΤΑΙΠΕΔ» θα ξεπουλήσει τα πάντα στην Ελληνική Επικράτεια. Το πιο επαχθές σημείο από την συμφωνία είναι ότι μόλις 2 μέρες αφου επιστρέψει ο Ελληνας πρωθυπουργός καλείται να υπερψηφίσει σε ένα νομοσχέδιο σειρά νομοθετημάτων που περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, την απελευθέρωση των κατασχέσεων (40% από τα Ελληνικά δάνεια είναι στο κόκκινο), πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% σε σχέση με τα 1 και 2% που προέβλεπεται η Ελληνική πλευρά, βασικά τρόφιμα στο 13% (από 6%), ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% (από 13%), άνοιγμα της Αγοράς φαρμάκων, επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείματος (επιφέροντας κάθετη μείωση σε μισθούς και συντάξεις), ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κτλ.

Οσον αφορά το τελευταίο για να κατανοήσει ο καθένας τον βαθμό επικινδυνότητας, ο ΑΔΜΗΕ είναι στην ουσία ο μεταφορέας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα εργοστάσια Παραγωγής μέχρι έξω από τις πόλεις μας. Το Δίκτυο αυτό μεταφοράς είναι κοινό για όλους. Οι πυλώνες Υψηλής Τάσης εξάλλου είναι μια επένδυση καίριας εθνικής σημασίας. Θα έλεγε κανείς πως αν κάποιος ιδιώτης θα ήθελε να δημιουργήσει μια μικρή ΔΕΗ είτε θα αγόραζε μια μονάδα της ΔΕΗ μέσω ιδιωτικοποίησης πχ κάποια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα είτε θα έστηνε κάποια δικιά του σε συννενόηση με τον ΑΔΜΗΕ που θα τον συνέδεε στο κοινό εθνικό δίκτυο μεταφοράς. Μπορούσε επίσης να αγόραζε ενέργεια από ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής (πχ στην μονάδες Φυσικού Αερίου) και να το πουλούσε στους οικιακούς καταναλωτές.  Δίνοντας τον ΑΔΜΗΕ είναι σαν να δίνουμε τον έλεγχο ολόκληρης της ηλεκτρικής ενεργειας σε έναν ιδιώτη (!). Καταλαβαίνει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας στα χέρια ορισμένων πολυεθνικών. Πρόκειται για καίριο εθνικό ζήτημα, καθώς τίθεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο (!).

Επίσης προβλέπεται επιστροφή της τρόικας με την μορφη επιτόπιων κλιμακιων σε Ελληνικό Έδαφος. Ζητάνε, με εξαίρεση τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, να εξετάσουν την αναίρεση των υπόλοιπων νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν μετά την 20 Φεβρουαρίου. Ναι καλά ακούσετε ζητάνε να αλλάξουμε τους νόμους που δεν έχουνε εγκρίνει. Όποιες δόσεις επίσης δεν έχει πληρώσει η Ελληνική πλευρά οφείλει να το κάνει άμεσα και με αποκλειστική ευθύνη. «Η σύνοδος κορυφής για το ευρώ αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να εκπληρώσει κατά τις ερχόμενες εβδομάδες τις υποχρεώσεις του που συνδέονται με το χρέος, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα» . Καταλαβαίνει κανείς και το ύφος όπως και την κατεύθυνση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. H συνολική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών θα φθάσει τα 86 δις Ευρώ σε δάνεια (παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε πάνω από 50 δις) τα οποία θα δοθούν σε ορίζοντα τριετίας αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μπορείται να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας εδώ (in.gr)

Επίλογος

Αυτήν την στιγμή έχουμε το τέλος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και της Ευρώπης. Αποκαλύπτεται επίσης και το πραγματικό πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ καθώς υλοποίησε πλήρως τις απειλές που αποδίδονταν σε φήμες για τον τρελό του χωριού Βολφανγανγκ Σοιμπλε.Το Grexit απετράπη με πολύ βαρύ κόστος. Η χώρα μας μετατρέπεται σε Γερμανικό Προτεκτοράτο. Αυτό δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, αλλά μια νέα Γερμανική Κατοχή…

Έλληνες Θυμηθείτε…

9 thoughts on “«Γη και ύδωρ» για τον Herr Schaeuble…

  1. Kαι ἔτσι,ἔκανε και ἡ «πρώτη φορά ἀριστερά» την βάρδια της ὡς ἐφεδρεία του συστήματος,και μπορεῖ πλέον να κάνει και την ἡρωϊκή ἔξοδο,ἀφοῦ πρώτα μας κληροδότησε και την «σέλφ σέρβις ἰθαγένεια».
    Μα,ὁποία εὐτυχία να εἶσαι Ἕλλην!

    Μου αρέσει!

  2. Η συμφωνια δεν ειναι τιποτα παρα η επιβεβαιωση του Θουκυδιδη, πως οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται.

    Υπο αυτο το πλαισιο,

    α)Οσο βρισκεσαι εντος της ΟΝΕ με αυτα τα χαρακτηριστικα, πρακτικα διαλυεις την αυτοτελεια της πολιτειακης σου οντοτητας.Χρειαστηκαν πολλα ετη για να σπασουν οι ψευδαισθησεις σε μεγαλο μερος της «αντιμνημονιακης» παραταξης πως υπαρχει αλλη εναλλακτικη εντος ΟΝΕ.Καλλιο αργα παρα ποτε.Στην τελικη, ειναι και αντιδεοντολογικο το ολο σκηνικο: Οι κανονες ηταν ξεκαθαροι οταν μπηκες.Γιατι ζητας να αλλαξουν στη μεση της πορειας;

    β)Εντος ή εκτος ΟΝΕ, ειναι θεολογικο πια το ζητημα.ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΥΡΩ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΤΕ ΜΕ… ΓΟΥΑΝ.Το ασφαλιστικο παραγει ελλειματα, οι ΔΕΚΟ παραγουν ελλειματα κοκ.
    Η χωρα πρεπει να σταματησει να βγαινει ελλειματικη.Αυτο ειναι μια πραγματικοτητα ΑΣΧΕΤΗ με τα …ακρως ταπεινωτικα (ειναι η αληθεια) μνημονια κατανοησης.
    Και οσο πιο γρηγορα σταματησουμε να ειμαστε ελλειματικοι, τοσο πιο γρηγορα θα ξεφορτωθουμε τους … αξιοτιμους φιλους μας.

    γ)Λυσεις για τον ΑΔΜΗΕ υπαρχουν:Μπορεις να προβλεψεις με το ζορι να μην περασει σε χερια κατοχων γραμμων παραγωγης, μπορεις να υποχρεωσεις να αγοραζει την ενεργεια απο τη ΔΕΗ, υπαρχουν λυσεις και μοντελα(single buyer, wholesale competition κα).
    Παντως, ας κανανε και στην ΔΕΗ καλυτερη διαχειριση-δυσκολευομαι να αισθανθω την οποιαδηποτε ΛΥΠΗ για τους εργαζομενους οταν η πρωτη πραξη με την νεα κυβερνηση δεν ειναι το αφορολογητο, οι 100 δοσεις, η ανθρωπιστικη κριση αλλα τα…τροφεια στα υποσιτιζομενα παιδια της αιθιοπικης ΔΕΗ.

    γ)Και τελευταιο: Η περιοδος των τελευταιων 3 ετων γεωπολιτικα έως τον πρώτο ΠΠ, διαμορφωθηκε απο την κοντρα Βορρα και Νοτου:
    Αγγλια εναντιον Γαλλιας, Ρωσια εναντιον Τουρκιας, Πρωσσια εναντιον Αυστριας.
    Αυτο ακριβως συμβαινει και τωρα-Νοτος εναντιον Βορρα στην Ευροζωνη.Οι ακρως ρατσιστικες δηλωσεις της Λιθουανης πρωθυπουργου πριν ερθει στη συνοδο κορυφης οπου μιλαγε για »manana» είναι ενδεικτικες: Οι Βορειοι μας βλεπουν ολους το ιδιο, ως τους απειθαρχους τεμπεληδες Νοτιους-Ιταλοι,Ισπανοι,Πορτογαλοι,Ελληνες και Γαλλοι (απλα τους τελευταιους οι Γερμανοι τους φοβουνται ακομα).

    Ωστοσο, πιστευω πως η διαμαχη δεν εχει τελειωσει ακομα και εχω την αισθηση πως η προχθεσινη συνοδος, παροτι εχει τελικη καταληξη μια ταπεινωτικη συμφωνια, θα αποτελεσει θρυαλλιδα εξελιξεων στο γεωπολιτικο σκηνικο.Ειναι εμφανες σε πολυ κοσμο πως πλεον δεν εχουμε ενωση, εχουμε αυτοκρατορικη ηγεμονια και οι φυγοκεντρες δυναμεις θα αυξηθουν μεσω των ευρωσκεπτιστικων κομματων.

    Μου αρέσει!

  3. Συμφωνω σχεδον σε ολα με τον ΠΚ. Το κυριως προβλημα ειναι μεσα στη χωρα και φαινεται πια ξεκαθαρα. Οπωσδηποτε οι ξενοι εταιροι θα επιβαλλουν ορους σκληρους για να δωσουν χρημα , πρεπει ομως να τονισουμε οτι τη δεδομενη στιγμη δεν υπαρχει απολυτως κανεις αλλος διεθνης θεσμικός , κρατικος ή αλλος παραγοντας, που δεχεται να χρηματοδοτησει την Ελλαδα με οποιουσδηποτε ορους…
    Οσο για τους «νόμους που δεν έχει εγκρίνει» η τροικα, μιλαμε:
    Α) για τις 100 δοσεις για χρεη στο δημοσιο προς ολους, ανεξαρτητως υψους χρεων, χωρις διακρισεις σε νομοταγεις που δυσκολευτηκαν τα τελευταια 2-3 χρονια και σε συστηματικα χρεωστουντες και γενικα αθετουντες και μπαταχτσηδες.
    Β) επαναπροσληψεις 1500 στην ΕΡΤ (χωρις σχολιο).
    Γ) επαναπροσληψη ολων των ευρισκομενων ΔΥ σε διαθεσιμοτητα.
    Δ) Αφεθηκε εκτος το νομοσχεδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , αρα ολη η πρεμουρα ειναι (παλι???) κυριως για τους ΔΥ…
    Η κυβερνηση εναλλακτικά μπορεί να προτεινει ισοδύναμα μέτρα. Για τις επαναπροσληψεις ΔΥ προτεινεται να μην απολυθουν οι επαναπροσληφθεντες και να μειωθουν αναλογα οι προσληψεις του δημοσιου εως το 2022 , αν δεν κανω λαθος. Δηλαδη να κρατησουμε στο δημοσιο πχ. τους κηφηνες ΕΡΤατζηδες επειδη ειναι η επισημη κομματικη/κρατικη TV και να μην κανουμε μελλοντικα σε αλλους κλαδους υπεραπαραιτητες προσληψεις νεων επιστημονων, ελεγκτων εφοριας, ιατρους νοηλευτες κλπ απειρως χρησιμοτερες ειδικοτητες του μελλοντος. Και το προβλημα μας ειναι οι Γερμανοι , οι Φινλανδοι και οι Ολλανδοι…
    Για να ξερουμε για τι μιλαμε.

    .

    Μου αρέσει!

  4. Λογω του Σοκ των εξελίξεων απαντάω με καθυστέρηση ημερών
    @Αγαπητέ ΠΚ
    οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αναφέρεις είναι θεμιτές αλλά δεν υλοποιούνται βάση μνημονίων ή όχι. Είναι απλές διοικητικές πράξεις το να θέλεις κερδοφόρες τις ΔΕΚΟ. Οσον αφορά το ασφαλιστικό στο χέρι σου είναι να μειώσεις τις υψηλές συντάξεις και να εξορθολογήσεις τις υπόλοιπες. Κανένας δεν θα πει όχι σε μικρές μειώσεις. Ακόμη και έτσι όμως κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν επιβιώνει όταν έχεις 30% ανεργία
    Πουθενα οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έφταναν με τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα.
    Το πραγματικό πρόβλημα λοιπον δεν είναι άλλο από την δημιουργία πλούτου και όχι μόνο από τις περικοπές δαπανών.
    γ) Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ κανεις τεράστιο λάθος. Δίνεις στην ουσία τον έλεγχο της χώρας σε ιδιώτη (!). Όχι άλλο τυχοδιωκτισμός
    Θελουμε ανοιχτή αγορά ενέργειας? Δώσε άδειες σε οποιον θέλει να επενδύσει σε μονάδες παραγωγής και επίσης στην δημιουργία Σταθμών Μέσης Τασης που σε συνδέουν με το δίκτυο Υψηλής Τασης του ΑΔΜΗΕ. Πχ στον νομό Σερρών έχει 3 τέτοιους σταθμούς και για redundancy απο βλάβες και για επάρκεια σε υψηλή ζήτηση. Ξέρεις όμως ένα μυστικό που κανένας δεν εκμυστηρεύεται. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν απο τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στην Ευρώπη ανά Kwh. Κανένας ιδιώτης με μονάδες Φυσικού Αερίου δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί αυτήν την τιμή. Θέλεις να πουλήσεις λιγνιτικές μονάδες? Να είσαι τότε έτοιμος να καλύψεις και τα ιατρικά έξοδα των εργαζομένων στα ορυχεία λιγνίτη που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις ηλικίες 50-55… δεν είναι τόσο απλό το θέμα λοιπόν. Προσωπική μου άποψη κράτα τα λιγνιτορυχεία και τον ΑΔΜΗΕ κρατικό και πουλα σε ιδιώτες σαν κράτος την χρήση των υποδομών σου και αστον να παίξει μπάλα ιδρύοντας σύγχρονες μονάδες με αυξημένη απόδοση (Η ΜΕΤΚΑ έχει τρελή εμπειρία στο στήσιμο τέτοιων μονάδων)
    @Αγαπητέ manolis
    Οι επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κακώς έγιναν και γίνονται από όλες τις κυβερνήσεις. Το ερώτημα όμως είναι γιατί πλήττεται τόσο ο ιδιωτικός τομέας ?23% ΦΠΑ μαζί με προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος από φέτος οδηγεί σε αύξηση του κόστους λειτουργίας σε μια ήδη ολοένα μειωμένης αγοραστικής δύναμης πελατεία και σου διπλασιάζει τον φόρο που καλείσαι να πληρώσεις φέτος για έσοδα που ίσως βγάλεις του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες (!). Το αποτέλεσμα είναι να κλείσεις τους μικρούς που είτε είναι χαζοί και δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν είτε δεν μπορούν να το κάνουν αυτό για αντικειμενικούς λόγους. Με ποιον τρόπο επίσης το νέο μνημονιο με την αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στο 28% βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα ? Στην Ιρλανδία το αγαπημένο παιδι πολλών καναλιών και όχι μόνο, πόσο είναι ο φόρος εισοδήματος?….10% κύριοι.
    Αυτο που εφαρμοστηκε στην Ελλάδα δεν είναι γιατρικό αλλά ένα πολύ ισχυρο παραισθησιογόνο. Όχι δεν μας φταίνε για όλα οι ξένοι, σίγουρα όμως δεν είναι εδώ για το καλό μας
    Όταν μια χώρα εκχωρεί την εθνική της κυριαρχία εφαρμόζοντας νόμους που είναι ενάντια σε κάθε λογική και νομιμότητα τότε αυτή η χώρα οφείλει να παύει να λέγεται Δημοκρατία. Στο Δημοψήφισμα το 61.3% είπε όχι στην λιτότητα. Θυμίζω σε όλους τον όρκο που δώσαμε να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα ς… Αν οι όρκοι αυτοί αθετούνται ή η Ευρωπαική πορεία της χώρας είναι σημαντικότερη με βάση τις δηλώσεις όλης σχεδόν της πρωην στρατιωτικής ηγεσίας τότε το εθνόσημο στην στολή δεν έχει θέση…
    ΥΓ Άλλο οι λογικές μεταρρυθμισεις που πρέπει να γίνουν και άλλο αυτές που εν τέλει γίνονται

    Μου αρέσει!

  5. Γιατί πλήττεται τόσο ο ιδιωτικός τομέας ? Μα πολυ απλα γιατι πρεπει να πληρωσει μονος του το υπερφιαλο κρατος και τους συνταξιουχους του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (τουλαχιστον). Σε διαβεβαιωνω οτι οχι μονο δεν υπαρχει καμμια ουσιαστικη βοηθεια απο τους κρατικους φορεις , αλλα συχνα βαζουν και εμποδια στην ευρυθμη λειτουργεια των ιδιωτων. Π.χ. δες γιατι μπορει να αναστειλει παλι την εκδοση της η ΠΤΗΣΗ…

    Μου αρέσει!

  6. Το ίδιο λέμε, όσον αφορά την πτήση, σε μια αγορά που τα περιοδικά τόσο λόγω κρίσης όσο και λόγω έλλειψης αμυντικού ενδιαφέροντος μετά από το αυτο εμπάργκο της χώρας που ξεκίνησε από το 2008 οδηγούνται σε πολύ χαμηλές κυκλοφορίες δεν νομίζω να είναι κανεις σώφρων να επιβιώσει για πολύ στο χώρο. Εκτός βέβαια αν πεφτουν χοντρά λεφτά από διαφημίσεις ή από αλλού…Η πτήση κρατουσε ένα επίπεδο, κανει όμως το λάθος να μην οδηγήθει στην καθιέρωση ηλεκτρονικού περιοδικού. Το Readpoint δεν ειναι η μονη πλατφορμα που κυκλοφορεί στον κόσμο…

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...