images

Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο για τα Blk30 της ΠΑ, ελλείψη κονδυλίων

Για να μειωθούν οι σαρωτικές αλλαγές που απαιτούνται από τα σφιχτά οικονομικά πλαίσια που ορίζει η νέα συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές (aka Τροικα), η Ελληνική Κυβέρνηση στρέφεται στην εξεύρεση λύσεων για την πώληση  πολεμικού υλικού και την εκποίηση μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού που υπηρετεί ήδη στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία που ακόμη και τώρα είναι υπό διαπραγμάτευση προβλέπει μειώσεις αμυντικών δαπανών για την διετία 2015-16 της τάξης των 300 εκ Ευρώ από 200 εκ που είχε προβλέψει η Ελληνική πλευρά στην προτεινόμενη πρόταση Τσίπρα προς τους Θεσμούς. Παρόλο που ζητήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μειώσεις προσωπικού και μισθών, κάτι τέτοιο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν τα ίδια ποσά.

Εξάλλου οι ήδη υπο-επανδρωμένες μονάδες του Ελληνικού Στρατού λόγω της διασποράς των στρατοπέδων, της απαρχαιωμένης οργάνωσης και της μειωμένης θητείας βρίσκονται πολυ κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα επάνδρωσης που προβλέπονται ακόμη και σε ειρηνική περίοδο. Η απόλυση χιλιάδων στελεχών θα επέφερε χάος και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μονάδες πρώτης Γραμμής, ή στρατηγής εφεδρείας όπου η Διοίκηση του ΕΣ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τις κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο από άποψη εκπαίδευσης όσο και εξοπλισμού.

Η Κυβέρνηση όμως μέσω της επαναφοράς του μέτρου της ρήτρας μηδενικού ελλείματος θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων των ένστολων τα επόμενα χρόνια. Κάποιος μπορεί να πει ότι το μέτρο είναι καθολικό και αφορά ολόκληρο το το ασφαλιστικό σύστημα ανεξαρτήτως ταμείου ή υποκατηγορίας. Βέβαια οι μειωμένες αποδοχές των στρατιωτικών παρόλο τις δικαστικές προσφυγές και νίκες δεν αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά. Έτσι οι αποδοχές των ήδη συνταξιούχων θα μειωθούν, ενώ οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα απαγορευτούν δια ροπάλου.

Κύκλοι του Πενταγώνου, προσπαθουν να διαπραγματευθούν το μέτρο αυτό καθώς θα δημιουργούσε ένα μεσήλικο στράτευμα αμφιβόλου επιχειρησιακής αξίας. Επίσης για περιπτώσεις όπως οι Ελληνες Πιλότοι Αεροσκαφών και οι Ειδικές Δυνάμεις θα ήταν εντελώς παράλογο και άδικο κάποιος ο οποίος ρισκάρει καθημερινά την ζωή του, δεν έχει ωράριο και βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή να έχει το ίδιο καθεστώς με κάποιους γραφειάδες ή υπηρετούντες σε μειωμένης σωματικής κόπωσης πόστα (δυστηχώς δεν είναι λίγοι).

Συνολικά για το 2015 προβλέπονται μειώσεις 100 εκ Ευρώ (από ήδη αδιάθετα κονδύλια του τρέχοντος έτους) και για το 2016 μειώσεις 200 εκ Ευρώ. Την νύχτα που ψηφίστηκε η συμφωνία στην Βουλή ο Υπεθα Π.Καμμένος ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να αποσαφηνίσει από που θα προέλθουν οι επιπλέον μειώσεις αμυντικών δαπανών ώστε να δοθεί τέλος στην φημολογία για απολύσεις προσωπικού.

Βέβαια οι πωλήσεις αμυντικού υλικού 200 εκ Ευρώ είναι ένα μέτρο που την δεδομένη στιγμή δεν μπορεί παρά να προέλθει από την πώληση 8-10 μαχητικών αεροσκαφών F-16 blk30 από τα αποθέματα της ΠΑ στην Βουλγαρία η οποία ζητάει εναναγωνίως την αντικατάσταση των 15 μαχητικών MIG-29 που διαθέτει. Τα τελευταία αντιμετωπίζουν έντονα τεχνικά προβλήματα και παρόλο που εξετάζεται και το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού τους, είναι επιθυμητό ιδιαίτερα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού η Βουλγαρία να θεμελιώσει την αεράμυνά της σε δυτικού τύπου αεροσκάφη. Καθώς τα γαλλικής προέλευσης μαχητικά έχουν υψηλό κόστος χρήσης η καταλληλότερη επιλογή είναι η απόκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16.

H Ελληνική Πλευρά θα προσπαθήσει να συνδέσει την προτεινόμενη πώληση των Blk 30 με ένα πακέτο ελαφρού εκσυγχρονισμού ώστε να επωφεληθεί και η ΕΑΒ από αυτήν την συμφωνία. Τα αεροσκάφη που υπηρετούν ήδη στην ΠΑ βρίσκονται εδώ από το 1989 και οι δυνατότητές τους στην εναέρια μάχη παρόλο που είναι εντυπωσιακές μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας ήδη κάνουν φθίνουν σημαντικά.

Τα ωφέλη της πώλησης είναι τα εξής:

  • Καλύπτεται η απαίτηση των δανειστών για 200 εκ Ευρώ το 2016, καθώς το κόστος ανά μονάδα που μπορεί να επιτευχθεί κυμαίνεται γύρω στα 15 εκ Ευρώ ανά αεροσκάφος μαζί με βασικό πακέτο οπλισμού.
  • Εξασφαλίζεται βιομηχανικό Έργο από την ΕΑΒ τόσο για την συντήρηση των αεροσκαφών όσο και από ενα πιθανό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού
  • Μειώνεται ελαφρώς η οροφή των μαχητικών αεροσκαφών απελευθερώνοντας επιπλέον οπλισμό και προσωπικό για τον υπόλοιπο στόλο αεροσκαφών
  • Ισχυροποιείται η Αμυντική Συνεργασία με την Βουλγαρία, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή συμφωνίας για κοινή αστυνόμευση του εναερίου χώρου της τελευταίας.
  • Αποφεύγονται μειώσεις προσωπικού, κάτι που θα είχε αντίκτυπο σε χιλιάδες οικογένειες ενστόλων

Τα μειονεκτήματα της κίνησης αυτής είναι:

  • Μειώνεται η οροφή των μαχητικών αεροσκαφών κατά 10 αεροσκάφη την στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόκτηση νέων μονάδων. Μετά την απόσυρση των Α-7, τα επόμενα χρόνια θα δουμε να φλερτάρουν με την απόσυρση και 2 μοίρες εκσυγχρονισμένων F-4 AUP (μετά το 2020) . Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για νέες μονάδες την στιγμή που η THK θα αρχιζει να παραλαμβάνει σταδιακά F-35.
  • Η κίνηση πώλησης εν ενεργεία αμυντικού υλικού τέτοιας αξίας ανοίγει τον ασκό του αιόλου για μελλοντικές κινήσεις αντίστοιχης έκτασης. Το παράδειγμα της Ολλανδίας μαρτυρά μια πιθανή πορεία και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αφου ξεπούλησαν κάθε λογής τεθωρακισμένο και άρμα μάχης, οι Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακάλυψαν μια δεκαετία μετά με την κρίση με την Ρωσία στην Ουκρανία πόσο ευάλωτοι και γυμνοί είναι.
  • Η λογική πληρώνω μισθούς και συντάξεις ενστόλων και μειώνω την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει όριο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση την ιστορία του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος
  • Επιλέγεται η εύκολη λύση πώλησης ή απόσυρσης οπλικών συστημάτων την στιγμή που δεν αγγίζεται στο ελάχιστο ο μεγάλος ασθενής του αμυντικού προυπολογισμού που δεν είναι άλλος από τον ΕΣ, τα εκατοντάδες στρατόπεδα και τους υπεράριθμούς σε μη μάχιμα πόστη
  • Επικρατεί η μικροπολιτική, που επιβάλει προγράμματσα εκσυγχρονισμού των P-3 κόστους 500 εκ Ευρώ αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας (δεν υπάρχει ανακοινωθείσα αναβάθμιση των ικανοτήτων Ανθυποβρυχιακού Πολέμου ούτε απόκτηση Αντι-Πλοικών Βλημάτων. Θα είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε τόσο ακριβά αεροσκαφη επιτήρησης επιφανείας στην περιοχή)

Εν κατακλείδι, οι αλλαγές που θα επέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα προσεχή χρόνια θα είναι ραγδαίες. Αν δεν ξεφύγουμε από ένα λιποβαρές στράτευμα απλωμένο στις 4 άκρες της χώρας και δεν πάμε σε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα με ποιοτικά ανώτερο εξοπλισμό και συνεχή εκπαίδευση, η μαραθώνια κόντρα με την Τουρκία θα μας βρει πολύ μακριά από την γραμμή τερματισμού…