Εντολή Σουλτάνου: Διπλή επιχείρηση κατά Κούρδων και ISIS σε Ιράκ και Συρία

Τουρκικά αεροσκάφη F-16 έλαβαν το βάπτισμα του πυρός τις πρώινές ώρες του Σαββάτου κατά Κουρδικών Στόχων

Τουρκικά αεροσκάφη F-16 έλαβαν το βάπτισμα του πυρός τις πρώινές ώρες του Σαββάτου κατά Κουρδικών Στόχων στο Ιράκ. Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών ήταν τέτοια που ανάγκασε τις Κουρδικές Δυνάμεις να ανασυνταχθούν

Με αφορμή την βομβιστική επίθεση στην Τουρκική πόλη Σουρούτς και την θανάσιμη επίθεση κατά ανδρών της Τουρκικής χωροφυλακής στο Ντιγιαμπακίρ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε συνδυασμένες επιχειρήσεις τόσο κατά της ISIS στην Συρία όσο και κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών του PKK στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό της δημιουργίας «safe zones» σε Βόρειο Ιράκ και Συρία όπου οι εχθροί της Τουρκίας θα εξοντωθούν. Για την βομβιστική επίθεση στην πόλη Σουρούτς εικάζεται ότι ευθύνεται η ISIS σε μια προσπάθεια αντιποίνων κατά του Κουρδικού πλυθησμού που βοηθάει τους μαχητές YPG στο Κομπάνι να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Ισλαμιστών. Η έναρξη των επιχειρήσεων ήρθε σε συννενόηση με τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωποι του οποίου δήλωσαν ότι το PKK βρίσκεται μέσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και αποτελεί απειλή και κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ έχουν ξανά πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την αδειοδότηση να συνδράμουν και αυτές μαζί με οποιαδήποτε άλλη συμμαχική δύναμη κατά των Κούρδων και της ISIS. Από την πρώτη στιγμή των επιχειρήσεων φάνηκε ο εστιασμός και η σφοδρότητα κατά των Κούρδων Μαχητών του PKK. Η Τουρκική Αεροπορία έδωσε στην Δημοσιότητα βίντεο από τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του PKK. Σε παράλληλα πλάνα προέβησαν και τα υπόλοιπα διεθνή Μέσα όπως το αραβικό δίκτυο Al-Jazzera.

Τα πλήγματα όμως κατά των Κούρδων δεν υπήρξαν μόνο στο Ιράκ. Αναφορές σήμερα κάνουν λόγο για πυρά αρμάτων μάχης Μ48 και Μ60 κατά Κουρδικών θέσεων στον οικισμό Τιλ Φιντίρ στα περίχωρα της πόλης Τζαραμπλούς. Τα πλήγματά έγιναν την στιγμή που οι Κουρδικές Δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος και είχαν τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής. Αντί τα Τουρκικά άρματα μάχης να στοχεύσουν θέσεις των Τζιχαντιστών έστρεψαν τις κάνες τους προς αυτούς με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν και να χάσουν τα στρατηγικά σημεία που είχαν καταλάβει.

Η εμπλοκή των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων στην Συρία «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» με βάση τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που δεν σχεδιάζεται χερσαία εισβολή παρά μόνο σε ένα μικρό βάθος μερικών χιλιομέτρων, αυτό που επιδιώκεται είναι η εξάλειψη της πιθανότητας δημιουργίας Κουρδικού Κράτους, η ηρωοποίηση της Τουρκίας πολεμώντας την ISIS έστω και με συμβολικά χτυπήματα και το κυριότερο η εμπλοκή των υπόλοιπων συμμαχικών χωρών σε αυτήν την τουρκική πρωτοβουλία με απώτερο στόχο την αποκαθήλωση του Άσσαντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια ηρωοποίησης της Τουρκίας έρχεται λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις Τουρκικών μέσων ενημέρωσης για μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ σε συμπαθούντες ισλαμιστές μαχητές της ISIS.

Επιχείρηση Σκούπα της Αστυνομίας

Σε μια παράλληλη επιχείρηση πολιτικού τύπου, η Τουρκική Αστυνομία εξετέλεσε συντονισμένα σε όλη την χώρα επιχείρηση σκούπα κατά Κούρων Υποστηρικτών και Χρηματοδοτών του PKK με αποτέλεσμα πάνω απο 300 άτομα να συλληφθούν και εκατοντάδες ακόμη να προσαχθούν για συλλογή πληροφοριών. Σκοπός είναι να αφαιρεθεί η δυνατότητα ενίσχυσης του PKK από συμπαθούντες στην Τουρκία και να διασφαλιστεί πως παρόλο που στις Τουρκικές εκλογές το Κουρδικό κόμμα έλαβε πάνω από 10% σημειώνοντας σημαντική νίκη, αυτό πλέον τίθεται στο περιθώριο και στοχοποιείται για ως υποκινητής τρομοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται πολιτικά η δυναμική του Κουρδικού Κόμματος και απομονώνεται από την ενεργή πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Γελοιογραφία που σατυρίζει την ξαφνική στροφή κατά της ISIS

Γελοιογραφία που σατυρίζει την ξαφνική στροφή κατά της ISIS

Καταγγέλλεται επίσης ότι επλήγησαν θέσεις των αράβων συμμάχων των Κούρδων και στο χωριό Ζουρ Μάγκαρ, το οποίο βρίσκεται επίσης κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία. Η κίνηση αυτή αποτρέπει πολλούς Σύριους ή ιρακινούς από το να συμμαχήσουν με τους Κούρδους κατά τους κοινού τους εχθρού, της ISIS.

Πολλοί θα μιλήσουν για αλαζονική και φασίζουσα συμπεριφορά του Ερντογάν καθώς στρέφεται επί δικαίων και αδίκων για να εγκαθιδρύσει την πολιτική του εξουσία και να εξαλείψει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σε μια αντιγραφή της επιχείρησης Βαριοπούλα εξάγεται η πολιτική αστάθεια της Τουρκίας που κρατούσε αρκετούς μήνες απονευρωμένη την γειτονική χώρα. Γίνεται παλινόρθωση έτσι του Σουλτάνου Ερντογάν ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην Τουρκία.

Χρόνος το σημείο κλειδί

Η τυχαιότητα των γεγονότων διαψεύδεται από την επιμονή του Τουρκικού Συμβουλίυ Εθνικής Ασφαλείας να εμπλέξει και στόχους κατά του Βορείου Ιράκ, σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Κούρδους. Οι βομβαρδισμοί αυτοί ξεκίνησαν πριν την επίθεση του PKK κατά ανδρών της Τουρκικής χωροφυλακής στο Ντιγιαμπακιρ με αποτέλεσμα να γεννιούνται ερωτήματα και εντός Τουρκίας για το που το πάει ο Τούρκος Πρόεδρος.

F-16-TuAF

Τα προτερήματα της έναρξης επιχειρήσεων στην παρούσα φάση είναι:

  • H κρίση στην Ουκρανία, έχει κάνει την Ρωσία αλλά και την Αμερική να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της διαμάχης τους στην Ανατολική Ευρώπη. Οι προσπάθειες της Ρωσίας για μαζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της και η ένταση με την Κίνα στον Ειρηνικό δημιουργούν ένα γεωπολιτικό κενό στην Συρία.
  • Καθώς οι τζιχαντιστές μαχητές της ISIS έχουν συγκεντρώσει όλη την αρνητική εικόνα στους λαούς στην περιοχή, οι επιχειρήσεις κατά της ISIS μετά την επίθεση κατά της Κουρδικής πόλης Σουρούτς στην Τουρκία, φαίνεται σαν λογικά αντίποινα για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην περιοχή και να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες κάτω από την ομπρέλλα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα γεωπολιτικά οφέλη για την Τουρκία μεγιστοποιούνται στον Αραβικό Κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Η πρόσφατη ανακοίνωση στρατιωτικής τουρκικής βάσης στο Κατάρ μετατρέπει την Τουρκία στον «προστάτη» ή » μπράβο » συγκεκριμένων Αραβικών συμφερόντων στην περιοχή.
  • Οι επιχειρήσεις εντός Συριακού Εδάφους αναδεικνύουν την εξασθενημένη θέση που βρίσκονται οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις κάτι που σε δεύτερη φάση θα τις φέρει αντιμέτωπες με τον Τουρκικό Στρατό.
  • Η επικέντρωση στην εξάλειψη τόσο πολιτικά εντός Τουρκίας όσο και στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ των Κούρδων μαχητών του YPG και PKK, εξαλείφει έναν χρόνιο πονοκέφαλο της Άγκυρας. Με άσπονδη βοήθεια και από την ISIS που μάχεται λυσαλλέα κατά του Κουρδικού Πλυθησμού, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς το βαρύ κόστος μιας χερσαίας εισβολής επιτυχγάνουν την τελική στρατιωτική νίκη κατά των Κούρδων Ανταρτών. Αφού μεσω της ISIS διαλύθηκαν ή εξασθενήσαν σε επαρκή βαθμό οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ και της Συρίας άνοιξε ο δρόμος για ανεμπόδιστους βομβαρδισμούς. Με ταυτόχρονη πίεση από τους μαινόμενους και αδίστακτους τζιχαντιστές και τα συνεχή σφυροκοπήματα από την Τουρκική Αεροπορία είναι πλέον θέμα χρόνου οι Κούρδοι μαχητές να διασκορπιστούν πάλι πίσω στα βουνά τελειώνοντας το όνειρο για ένα στέρεο Κουρδικό Κράτος.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Με πρόσχημα την ασφάλεια της εδαφικής της ακεραιότητας και με βάσει το  Άρθρο 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, αύριο την Τρίτη συγκαλείται συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων όπου θα ζητηθεί από την Τουρκία η συνδρομή συμμαχικών πόρων στις επιχειρήσεις. Η συνδρομή αυτή θα μπορούσε να είναι με την παροχή μέσων συλλογής πληροφοριών ISR είτε με την συμμετοχή Νατοικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς. Επιθυμία της Άγκυρας είναι η ντε φάκτο δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μέσα στην Βόρειο Συρία και εξασφάλιση της στήριξης μέρους των Συμμάχων κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Η παρουσία συμμαχικών αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστοιχιών Patriot πιθανώς να ισχυροποιηθεί. Η προσέλκυση επίσης Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων στην περιοχή μπορεί να ασκήσει και την απαραίτητη πίεση για την έναρξη διπλωματικών διαδικασιών για το μέλλον της Συρίας, με πιθανή διχοτόμηση (κατά τους Τούρκους) της Συρίας και αποκαθήλωση του Άσσαντ.

Εν κατακλείδι, οι επόμενες μέρες θα επαναφέρουν το Συριακό θέμα στην επικαιρότητα με πρωταγωνιστή την Τουρκία. Προς τα που θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι άγνωστο ακόμη για να προβλέψει κανείς. Το σίγουρο όμως είναι ότι στην μαύρη τρύπα της Συριακής κρίσης δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νικητές παρά μόνο ηττημένοι…

1 thoughts on “Εντολή Σουλτάνου: Διπλή επιχείρηση κατά Κούρδων και ISIS σε Ιράκ και Συρία

  1. Τελικα βρηκε την αφορμη ο Σουλτανος και μπουκαρε για να εμποδισει τους Κουρδους να βρουν διαδρομο προς τη θαλασσα.Επισης, να λαβουμε υποψιν πως οι επιθετικες ενεργειες κατα των Κουρδων εντασσονται στο σχεδιο πολιτικης προσεγγισης των γκριζων λυκων, που εχει αναγκη ο Βεζιρης Αχμετ.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...