Indradhanush 2015: Βρετανικά Typhoon VS Ινδικά Su-30 MKI

10 (1)

Η άσκηση Indradhanush 2015 δοκίμασε τόσο το επίπεδο των πιλότων που συμμετείχαν όσο και τις δυνατότητες των αεροσκαφών που φθάσανε στα άκρα

H Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) βρέθηκε στην Αγγλία μετά από πρόσκληση της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), για να διεξάγει την 10ημερη εκπαιδευτική άσκηση Indradhanush 2015. Συνολικά 4 αεροσκάφη Su-30 MKI μαζί με 20 πιλότους μεταφέρθηκαν στην Βρετανία για τις ανάγκες της άσκησης.

Η άσκηση περείχε από απλά σενάρια εναέριας μάχης 1 vs 1 και 2 vs 2, μέχρι πιο σύνθετα 4 vs 4 και 8 vs 8 τόσο σε επιθετικές αποστολές εναέριας επικράτησης OCA όσο και σε αμυντικές αποστολές DCA. Για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχαν  μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J τα οποία έριξαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της SAS, οι οποίοι καλύπτονταν από αέρος από μια μεικτή δύναμη (συνολικά 8 αεροσκάφη) Typhoon και Su-30 MKI, στην οποία είχε ανατεθεί ο ρόλος της Blue Force.

Αντίθετα, τον ρόλο της εχθρικής δύναμης προσομοίωναν 8 αεροσκάφη Typhoon της RAF. Στην άσκηση συμμετείχαν και αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού A330 MRTT, όπως και μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 (προσομοιώνοντας επίσης high value targets). Συμμετείχαν επίσης και Ινδικά Αεροσκάφη Εναερίου Ανεφοδιασμού IL-78 τα οποία συνόδευαν τα Ινδικά Su-30 στο ταξίδι τους από και προς την Ινδία.

Τα Ινδικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα εκκωφαντικό σκορ 12-0 επιτεύχθη υπέρ των Su-30 MKI κατά τις πρώτες εμπλοκές WVR. Οι Βρετανοί δεν το διαψευδουν αυτό το γεγονός, αλλά αναφέρουν ότι στο σύνολο των αερομαχιών το Typhoon τα πήγε εξαιρετικά σε σχέση με το Flanker. Ιδιαίτερα σε πιο σύνθετα σενάρια 4 vs 4 ή 8 vs 8 όπου υλοποιήθηκαν και εμπλοκές BVR, το Typhoon επικράτησε κατά κράτος.

Σε υποηχητικούς ελιγμούς και σε εμπλοκές WVR, η αλήθεια είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει καλύτερες επιδόσεις έως και 60% σε σχέση με το αεροσκάφος F-16. Αυτή όμως η επίδοση είναι εφάμιλλη των επιδόσεων τόσο του F-15 όσο και του Su-30. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο κατά πόσον χρησιμοποιήθηκε το σύστημα IRST PIRATE του Typhoon κατά την διάρκεια των αερομαχιών, καθώς σε αυτήν την απόσταση (που ήταν κοντά στα 10 χλμ) δεν εκμεταλλεύονταν την αυξημένη εμβέλεια του πυραύλου ASRAAM (20-30Km) και τις δυνατότητες βολής Off-Boresight ώστε να επιτευχθεί πρόωρο kill.

Στην πράξη στις εμπλοκές WVR, περισσότερο προσπαθούσε το ένα μαχητικό να βρεθεί ακριβώς στην «ώρα 6» του αντιπάλου (όπως στην ταινία Top Gun) παρά να επιτευχθεί ένα Kill με βάση τα σύγχρονα μέσα. Η RAF ανέφερε ότι ιδιαίτερα στις πρώτες εμπλοκές, οι Βρετανοί Πιλότοι εκμάθαιναν στους Ινδους Συναδέλφους τους, τις ιδιαιτερότητες του Βρετανικού Εναερίου Χώρου και του Γεωγραφικού Αναγλύφου.

Οι ασκήσεις έγιναν με έδρα την αεροπορική βάση Coningsby. H στενή συνεργασία μεταξύ των δύο αεροποριών στον εκπαιδευτικό τομέα κρύβει και έναν ακόμη λόγο. Η Iνδική αεροπορία έχει ζητήσει επιστολή RFI (Request for Information) στην «βρετανική» MBDA για την ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-αέρος BVR Meteor καθώς και του ΑΤ πυραύλου Brimstone στα αεροσκάφη Su-30 MKI. Επίσης, η Ινδική Αεροπορία έχει υπογράψει συμβόλαιο τον Ιουλιο του 2014 για την αγορά 384 πυραύλων ASRAAM (ϊδιους με αυτούς που φοράνε τα Typhoon) από την MBDA για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών Jaguar Sepecat που διαθέτει.

20

Το επίσημο Patch της άσκησης. Διακρίνεται η διαφορά μεγέθους των 2 μαχητικών αεροσκαφών

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών αυτών ασκήσεων επιδιώκεται και η επίδειξη των οπλικών συστημάτων που φέρει το Typhoon. Ιδιαίτερα μετά την ακύρωση της παραγγελίας για το αεροσκάφος Rafale στα πλαίσια του προγράμματος MRCA (μετά τις αποφάσεις της Ινδικής Κυβέρνησης), το Typhoon θα μπορούσε να επανέλθει με νέα προσφορά και να επιτύχει συνολική συμφωνία πακέτο (αεροσκάφος και όπλα) ανταγωνιστικότερη από αυτή της Γαλλικής Πλευράς. Εξάλλου όσον αφορά τα όπλα αέρος αέρος, ένας στόλος Typhoon θα μπορούσε αρχικά να μοιράζεται τα υπο παραγγελία ASRAAM με τα αεροσκάφη Jaguar τα οποία την επόμενη δεκαετία θα αποσυρθούν.

Ο Srivastav, αρχηγός του ινδικού σμήνους των Su-30 MKI, σε ερώτηση για το πως ήταν οι επιδόσεις τους στις ασκήσεις απάντησε συγκρατημένα : «Τα πήγαμε αρκετά καλά, αν και δεν είναι τόσο εύκολο να ποσοτικοποιήσουμε τα αποτελέσματα».

31

Εναέριος Ανεφοδιασμός 2 αεροσκαφών Su-30 MKI από αεροσκάφος IL-78r της Ινδικής ΙAF

26

Το Eurofighter Typhoon πετώντας δίπλα στον εν γένει αντίπαλο του, σχεδιασμένο εξαρχής να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμά Su-27 της ΕΣΣΔ

18

Σε συνθετες ασκήσεις BVR το Typhoon ξεδίπλωσε όλες του τις αρετές ιδιαίτερα στην υπερηχητική εναέρια μάχη

13

Σε τυπικές ολιγομελείς ασκήσεις WVR , τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι το Su-30 MKI επικράτησε συντριπτικά 12-0

17

Σε ασκήσεις 8 vs 8, τα Typhoon βρέθηκαν στην Ίδια ομάδα με τα ινδικά Su-30 MKI

8

Ανεφοδιασμός του σμήνους από αεροσκάφος Il-78 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας

9

Υποδοχή κατά την είσοδο των Ινδικών Su-30 MKI στον Βρετανικό Εναέριο Χώρο

7

Τα Typhoon που συμμετείχαν είναι της έκδοσης Tranche 3 της RAF

2 thoughts on “Indradhanush 2015: Βρετανικά Typhoon VS Ινδικά Su-30 MKI

  1. Μμμμ, και σε καποιο ευρωπαικο χρεωκοπημενο κρατιδιο αρέσκονται πολυ οι κυβερνοντες να κάνουν μεγαλόστομες δηλώσεις. Οι Ινδοι ομως εχουν το χρημα για να τις υλοποιουν ενιοτε.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s