Προσφορά μαχητικών J-10 Vigorous Dragon στο Ιράν

Με το βλέμα στο μέλλον, οι Κινέζοι προωθούν το J-10B ως το εναλλακτικό F-16 σε χώρες όπως το Ιράν

Με βάση δημοσιεύματα της Κινέζικης κρατικής εφημερίδας China Daily, υπάρχει η πιθανότητα η Κίνα να πουλήσει στο Ιράν μαχητικά αεροσκάφη J-10 Vigorous Dragon. Ο συνολικός αριθμός της παραγγελίας μπορεί να φθάσει και τα 150 αεροσκάφη στο μέλλον ιδιαίτερα μετά την ήδη αποφασισμένη άρση των εμπορικών κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Στην παρούσα φάση το μαχητικό J-10 Vigorous Dragon υπηρετεί στις τάξεις της Κινέζικης πολεμικής αεροπορίας εδώ και 10 χρόνια και ο συνολικός αριθμός που έχει κατασκευαστεί φθάνει τα 260 αεροσκάφη. Περίπου 24 από αυτά υπηρετούν στις τάξεις της Κινέζικης Ναυτικής Αεροπορίας έχοντας αναλάβει καθαρά αντι-πλοικό ρόλο σε αποστολές TASMO.

Το αεροσκάφος J-10 είναι συμβατό με ευρεία γκάμα οπλισμού που περιλαμβάνει αντιπλοικούς πυραύλους YJ-12, YJ-9/PJ-9, υπερηχητικούς πυραύλους αντι-ραντάρ KH-31P, βόμβες λέιζερ LT-1 LGB καθώς και ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου EW KG300G. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εκτελέσει μια ευρεία γκάμα αποστολών κατακτώντας δικαιωματικά τον τίτλο του μαχητικού «πολλαπλού ρόλου». Το τελευταίο είναι σημαντικό καθώς η Κινέζικη Αεροπορία (όπως και η Ινδική) βασίζονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε εξειδικευμένα μαχητικά αεροσκάφη Σοβιετικής σχεδίασης τα οποία ήταν σχεδιασμένα γύρω από μια συγκεκριμένη αποστολή και χρησιμοποιούνταν σε μεγάλους αριθμούς.

Καθώς όμως εισερχόμαστε στον 21 Αιώνα και το τεχνολογικό επίπεδο έχει ανέβει ραγδαία, η ανάγκη για ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων που να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και να αποτελέσει τον κορμό μιας αεροπορικής δύναμης οδήγησε την PLAAF να αναπτύξει (με την βοήθεια Ισραηλινής Τεχνολογίας από το Lavi) το Vigorous Dragon. Σε αντίθεση με το βασικό αναχαιτιστικό αεροσκάφος J-10A, η νεώτερη έδκοση του -Β διαθέτει βελτιωμένες εισαγωγές κινητήρα για μειωμένο μετωπικό RCS, ραντάρ AESA, ηλεκτροοπτικό σύστημα IRST με ενσωματωμένο laser rangefinder και υιοθέτηση υλικών RAM σε καίρια σημεία του αεροσκάφους.

Ένας από τους αρθρογράφους και αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace Knowledge, o κ. Wang Ya’nan αναφέρει:

«Όταν αρθούν πλήρως οι κυρώσεις κατά του Ιράν, η χώρα θα χρειαστεί σίγουρα να εκσυγχρονίσει τόσο τις πολιτικού τύπου υποδομές όσο και τον στρατιωτικό αεροπορικό της στόλο. Το J-10 είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους Ιρανούς καθώς τους επιτρέπει να εκτελέσουν όλες τις αποστολές που επιθυμούν με μια πλατφόρμα. Επιπρόσθετα με την εναέρια μάχη στην οποία το μαχητικό J-10 είναι καλύτερο από πολλές σχεδιάσεις αεροσκαφών των γειτονικών χωρών, οι επιχειρήσεις κατά πλοίων TASMO περιλαμβάνονται στις αρχικές του δυνατότητες. Επίσης οι Ιρανοί ξέρουν ότι η Κίνα είναι αξιόπιστος προμηθευτής όπλων και επίσης είναι πολύ ελαστική με τις πληρωμές και τις απαιτούμενες χρηματοδοτικές λύσεις».

Η τελευταία πρόταση καρφώνει κυριολεκτικά την Ρωσική πλευρά (σε επίσημο κινέζικο ΜΜΕ), η οποία για διπλωματικά ανταλλάγματα από την Αμερικανική Πλευρά, είχε καθυστερήσει για χρόνια και εν τέλει παγώσει κύριες συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων όπως οι συστοιχίες πυραύλων S-300 PMU-2.

Στην παρούσα φάση η Κίνα προσπαθεί να φτιάξει την δικιά της σφαίρα επιρροής στην Ευρασία, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να αντισταθμίσει την Αμερικανική Παρουσία σε πολύ κοντινές της χώρες όπως η Νότιος Κορέα, η Ινδία και η Ιαπωνία. Οι προτεινόμενες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις δείχνει επίσης τα ανοίγματα και τα ρίσκα που διατίθεται να αναλάβει η Κίνα προκειμένου να μπει δυναμικά στον επικερδή διεθνή κλάδο του εμπορίου όπλων…

2 thoughts on “Προσφορά μαχητικών J-10 Vigorous Dragon στο Ιράν

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s