Αδεια η καρέκλα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Σύνοδο του ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές

590_81a0b578e8a869531ca21e7e3c903cea

Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ISIS ο Έλληνας Πρωθυπουργός λόγω διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ απείχε από την συνεδρίαση

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για το θέμα της καταπολέμησης της ISIS και της επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος. Η σύνοδος διοργανώθηκε στα πλαίσια του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν και χώρες που επηρρεάζονται άπο την δράση των τζιχαντιστών σε Λιβύη και Συρία. Η χώρα μας παρόλο που προσκλήθηκε να συμμετέχει, δεν παρευρέθη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με την εκπροσώπηση των Σκοπίων στην Σύνοδο και ο άλλος με την ιδιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και την δυνατότητα να παρέμβει.

O πρώτος λόγος αφορά το ότι τα Σκόπια θα παρίστανται στην Σύνοδο Κορυφής με το όνομα «Μακεδονία». Με τον τρόπο αυτό παρακάμτεται ευθέως το καταστατικό του ΟΗΕ και καταστρατηγούνται de facto όλα τα ψηφίσματά του. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και ζήτησε λοιπόν από την διοργανώτρια χώρα του συνεδρίου να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία FYROM στην Σύνοδο. Το αίτημα όμως αυτό δεν έγινε δεκτό από τις ΗΠΑ και της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ παρόλη την έντονη επιμονή και του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η χώρα μας και παλαιότερα δεν είχε συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο για το θέμα που έγινε πέρυσι, ενώ καθώς η ίδια δεν πλήττεται άμεσα αλλά έμμεσα από τις επιπτώσεις της ISIS και τον βίαιο εξτρεμισμό που αυτή πρεσβεύει, δεν υπήρχε χρόνος για να δοθεί δυνατότητα ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση καθώς δεν του δόθηκε χρόνος για να διατυπώσει τις απόψεις του. Ετσι η χώρα μας θα είχε καθεστώς μόνο παρατηρητή και παθητικού δέκτη. Η παρουσία λοιπόν της χώρας μας θα ήταν παρά μόνο διακοσμητική παρόλο που επηρρεαζόμαστε άμεσα από τις ενέργειες της ISIS. Επίσης η χώρα μας υποστηρίζει πως καθώς η Σύνοδος Κορυφής είναι σε επίπεδο Προέδρων/Αρχηγών Κρατών ο καταλληλότερος να παραστεί θα ήταν ο ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας Υπέξ, κ.Κοτζιάς συναντιόνταν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας».

Πρόσθεσε όσον αφορά το Συριακό ζήτημα και την δράση των τζιχαντιστών:

«Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε. Σήμερα το πρωί είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος. Έχουμε συζητήσει και με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη. Το Συριακό, λοιπόν, οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και ασφαλώς για την ελληνο-ρωσική συνεργασία».

Είναι πολύ πιθανόν, η ουσιαστικά ουδέτερη προσέγγιση της χώρας μας με τον άξονα Ρωσίας-Ιράν να εξόργισε τις ΗΠΑ. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η χώρα από το δυτικό τόξο, η σημερινή έμμεση αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να παρακάμψουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν είναι παρά ένα διπλωματικό ράπισμα εναντίον της χώρας μας.

Είναι απορίας άξιο γιατί φέρονται στην χώρα μας σαν να έχει μικρότερο ειδικό γεωστρατηγικό βάρος από ότι τα Σκόπια…

16 thoughts on “Αδεια η καρέκλα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Σύνοδο του ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές

 1. «Είναι απορίας άξιο γιατί φέρονται στην χώρα μας σαν να έχει μικρότερο ειδικό γεωστρατηγικό βάρος από ότι τα Σκόπια…»
  Μα,ἀγαπητέ,DG,κάποιος πολιτικός ρεαλισμός θα κρύβεται ἀπό πίσω…(τώρα ἀπό ποιόν πλανήτη προέρχεται,ἤ σε ποιόν πλανήτη ἀναφέρεται αὐτός ὁ ρεαλισμός,δέν ἔχει σημασία,ἀρκεί να ἔχουμε το ἄλλοθι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά.)
  Ἱστορικά βεβαιωμένο εἶναι πάντως,ὅτι ἡ Ἑλλάς εἶναι ὁ μόνιμος ἀδικημένος στην Χερσόνησο του Αἵμου,ἤδη ἀπό το 1878 και την συνθήκη του Ἀγίου Στεφάνου.
  Παρ᾿ὅτι ὁ Ὄττο φον Μπίσμαρκ μας ἔσωσε στο Βερολίνο (νά και μία φορά που το Βερολίνο ἦταν θετικό!),στην διάρκεια ἄπαντες μας «γείωναν» το κατά δύναμιν.
  Γλαφυρώτατα το ἀναφέρει ἡ Πηνελόπη Δέλτα στο μνημειώδες βιβλίο της «Στα μυστικά του βάλτου»:ἀνάλογα με τα μικρά ἤ μεγάλα συμφέροντα τους,οἱ ξένοι ὑποστήριζαν πότε την μία και πότε την ἄλλη ἑθνότητα,ΠΟΤΕ ὅμως τους Ἕλληνες.
  Για να μήν ξεχνιόμαστε.
  Οὔτε και για τον ρόλο των ΗΠΑ,που πρόσφατα ξανα-αγαπήσαμε.

  Μου αρέσει!

 2. Ίσως πρέπει να μας «χάσουν» για να καταλάβουν την αξία μας. Υπόψιν ότι η ναυτική βάση της Σούδας είναι από τα ελάχιστα λιμάνια στην Μεσόγειο που μπορεί να δεχθεί και να ανεφοδιάσει αεροπλανοφόρο

  Μου αρέσει!

 3. Πολύ μεγάλη ἡ συζήτηση για το «ἄν μας χάσουν»,και πώς και για πόσο …δέν τολμῶ να την ἀνοίξω,ἀφοῦ δέν ἔχω και πρόταση.
  Ἡ Ἱστορία πάντως δείχνει ὅτι ἡ Ἑλλάς δέν ἔχει ἀποκτήσει ἀπό το 1947 και μέχρι σήμερα ἠγεσία μή ἐλεγχόμενη ἤ τουλάχιστον μή ἀποδεκτή ἀπό τις ΗΠΑ.
  Ἕστω ὅμως,ὅτι βρίσκεται κάποιος και ἀλλάζει την ρότα της Ἑλλάδας.
  Το ἐρώτημα που ἀνακύπτει εἶναι ποιός μπορεί ἀξιόπιστα να μας στηρίξει;
  Ἡ «εὐρωπαϊκή» μας πορεία,εἴδαμε πού κατέληξε …
  Ποιόν να ἀναζητήσουμε τώρα «προστάτη»,και κυρίως,«χορηγό»;
  Διότι,ἄς μήν γελιόμαστε,με τέτοια κριτήρια πορευόμαστε.
  Ἄς ὁμολογήσουμε ἐπιτέλους στον εαὐτό (λαό) μας ποιά εἶναι ἡ κατάσταση,ἀλλά ὅχι για να περάσει,ὡς πανωπροίκι στα τόσα μνημόνια,ἕνα νέο σχέδιο Ἀννάν (ἤ και περισσότερα),ἀλλά ἀκριβῶς για να σταθοῦμε ἀπέναντι στην πραγματικότητα με ἀξιοπρέπεια,και,γιατί ὅχι,με την ἀπόφαση να χάσουμε,ἄν δέν μπορέσουμε να κερδίσουμε,ἀλλά να μήν γονατίσουμε,και μάλιστα χωρίς πρώτα να παλαίψουμε.
  Δυστυχῶς βέβαια,αὐτά που βλέπουμε,μόνο σε ἕναν περήφανο λαό δέν προσιδιάζουν.(Τί θα πεί,ρέ,€υρώ πάση θυσία;Σε τί θα σε ὡφελήσει ἕνα μέσο για ἐπίτευξη εὐημερίας,διότι αὐτό ἀκριβῶς εἶναι ἕνα νόμισμα,ἄν πρέπει να θυσιαστείς για χάρη του;νόμιζα ὅτι ἡ ἑθνική μας ἡλιθιότητα εἴχε πιάσει ταβάνι με το «ἐληά και βασιληά,και στο Μενίδι σύνορα»,ἀλλά δυστυχῶς πρέπει να ἀναθεωρήσω,για την Ἐλλαδάρα οὔτε ἡ ἡλιθιότητα ἔχει ταβάνι,οὔτε ἡ κατρακύλα ἔχει πάτο).
  Παραφράζοντας τον Γιάννη Ρίτσο,

  «Αὐτός ὁ λαός,δέν γονατίζει,παρά μόνον μπροστά στους ἐχθρούς του.»

  Μου αρέσει!

 4. Δεν θα έπρεπε να φερθούμε εχθρικά προς τις ΗΠΑ. Ούτως ή αλλως δεν μας παίρνει. Απλά σε ορισμένα ζητήματα πρέπει να πάρουν το μύνημα ότι δεν είμαστε δεδομένοι και ότι ίσως οι Ελληνο-Αμερικανικές Σχέσεις μπουν σε μια ψυχρά «ουδέτερη» περίοδο.

  Μου αρέσει!

 5. Aντι να κλαψουριζετε defencegreece πιεστε απο εδω μεσα να στειλουμε μαχητικα στην συρια και εμεις οπως η δανια η αυστραλια κτλπ για ενα θεμα που απτεται αμεσα της ασφαλειας μας και τοτε θα μας αντιμετωπισουν ως ισχυρους!

  Μου αρέσει!

 6. »Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση καθώς δεν του δόθηκε χρόνος για να διατυπώσει τις απόψεις του. Ετσι η χώρα μας θα είχε καθεστώς μόνο παρατηρητή και παθητικού δέκτη. Η παρουσία λοιπόν της χώρας μας θα ήταν παρά μόνο διακοσμητική παρόλο που επηρρεαζόμαστε άμεσα από τις ενέργειες της ISIS. Επίσης η χώρα μας υποστηρίζει πως καθώς η Σύνοδος Κορυφής είναι σε επίπεδο Προέδρων/Αρχηγών Κρατών ο καταλληλότερος να παραστεί θα ήταν ο ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλος.» χαχαχαχα υποστυριζετε μια ανικανη κυβερνηση που συντομα ευτηχως θα φυγει. Τελος παντων αποψη σας αλλα αφου επηρεαζομαστε απο την ISIS για τι δεν συμετεχουμε ενεργα με μαχητικα ωστε να μας παραδεχτουν ως ισοτιμους οι συμμαχοι?

  Μου αρέσει!

 7. @Kostas Kladianos
  1) Δεν είμαστε με το χέρι στο πληκτρολόγιο συνέχεια
  2) Αναμεταδώσαμε την επίσημη θέση του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Αυτό λέγεται ρεπορτάζ και δεν είναι προσωπικός σχολιασμός
  3)Να στείλουμε μαχητικά να βομβαρδίσουν στόχους στην Συρία. Για ποιον λόγο ? τη στιγμή που σαν χώρα δεν μας αφορά. Είναι εσωτερικό ζήτημα της Συρίας και μόνο. Χώρια που οι στόχοι που θα μας δίνει η συμμαχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι τόσο θέσεις του ISIS. Εκτός αν θέλουμε να στοχοποιήσουμε την χώρα μας στα μάτια της ISIS και να δεχθούμε τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα μας.
  4) Ο μόνος λόγος να σε αντιμετωπίζουν σαν ισχυρή χώρα είναι όταν θα έχεις εξωτερική πολιτική συνυφασμένη με τα εθνικά σου συμφέροντα. Όχι κάνοντας χάρες στους άλλους σαν να ήταν φιλαράκια σου.

  Μου αρέσει!

 8. Για αρχή, ας χαλαρώσουμε όλοι. Εν συνεχεία, εγώ στέκομαι κάπου στη μέση:
  Δεν είμαι αρνητικός στο να στείλουμε στρατό στη Συρία.Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και συντεταγμένα.Να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη Συρία, ποιες και πόσες χώρες θα μπουν, ποιος θα καλύψει τα έξοδα της στρατιωτικής αποστολής, ποιος θα αναλάβει τι και που.

  Άρα δεν έχει σημασία τόσο το αν θα μπούμε αλλά το με ποιούς όρους θα μπούμε.

  Κατά τα άλλα,αν μας φέρουν τουρκικές ακταιωρούς να περιπολούν στο Αιγαίο και δεν αντιδράσουμε, το ελληνικό κράτος ας κυρήξει διάλυση και επίσημα:
  http://www.huffingtonpost.gr/2015/10/04/diethnes-metanasteutiko-tourkia-brussels_n_8240438.html?1443970737&utm_hp_ref=greece

  Μου αρέσει!

 9. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5777_en.htm

  The EU side intends to:

  Better inform refugees in Turkey about the risks linked to irregular departures as well as about the possibilities actually available to them to enter in an orderly manner into the European Union or in other countries, and the relevant procedures to be implemented.
  Support Turkey to strengthen its capacity to combat migrant smuggling, notably by reinforcing the Turkish Coast Guard patrolling and surveillance capacity.

  Turkey intends to:

  Strengthen the interception capacity of the Turkish Coast Guard, notably by upgrading its surveillance equipment, increasing its patrolling activity and search and rescue capacity, and stepping up its cooperation with the Hellenic Coast Guard.

  Μπορεί κάποιος στην ΕΕ να μας τα κάνει πιο λιανά;

  Μου αρέσει!

 10. ΠΚ,τί δέν καταλαβαίνεις;
  Το βιλαέτι Γιουνανιστάν το προσπερνᾶ ἡ €.€,και ἔρχεται σε ἀπευθείας συνεννόηση με τα «κεντρικά».
  Ἄλλωστε,θαλάσσια σύνορα δέν ἔχουμε,το δήλωσε και ὁ Ἑθνικός Κανακάρης,ἔεε,Κυβερνήτης.
  Ἔξ ἄλλου,και ἡ φουκαριάρα ἡ Τουρκία πρέπει να ἀποζημιωθεί για τα διαφυγόντα κέρδη στην Συρία,και ὁ στάνταρ μ@@@@@ς της γειτονιάς,ξέρεις ποιός εἶναι.
  Αὐτό το κάστρο της Ἡθικῆς,ἡ ,€.€ ντέ,ἐκτιμώντας τις ἀγνές προθέσεις και ἀνυστερόβουλες ὑπηρεσίες της Τουρκίας,θα τσοντάρει και κάποιους πόρους ἀπό το ταμείο ἐξωτερικῶν συνόρων προς την τουρκική ἀκτοφυλακή,και οἱ πάση θυσία €ὐρωπαίοι του βιλαετίου,θα μείνουν να λούζονται τις συνέπειες του Δουβλίνου ΙΙ.

  Μου αρέσει!

 11. Θέλω να δω αν τους έχει μείνει φύλο συκής ή έχουν αποφασίσει να διαλύσουν το προτεκτοράτο άμεσα και να το ενσωματώσουν στην ΕΕ.Και δεν αναφέρομαι τόσο στην ΕΕ όσο στα δικά μας κοθώνια.Ειναι ΔΙΚΗ μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε το ελλαδικό εθνικό κράτος, όχι υποχρέωση της ΕΕ!

  Μου αρέσει!

 12. http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/merkel-na-yparksoyn-syntetagmenes-kai-logikes-katastaseis-sta-ellhnotoyrkika-sunora.3706449.html

  Ενώ, σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,η Μέρκελ σημείωσε: «Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να είναι δυνατό -και γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον θα ρίξω όλο μου το βάρος- να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» και εξήγησε ότι πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να έρχονται οι πρόσφυγες μέσω Τουρκίας και ότι, όταν ακόμη βασικό πέρασμα θεωρείτο εκείνο της κεντρικής Μεσογείου από τη Λαμπεντούζα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τής είχε αναφέρει ότι ξαφνικά έρχονται «τη μια φορά 1.000, την άλλη 1.500 κ.ο.κ.» πρόσφυγες από την Τουρκία.

  Μου αρέσει!

 13. @ΠΚ
  Μας πλακώσαν στα πέναλτυ και δέν ἔχουμε τέρμα.
  Το κυβερνόν συνονθύλευμα θα ἀφήσει την ἐτοιμόρροπη Ἑλλάδα σωριασμένη σε ἐρείπια,ἐκτός θεαματικοῦ ἀπροόπτου.
  Οἱ ζημίες στο ἑθνικό οἰκοδόμημα που ἐπεσώρευσαν οἱ προηγούμενες συμμορίες,βρίσκουν πλέον το ἰδανικό κερασάκι στην τούρτα.
  Ὁ κύκλος για την Ἑλλάδα ἔχει πρακτικῶς κλείσει,τουλάχιστον με την μορφή που την γνωρίσαμε.
  Πού στον Πλούτωνα ξέμεινε ἐκείνη ἡ Νέμεσις;

  Μου αρέσει!

 14. @DG (ὅχι ἐπί προσωπικοῦ,ἀπλῶς δράττομαι της εὐκαιρίας)
  Οἱ Τούρκοι εἴχαν το κουρδικό και το 1996,ἀλλά μας την φόρεσαν την γραβάτα στα Ἵμια,για την ἀκρίβεια στην ἐκμετάλλευση της ὑποθέσεως και στην πολιτική της ἐξαργύρωση,βλέπε γκρίζες ζώνες.
  Το εἴχαν και το 1997,ἀλλά ἐκμαίευσαν το κοινό ἀνακοινωθέν της Μαδρίτης,ὅπου για πρώτη φορά ἡ ἑλληνική πλευρά ἀναγνώρισε νόμιμα τουρκικά συμφέροντα στο Αἰγαίο,χωρίς να προχωρᾶ στην διευκρίνηση ὅτι τα δικά μας νόμιμα συμφέροντα εἶναι ἀδιαπραγμάτευτα.
  Το εἴχαν και το 1998,ἀλλά οἱ S-300 ΔΕΝ πήγαν στην Κύπρο.
  Το εἴχαν και το 1999,ἀλλά τους δώσαμε τον Ὁτσαλάν.
  ——————————————————–
  Στο σήμερα:
  Ἄν οἱ Τούρκοι ἔχουν το κουρδικό,ἕμείς ἔχουμε το λαθρομεταναστευτικό.
  Τα νησιά μας ἔχουν γίνει μικρά Μογκαντίσου,ἡ Ἀθήνα εἶναι ἀπό χρόνια Καμπούλ (κατα δήλωση του τότε «ἀρμόδιου» κνώδαλου),και ὅλη ἡ Χώρα εἶναι περίπου «no man´s land»,στην διάκριση του κάθε λαθρεποίκου,του κάθε ἑμπρηστή,του κάθε ψώνιου ἀ λά Γαϊτάνη -Τσίπρα -Κοτζιά -Καμμένου.
  Ἄν οἱ ἀπέναντι ἔχουν ἕναν φλαντζάκια,τον Ἐρντό,ἑμείς πόσους ἔχουμε,και τί μας στοιχίζουν,σε δις,σε μνημόνια,σε ἑθνική κυριαρχία;

  Δέν εἶναι παρηγοριά οἱ ἀντιπερισπασμοί του ἄλλου,ὅταν ἔχουμε και ἑμείς τις δικές μας τρωτότητες.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s