Επιχειρησιακή Εκπαίδευση 71 Α/Μ ΤΑΞ (!)

kentriki

Παρόλο που τα ελικόπτερα UH-1H Heuy δείχνουν την ηλικία τους χρόνο με το χρόνο, οι μηχανικοί της ΑΣ τα κρατούν σε πτητική κατάσταση μέσα από εντριβή με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου για πολλές δεκαετίες. Η αντικατάσταση του από το NH-90 θα επιφέρει κάθετη αύξηση των δυνατοτήτων της 71 ΑΜ ταξιαρχίας καθώς θα μπορεί να μεταφέρει σε ένα κύμα ένα τάγμα του ΕΣ.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», πραγματοποιήθηκε από 05 έως 08 Οκτωβρίου στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΗ» 4ήμερο Επιχειρησιακής Εκπαιδεύσεως.
Η εκπαίδευση περιέλαβε επιχειρησιακές δραστηριότητες, ανάλογες του είδους και της αποστολής της Ταξιαρχίας.


Διεξήχθησαν Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Αεροκίνητου Λόχου με πραγματικά πυράς, εικονικές Αντιαεροπορικές Βολές (Α/Α)με Κατευθυνόμενα Βλήματα (Κ/Β) Stinger με τη χρήση τηλεχειριζόμενου ιπταμένου ομοιώματος αεροσκάφους, βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΒΟΠ), κανονική ανάπτυξη Μοίρας Πυροβολικού, ταχεία ανάπτυξη Πυροβολαρχίας και βολή (ημέρα και νύχτα).

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα:

9

Τα αναγνωριστικά θωρακισμένα οχήματα VBL αποδεικνύονται αναντικατάστατο κομμάτι των αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Συνδυάζουν ευκινησία, μετακίνηση σε δύσβατα εδάφη χάρις στις ειδικές αναρτήσεις τους, θωράκιση κατά πυρών ελαφρών όπλων και επαρκή οπλισμό που αποτελείται από Μ2 Βrowning των 12.7 χιλ ή πολυβολο FN MAG των 7,62 χιλ. Επιπλέον 13 VBL της αρχικής παρτίδας είναι εφοδιασμένα με ΑΤ εκτοξευτή MILAN και με αναχορηγία 6 βλημάτων το καθένα αναλαμβάνουν και την ΑΤ υποστήριξη της 71ης Α/Μ ΤΑΞ

2

Αποβίβαση ομάδας μάχης Πεζικού από ελικόπτερο Heuy. Συνήθως κατά την αποβίβαση της ομάδας ο πολυβολητής είναι από τους πρώτους που πατάει στο έδαφος και παρέχει πυρά υποστήριξης αν απαιτηθούν

3

Εκτόξευση ΑΤ μιας χρήσης πιθανότατα Μ 72 LAW

4

Η σωστή κάλυψη είναι από τα στοιχεία που σώζουν ζωές. Η ύπαρξη ικανών ζεύξεων επικοινωνιών εξασφαλίζει την έγκαιρη προειδοποίηση αλλά και στοχοποίηση εχθρικών σχηματισμών από την ΠΑ και το Πυροβολικό.

5

Εκτόξευση Βλήματος Stinger κατά μη επανδρωμένου στοχου (διακρίνεται πάνω δεξια)

6

Target is down…Ώρα για επιστροφή…

7

Στον βαρύ οπλισμό των ομάδων πεζικού των αερομεταφερόμενων περιλαμβάνεται και ΑΤ εκτοξευτής (ή ΠΑΟ για ορθότερη ορολογία) Carl Gustav

10

FN MAG επ’ ώμου !

8

Βολή με όλμο H6C-210 commando. Το προτέρημα των συγκεκριμένων όλμων είναι ότι μεταφέρονται από ένα άτομο καθώς έχουν βάρος μόλις 6.3 κιλά μαζί με τα παρελκόμενα. Συνήθως υπηρετούνται από στοιχείο 2 ανδρών με τον δεύτερο να μεταφέρει τα πυρομαχικά. Ενδεικτική εμβέλεια είναι τα 1600 μέτρα

7 thoughts on “Επιχειρησιακή Εκπαίδευση 71 Α/Μ ΤΑΞ (!)

  1. Τελευταια ολο βλεπω γυναικες πρωτη μουρη σε διαφορες ασκησεις;Αραγε εχουμε τοσο μαχιμες γυναικες στον Ελληνικο Στρατο;Παντως απαντηση για το εαν και ποτε προμηθευτηκαμε Hecate II δεν πηρα;

    Μου αρέσει!

  2. Απογοήτευση ΚΑΙ ΕΔΩ.Δύο εικόνες όπου τόσο οι ολμιστές όσο και οι αντιαρματιστές δεν έχουν σκάψει όρυγμα.ΓΤΠΚ.
    Κατά τα άλλα, τουλάχιστον η σκηνή έχει στηθεί σωστά.

    Μου αρέσει!

  3. Ρε συ ΚΚ, ηττοπαθής δεν είμαι αλλά ένα ορυγματάκι το χρειάζονται.
    Αερομεταφερόμενες μονάδες δε σημαίνει πως θα δώσουν μάχη κατευθείαν στην έξοδο από το ελικόπτερο, μπορεί να ενισχύσουν φίλια τμήματα ή να κάνουν αποβίβαση μακριά από το εχθρικό μέτωπο και να κινηθούν προς τον εχθρό.Προφανώς και οφείλουν τότε αν οχυρώσουν θέσεις να σκάσουν τουλάχιστον ένα όρυγμα πρινηδόν.Ειδικά οι ολμιστές.
    Γενικότερα, σε ελάχιστες ασκήσεις έχω δει τον ΕΣ να σκάβει σοβαρά ορύγματα και θα εκπλαγεί πολύ δυσάρεστα στις 1ες μάχες όταν γίνει η στραβή!!!

    Μου αρέσει!

  4. @πκ, Κώστα Κλαδιανό
    Χωρίς να θέλω να διακόψω την συζήτηση μεταξύ σας, ειδικά οι ολμιστές (όντας και εγώ ένας από αυτούς σε 4.2 in και 81mm) φροντίζουν πάντα να έχουν μπροστά τους ένα φυσικό εμπόδιο, ένα λόφο ή ένα κτήριο. Με τον τρόπο αυτό κόβουν τις απευθείας βολές από το αντίπαλο πεζικό και δυσχεραίνουν γενικότερα την αναγνώριση από εχθρικές δυνάμεις
    @Manos Blue
    Το ωραίο φύλο καλό είναι να εκπαιδεύεται και αυτό να δείχνειται μπας και ξεθαρρέψουν και άλλες Ελληνίδες. Μπορεί να μην έχουν τις σωματικές δυνατότητες των ανδρών συναδέλφων τους αλλά αν τα πράγματα φτάσουν σε κρίσιμη φάση (βλέπω γυναικείες ομάδες μάχης των Κούρδων στη Συρία) θα τις χρειαστούμε.
    Όσον αφορά τα τυφεκια Hecate, δεν νομίζω ποτέ να έχει βγει κάποια επίσημη παραγγελία για ΑΤ-4
    Και όμως η ΔΥΚ χρόνια τα διαθέτει
    ΔΥΚ ΑΤ4

    Μου αρέσει!

  5. Σε ὅτι ἀφορᾶ την ἀξιοποίηση γυναικῶν στην ἄμυνα,νομίζω ὅτι θα πρέπει ἡ συζήτηση να ξεκινήσει ἀπό το θέμα της θητείας,και ὅχι της σταδιοδρομίας.
    Διότι ἔτσι δέν ἀντιμετωπίζουμε το πράγμα οὔτε ἐπί της ἀρχῆς (Σύνταγμα,ἰσότητα),οὔτε ἐπί της οὐσίας,ὡς προς την ἀξιοποίηση του ἀνθρώπινου δυναμικοῦ.
    Προσωπικά,χαίρομαι ὅταν βλέπω κοπέλες με ἑθνικό φρόνημα και τσαγανό,ἀλλά ἡ συμμετοχή των γυναικῶν στις Ἕνοπλες Δυνάμεις τίθεται ὡς εὐκαιρία για σταδιοδρομία,και ὅχι ὡς συμμετοχή στα βάρη της .αμυνας.
    Τέλος πάντων,στο ΠΝ και στην ΠΑ,τα πράγματα εἶναι διαφορετικά ἀπό ὅτι στον Ε.Σ,ἐκεί ὑπάρχουν ἄλλα περιθώρια ἀξιοποιήσεως γυναικῶν,π.χ μία γυναίκα μπορεί,ὡς χειρίστρια μαχητικού/μεταφορικοῦ/ραντάρ να εἶναι ἀποτελεσματική ὅσο και ἕνας ἄνδρας,και δέν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ἑνσωματώσεως,ὅπως ἑνδεικτικά σε μία ὁμάδα τυφεκιοφόρων.
    Εἰδικά στον Ε.Σ,το πράγμα ἔχει παραγίνει :ἔχουμε δεί ΕΠΟΠίνες να κάνουν «ἀέρα» σε ὑψώματα,να συμμετέχουν ἀνα μία σε ¨ομάδες πεζικοῦ (για την ἀκρίβεια,τις ἔχουμε δεί να ποζάρουν),και ἀναρωτηθήκαμε πόσο ὁμοιογενής μπορεί να εἶναι μία τέτοια ¨ομάδα,και ἄλλα πολλά,τα ὁποία ἀπλῶς δέν πείθουν.
    Θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή ἀξιολόγηση του βαθμού ἀξιοποιήσεως του γυναικείου προσωπικοῦ στον Ε.Σ,και να ἀφήσουμε στην .ακρη τις «πολιτικές ὁρθότητες».
    Μία ἀγαπημένη καραμέλα της «ἠγεσίας» παλαιότερα,ἦταν ὅτι οἱ γυναίκες θα ἀποδέσμευαν ἄνδρες για μάχιμες ὑπηρεςσίες,ἀλλά;
    α)καείς δέν ἐξήγησε γιατί θα ἔπρεπε να γίνει πρόσληψη (και ὅχι στράτευση) γυναικῶν,και ὅχι ἄνδρῶν,οἱ ὁποίοι θα ἦσαν οἱ ἴδιοι μάχιμοι,και ὅχι ὑποκατάστατο.
    Οὔτε γιατί θα ἔπρεπε να γίνει πρόσληψη στελεχῶν,για να ἀντιμετωπιστεί ἡ λειψανδρία που δημιουργείται οὔτως ἤ ἄλλως τεχνητά,με τις μειώσεις της θητείας.
    Και πάλι,ἐγώ τουλάχιτον,δέν ἔχω δεί γυναίκα να ὁδηγεί π.χ ἕνα βυτιοφόρο,ἕστω την καναδέζα των ὡνίων.
    Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να ἀξιοποιηθοῦν οἱ .ανδρες,με σοβαρή και τουλάχιστον 18μηνη θητεία.
    Θέτω πρώτο το «σοβαρή» και μετά το «18μηνη»,για να τονίσω ἀκριβῶς ὅτι χωρίς σοβαρότητα,οὔτε με 36μηνη θητεία θα ἔχουμε ἀξιόμαχο Στρατό.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...