H Γερμανία σταματάει τις παραλαβές αεροσκαφών Eurofighter μετά την εύρεση σημαντικών κατασκευαστικών ατελειών (!)

German_eurofighter

Το Ευρωμαχητικό συνεχίζει να έχει κατασκευαστικά προβλήματα και υπερκοστολογήσεις παρόλες τις παραγγελίες 599 Αεροσκαφών (!)

Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αρνείται να συνεχίσει τις παραλαβές των υπό προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Tranche 3 μετά την εύρεση ελαττωματικών μερών που θα μπορούσαν να έχουν κίνδυνο για την ασφάλεια πτήσεων.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα μπροστά στην Γερμανική Βουλή (Bundestang) αξιωματούχοι του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν ότι το Eurofighter έχει « ένα κατασκευαστικό ελάττωμα που επηρρεάζει την σύνδεση του πτερυγίου του κινητήρα και του πίσω μέρους του ».

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ταλαντώσεων και ρηγμάτων στην άτρακτο του αεροσκάφους και πιθανή ζημιά δεν αποκλείεται να συμβεί. Τα συμπεράσματα αυτά εμπεριέχονται σε επίσημα έγγραφα του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας τα οποία ισχυρίζεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι έχει επίγνωση.

Το Γερμανικό Υπουργείο άμυνας παγώνει τις παραλαβές καθώς και νέες παραγγελίες αεροσκαφών μέχρι να επιλυθεί το θέμα. Όσον αφορά τον υπάρχων στόλο δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο, παρά συστάσεις για προσεκτικότερη συντήρηση και επίβλεψη εκείνων των ελαττωματικών μερών ώστε να ληφθούν αν χρειαστεί (προ των προγραμματισμένων συντηρήσεων) τα αναγκαία μέτρα.

Συνολικά η Γερμανία έχει παραγγείλει 143 δικηνητήρια μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, αλλά το αεροσκάφος συνεχίζει να έχει προβλήματα παρόλη την μακρόχρονη εξέλιξή του. Τον Οκτώβριο του 2014 το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας είχε βρει πάλι ένα ελάττωμα στους αεραγωγούς του αεροσκάφους, παγώνοντας και τότε τις παραγγελίες.

Ίδια παράπονα έχουν κοινοποιηθεί και από την Αυστριακή Πολεμική Αεροπορία που έχει παραλάβει 15 Αεροσκάφη. Μια σειρά οικονομικών αλλά και τεχνικών παραγόντων έχουν οδηγήσει στην καθήλωσει του αυστριακού στόλου μαχητικών.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης του Eurofighter αγγίζει τις 20000 Ευρώ ενώ αντίθετα το κόστος χρήσης ενός αεροσκάφους F-16 φθάνει τα 6500 Ευρώ. Οι παραπάνω δυνατότητες φαίνεται πως απαιτούν πολλαπλάσια κόστη από την επιδιωκόμενη απόδοση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως το πρόγραμμα του F-16 με τις πάνω από 4000 μονάδες, αποτελεί την βέλτιστη λύση σε όρους επιδόσεων προς κόστους. Αποτελεί επίσης και ένα δοκιμασμένο αεροσκάφος με χιλιάδες ώρες πτήσεις σε εμπόλεμες περιοχές με δυνατότητα ανάληψης πολλαπλών ρόλων.

Η εξέλιξη επίσης των πυραύλων BVR με ενεργούς ερευνητές ραντάρ και κινητήρες ramjet (Meteor) αναμένεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο την εναέρια μάχη. Η έλλειψη ακροφυσίων κατευθυνόμενης ώσης TVC στο Ευρωμαχητικό του στερεί την υπερπολύτιμη υπερευελιξία των μαχητικών 5ης γενιάς όπως το F-22 ή το T-50 PAK-FA. Με ραντάρ AESA ακόμη υπό ανάπτυξη και χωρίς ενεργό χρήστη το τεχνολογικό μέλλον του Eurofighter παραμένει αβέβαιο.

7 thoughts on “H Γερμανία σταματάει τις παραλαβές αεροσκαφών Eurofighter μετά την εύρεση σημαντικών κατασκευαστικών ατελειών (!)

 1. Και ἐγώ που εἴχα χολωθεί ὅταν ἀνεπίσημα θάψαμε την δέσμευση στο €urofighter για να κάνουμε κατανάλωση στους τεξανούς,με το PX IV.
  Ὅπως ὅμως χολώθηκα διπλά και με την ἐπίσημη(!) ἀπόρριψη της ὀψιόν της PX IV για δέκα ἐπιπλέον -Block 52M.
  Μία,ἐπειδή γειωνόταν ἡ ἐπέκταση της ἑνισχύσεως της Π.Α,και μία ἀκόμη για τις ἕναρθρες πορδές του Βαγγέλα τύπου «να μήν ἀνατραπεί ἡ ἰσορροπία στην περιοχή»(!!!).
  (τουλάχιστον,να ἀποφεύγαμε ἔτσι και το ΝΗ90…)

  Μου αρέσει!

 2. Ναι, ναι defencegreece , τοτε εκανε την παπια γενικοτερα ο ακολουθος. Τα δοντια του τα δειχνει οψιμα και μονο εντος κομματος – τελος τα πολιτικα.
  Αγαπητε Αχεροντα, με το €urofighter πραγματι τη γλιτωσαμε φθηνα. Εχε υποψιν οτι η οψιόν της PX IV για τα δέκα επιπλέον -Block 52M που δεν ασκηθηκε, ειχε μεσα και τα απαραιτητα συγχρονα ατρακτιδια σκοπευσης…

  Μου αρέσει!

 3. Manolis,ἔχω την ἑντύπωση ὅτι στην προαίρεση περιλαμβανόταν και ἄλλα καλούδια ἐκτός των ἀτρακτιδίων,και της προνομιακῆς τιμῆς ἀνά ἀεροσκάφος.

  Μου αρέσει!

 4. Φιλε Manolis, σε μια 5ετία τα F-4 AUP θα οδεύουν προς την μοίρα των A-7…15 νέα ατρακτίδια για τα F-16.
  Έχετε αναρωτηθεί τι απέγινε η προμήθεια των συλλογών Spice ?

  ¨Οσον αφορά τα Eurofighter περιστατικό με αποκόλληση και πτώση εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου στην Εσθονία μόλις σήμερα

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s