Τι φέρνει το Μνημόνιο ΙΙΙ για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ?

pipinos

Βαθιες τομές θα αναγκαστεί να κάνει το ΠΝ. Με ορίζοντα το 2020 ένα ΠΝ των 10 φρεγατών και των 8 υποβρυχίων θα αποτελεί μια γκρίζα πραγματικότητα

Τις μέρες αυτές ψηφίζονται ένα ένα τα μέτρα που απαιτούνται από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ. Πέραν των μέτρων που μας αφορούν όλους και περιλαμβάνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, μεγαλύτερα όρια ηλικίας και μικρότερες συντάξεις, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι περικοπές που θα γίνουν στον τομέα της Άμυνας.

Πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να υπάρξει όσο γίνεται η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με εφαρμογή οικονομικών περικοπών στον Αμυντικό Τομέα. Μόνο που αυτήν την φορά το μαχαίρι μπαίνει βαθιά στο κόκκαλο…

Για τα έτη 2015 και 2016 υπάρχει επεκφρασμένος στόχος εξοικονόμησης 400 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα κατανεμειθούν σε 100 εκ Ευρώ για το 2015 και 300 εκ Ευρώ για το 2016. Δεδομένων των οριακών προυπολογισμών των τριών Γενικών Επιτελείων ειδικά στο ζήτημα των λειτουργικών δαπανών (εξάλλου η χώρα μας από το 2007-8 και μετά βρίσκεται σε άτυπο εξοπλιστικό αυτο-εμπάργκο) η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορούσε την εκποίηση πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού και την πώλησή του σε τρίτες χώρες. Έτσι γλιτώνονται χρήματα και από την περιοδική συντήρησή του και εξοικονομείται προσωπικό που μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην άμυνα της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στα επιτελεία και των τριών κλάδων να συντάξουν Δεκαπενταετές Πρόγραμμα Απόσυρσης Οπλικών Συστημάτων αντίστοιχου του Δεκαπενταετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος.  Το τελευταίο υφίσταται μόνο στα χαρτιά και από ότι φαίνεται οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκωνση των εν ενεργεία οπλικών συστημάτων ιδιαίτερα στον ΕΣ.

Συγκεκριμένα υπό εξέταση είναι τα παρακάτω:

Ελληνικός Στρατός

 1. Πώληση των BMP-1 στο Ιράκ. Σχεδόν 200 οχήματα θα πωληθούν μαζί με πυρομαχικά και οπλισμό. Τα υπόλοιπα BMP-1 που θα μείνουν στον ΕΣ θα μετασκευαστούν σε φορείς Zu-23 και θα αναλάβουν κυρίως αντιαποβακικό ρόλο. Αναμένεται η προσθήκη βελτιωμένου πύργου για τους πολυβολητές βασισμένοι στην εμπειρία της ανάπτυξης των δοκιμαστικών πύργων για το Μ113. Η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλής ζήτησης των οχημάτων λόγω της μάχης του Ιρακινού Στρατού με τους τζιχαντιστές της ISIS.
 2. Απόσυρση παλαιότερων εκδόσεων Μ113 Α1/Α2. Ιδιαίτερα τα οχήματα της σειράς Α1 είναι τα πιο ταλαιπωρημένα και αριθμός μερικών εκατοντάδων οχημάτων αναμένεται σε πρώτη φάση να τεθεί σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης και έπειτα να αποσυρθεί. ¨Ηδη πολλά από τα οχήματα αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ατυχημάτων για το προσωπικό.
 3. Πώληση/απόσυρση στις αρχές του 2020 των συστοιχιών μέσου βεληνεκούς Ι-HAWK PIP Phase III. Ηδη το απόθεμα των βλημάτων MIM-23 έχει ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα να απαιτείται η προμήθεια νέων βλημάτων για τις αντιαεροπορικές συστοιχίες. Δεδομένου ότι το σύστημα έχει αποσυρθεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τις τάξεις του Αμερικανικού Στρατού και το ότι η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει η μόνη πιθανότητα περαιτέρω αξιοποίησης του συστήματος θα ήταν η προμήθεια νέων κινητών εκτοξευτών στα πρότυπα του νορβηγικού NASAMS μαζί με νέα βλήματα. Τα νέα βλήματα συμβατά με τους εκτοξευτές είναι το γνωστό στο ΠΝ RIM-162 ESSM με μέγιστο βεληνεκές τα 50 km και οι γνωστοί στην ΠΑ πύραυλοι AIM-120 Amraam με βεληνεκές αν εκτοξευτούν από το έδαφος τα 15-25 km (ανάλογα την έκδοση του πυραύλου). Για να λειτουργήσουν αρμονικά με το κέντρο διεύθυνσης πυρός απαιτείται η απόκτηση επίσης νέων 3D Ραντάρ. Οι επιπλέον πιστώσεις που απαιτούνται για την τεχνολογική ολοκλήρωση των δυνατοτήτων των HAWK δεν επαρκούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα να προκρίνεται η απόσυρση/πώληση (εάν βρεθεί αγοραστής που θα αναλάβει και το επιπλέον κόστος βλημάτων/ραντάρ) των 7 αντιαεροπορικών συστοιχιών.
A_K_M110_A2_8_460_273

Εν έτει 2015 κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει ότι τα 55 και πλέον ετών οβιδοβόλα Μ110 Α2 είναι σε ικανοποιητική λειτουργική κατάσταση. Η απόσυρσή/πώλησή τους (σε εμπόλεμες περιοχές) μόνο όφελος θα έχει για τον ΕΣ καθως η χρήση θεωρείται επικίνδυνη λόγω παλαιότητας

 1. Πώληση παλαιών Α/Κ πυροβόλων όπως τα Μ110Α2 και τα Μ107 μαζί με απόθεμα βλημάτων. Εξετάζεται η μερική πώληση τους. Συνολικά στον ΕΣ υπηρετούν 105 Μ110Α2 και 12 Μ107. Μαζί με τα 440+ M101A1 αποτελούν από τα πιο παλιά εν ενεργεία οπλικά συστήματα του ΕΣ. Στόχος είναι κυρίως η παραμονή των Α/Κ της οικογένειας Μ109 στα οποία θα υλοποιηθεί ένα καθολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και η απόκτηση για τις ανάγκες των ΠΖΝ και των αερομεταφερόνων της 71ης Α/Μ ΤΑΞ μεταχειρισμένων πυροβόλων Μ198. Η μαζική πώληση των αναφερθέντων παλαιών πυροβόλων θα επιτρέψει την εξεύρεση πιστώσεων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και την προμήθεια των νέων μεταχειρισμένων πυροβόλων.
 2. Εξετάζεται η πώληση αδιευκρίνιστου αποθέματος Μ60Α3 ΤΤS στον Αιγυπτιακό Στρατό σε περίπτωση επίτευξης ικανοποιητικής τιμής. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στον ειδικό τύπο αναφέρουν ότι η χώρα μας διαθέτει σε αποθήκευση 88 άρματα μάχης Μ60Α3.

Πολεμική Αεροπορία

 1. Στα μέτρα που εξετάζονται για την ΠΑ είναι περισσότερο μακροχρόνια και αφορούν κυρίως την απόσυρση προς τις αρχές του 2025 των αεροσκαφών Mirage 2000 EGM και των 34 F-4E PI2000. Εξετάζεται σοβαρά η υιοθέτηση ενός ομοιογενούς προγράμματος προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των F-16, όπου στα block 30 θα υλοποιηθεί μια λιγότερο εκτενή έκδοση Lite
 2. Πώληση 8-10 μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30. Μεγάλες πιθανότητες πώλησης θα είχε τους προηγούμενους μήνες η Βουλγαρία πριν πάρει την απόφαση να εκσυγχρονίσει εννέα από τα εν ενεργεία MIG-29 με την βοήθεια της πολωνικής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή η σκέψη υπάρχει ακόμη και τώρα στους κόλπους του Πενταγώνου. Ούτως ή αλλως ο πολωνικός εκσυχρονισμός των εν ενεργεία MIG-29 περισσότερο παραπέμπει σε επισκευή. Τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν παλαιό ραντάρ και υπάρχει πρόβλημα με τα συστήματα επικοινωνιών του ΝΑΤΟ. Πρόβλημα συμβατότητας υπάρχει επίσης και με τα συστήματα ταυτοποίησης φίλου ή εχθρού IFF. Ένας επιπλέον λόγος πέραν των καθαρά οικονομικά πόρων, είναι η εμπλοκή της ΕΑΒ σε ένα παράλληλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους ώστε να αναλάβουν καθήκοντα Air-Policing. Πιθανώς ο εκσυγχρονισμός στα μελλοντικά «Βουλγαρικά» 30αρια θα είναι πιο εκτενής καθώς θα είναι τα μοναδικά αξιόπιστα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να αναλάβουν πλήρως την αεράμυνα της γειτονικής χώρας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν πόροι άνω των 200 εκ Ευρώ από μια μόνο κίνηση και θα δοθεί έργο στην ΕΑΒ τόσο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών όσο και για την συντήρησή τους. Εξαλλου αν ο αριθμός πέσει από τα 32 υπηρετούντα Block 30 στα 22-24 δεν επηρρεάζει σημαντικά το ισοζύγιο δυνάμεων.

  Apl

  O στόλος των F-16 θα σηκώσει το κύριο βάρος των αποστολών. Η υιοθέτηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού με παράλληλη απόσυρση των υπολοίπων τύπων θα αντισταθμίσει εν μέρη το χαμένο έδαφος

Πολεμικό Ναυτικό

 1. Μείωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των P-3B σε 3-4 αεροσκάφη. Υπο εξέταση θα τεθεί και ο υπό προμήθεια εξοπλισμός των αεροσκαφών. Σκοπός είναι να αποκτηθούν κυρίως βασικές ικανότητες επιτήρησης μαζί με κάποιες ελάχιστες ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Στόχος το κόστος του συνολικού προγράμματος να μην ξεπεράσει τα 400 εκ Ευρώ από τα 490 εκ Ευρώ που είναι η σημερινή οροφή του. Μια εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ Ευρώ μπορεί να προκύψει από αυτό το πρόγραμμα.
 2. Απόσυρση/πώληση των μη εκσυγχονισμένων S αρχής γενομένης από το τέλος της διανύουσας 10ετίας (κοντά στο 2020). Η εύρεση κάποιας χώρας πελάτη που θα μπορούσε να αναλάβει τα πλοία θα ήταν επιθυμητό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο εκδηλωμένο ενδιαφέρον. Μόνο όμως και η απόσυρση των 3 αυτών φρεγατών (ΚΑΝΑΡΗΣ F-464, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ F-465, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ F-466) θα επιφέρει εξοικονόμηση από τα λειτουργικά κόστη κατά έτος τουλάχιστον 30 εκ Ευρώ ή 150 εκ Ευρώ σε μια πενταετία. Η μείωση της οροφής του ΠΝ κατά 3 πλοία θεωρείται σημαντική υπό την παρούσα όμως φάση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Κάποια οπλικά συστήματα όπως τα συστήματα Phalanx CIWS θα κατανεμηθούν στις υπόλοιπες μονάδες του ΠΝ.
 3. Απόσυρη των υποβρυχίων U-209/1100 Κλάσεως Γλαύκος. Τα υποβρύχια αυτά το 2020 θα έχουν διανύσει 47-48 συναπτά έτη (!). Περαιτέρω συνέχεια τις λειτουργίας τους ενέχει σημαντικότατους περιορισμούς.

Εν κατακλείδι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειώσουν την ονομαστική τους δύναμη σίγουρα σε αριθμητικό επίπεδο. Σειρά οπλικών συστημάτων θα δούνε τον δρόμο της πώλησης/απόσυρσης κάτω από τα στένα οικονομικά πλαίσια που επιφέρουν οι νέοι κανόνες τους Μνημονίου 3. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να φοβήσει τα Γενικά Επιτελεία αν συνοδεύονταν εγγυημένα από αντίστοιχα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αξιομαχων οπλικών συστημάτων και της απόκτησης πολλαπλασιαστών ισχύος. Δυστηχώς όμως κάτι τέτοιο εξαρτάται από την βούληση της πολιτικής ηγεσίας. Στον ΕΣ σειρά οπλικών συστημάτων όπως Α/Κ πυροβόλα που έχουν κατασκευαστεί στις αρχές του 50 του περασμένου αιώνα δεν θα έπρεπε καν να υπήρχαν σε ένα υγιές στράτευμα. Υπό τον φόβο όμως ενός γενικευμένου πολέμου με την γειτονική Τουρκία και της έλλειψης εναλλακτικών πηγών οδηγηθήκαμε σε μια «άρρωστη» κατάσταση με πανάκριβα άρματα μάχης τελευταίας γενιά Leo2 A6 HEL να συνοδεύονται από Μηχανοκίνητο Πεζικό εποχούμενο σε Μ113 Α1/Α2 και υποστηριζόμενο από Α/Κ όλμους των 4.2in κατασκευασμένων επίσης την δεκαετία του 50 (!). Βασιζόμαστε επίσης σε κλήση εφέδρων που θα αναλάβουν τον σχηματισμό μονάδων με οπλισμό προηγούμενων δεκαετιών (ή και αιώνα αν υπολογίσει κανείς τα 55 χρονα Μ110Α2 για να αντιμετωπίσουν έναν ολοένα και πιο προχωρημένο τεχνολογικά Τουρκικό Στρατό. Η πολιτική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται επίσης πως σε μια ολοένα πιο ασταθή περιοχή δεν μπορείς απλά να κινείσαι με γνώμονα τις περικοπές αλλά τις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.

ΥΓ Η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα προς την άλλη πλευρά και στα χρόνια που διανύουμε λάθη δεν συγχωρούνται και μπορει να αποβούν μοιραία για την χώρα …

11 thoughts on “Τι φέρνει το Μνημόνιο ΙΙΙ για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ?

 1. αντι για τον εκσυγχρονισμού των P-3B σε 3-4 αεροσκάφη με κοστος 400 εκ Ευρώ γιατι δεν αποκτωνται τα
  Kawasaki P-1 με κοστος US$140.8 million each

  Μου αρέσει!

 2. Γιατι η καβασακι ως πακτωλος χρηματων εχει… λιγοτερα παραπλευρα ποταμακια, αν με εννοεις.
  Η ιστορια του Ρ3 ειναι ΟΝΕΙΔΟΣ.Απο οπου κι αν το πιασεις, θα λερωθεις.

  Μου αρέσει!

 3. Δέν ξέρω σε ποιό παράλληλο σύμπαν κινοῦνται οἱ φωστήρες που προεξοφλοῦν ὅτι τα F-16 BLK 30 θα τα κλείσει ἡ Βουλγαρία,και ὅτι θα τα ἐκσυγχρονίσει ἡ ΕΑΒ (προεξοφλώντας και την ἕγκριση των ΗΠΑ),ὅτι τα Μ60Α3 θα τα κλείσει ἡ Αἴγυπτος (προεξοφλώντας και την ἕκριση των ΗΠΑ,σημειωτέον ὅτι αὐτά ἀποκτήθηκαν ὡς δωρεάν βοήθεια),ὅτι τα Μ113Α1 σε ἀχρηστία θα βροῦν πελάτη (προεξοφλώντας και την ἕγκριση των ΗΠΑ,τα περισσότερα ἐκ των ὁποίων ἀποκτήθηκαν ὡς δωρεάν βοήθεια),ὅτι το 2020 θα βροῦν πελάτη σαραντάρες φρεγάτες χωρίς CIWS,κ.λ.π,λκ.λ.π,και ὅλα αὐτά ἀφήνοντας στο εἰκονοστάσι τα Ρ-3Β,σκάνδαλο ἐφ᾿ὅλης της γραμμῆς και ἐφ᾿ὅλης της ὕλης,στο ὁποίο πάντως μόνοιασαν τρείς μνημονιακές κυβερνήσεις:Σαμαροβενιζέλων,Τσυριζανέλ Ἰανουαρίου,Τσυριζανέλ Σεπτεμβρίου (μα τόοοση συνέχεια και συνέπεια σε ἕνα πρόγραμμα,σε μία χώρα που κάθε ἀλλαγή ἠγεσίας ἀνατρέπει ὅλους τους σχεδιασμούς;)
  Ὅσο για τους ἀναφερόμενους ἐκσυγχρονισμούς,περιττεύει νομίζω κάθε σχόλιο,ἀλλά θα τονίσω ἐδῶ ὅτι χρησιμοποιοῦνται ἀπλούστατα ὡς ἀμπρακατάμπρες ἤ ξόρκια,για να χρυσώσουν το χάπι,και μάλιστα χωρίς να δαπανηθεί οὔτε ἔνα €ὐρώ.

  Μου αρέσει!

 4. Φίλε Ευστάθιε…πέραν της τιμής fly-away υπάρχει και ο επίγειος εξοπλισμός υποστήριξης μαζί με εκπαίδευση, βιβλιογραφία κτλ που επίσης χρεώνεται αδρα. Πάντως η ιστορία των P-3B βρωμάει από χιλιόμετρα όπως είχαμε επισημάνει και εδώ (Εκσυγχρονισμός P-3B το ανάγνωσμα!)

  Μου αρέσει!

 5. Τα Μ60Α3 ἀποκτήθηκαν ὡς βοήθεια,ὅπως και τα περισσότερα Μ113Α1,χωρίς την ἕγκριση των ΗΠΑ δέν μποροῦν να μεταβιβασθοῦν,και ἀκόμη λιγώτερο να πωληθοῦν,το ξέρουν αὐτό οἱ φωστήρες του ἀφοπλισμοῦ;
  Διότι ἄν δέν το ξέρουν,εἶναι ἀκατάλληλοι.
  Ἄν το ξέρουν,εἶναι ἀπατεώνες.
  Ἄν πάλι ἔχουν την ἔγκριση των ΗΠΑ στο τσεπάκι,ξέρουν ὅτι τυπικῶς τουλάχιστον τα ἄρματα αὐτά θα πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα πρίν την μεταβίβαση/μεταπώληση,και ὅτι αὐτό προϋποθέτει την καταβολή ἑνός ἕστω συμβολικοῦ ἀντιτίμου;
  Το ὁποίο θα βρεθεί ἀπό …πού ἀκριβῶς;
  Ἀπό την πώληση των ΒΜΡ-1 στο Ἰράκ;
  Τα ὀφειλόμενα αὐτῆς της χώρας ἀπό την δεκαετία του ᾿80 ἀκόμη,τα ἔχουν εἰσπράξει;
  Ἀπό την Βουλγαρία,πoυ θα ἀγοράσει και συντηρήσει τα F-16 BLK 30 στην ΕΑΒ;
  Ἀλήθεια,και την Βουλγαρία στο τσεπάκι την ἔχουν;
  Πώς θα στείλουν σαραντάρες φρεγάτες χωρίς CIWS να βροῦν πελάτη;
  Τα Ρ-3Β γιατί δέν τα κατεβάζουν ἀπό το εἰκονοστάσι;
  Δέκα χρόνια πρίν τα καταδίκασαν,και ἕξη χρόνια τώρα τα ἔθαψαν,τώρα τί τους ἔπιασε,σαμαροβενιζέλους και τσυριζανέλ να τα νεκραναστήσουν;

  Μου αρέσει!

 6. Μια που αναφερθήκατε ξανά, να θυμίσω ότι δεν υπάρχουν 500 εκατ. $ για τα Ρ-3. Η πρώτη δόση του προγράμματος δώθηκε για φέτος και ήταν 45 εκατ. $. Ευτυχώς η Lockheed μας «αγαπάει» και μας εξασφάλισε μια χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους για τα Ρ-3 μέσω FMS. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα. Δε γνωρίζω κάποιον διατεθειμένο να δανείσει στο ελληνικό κράτος στις παρούσες συνθήκες για οποιοδήποτε λόγο με λογικό επιτόκιο. Ο κ. Θεωδοράκης επέμεινε πολύ στο συγκεκριμένο θέμα όπως και κάποια ΜΜΕ και εφημερίδες και μου δημιούργησαν τη βάσιμη υποψία ότι ευρωπαϊκός όμιλος καλοέβλεπε την αγορά δικών του αεροσκαφών. Αλλά είναι υποψία.
  Το αν το Ναυτικό θα μπορούσε να εποπτεύει την ανατολική Μεσόγειο με αυτά, εξίσου καλά όπως με τα Ρ-3, μόνο το ίδιο το γνωρίζει. Προσθέτουμε στην εξίσωση την επιβίωση της ΕΑΒ για μερικά ακόμα χρόνια και έχουμε την απάντηση στα ερωτήματα μας. (Και όχι, δεν αγοράζεις πολιτική υποστήριξη για 500 εκατ. $. Δεν είναι Αλβανία οι Αμερικανοί).
  Τα όσα αναφέρονται στο άρθρο δεν πρόκειται να συμβούν κατά τη γνώμη μου γιατί είναι αδύνατο ή απίθανο, ότι και να λέει το Υπουργείο. Ορθές και οι επισημάνσεις του Αχέροντα για το παραχωρημένο υλικό. Στο υπουργείο έμεναν αδιάθετα 100-200 εκατ. κάθε χρόνο. Γι’ αυτά τα λεφτά μιλάμε.
  Τώρα είμαστε καλοί και υπάκουοι μήπως και μας «κουρέψουν» για να έχουμε μέλλον σαν χώρα, αλλιώς πάπαλα. Εν τω μεταξύ η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ή όχι, σίγουρα όμως με άλλη μορφή (πιο συγκεντρωτική, περισσότερων ταχυτήτων κλπ). Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρευστά, γεωπολιτικά και οικονομικά.

  Μου αρέσει!

 7. Θα ηθελα να δειτε αυτο http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500032989
  Απο τα 700 εκ που ειχαν προυπολογιστει για εξοπλιστικες δαπανες το 15 υπολειπονται αλλα 406 εκατομμυρια που δεν εχουν καταβληθει και απο οτι φαινεται σιωπηρως αναβαλλονται
  Προσθεστε σε αυτα και τα 45 εκ Ευρω προκαταβολη για τα P-3 που δεν προβλεπονταν (στην ουσια φαγαν κονδυλια απο αλλα προγράμματα) και εχουμε τιναξει την οργάνωση του ΥΠΕΘΑ στον αερα (!)
  Στο αρθρο στο λινκ λεει οτι τους επομενους 3 μηνες πρεπει να ειπραξει το κρατος 19 δις (!)
  Ολοι ξερουμε τι σημαινει αυτο…

  Μου αρέσει!

 8. Για τον ΣΞ δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να πουλησεις κατι που α)εχει παραχωρηθει δωρεαν και β)δεν εχει δωσει εγκριση ο κατασκευαστης.
  Μεσα στα συστηματα θα τολμησω να βαλω και τα ρανταρ AN/TPQ-36 μιας και μπορουν να βρεθουν μτχ Arthur απο τον στρατο της δανιας.
  Στις ΑΜΕΣΕΣ αποσυρσεις μοναδων του ΠΝ να συμπεριλαβετε παρακαλω εκτος των αλλων και τις 3 εναπομεινουσες 148, 1 ΠΓΥ, 1 Ζubr, τα ΠΠ και ισως τα Asheville. Αν προχωρησει η ιδεα για πυραυλοφορα νησια δεν χρειαζονται πολλα πλοια.
  Για τα Hawk νομιζω ειναι εφικτο να βαλουν ΑΙΜ-120 με μια μικρη μετατροπη στους υποδοχεις οπως και το skyguard αντι για τους ΑΙΜ-7. Με τα ρανταρ τους δεν ξερω τι γινεται και αν χρειαζονται ΄΄πειραγμα΄΄.
  Μεγα λαθος η μη αναβαθμιση -εστω τυπου Lite- για τα Μ-2000.
  Για τα Φαλκον τι να πω? Πιστευω να το σκεφτουν καλυτερα. Τι ποιο ορθολογικο: Τα ΡΧ3/4 να φορεσουν aesa και τα 1/2 τα ρανταρ και τα απαρτια των 3/4. Απο κει και περα πρεπει να δουν για μτχ υλικο: ατρακτιδια στοχευσης/ναυτιλιας απο ισραηλ ή ηπα, συλλογες τυπου spice, γαλλικα/καταριανα Μ-2005 -εφοσον αποσυρθουν τα ελληνικα-, ΑΦΝΣ απο μετατροπη Spartan και τελος τα ιταλικα ΑΒ-212 για οριστικη αποσυρση των uh-1h/ab-205. Ta ab-206 τα κραταμε ως εκπαιδευτικα.
  Για την ΠΑ ειναι απλα απαγορευτικο να απομειωθει η δυναμη της.
  Απο κει και περα τα πραγματα που εχουμε θιξει και αλλου: Διακλαδικα σωματα η ΔΜ, το ΥΙ, η Στρατονομια και το ΜΧ κατασκευων. Οτι το ιπταμενο στην ΠΑ μαζι με την Α/Α αμυνα, ΓΕΣ/ΓΕΑ/ΓΕΝ καταργηση και υπαγωγη τους στο ΓΕΕΘΑ ως κλαδοι. Τελος θα μπορουσε να εξεταστει η συνγχωνευση της ακτοφυλακης υπο το ΑΣ ως διοικηση πλοιων επιτηρησης και επιτελους τα παρεργα (δασοπυροσβεση,αεροδιακομιδες,αεροφωτογραφιση,μεταφορες VIP) σε ενιαιο δημοσιο φορεα.

  Μου αρέσει!

 9. @Αγαπητοί φίλοι ,
  Ο ΕΣ θα μπορούσε να ζητήσει έγκριση από την Αμερικανική Πλευρά και την καταβολή μέρος των εσόδων για την πώληση παραχωρηθέντος Αμερικανικού Υλικού.
  Συμμερίζομαι τις ανυσηχίες σας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Αμα γίνει, θα γίνει και αυτό μέσω FMS δηλαδή δανεικά που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρωθούν έστω και σε βάθος χρόνου. Είναι κρίσιμης σημασίας ώστε η ΠΑ να ξανα-αποκτήσει το ποιοτικό πλεονέκτημα.
  Όσον αφορά τους HAWK και τους Amraam
  i) η ΠΑ δεν διαθέτει μεγάλη ποσότητα περισσεύουμενων πυραύλων Amraam
  ii) Η εμβέλεια του θα είναι από 15 (για τα μοντέλα Α/Β) έως 25 km (C7) με πολλά ερωτηματικά για την διασύνδεση με το παρών ραντάρ και FDC.
  Ο Amraam ως βλήμα fire and forget και βασιζόμενος στον δικό του ερευνητή ραντάρ θα μπορούσε να εκτελέσει βολή BOL προς την γενικη διεύθυνση του στόχου. Εξάλλου σε αυτην την απόσταση ο στόχος δεν θα έχει πολύ μεγάλο χρόνο αντίδρασης.
  Παρόλαυτα το σύστημα θα υποβαθμιστεί έτσι σε στρατηγική αξία καθώς θα μειωθεί κατα 50% η ακτίνα εμπλοκής του.
  Η μόνη και ακριβή λύση είναι η απόκτηση υψηλής ευκινησίας NASAMS εκτοξευτών, νέων βλημάτων ESSM block 2 και 3D radar.
  Τα C-27 J και τα ΑΦΝΣ πονεμένη ιστορία…Πολύ κρίμα που ακυρώσαμε την παραλαβή άλλων 4…

  Μου αρέσει!

 10. ΔΕΝ υπαρχει χρηματοδοτηση (δανειο) ΗΠΑ για τα Ρ-3. Τα FMS που ενταχθηκε η προμηθεια ειναι ΜΟΝΟ διακανονισμος αποπληρωμης σε βαθος χρονου – πολλα γραμματια δηλαδη και με παραπανισιο κοστος διαχειρησης απο τις αρμοδιες αμερικανικες κρατικες υπηρεσιες. Δεν ειμαι σιγουρος οτι εχει δοθει εστω και η φετινη προκ/λη των 45 εκατ.ευρω.
  Δεν υπαρχει καμμια λογικη αλλαγης βληματος στα ΧΩΚ με βεληνεκες το μισο του υπαρχοντος οταν τα τουρκικα F-35 κλπ θα μπορουν να εκτοξευουν πυραυλους Α/Ε εναντιον τους απο πολλαπλασιες αποστασεις. Ακομα και τα 50χλμ του βληματος ΧΩΚ ειναι οριακα επαρκη. Εκτος αν τα προορισουμε για αντικαταστατες των SA-8B OSA στα νησια -και παλι βεβαια η στατικοτητα του συστηματος θα αποδειχθει καταδικαστικη. Τα βληματα των ΧΩΚ ειναι εφικτο να ανανεωθουν , υπαρχει σοβαρη ελληνικη τεχνογνωσια επι του θεματος.
  Οπλικα συστηματα πεπαλαιωμενα για τον ΕΣ, μπορουν αυτη τη στιγμη να γινουν αναρπαστα σε διαφορες κοντινες χωρες και με εξασφαλισμενη αποπληρωμη. Oχι ομως χωρις αδεια τελικου χρηστη απο ΗΠΑ κυριως – και χωρις να ωφελουνται και αυτοι.

  Μου αρέσει!

 11. Δανειο δεν είναι, αλλά ένα 3.5% προμηθεια θα το πληρώσεις παραπάνω για την διαδικασία FMS. Και ναι είναι Γραμμάτια με συγκεκριμένες ημερομηνίες αποπληρωμής
  Οι πληρωμές μέσω FMS έχουν τρία καιρια χαρακτηριστικά.
  i) Διαπραγματεύεσαι με την Αμερικανική Κυβέρνηση απευθείας για την τιμή και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και
  ii)Υπάρχει εγγύηση του Αμερικανικού Δημοσίου για τις πληρωμές της χώρας-πελατη και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης της προμηθεύτριας εταιρεάις
  ιιι) Έχεις μικρότερη προκαταβολή για το πρόγραμμα (στην περίπτωση μας 45 εκ που αντιστοιχούν στο 10%) ενώ με απευθείας πώληση θα απαιτούνταν ένα πόσο της τάξης των 30-40 %
  iv) Αν ο πελάτης-χωρα αδυνατεί χρηματοδοτικά, υπάρχουν τα λεγόμενα κονδύλια FMF (Foreign Military Financing) με τα οποία μπορεί να συμφωνηθεί ένα εκτεταμένο δάνειο-χρηματοδότηση. Για να γίνει αυτό απαιτείται. Συγκεκριμένα το State Department αναφέρει » Foreign Military Financing (FMF) program provides grants and loans to help countries purchase weapons and defense equipment «.
  Η χώρα μας μαζί με άλλες 9 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ισραήλ) έχουν ευνοική πρόσβαση σε αιτήματα FMF και αν πάρουν έγκριση για το αντίστοιχο FMS αυτομάτως εγκρίνεται και αντίστοιχο πρόγραμμα FMF. Στις υπόλοιπες χώρες εξετάζεται κατά περίπτωση

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s