Άρχισε στραβά η Ντόχερτι: Αναγνώρισαν έμμεσα την κατοχή στην Κύπρο οι ΗΠΑ

Στην φωτογραφία η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, υποδέχεται τους διοικητές των κατοχικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο Μερι που βρίσκεται στα Κατεχόμενα

Στην φωτογραφία η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, υποδέχεται τους διοικητές των κατοχικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο Μερι που βρίσκεται στα Κατεχόμενα

Πυρ κομμάτων και εκκωφαντική σιγή από ΔΗΣΥ για τη δεξίωση στα κατεχόμενα
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις για τον τουρκικό στρατό που αποδόθηκαν στην Πρέσβειρα, από ανώνυμη διπλωματική πηγή της «Μιλιέτ»

Σάλος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, με αφορμή τη δεξίωση που πραγματοποίησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ σε ξενοδοχείο των κατεχομένων, με προσκεκλημένους αξιωματούχους του τουρκικού στρατού, οι οποίοι χαιρέτησαν την Αμερικανίδα Πρέσβειρα με την επίσημή τους στρατιωτική στολή. Από την πλευρά της, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία διέψευσε χθες, με επιστολή της, τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στην Πρέσβειρα Καθλίν Αν Ντόχερτι από ανώνυμη διπλωματική πηγή της «Μιλιέτ», σύμφωνα τις οποίες η Αμερικανίδα αξιωματούχος εκθείαζε την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. «Ούτε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ούτε κάποιος άλλος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση σε σχέση με τον Τουρκικό στρατό.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη λανθασμένη απόδοση και τα ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως η Αμερικανική Πρεσβεία επαναβεβαιώνει εμφαντικά ότι η πολιτική της για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ήγειρε το θέμα της δεξίωσης στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης των δύο.

Συστάσεις από ΑΚΕΛ
Σε καταδίκη του γεγονότος προχώρησε χθες το ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ και γενικότερα η Κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια προσεκτικοί στις ενέργειές τους, αφού εκτός από μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, που οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μια χώρα με σοβαρότατες ευθύνες για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού, για τις οποίες είχε απολογηθεί δημόσια ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ξεπέρασαν τα διπλωματικά όρια
Για προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Αμερικανίδας Πρέσβειρας μιλά το ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι έχει ξεπεράσει κάθε διπλωματικό εσκαμμένο, νομιμοποιώντας την κατοχή και αποενοχοποιώντας την Τουρκία για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της στην Κύπρο. «Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών να καλέσει την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών και να προβεί σε έντονο διάβημα προς αυτήν, αλλά επιπρόσθετα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και προφανώς παραβιάζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα των καφέδων
«Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα των ‘κοινωνικών’ επισκέψεων του Προέδρου Αναστασιάδη στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας για καφέδες της ειρήνης, παραστάσεις μουσικοχορευτικές στα αρχαία μας μνημεία και δείπνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συμμαχία Πολιτών, εξαπολύοντας πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για πολιτική που έχει αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς.

Σκάνδαλο μεγατόνων
Για προκλητική ενέργεια, η οποία προδηλώνει αναγνώριση και νομιμοποίηση του τουρκικού στρατού εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας, έκαναν λόγο και οι Οικολόγοι. «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το οποίο δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προχώρησε σε πισώπλατο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποιώντας και δίνοντας συγχωροχάρτι στον τουρκικό κατοχικό στρατό. Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα, ότι ο τουρκικός στρατός είναι παράγοντας σταθερότητας στην Κύπρο, μόνο απαράδεκτες μπορούν να χαρακτηριστούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταδικαστέα, προκλητική, θλιβερή
Αναφερόμενος επίσης στη δεξίωση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε: «Δεν μας έφτανε η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τώρα άρχισαν και οι ενέργειες νομιμοποίησης της παράνομης εισβολής και της παράνομης παρουσίας του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες υποτίθεται αναζητούμε βοήθεια για μια σωστή, ασφαλή και λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Χαρακτηρίζοντας τη δεξίωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα εδάφη ως καταδικαστέα, θλιβερή και άκρως προκλητική ενέργεια, ο κ. Γιωργάλλας κατέληξε σημειώνοντας πως οι ενέργειες της αμερικανικής πρεσβείας δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες. «Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης και καλούμε τη δική μας Κυβέρνηση να αντιδράσει αμέσως δυναμικά και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, πέραν από τα ανέξοδα διπλωματικά διαβήματα», κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Δεν έχει θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία
Απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη προς τα διπλωματικά θέσμια χαρακτήρισε τη στάση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας και η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους η οποία, με ανακοίνωσή της, σημειώνει πως η κ. Ντόχερτι έχει χάσει την αξιοπιστία της και προσβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη χώρα της, τις ΗΠΑ, της οποίας χιλιάδες πολίτες έχουν θυσιαστεί για τη δημοκρατία και την απαλλαγή των λαών από την κατοχή.

«Η κ. Ντόχερτι, με τις ενέργειές της, έχει καταστήσει τον εαυτό της άκρως ακατάλληλο για τη θέση την οποία της εμπιστεύθηκε η χώρα της και η ίδια καθίσταται με τις πράξεις της εχθρός της χώρας στην οποία έχει διαπιστευτεί και ανεπιθύμητη από τον κυπριακό λαό», σημειώνει η Δρ Θεοχάρους, προσθέτοντας πως: «Δεν έχει θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία». Μεταξύ άλλων, η Κύπρια ευρωβουλευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αφεθεί το ζήτημα να λησμονηθεί, όπως συμβαίνει πολύ συχνά.

Πηγή sigmalive

ΥΓ. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ακόμη και η χώρα μας μαζί με την Κύπρο δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες στις θελήσεις του Αμερικανικού Ελέφαντα. Αφού διώξανε τους Ρώσους από το νησί της Αφροδίτης και δέσαν οριστικά την Ελλάδα στο άρμα της Ευρώπης με το Μνημόνιο, πλέον προωθούνε ολοκληρωτική λύση για την Κύπρο και το Φ.Αέριο η οποία θα επιβληθεί με «δημοκρατικούς» τρόπους. Ο Αμερικανικός «Ελεφαντας» βιάζεται να ξεμπερδεύει, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

4 thoughts on “Άρχισε στραβά η Ντόχερτι: Αναγνώρισαν έμμεσα την κατοχή στην Κύπρο οι ΗΠΑ

 1. Και αὐτήν την φορά,μόνο ἡ Ἑλένη Θεοχάρους εἴπε το αὐτονόητο:ἡ Ντόχερτυ δέν ἔχει θέση στην Λευκωσία.
  Ἀλλά τώρα που θα πάρει ὁ Ἀννάν-αστασιάδης δωρεάν τα δύο περιπολικά για την Ἀκτοφυλακή,ἔ,ἄς καταπιοῦμε και καναδυό πτυελοδοχεία.

  Υγ.
  Φίλους σάν τις ΗΠΑ (για ἑμάς),να εἴχε και ἡ Τουρκία.

  Μου αρέσει!

 2. Τσαμπα φωναζουμε. Η πρεσβης των ΗΠΑ εκανε μαλακια. Δεν ειχε τετοιες οδηγιες απο την Κυβερνηση των ΗΠΑ. Το αμερικανικο ΥΠΕΞ εβαλλε ηδη τα πραγματα στη θεση τους: Δεν αναγνωριζει ουτε την κατοχη ουτε το ψευδοκρατος. Ο ιδιος ο Αντιπροεδρος των ΗΠΑ τα ξεκαθαρισε αυτα οταν ηλθε στην Κυπρο το Μάιο του 2014.

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5123611/xwris-xeirapsia-h-synanthsh-mpainten-erogloy-sta-katexomena/

  Οσο η Κυπρος τα εχει καλα με τους απογονους του Αβρααμ, οι Αμερικανοι δυσκολα θα μας βαλλουν τρικλοποδια στο κυπριακο. :))

  Μου αρέσει!

 3. Ο Κυπριος συγγραφεας Α. Ροδιτης εχει γραψει ενα συγκλονιστικο βιβλιο, με τιτλο «Κουραγιο Πηνελοπη», Εκδοσεις Αρμος.

  Μπορειτε να το βρειτε εδω:

  http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/157389

  Το θεμα του: Πώς ο Μακαριος το 1964 τορπιλισε την Ενωση της Κυπρου με την Ελλαδα, την οποια προωθουσαν τοτε οι Αμερικανοι.

  Το κακο μας το κεφαλι να κατηγορουμε………………

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s