Πως οι Ρώσοι κατάφεραν να εκτοξεύσουν πυραύλους cruise από πλοία μεγέθους ελαφράς κορβέτας ?

Εκτόξευση πυραύλου Kalibr από κορβέτα κλάσεως Buyan-M

Εκτόξευση πυραύλου Kalibr από κορβέτα κλάσεως Buyan-M. Προσέξτε το σημείο του εκτοξευτή VLS

Τον περασμένο μήνα εντυπωσίασε η επαναφορά του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η επίδειξη της ικανότητάς να πραγματοποιεί χειρουργικά πλήγματα ακριβείας. Το γεγονός αυτό έγινε εφικτό ακόμη και από πλοία εκτοπίσματος 1000 τόνων, μέγεθος που παραπέμπει σε πολύ ελαφρά κορβέτα. Οι εκτοξεύσεις 26 πυραύλων cruise  3M-14T Kalibr έγινε από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και οι πύραυλοι έπληξαν 11 στόχους σε απόσταση 1500 χλμ (!) μέσα στο έδαφος της Συρίας. Οι στόχοι ήταν κυρίως αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών της ISIS στις περιοχες της Ρακκα, του Χαλέπι και της Idlib. Η ονομαστική ακτίνα των πυραύλων αυτών φθάνει τα 2500 χλμ αλλά κανείς δεν είχε διανοηθεί μέχρι σήμερα ότι προορίζονταν για πλοία τέτοιου μεγέθους. Τα πλοία που συμμετείχαν στον ναυτικό βομβαρδισμό ακριβείας ήταν η φρεγάτα Dagestan κλάσεως Gepard (Project 1161K), εκτοπίσματος 2000 τόννων αλλά και οι 3 κορβέτες Grad Sviyazhsk, Uglich και Veliky Usty κλάσεως Buyan-Μ (Project 21631εκτοπίσματος 949 τόννων.

To βάρους του κάθε πυραύλου  3M-14T ( Nατοική κωδική ονομασία SS-N-30A ) φθάνει τα 2300 kg και το μέγεθός του σε μήκος τα 8.9 μέτρα. H εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου δεν θα ήταν δυνατή υπό κανονικές προυποθέσεις από μικρού εκτοπίσματος πλοία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα πολεμικά ναυτικά χωρών του Δυτικού Κόσμου όπως της Γαλλίας και των ΗΠΑ, η χρήση ναυτικών πυραύλων cruise γίνεται από πλοία όπως η Γαλλική φρεγάτα Fremm ή το Αμερικανικό Αντιτορπιλλικό Arleigh Burke. To εκτόπισμα των δύο πλοίων κυμαίνεται μεταξύ 6500 και 9800 τόννους. Τόσο τα καυσαέρια της εκτόξευσης όσο και το μήκος του πυραύλου δεν θα επέτρεπαν την εκτόξευση από την πλώρη ενός μικρού σκάφους σαν την κορβέτα Uglich. Στις παραπάνω δύο σχεδιάσεις πλοίων δυτικής προέλευσης ο εκτοξευτής βλημάτων βρίσκεται είτε στην πλώρη είτε στην πρύμνη του σκάφους. Αντίθετα στην κλάση Buyan-M βρίσκεται στην μέση του σκάφους και μάλιστα σε χώρο της υπερκατασκευής. Τα πλοία της κλάσης αυτής χρησιμοποιούν δύο τετραπλούς (σύνολο 8 βλήματα) εκτοξευτές UKSK VLS. Οι ίδιοι εκτοξευτές χρησιμοποιούνται και στην φρεγάτα  Dagestan μόνο που βρίσκονται στην πλώρη του σκάφους.

Τα Ρωσικά πλοία, χρησιμοποιούν τον εκτοξευτή UKSK VLS ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνική ψυχρής εκτόξευσης (cold-launch) παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα Α/Κ Αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 (με «καταπέλτη»). Για την εκτόξευση του πυραύλου χρησιμοποιείται ένα συμπιεσμένο αέριο το οποίο σαν καταπέλτης εξάγει από το κελί εκτόξευσης τον πύραυλο ενώ έπειτα ενεργοποιείται και ο κύριος κινητήρας του πυραύλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενα σύστημα με αυξημένες ανάγκες αντοχών μηχανικών καταπονήσεων αλλά και μια βαρυτερη και πιο ογκώδη κατασκευή σε σχέση με το σύστημα Mk-41 VLS. Στο τελευταίο ο εκτοξευόμενος πύραυλος εκκινεί τον κινητήρα του ενώ είναι μέσα μέσα στο κελί με αποτέλεσμα να παράγονται πολύ θερμά καυσαέρια. Τα καυσαέρια αυτά μέσω ειδικούς εξαγωγείς καυσαερίων απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Εξού και οι ονομασίες cold-launch και hot-launch για τα δύο συστήματα. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν την cold-launch μέθοδο σε πλειάδα συστημάτων μεταξύ των οποίων και οι πύραυλοι S-300. Τη μέθοδο αυτή θα χρησιμοποιησεί και ο Βρετανικός Αντιαεροπορικός Πύραυλος CAMM.

Τα πλεονεκτήματα της «θερμής» εκτόξευσης (ελληνιστί) είναι ότι το σύστημα είναι ελαφρύτερο, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο (που πιθανός σημαίνει περισσότερα κελιά ανά επιφάνεια) και είναι πιο οικονομικό στην κατασκευή και υλοποίηση ειδικά όταν χρησιμοποιείται από μικρού μεγέθους πυραύλους όπως ο αντιαεροπορικός πύραυλος RIM-162 ESSM. Μειονέκτημα είναι ότι ένας δυσλειτουργικός πύραυλος κατά την πυροδότηση μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα. Ο κίνδυνος ενός τέτοιου γεγονότος όμως εξαλείφεται από συνεχής ελέγχους από ηλεκτρονικά μέσα πλέον και προβλεπόμενη συντήρηση.

Τα πλεονεκτήματα της «ψυχρής» εκτόξευσης είναι ότι τα όποια καυσαέρια του κινητήρα εξαπολύονται εκτός του συστήματος VLS και σε περίπτωση δυσλειτουργίας το σύστημα δεν καταστρέφεται. Είναι δε τέτοιος ο τρόπος εκτόξευσης όταν γίνεται από πλοία, που η έξοδος από το κελί γίνεται με κλίση με αποτέλεσμα σε περίπτωση αστοχίας ο πύραυλος να πέσει στην θάλασσα εκμηδενίζοντας περαιτέρω τον κίνδυνο.

1024px-thumbnail

Πύραυλος Tomahawk εκτοξεύεται από εκτοξευτή Mk-41 VLS. Προσέξτε την εκτόνωση των καυσαερίων στους πλαινούς αεραγωγούς

Τα Αμερικανικά Αντιτορπιλλικά Arleigh Burke χτίστηκαν γύρω από το σύστημα Μκ-41 VLS με τέτοιο τρόπο που τα 96 κελιά που διαθέτουν τα επιτρέπουν να συγκεντρώνουν τρομακτική πυκνότητα ισχύος πυρός χρησιμοποιώντας πυραύλους κατάλληλους για διαφορετικές αποστολές (αντιαεροπορικοί SM-2, κρούσης κατά στόχων εδάφους Tomahawk, ανθυποβρυχιακούς ASROC). Ένα πραγματικό πλοίο πολλαπλών ρόλων το οποίο έχει θέσει σε άλλο στάτους το Αμερικανικό Ναυτικό USN.

Από την άλλη μεριά ο πύραυλος Kalibr-NK πετά σε ύψος 15-50 μέτρων πάνω από το έδαφος και παρακολουθεί το γεωγραφικό ανάγλυφο για αποφυγή ανίχνευσης από τα αντίπαλα ραντάρ. Με βάση Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να ακολουθήσει τροχιά που αποτελείται από 147 σημεία/waypoints κάνοντας ιδιαίτερη περίπλοκη την τροχιά πτήσης του. Πλήτοντας στόχους στη Συρία από την Κασπία Θάλασσα οδήγησε στην απώλεια 4 πυραύλων εντός Ιρανικού και Ιρακινού εδάφους. Η Αμερικανική πλευρά έσπευσε γρήγορα να εκμεταλλευτεί το γεγονός της αστοχίας αυτών των πυραύλων για επικοινωνιακά ωφέλη. Αν κάποιος όμως παρατηρήσει τον συνολικό δείκτη αστοχίας 4/26 θα παρατηρήσει ότι αυτός είναι 15% για ένα σύστημα που μόλις έχει δοκιμαστεί στη μάχη. Το ποσοστό αυτό αντιστρόφως σημαίνει 85% ευστοχία, ένα ποσό που είναι μακρία από το 90-95% των δυτικών στάνταρ.

Η δυνατότητα όμως των Ρώσων να εκτοξεύσουν από τόσο μικρά πλοία ένα όπλο στρατηγικής κρούσης θορύβησε τα Αμερικανικά επιτελεία. O Αμερικανός Αμυντικός Αναλυτής Clark ανέφερε:

» Οι Ρώσοι υιοθετούν διανεμημένη φονικότητα (στα πλοία τους) γρηγορότερα από ότι οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι ότι μαζεύεις μεγάλη ισχύ πυρός διασκορπισμένη σε πολλά μικρά πλοία τα οποία τα διασπείρεις σε κατάλληλες θέσεις, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην στοχοποίησή τους από μια εχθρική δύναμη. Έτσι μια ομάδα κορβετών μπορεί να έχει την ισχύ πυρός κατά στόχων εδάφους ενός αντιτορπιλλικού Arleigh Burke. To Ρωσικό Ναυτικό με αυτά τα 900-τονων πλοία αποκτά μονάδες που είναι δύσκολο κάποιος να τις ανιχνεύσει σε σχέση με ένα παράκτιο πολεμικό σκάφος των 4000 τόνων (υπαινίσεται το LCS). Αποκτά έτσι πολύ πιο αποδοτική ικανότητα κρούσης σε σχέση με αυτή που επιδιώκει το Αμερικανικό Ναυτικό».

3p-14uksk_ris_01

Ένας 8πλος εκτοξευτής UKSK VLS ικανός να μεταφέρει τόσο πυραύλους Kalibr NK όσο και βλήματα κατά πλοίων P-800 Oniks. Παρατηρήστε την απουσία εξαγωγών καυσαερίων και την πολύ στιβαρή κατασκευή της βάσης όπως και τους πλαινούς απορροφητές κραδασμών

355110

Συγκεντρωτικός πίνακας του συστήματος UKSK και της δυνατότητάς του να φέρει βλήματα Kalibr διαφορετικών εκδόσεων όπως και την έκδοση VLS του υπερηχητικού πυραύλου SSM Brahmos

8 thoughts on “Πως οι Ρώσοι κατάφεραν να εκτοξεύσουν πυραύλους cruise από πλοία μεγέθους ελαφράς κορβέτας ?

 1. εξαιρετικη αναλυση,θα ηθελα να ρωτησω κατι ασχετο, εαν οποιοδηποτε ελληνικο η τουρκικο πολεμικο πλοιο μπορει να αντιμετωπισει ταυτοχρονα 4 ρουκετες GMLRS+ με 2.5 mach ταχυτητα(The Guided Multiple Launch Rocket System Plus (GMLRS+) is a new version of the GMLRS Unitary artillery rocket equipped with a semi-active laser (SAL) seeker to engage laser designated opportunity targets. The GMLRS+ program is being funded by Lockheed Martin. The first test firing was carried out successfully in December 2010 with more tests due in 2011) και ακομη εαν αυτες οι ρουκετες μπορουν να αποκτηθουν με IR η IIR αντι για SAL seeker ευχαριστω πολυ

  Μου αρέσει!

 2. Ευχαριστω για τα καλα σας λογια, όσον αφορα τις ρουκέτες MLRS ναι είναι δυνατη η αναχαιτιση από πλοια οπως μια φρεγατα ΜΕΚΟ με αυξημενη Αντιαεροπορικη προστασια μεσω των βληματων ESSM. Την ιδια τυχη δεν θα ειχε βεβαια μια ΤΠΚ η ενα αποβατικο πλοιο. Αυτο που δεν θα ηταν αναχαιτισιμο λογω μικρου μεγεθους ειναι το βλημα 127 mm Vulcano με ερευνητή IIR και το ναυτικο βλημα Excalibur N5. Το ΠΝ εξεταξει τέτοιες λυσεις που με μικρο κοστος μπορουν να δωσουν νεα διασταση σε μια ναυτικη συγκρουση στο Αιγαιο.

  Δειτε επίσης αυτό για να πάρετε μια εικόνα ναυτικής κρούσης κατά του πιο σύγχρονου πλοίου στο Τουρκικό Ναυτικό
  Πατηστε στο συνδεσμο παρακατω
  Προσομοίωση: Βυθίζοντας την Tουρκική Φρεγάτα F 246 Salihreis

  Μου αρέσει!

 3. επισης θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο ειναι εφικτη η εγκατασταση mlrs εκτοξευτων (χωρις σασι φορεα)σε φρεγατες του πολεμικου ναυτικου καλυπτοντας την αναγκη κρουσης,ως ενα φθηνο υποκαταστατο των scalp naval που επιθυμουσε με το βεληνεκες των 300km των καινουργιων ATACMS,ευχαριστω πολυ.

  Μου αρέσει!

 4. Αγαπητε efstathie/epixeirimatia τα σχολια σας δημοσιεύονται μετα απο εγκριση. Δεν χρειάζεται να τα ξαναγραφετε. Μην ανυσηχειτε αν δεν περιεχουν βρισιες κτλ δημοσιεύονται χωρις δευτερη σκεψη

  Στο θεμα μας τωρα, ναυτικη εκδοση του GMLRS εξεταζεται απο το πολλες χωρες χωρις ομως ποτε να εχει προχωρησει η υλοποιηση. Ο λογος ειναι οτι οι εξαγωγες αεριων αυτων των ρουκετων απειλουν την ευσταθεια του πλοιου και η θερμοτητα που αναπτυσσεται μπορεί να προκαλεσει διαβρωση σε ενα πλοιο. Επισης ο ογκος του συστηματος θα απαιτουσε πχ την αφαιρεση του ναυτικου πυροβολου στις δικες μας φρεγατες.
  Οι Ισραηλινοι εχουν αναπτυξει το συστημα Trigon της IMI που ειναι μια διασκευασμενη εκδοση της κατευθυνομενης ρουκετας EXTRA (αντιστοιχη της GMLRS). Εχει βεληνεκες 150 km και φερεται επι 8πλου η 4πλου εκτοξευτη. Θα ηταν ενδιαφέρουσα λυση η εξεταση ενος τετοιου συστηματος σε ενα μελλοντικο ναυπηγικο προγραμμα Ελληνικων Φρεγατων

  Μου αρέσει!

 5. Ας παρουμε μωρε τις φρεγατες FREMM με τους Scalp Naval, των 7000 τονων και των 700 εκατμμυριων ευρω εκαστη, και ας τις χωσουμε στον πισινο μας!

  Θελετε να μπορειτε να καταστρεψετε το μεγαλυτερο εργο υποδομης της Τουρκιας, δηλαδη τα γιγνατιαια φραγματα στον Ευφρατη, που κοστισαν διδσεκατομμυρια δολλαρια; Ιδου η λυση!

  Μου αρέσει!

 6. Οι φρεγάτες του ΠΝ θα είναι απασχολημένες σε έναν αγώνα επιβίωσης και αεροναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαιο, ζωτικής σημασίας για το αν θα γίνει απόβαση και με τι προυποθέσεις.Επουδενί δεν θα χαραμίζουν βλήματα για φράγματα στην άλλη άκρη της χώρας.Μην ακούτε όσους δηλώνουν το αντίθετο.

  Μου αρέσει!

 7. Ρωσικες κορβετες τσεπης Buyan-M κυριοι.

  Και βληματα Κalibr-N, βεληνεκές 1500 μίλια, ύψος πτήσης 150 μέτρα, ακρίβεια 3 μέτρα, εκρηκτική κεφαλή 450 κιλά (όσο ενας Tomahawk) . Θεέ και Κυριε.

  http://www.nationalinterest.org/blog/the-buzz/cruise-missile-strikes-syria-russias-big-ad-campaign-14032

  Εκτοξευση από τη………Σαλαμίνα, και θα κάνουν καλοκαιρινά τα θηριώδη φράγματα των Τουρκαλάδων. Θα διψάσει όλη η Ανατολική Τουρκία. Και υπαρχουν ακομα πιο ζουμεροι στοχοι στα δυτικα. Θα τους γυρναγαμε στη λιθινη εποχη τους γειτονες.

  Και ποσο κοστιζει αυτη η κορβετα τσεπης των Ρωσων; Λογικα περιπου οσο μια ΤΠΚ Super Vita.

  Δεν εχουμε λεφτα ουτε για αυτά τα φθηνα ρωσικα καϊκια; Δεν πειραζει, ας παρουμε μονο τα βληματα, με επιγειους κινητους εκτοξευτες. Σιγουρα θα υπαρχει και τετοια εκδοση. Τι χρειαζεται για να τα παρουμε; Όχι πολλα: Λιγα χρηματα, λιγα κοτσια, λιγη σοβαροτητα στις ελληνορωσικες σχεσεις. Ε, ρε και να τα ‘χαμε…………….

  Μου αρέσει!

 8. ισως σε καποια σκαφη που ειναι προς παροπλισμο οπως καποιες φρεγατες,κανονιοφοροι,τπκ,θα μπορουσε να γινει καποια φθηνη μετασκευη απο τη στιγμη που θα πανε για δυαλυση δε θα μας απασχολουσε ιδιαιτερα η διαβρωση τους

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s