Η Tουρκική κατάρριψη Ρωσικού Su-24 και τα επακόλουθα Ρωσικά Αντίποινα

590_2f9c3bd96b580d926fb8b42787a3ee29

To φλεγόμενο Ρωσικό SU-24 δεν καταρρίφθηκε άμεσα αλλά «τραυματισμένο» συνέχισε την πτήση του για ακόμη 4-6 χιλιόμετρα. Οι πιλότοι κατάφεραν και εκτινάχθηκαν χωρίς όμως ο ένας από τους δύο να έχει αίσιο τέλος

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποφάσισαν να «μουδιάσουν» λίγο την Ρωσική «Αρκούδα» στην περιοχή της Συρίας μετά την έντονη αεροπορική Δραστηριότητα κατά της ISIS και του FSA. Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη  F-16 από την Αεροπορική βάση του Ντιγιάμπακιρ απογειώθηκαν με αποστολή την αναχαίτιση ενός Ρωσικού Αεροσκάφους το οποίο παραβίασε τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο. Με βάση Τουρκικές Πηγές μετά από επανειλλημένες προειδοποιήσεις (10 τον αριθμό σε διάστημα 2 λεπτών), το Ρωσικό Βομβαρδιστικό αγνόησε τους Τουρκους Ελεγχτές Εναέριας Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για κατάρριψή του.

Το Αεροσκάφος επλήγη ενώ αποχωρούσε απόν Τουρκικό Ενάεριο Χώρο. Κατά τον εγκλωβισμό του εβλήθησαν δύο πύραυλοι από ισάριθμα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16. O τύπος των βλημάτων δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός. Κατά την Τουρκική Έκδοχη ήταν βολή BVR από απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, γεγονός που συνηγορεί στην χρήση πυραύλου ΑΙΜ-120C Amraam. Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι τα αεροσκάφη προσέγγισαν σε μικρή απόσταση με αποτέλεσμα την εξαπόλυση πυραύλου AIM-9 με παθητικό υπέρυθρο ερευνητή IIR. Η εκτόξευση έγινε από το οπίσθιο τεταρτημόριο με αποτέλεσμα να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτή από το ρωσικό αεροσκάφος. Παρόλη την πρόσκρουση του ενός βλήματος το αεροσκάφος δεν κατέπεσε άμεσα αλλά μετά από πτήση άλλων 4 χιλιομέτρων. Έπειτα οι χειριστές του εκτέλεσαν τις διαδικασίες εγκατάλειψης και εκτινάχθηκαν από ασφαλές ύψος. Και οι δύο έπεσαν με αλεξίπτωτο σε περιοχή που ελέγχονταν από Τουρκμάνους.

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε βομβαρδισμούς ένοπλων οργανώσεων Τουρκμάνων που αντιτίθενται στο Συριακό Καθεστώς Άσσαντ και έχουν ουδέτερα φιλικές σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο της ISIS, με το οποίο εμπορεύονται πετρέλαιο. Η Άγκυρα είχε προειδόποιήσει τις τελευταίες δέκα μέρες (10) την Ρωσική Πλευρά ότι περαιτέρω αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Τουρκμανικών θέσεων δεν θα έμεναν ατιμώρητοι και θα έπερναν την δέουσα προβλεπόμενη απάντησή τους.

20151128_EUM964

Η διαδρομή του Ρωσικού Μαχητικού-Βομβαρδιστικού Su-24 κατά την Τουρκική και Ρωσική εκδοχή. Η μπλε γραμμή είναι με βάση του Τουρκικούς ισχυρισμούς ότι παραβίασε τον Τουρκικό Εναέριο χώρο ενώ η κόκκινη γράμμη είναι από τα σχέδια πτήσης που αποτυπώθηκαν στα Ρωσικά Ραντάρ. Δεδομένου ότι το πέρασμα από την διαφιλονικούμενη περιοχή διήρκεσε όχι παραπάνω από 17 δευτερόλεπτα με βάση την ταχύτητα του αεροσκάφους και το μήκος της Τουρκικής Λωρίδας φαίνεται ακραίος ο Τουρκικός Ισχυρισμός ότι προειδοποιήθηκε το αεροσκάφος 10 φορές και συνεχόμενα για 2 λεπτά.                 (Πηγή φωτό economist)

Μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, Ρώσοι Πεζοναύτες που επέβαιναν σε ελικόπτερo Mi-8 επιχείρησαν να διασώσουν τους δύο πιλότους, μέσα από βιαστικά εκτελεσμένη επιχείρηση CSAR. Ένοπλες ομάδες των Τουρκμένων όμως αναγνώρισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν και αφού το ελικόπτερο προσγειώθηκε και εσφαλμένα έκλεισε την μηχανή του, περιμένοντας την ομάδα διάσωσης να επιστρέψει με τους πιλότους, δέχθηκε πλήγμα από βλήμα αμερικανικής κατασκευής TOW. Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς και ο πιλότος του που άνηκε στους Ρώσους Πεζονταύτες σκοτώθηκε.

Ο ένας εκ των δύο πιλότων που έπεσε με αλεξίπτωτο σκοτώθηκε από πυρά από χερσαίες δυνάμεις Τουρκμένων. Οι τελευταίοι συνέλεξαν την σωρό του και από ότι φαίνεται βεβήλωσαν το πτώμα του άτυχου νεκρού. Ο δεύτερος πιλότος , Konstantin Murakhtin, ήταν πιο τυχερός και διεσώθη από τις Ρωσικές Δυνάμεις με την καταλυτική όμως συνδρομή και Συριαών δυνάμεων που δημιούργησαν ένα ασφαλή χερσαίο δίαυλο μεταφοράς προς την Αεροπορική βάση της Λαττάκειας.

pilot_russian

Στις δηλώσεις του ο διασωθείς πιλότος ζητούσε εκδίκηση…

Ο πιλότος κατά τις δηλώσεις του στους Δημοσιογράφους ανέφερε:

«Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις. Ούτε μέσω ασυρμάτου, ούτε οπτικές, έτσι δεν τροποποιήσαμε την πορεία μας. Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά στην ταχύτητα ανάμεσα σε ένα βομβαρδιστικό όπως το Su-24 και ένα F16. Αν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να «κολλήσουν» στο φτερό μας. Ο πύραυλος έπληξε το πίσω μέρος του αεροσκάφους στα ξαφνικά. Δεν είχαμε ούτε το χρόνο να κάνουμε μανούβρα για να τον αποφύγουμε. Είναι απίθανο να παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο. Πετούσαμε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων σε εντελώς καθαρό καιρό και είχαμε τον πλήρη έλεγχο της πτητικής πορείας καθ’ όλη τη διάρκεια»

Εκλεισε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να τεθεί πάλι σε ενεργό υπηρεσία ώστε να πάρει εκδίκηση για τον συγκυβερνήτη του και διοικητή του:

«Δε βλέπω την ώρα μέχρι να λάβω την άδεια από τους γιατρούς ώστε να μπορώ να επιστρέψω. Πρόκειται να ζητήσω από τη διοίκηση να παραμείνω στη βάση. Έχω χρέος να πληρώσω, για τον διοικητή μου».

Πούτιν: «Αυτό ήταν πισώπλατο μαχαίρωμα από τις ένοπλες δυνάμεις μια χώρας που βοηθάει του Τζιχαντιστές»

H Ρωσία από την μεριά της ζήτησε εξηγήσεις από την Άγκυρα και την κατηγόρησε ότι και επισήμως σε επίπεδο κράτους βοηθάει με την κίνησή της ενεργά τους Τζιχαντιστές. Ο χαρακτηρισμός » πισώπλατο μαχαίρωμα » υποδήλωσε τον αιφνιδιασμό που υπέστη η Ρωσική Πλευρά και την προηγούμενη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ζήτησε επίσημα επίσης από την Άγκυρα την τιμωρία των ενόχων και μια συγνώμη για την κατάρριψη.

«Ακόμη δεν έχουμε πάρει μια ξεκάθαρη συγγνώμη από το ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Τουρκίας, ούτε καμία πρόταση για αποζημίωση για την βλάβη που υπέστη η χώρα μας, ούτε υποσχέσεις ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες αυτού του εγκλήματος«.

Από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φέρεται να ένιωσε κάποια ενοχή για το περιστατικό καθώς είχε επανηλειμένως προειδοποιήσει τις Ρωσικές Αρχές να μην πλησιάζουν τα Συρο-Τουρκικά Σύνορα και να απέχουν από βομβαρδιμσούς Τουρκμένικων περιοχών μέσα στην Συρία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έμενε «αναπάντητο«.

«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας, εκείνοι απλά εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους, που συνίστανται στο να απαντήσουν στις… παραβιάσεις των κανόνων εμπλοκής. Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία» υπογράμμισε ο  Ερντογάν.

Ρωσικά Αντίποινα

Σε ένα από τα πρώτα αντίποινα οι Ρωσικές Δυνάμεις μετέφεραν αεροπορικώς εκτοξευτές των συστοιχιών S-400. Παρόλο που τα ραντάρ τους ήδη βρίσκονταν εκεί επιτηρώντας τον εναέριο χώρο της Συρίας, η πλήρης ενεργοποίηση των συστοιχιών είχε αποφευχθεί για να μην δυναμιτιστεί η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα με τις υπόλοιπες Δυτικές Δυνάμεις που επιχειρούσαν κατά του ISIS. Όπως είχαμε γράψει εδώ (S-400 στην Συρία ?), συστατικά μέρη του συστήματος S-400 βρισκόνταν ήδη στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας και συνέδραμαν τόσο στην επιτήρηση του εναερίου χώρου της Συρίας όσο και στον διαμοιρασμό πληροφοριών στις Συριακές Δυνάμεις Αεράμυνας που πλαισίωναν αντιαεροπορικά συστήματα Sa-2/3 και εκσυγχρονισμένα S-125M Pechora.

Σε μια αστραπιαία κίνηση οι Ρώσοι μετέφεραν με μεταγωγικά An-124 εκτοξευτές 5P85TE2 εφοδιασμένους με βλήματα 48Ν6Ε3. Τα τελευταία έχουν βεληνεκές τα 400 km καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος του Τουρκικού Εναερίου Χώρου.

Στο 2.10 λεπτό μπορεί να διακρίνει κανείς και αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 τα οποία χρησιμοποιούνται για την προστασία των συστοιχιών S-400 και λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες μέσα από το σύστημα διοίκησης 30K6E των τελευταίων που ελέγχει ολόκληρη την συστοιχία. Έτσι τα Pantsir ανοίγουν το ραντάρ τους λίγα δευτερόλεπτα πριν εμπλέξουν τον στόχο δημιουργώντας συνθήκες αιφνιδιασμού.

Το ραντάρ επίσης 96L6E που αναγνωρίσθηκε από τον φωτογραφικό φακό λίγες μέρες πιο πριν, είναι ένα συμπληρωματικό ραντάρ πρόσκτησης στόχων με μεγαλύτερες δυνατότητες αποκάλυψης χαμηλά ιπτάμενων στόχων.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μετά την έλευση των εκτοξευτών έγινε ένα Battle test όπου η συστοιχία S-400 ενεργοποιήθηκε για λίγα λεπτά πλήρως και εγκλώβισε 10 Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη εντός Τουρκικού Εναερίου Χώρου. Το αποτέλεσμα ήταν μια μέρα μετά η Τουρκική Αεροπορία να ανακοινώσει :

«Πλέον τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα συμμετέχουν στις αεροπορικές επιθέσεις, που γίνονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους«. αναφέρει η εφημερίδα Hurrieyt. Επιπλέον το καταδρομικό Moskva μετέβη στα Συριακά παράλια και μέσω του συστήματος S-300 F Fort (64 βλήματα) που διαθέτει παρείχε κρίσιμη αντιαεροπορική κάλυψη σε ακτίνα 200 km, μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι νεοαφιχθείες αντιαεροπορικές μονάδες S-400 και Pantsir.

s-400-latakia

Οι αναπτυχθείσες συστοιχίες S-400 καλύπτουν πέραν από τη Συρία και περιοχές μέσα στην Τουρκία αλλά και ολόκληρη την Κύπρο (!)

Η Μόσχα σε πρώτη φάση δεν ενδιαφέρεται να εξαπολύσει κάποιου είδους φανερή στρατιωτική απάντηση στην Άγκυρα χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάτι στο μέλλον. Το καταδρομικό Moskva εφοδιασμένο τόσο με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 όσο και με πυραύλους επιφανείας P-1000 Vulcan έχει λάβει εντολή να ανοίξει πυρ σε περίπτωση που κάποιο αντικείμενο πλησιάσει τα Συριακά παράλια. Δημιούργησε έτσι μια ελεγχόμενη θαλάσσια και εναέρια προστατευμένη Buffer περιοχή από τα δυτικά της Συρίας.

Οι οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζει η Μόσχα αναμένεται να ακυρώσουν τις συμφωνίες ύψους 100 δις $ που υπογράφηκαν αμέσως μετά τις Ευρωπαικές κυρώσεις. Σε πρώτη φάση η Μόσχα αποφάσισε :

 1. Να ακυρώσει την κατασκευή του Turkish Stream που θα έφερε φθηνό Φυσικό Αέριο σε Τουρκικό Έδαφος και θα επέτρεπε την δημιουργία Νότιου Δρόμου (South Stream) με κατεύθυνση προς την Ευρωπαική Αγορά. Έτσι το όφελος θα ήταν δίπλο τόσο από την μειωμένη τιμή για την εσωτερική Αγορά όσο και από τα τέλη διέλευσης για την Ευρωπαική Αγορά. Παράπλευρη απώλεια ο Greek Stream που θα κούμπωνε πάνω σε αυτόν τον αγωγο και θα συνέχιζε την πορεία του προς την Ευρώπη
 2. Ακύρωση της συμφωνίας ύψους 20 δις $ για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι από την Κύπρο. Η συμφωνία αυτή θα έβαζε την Τουρκία στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων δίνοντας της τεχνογνωσία για ειρηνικό σκοπό και αυτάρκεια σε ενεργειακή επάρκεια καθώς δεν θα στηρίζονταν σε ορυκτά καύσιμα.
 3. Έκδοση τουριστικής οδηγίας αποχώρησης όλων των Ρώσων πολιτών από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες στην Τουρκική Οικονομία καθώς αφαιρεί τους 4.5 εκατομμύρια Ρώσους επισκέπτες που είχαν επισκεφτεί φέτος την γειτονική χώρα. Συνολικά η Τουρκία κερδίζει από τους Ρώσους Τουρίστες περίπου στα 4 δις $ κάθε χρόνο. Έτσι και ο Τουρισμός της χώρας θα πληγεί και η εισροή συναλλάγματος θα μειωθεί αποσταθεροποιώντας ακόμη περισσότερο την αδύναμη Τουρκική Λίρα.
 4. Κατάργηση της προνομιακής έκδοσης βίζας για Τούρκους Πολίτες. Ήδη συνελλήφθησαν 39 Τουρκοι Επιχειρηματίες οι οποίοι κρατούνται από τις Ρωσικές Αρχές. Πρόσχημα ήταν η κατοχή Τουριστικής και όχι Επαγγελματικής Βίζας που ήταν απαραίτητη για επαφές με οικονομικούς παράγοντες στη Ρωσία. Οι Τουρκοι Επιχειρηματίες θα απελαθούν μετά από 10 μέρες στην Τουρκία.
 5. Το 15% των Τουρκικών Εξαγωγών αγροτικών προιόντων βρέθηκε εκτός προδιαγραφών τις τελευταίες μέρες. Συνολικά το 4% των ρωσικών εισαγωγών σε τρόφιμα προέρχεται από την Τουρκία. Πιθανή έξοδός του από την αγορά θα καλυφθεί από εισαγωγές από το Ιράν, το Μαρόκο και το Ισραήλ. Η συνολική αξία των προιόντων αγγίζει το 1 δις $. Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν εδώ οι Έλληνες αγρότες που θα μπορούσαν άμεσα να ρεφάρουν αν δεν υπήρχαν οι Ευρωπαικές Οικονομικές Κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
 6. Πάγωμα των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει πως οι πωλήσεις όπλων όπως και η στρατιωτική συνδρομή σε θέματα εκπαίδευσης και συνεργασίας παγώνουν επ’αόριστον. Αυτό έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο καθώς οι όποιες Ρωσικές Κινήσεις στη Συρία μπορεί να γίνονται χωρίς κάποια προειδοποίησει και έχοντας τις Ρωσικές Δυνάμεις εχθρικά διακείμενες στην Τουρκία.

Συμπεράσματα

Η κατάσταση στην Συρία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Η κατάρριψη του Ρωσικού Αεροσκάφους είτε εσκεμμένα είτε όχι φαίνεται να δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και να σκληραίνει το κλίμα. Επίσης οδηγεί στην ενίσχυση των Ρωσικών Δυνάμεων στην περιοχή και την δημιουργία καχυποψίας κατά της δράσης Δυτικών Δυνάμεων κατά της ISIS. Φαίνεται επίσης ότι κερδίζει χρόνο υπέρ του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έστω και για λίγο ανασυγκροτείται από τους Ρωσικούς Αεροπορικούς Βομβαρδισμούς.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ρωσία να «μην παίζει με την φωτιά» στην περιοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ είπε ξεκάθαρα ότι με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία συντάσσεται με την ISIS, «Οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν προμελετημένες, προγραμματισμένες και είχαν συγκεκριμένο σκοπό«. Η απάντηση των Ρώσων κατά των Τουρκικών συμφερόντων περιελάμβανε και την δράση των αφανών μεχρι στιγμής πολλαπλών εκτοξευτών Smerch που ανήκουν στις δυνάμεις των Ρώσων Πεζοναυτών.

Οι ισχυροί βομβαρδισμοί έγιναν αμέσως μετά την διάσωση του ενός πιλότου. Έπλήγησε ολόκληρη η περιοχή που ελέγχονταν από τους Τουρκμάνους.

 

ΥΓ: Λίγοι θα θυμάστε την τύχη του Πολωνού Προέδρου Lech Kaczyński, ο οποίος έχασε την ζωή του μετά την πτώση του αεροσκάφους Tupolev 154 στο οποίο επέβαινε. Η πτώση έγινε όταν το αεροσκάφος προσπαθούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο Smolensk-North στην Ρωσία. Ο Πολωνός Πρόεδρος ήταν από τους Πρωτεργάτες της ποινικοποίησης της δράσεως του Κομμουνισμού και των εγκλημάτων του κατά την Σοβιετική Εποχή. Ένα από τα πρώτα έργα του ήταν να ξεριζώσει οτιδήποτε θύμιζε την Σοβιετική Εποχή. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν και η δράση του παλιότερα την δεκαετία του 1970, οργανώνοντας απεργίες και διαδηλώσεις κατά της Σοβιετικής επικυριαρχίας. Αναλογη τύχη μπορεί να έχει και καποιος άλλος Τούρκος Αξιωματούχος ιδιαίτερα κατά τα αεροπορικά του ταξίδια…

 

 

 

 

 

 

14 thoughts on “Η Tουρκική κατάρριψη Ρωσικού Su-24 και τα επακόλουθα Ρωσικά Αντίποινα

 1. Με μέτρο οι θεωρίες συνομωσίας.Το προεδρικό αεροσκάφος της Πολωνίας πέταγε σε πολύ άσχημες συνθήκες για να πούμε πως το ρίξανε επίτηδες.

  Μου αρέσει!

 2. Δεν μαρεσουν οι συνωμοσιες αλλα το κυβερνων κομμα στην Πολωνια θελει να ξανανοιξει η υποθεση για τα αιτια
  Τα επισημα πορίσματα τοτε ριχναν το φταιξιμο τοσο στον πολωνο πιλοτο οσο και στους ρωσους ελεγτες εναέριας κυκλοφοριας. Η δεσμευση των συντριμιων απο τις ρωσικες αρχες ακομη εδω και 5 χρονια με προσχημα την διεξαγωγη δικιας τους έρευνας δημιουργει ερωτηματα καθως η Ερευνα των Πολωνων παραμενει ημιτελης… http://www.usnews.com/news/world/articles/2015/11/25/new-polish-govt-reopens-questions-about-2010-plane-crash

  Μου αρέσει!

 3. Ζητω προκαταβολικως συγγνωμη αν φανω σκληρος, αλλα το υπονοουμενο οτι η Ρωσια σκοτωσε τον Πολωνο Προεδρο (μαζι με αλλους 95 επιβατες!) στερειται καθε σοβαροτητας.

  Οι Ρωσοι συνεργαστηκαν. Θα μπορουσε κανεις να ισχυριστει οτι ισως απεκρυψαν μερικα στοιχεια που θα τους εξεθεταν, διοτι θα απεκαλυπταν δικες τους ενδεχομενες ανεπαρκειες: (Τεχνικα προβληματα του Tupolev-154, κακη λειτουργια του ρωσικου συστηματος ελεγχου εναεριας κυκλοφοριας, κλπ.).

  Δεν μπορει να λεγεται ομως οτι εφαγαν τον Καζινσκι. Αυτα δεν εινα ισοβαρα πραγματα.

  Μου αρέσει!

 4. Αγαπητε NF
  Ο υπαινιγμος ηταν απλα υπαινιγμος, δν σημαινει οτι εχει αποδειχθει δολοφονια
  Αλλα αυτο επισης δεν σημαινει οτι δεν διερευνατε κατι τετοιο καθως η επισημη πολωνικη κυβερνηση για να ολοκληρωσει τις Ερευνες της ζητα τα συντρίμμια του αεροσκαφους.
  Επισης τετοια γεγονοτα τουλαχιστον την περιοδο προ Β παγκοσμιου πολεμου ηταν συνηθες.

  Μου αρέσει!

 5. Το φερετρο του πιλοτου εφθασε στη Μοσχα. Υποδοχη με μεγαλες στρατιωτικες τιμες. Θα του γινει επιβλητικη στρατιωτικη κηδεια.
  Απο τις αντιδρασεις των Ρωσων υποψιαζομαι οτι αποκλειεται να αρκεστουν σε στρατιωτικα αντιποινα. Θα υπαρξει καταρριψη και θανατος Τουρκου πιλοτου αργα ή γρηγορα.

  Μου αρέσει!

 6. δεν θα παραμείνουν σε οικονομικά αντίποινα θες να πεις….Οι Τουρκοι έπαψαν να πετανε στα σύνορα με την Συρία. Λίγο δύσκολο λοιπόν στο άμεσο μέλλον για κατάρριψη αεροσκάφους. Ίσως υπάρξει απάντησει στην θαλασσα αλλά και παλι οι στρατιώτες/μαχητες μπορεί να ζητάνε αίμα, ενας εμπειρος σκακιστής όμως θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή

  Μου αρέσει!

 7. Ἴσως μία ἐκδίκηση με νεκρούς Τούρκους στρατιωτικούς να εἶναι θεαματική και ἐπικοινωνιακῶς φορτισμένη,ἀλλά θα δίνει και την βαλβίδα ἐκτονώσεως:μας ρίξατε,σας ρίξαμε,πατσίσαμε,πάμε τώρα για φρέσκα κουλούρια.
  Ἄν ὅμως ὅντως ἡ Ρωσσία ἀλλάξει σελίδα στις ρωσσοτουρκικές σχέσεις,δέν θα πρέπει να περιμένουμε (ἤ οἱ Ρώσσοι δέν θα πρέπει να ὑποπέσουν σε) ὀπερεττικές ἑνέργειες,ἀλλά σε νηφάλια και μακροπρόθεσμη καταστολή,με στόχους:
  α)την ἐπιβολή κόστους οἱκονομικοῦ,που μᾶλλον γρήγορα παρά ἀργά θα γίνει αἰσθητό στην Τουρκία,και θα συμβάλει στην ἀποδόμηση του ἐρντογανικοῦ οἰκονομικοῦ θαύματος,που ἤδη ἔχει ἀρχίσει να ρετάρει.
  Ἕνας οὐσιαστικά ἀνέξοδος τρόπος εἶναι να διοχετευθεί το ρωσσικό τουριστικό ρεύμα σε ἄλλες χώρες.
  Κάπως περισσότερο δυσκοίλιο πολιτικῶς,ἀλλά σαφῶς μέσα στις ἀνέξοδες ἐπιλογές,ὁ πρακτικός ἀποκλεισμός των τουρκικῶν ἑταιρειῶν κατασκευῶν ἀπό τα δημόσια και μή ἔργα.
  Και βεβαίως,οἱ εἰσαγωγές ἀγροτικῶν προϊόντων.
  Ὅχι τόσο ἀνέξοδες,ἀλλά πάντως ἀποτελεσματικές,θα ἦταν και οἱ μειώσεις στην παροχή φυσικοῦ ἀερίου,καθώς οἱ γείτονες δέν ἔχουν ἄμεση ἑναλλακτική λύση,ἑνῶ το Φ.Α ἔχει ἀμείωτη ζήτηση σε ἄλλες ἀγορές.
  Ἀκομη και το σιτάρι θα πονέσει περισσότερο τους Τούρκους παρά τους Ρώσσους,ἀφοῦ ζήτηση ὑπάρχει και σε ἄλλες πολυπληθείς χώρες,ὅπως ἡ Αἴγυπτος και ὅχι μόνο.
  Τα ἀνωτέρω ὅμως,με ἐξαίρεση του τουριστικοῦ ρεύματος,δέν θα ἔχουν ἀποτέλεσμα ἀντάξιο του κόστους ἐπιβολῆς,ἄν ἄνοίξουν κάποιοι κρουνοί ἀπό τους συνήθεις διαύλους,π.χ την Ἀραβική Χεσόνησο,και ἀντισταθμίσουν τις τουρκικές ἀπώλειες,ἤ δώσουν και κέρδος.
  β)ἡ ἀσύμμετρη ἀπάντηση.
  Παραδείγματος χάριν μέσω ΡΚΚ,YPG,PUK,και ὁ νοῶν νοείτω.
  Θα πρόκειται για πάρα,μα πάρα πολύ οὐσιαστικό μέτρο,το ὁποίο ὅμως εἶναι πολιτικῶς δυσκοίλιο,ἐπειδή ἐδῶ θίγεται -κοντά στα ἄλλα- ὁ εὐρύτερος ἀμερικανικός σχεδιασμός για την Μέση Ἀνατολή,εἰδικά σε ὅτι ἀφορᾶ το PKK και PUK.
  Ἄλλος τρόπος,ἡ «ἐξουδετέρωση»,και μέσα σε τουρκικό ἔδαφος,ἑνοχλητικῶν προσώπων,χωρίς βεβαίως να ἀφήνεται πουθενά περιθώριο ἀποδείξεων,ἀπλῶς κάποια αἰωρούμενη βεβαιότητα.
  Οὔτε αὐτό βεβαίως θα μείνει ἀναπάντητο,ὅχι τόσο ἀπό τους γείτονες,ὅσο ἀπό τους πάτρωνες,ἀλλά ἀπό την ἄλλη,σε αὐτό το πεδίο των μυστικῶν ὑπηρεσιῶν και ἐπιχειρήσεων,οὔτως ἤ ἄλλως δέν ὑπάρχει εἰρήνη,και δέν ὑπάρχουν και φίλοι:ὅλοι εἶναι δυνητικοί ἀντίπαλοι,ἀκόμη και ἄν εἶναι περιστασιακοί σύμμαχοι.
  γ)Ἡ ὑποστήριξη,ἑμφανής ἤ ἀφανής,χωρῶν που ἔχουν ἀντιπαλότητα με την Τουρκία.
  Στην πρώτη κατηγορία,ἐκτός της Συρίας,μπορεί να βρεθοῦν και ἄλλες ἀραβικές χώρες,βασικά βέβαια το Ἰράκ,ἑνδεχομένως ὅμως και ἡ Αἴγυπτος,ἡ ὁποία προς στιγμήν λαμβάνει μᾶλλον ἀφανή ὑποστήριξη στον ἀγώνα του καθεστώτος Σίσσι ἑναντίον των τζιχαντιστῶν.
  Στην δεύτερη κατηγορία μπορεί να βρεθεί ἀκόμη και ἡ Ἐλλάδα και ἡ Κύπρος,ἀσχέτως ἄν ἐπί της οὐσίας εἶναι οἱ λιγώτερο πρόθυμες να δεχθοῦν την πολιτική βοήθεια της Ρωσσίας.
  Πάντως,ὑπό τις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες,ἡ ἐπιδεινούμενη ἀντιπαλότητα Ρωσσίας – ΗΠΑ ἑνέχει εὔνοια των δεύτερων προς την Τουρκία,και αὐτό με την σειρά του μεταφράζεται ἐξ ἀντανακλάσεως σε δυσμένεια προς την Ἑλλάδα και Κύπρο.

  Μου αρέσει!

 8. Θα υπαρξει καταρριψη τουρκικου F-16. Αργα ή γρηγορα. Το πεπρωμενο φυγειν αδυνατον.

  Εγινε επιβλητικη στρατιωτικη κηδεια του πιλοτου μεσα σε παλλαϊκη συγκινηση, του απονεμηθηκε το υψιστο παρασημου ανδρειας, ολη η Ρωσια βραζει απο οργη και διψαει για εκδικηση. Θα ικανοποιησει ο Πουτιν τη λαϊκη απαιτηση; Δεν ξερω, αλλα δηλωσε με νοημα «Κανουν λαθος αν νομιζουν οτι θα αρκεστουμε σε εμπαργο στις ντοματες»

  Αν οι Ρωσοι αφησουν ατιμωρητο τον Ταγιπ για καταρριψη και το θανατο του πιλοτου τους, που οπως φαινεται προηλθε απο μπαμπεσικη ενεδρα, τοτε θα βαλλουν κακες ιδεες και αλλοι εντος και εκτος ΝΑΤΟ που διαμαρτυρονται για τη ρωσικη αεροπορικη δραστηριοτητα κοντα στα συνορα τους.

  Μου αρέσει!

 9. @NF
  Δέν εἶναι ταρίφα το μαχητικό για μαχητικό,μπορεί κάλλιστα να παρθεί ρεβάνς με ἄλλον τρόπο,π.χ ἄν μπορέσουν και δολώσουν τουρκικό ἐπίγειο τμήμα σε συριακό ἔδαφος,ἤ γενικώτερα ἐκτός Τουρκίας.
  Ἀλλά ὅπως εἴπα,ἄν κάτι τέτοιο γίνει πολύ σύντομα,θα λειτουργήσει ἴσως και ἐκτονωτικά,ἀφοῦ και ὁ Πούτιν θα ἔχει μετά «πρόσωπο» για να ἀρχίσει την ὁμαλοποίηση των σχέσεων.

  Μου αρέσει!

 10. @ΑΧΕΡΩΝ:
  Και αυτο μπορει να γινει. Σε καθε περιπτωση , καποιοι Τουρκοι στρατιωτικοι θα γινουν μακαριτες, ειτε αεροποροι, ειτε Καταδρομεις.

  Μετα οι σχεσεις ισως «ομαλοποιηθουν» με την εννοια οτι θα βρεθει καποιο modus vivendi, αλλα ποτε δε θα ειναι οπως πριν.

  Ο Ταγιπ προσεθεσε και αλλη ισχυρη χωρα στη μακρα λιστα των αντιπαλων της Τουρκιας, μετα την Αιγυπτο και το Ισραηλ. Ο Αλλαχ ας του δινει μερες, και ας παρατεινει την παραμονη του στην εξουσια………….

  Μου αρέσει!

 11. Συμφωνα με το «Εθνος» η τουρκικη αεροπορια εχει σχεδον εξαφανιστει απο το Αιγαιο μετα την 9η Δεκεμβριου, οταν εκαναν την εμφανιση τους ρωσικα πολεμικα πλοια οπλισμενα με πυραυλους S-300.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64310845

  Κρυφτηκαν τα τουρκικα «ποντικια» μολις εμφανιστηκε ο Ρωσος γατος;

  Ωστοσο δεν ειμαι καθολου βεβαιος οτι ειναι αληθινο, καθοτι η εν λογω εφημεριδα και ο εν λογω δημοσιογραφος ειναι αμφιβόλου αξιοπιστιας. Μηπως εχει ακουσει κατι σχετικο το ιστολογιο;

  Μου αρέσει!

 12. Δεν ισχυει κατι τετοιο, απλσ δεν παρατηρουνται υπερπτησεις τουρκικων μαχητικων σε κοντινες περιοχες με τα πλοια για ευνοητους λογους.
  Η ειδηση είναι hoax, κραχτης δηλαδή σε κατι που ειναι αυτονοητο
  Και για του λογου το αληθες
  http://www.ekathimerini.com/204669/article/ekathimerini/news/greek-and-turkish-jets-in-dogfight-over-aegean
  Γνωστη τoυρκικη πρακτικη 6 αεροσκαφη να συνοδευουν δυο αεροσκαφη ναυτικης συνεργασιας CN-235 MPA

  Αρέσει σε 1 άτομο

 13. Ραδιο-αρβυλα λοιπον. Δεν εκπλησσομαι.

  Ο Τουρκος επομενως πετα κατα το συνηθειο του στο Αιγαιο, απλως φροντιζει να μην πλησιαζει τα ρωσικα πολεμικα.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s