Βίντεο του 2015: Ιρανικές Ρουκέτες λίγες μόνο γιάρδες μακριά από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Trumman

X-47B

To Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS Harry Trumman που ήταν στόχος των Ιρανών κατά το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε πρόσφατα στις 26 Δεκεμβρίου. Στην φωτό μεταφέρει στο κατάστρωμά του 3 αεροσκάφη F/A-18 Hornet, 1 UCAV X-47B, 1 ελικόπτερο SH-60 F και 3 αεροσκάφη μεταφορών C-2A Greyhound

Στις 26 Δεκεμβρίου 2015, 1 μέρα μετά τα Χριστούγεννα, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έστειλαν το δικό τους «εορταστικό» μύνημα στις Αμερικανικές Δυνάμεις που βρίσκονται στον περσικό Κόλπο. Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων, 3 πολεμικά σκάφη των Ιρανών εκτόξευσαν μη κατευθυνόμενες ρουκέτες σε πολύ κοντινή απόσταση από το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο USS Harry Trumman που περνούσε από τα στενά του Ορμούζ. Το περιστατικό αυτό αρχικά είχε διαψευσθεί από το Ιράν, ενώ και το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό τηρούσε σιγή ιχθύος. Μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου το Αμερικανικό Ναυτικό αποδέσμευσε ένα βίντεο όπου δείχνει το επίμαχο περιστατικό.

Το βίντεο αυτό τραβήχτηκε από ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60 R Seahawk το οποίο πετούσε στην περιοχή και με την κάμερα  FLIR του κατέγραψε το επίμαχο γεγονός. Στην περιοχή εκτός από το αεροπλανοφόρο Trumman πλέουν και επιπλέον συμμαχικά πλοία όπως και πολιτικά τάνκερ πετρελαίου ή επιβατικά. Στην περιοχή πολύ κοντά στο περιστατικό έπλεε η γαλλική Φρεγάτα Provence (D652) κλάσεως Fremm και το αμερικανικό αντιτορπιλλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Bulkeley (DDG-84) κλάσεως Arleigh-Burke.

Τα Ιρανικά σκάφη που συμμετείχαν άνηκαν στο τμήμα ανορθόδοξων επιχειρήσεων της μονάδας Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps Navy (IRGCN) και αποτελούνταν από 5 περιπολικά σκάφη τα οποία εκτελούσαν βολές μη κατευθυνόμενων ρουκετών. Τα σκάφη αυτά ρεαλιστικά δεν αποτελούν απειλή για τα παρακείμενα συμμαχικά σκάφη, η πραγματοποίηση όμως πραγματικών βολών αποτελεί σαφή πρόκληση κατά των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή και ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Ιράν ήρθε για να μείνει στην Μ.Ανατολή. Το ισχυρό διπλωματικό μήνυμα που εστάλη έχει αποδέκτες και την Σαουδική Αραβία με την οποία το Ιράν έχει εμπλακεί σε proxy wars (πόλεμο δια αντιπροσώπων) στο μέτωπο της Υεμένης και της Συρίας.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά με τις βολές των Ιρανικών Σκαφών θα κινδύνευε η ζωή  Ναυτών και Αξιωματικών του Αμερικανικού και Γαλλικού Ναυτικού. Οι Ιρανοί βέβαια όπως φαίνεται και στο βίντεο ισχυρίστηκαν ότι η κατεύθυνση των πυρών ήταν παράλληλη με την πλεύση των συμμαχικών πλοίων και έτσι δεν κινδύνευαν. Δεν επιβεβαίωσαν όμως ότι το περιστατικό συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο Ιρανός Στρατηγός Gen. Ramezan Sharif, διέψευσε ότι το περιστατικό έγινε την συγκεκριμένη ημερομηνία: «To Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δεν εκτέλεσε ασκήσεις την περιοχή των Στενών του Ορμούζ και δεν πραγματοποίησε πραγματικές βολές κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας που ισχυρίζονται οι Αμερικανοί«. Οι ισχυρισμοί αυτοί πρόσθεσε εντάσσονται στον «Αμερικανικό Ψυχολογικό Πόλεμο» που διεξάγεται κατά του Ιράν.

Τα στενά του Ορμούζ είναι μια πολύ μικρή θαλάσσια έκταση της οποίας το στενότερο σημείο εκτείνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 km. Το βόρειο τμήμα ελέγχεται από το Ιράν ενώ το νότιο τμήμα από τα ΗΑΕ και το Σουλτανάτο του Ομάν. Για τον καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας το εισερχόμενα και τα εξερχόμενα πλοία πλέουν σε ξεχωριστές παράλληλες λωρίδες  πλάτους των 2 μιλίων. Κατά μέσο όρο περνάνε από το σημείο αυτό 14 τάνκερ πετρελαίου την ημέρα μεταφέροντας 17 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Αυτό αντιπροσωπεύει το 35%  της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου και το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου (!). Τα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ αποτελούν αντικείμενο σεναρίου κρίσεων και πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων οι οποίες θα παγίδευαν με νάρκες και τεχνητά ναυάγια το πέρασμα αυτό και θα αποσταθεροποιούσαν την παγκόσμια οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Hormuz_map

Μέσα από τα στενά του Ορμούζ περνάει η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ιράκ και του Ιράν. Η εναλλακτική διαδρομή περνά μέσα από την Σαουδική Αραβία και την Κόκκινη Θάλασσα δίπλα στην εμφύλια σπαρασσόμενη Υεμένη

Παρακολουθήστε το αποκαλυπτικό βίντεο, όπου 1370 μέτρα μακρύτερα εκτοξεύονται οι ρουκέτες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ιράν  μόλις 20 λεπτά πριν ενημέρωσε τα παρακείμενα πλοία ότι θα διεξάγει εκτέλεση πραγματικών βολών σε Διεθνή Ύδατα.

Τα συμπεράσματα δικά σας, όπως και οι σκέψεις για το που μπορούν να οδηγηθούν τα γεγονότα το 2016…

 

ΥΓ. Καλό 2016 !

 

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s