ΥΠΕΘΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μέσα στο 2016 για τις ΕΕΔ

Iraqi Freedom

Η εισαγωγή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa είναι η αμέσως επόμενη αγορά για τον ΕΣ το 2016

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή για την διακρατική αμυντική συμφωνία με την Ρωσία, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε το στίγμα για τις εξελίξεις στις ΕΕΔ το 2016 και τους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητάς τους και του προυπολογισμου του Ελληνικού Πενταγώνου.

Αναφέρθηκε σε σειρά Ζητημάτων όπως:

-Πώληση αποσυρθέντου ή αποθηκευμένου πολεμικού υλικού όπως πυρομαχικά, πύραυλοι αέρος αέρος Magic-2 και τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1

«Θέλω δε να σας πω ότι πλέον γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διαθέσουμε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και βρίσκονται στις αποθήκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τιμές διάθεσης, παρότι πολλά εξ αυτών – τα περισσότερα – είναι ληγμένα που φτάνουν στο 45% ή 50% της αξίας αποκτήσεώς τους. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμούς. Ήδη έχουν πωληθεί – και από εκεί καλύπτουμε μεγάλα κενά που υπάρχουν από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας – στα Αραβικά Εμιράτα πύραυλοι αεροσκαφών οι οποίοι έληγαν μέσα στο 2015. Προχωράμε τώρα με την Αίγυπτο στο να δώσουμε 100 παλιά άρματα, τα BMP-1, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός και παράλληλα να δώσουμε και δουλειά στην ΕΛΒΟ για άλλα 100, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα 72 καινούργια να δοθούν στην Αίγυπτο».

-Προοπτική εξαγωγής υποβρυχίων σε τρίτες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κλάση Παπανικολής, Τύπου-214

«Για να παραχθούν υποβρύχια στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που χειρίζεται, σας θυμίζω, αυτή τη στιγμή το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ινδία, η Πολωνία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες».

Βέβαια η Αίγυπτος ήδη έχει υπογράψει με την Γερμανία για την ναυπήγηση 2+2 υποβρυχίων U-209. Ήδη το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης 209/1400 εκτελεί θαλάσσιες δοκιμές από τον Δεκέμβριο του 2015. Πόσο φιλοσοφικό είναι λοιπόν το ενδιαφέρον των χωρών αυτών και τι συνεργασία υπάρχει ανάμεσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και υποκατασκευαστές όπως την κατασκευάστρια του συστήματος AIP ή του συστήματος μάχης ISUS-90?

-Βιομηχανική συνεργασία με την Ινδία για την παραγωγή ενός νέου συστήματος αντιαεροπορικού πυροβόλου ή και SPAAG με βάση το Artemis

«Αν αύριο – πρώτα ο Θεός – συμφωνήσουμε με την Ινδία για την προσφορά που υπάρχει για το «ΑΡΤΕΜΙΣ», όπου η Ελλάδα θα δίνει το πυροβόλο, θα δίνει την κάννη, και δημιουργηθεί ένα σύστημα μαζί με το ινδικό σύστημα κατεύθυνσης, το οποίο θα συμπαράγουμε, εδώ, στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το οπλικό αυτό σύστημα θα έχει την πιστοποίηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι το μεγάλο προσόν για το οποίο οι τρίτες χώρες θέλουν τις συνεργασίες, ιδιαίτερα με την κρατική αμυντική βιομηχανία».

Όντως η Ινδία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το Artemis καθώς βρίσκεται στην διαδικασία αντικατάστασης 3000 αντιαεροπορικών πυροβόλων L70 AA (!). Αν καταφέρουν τα ΕΑΣ να μπουν σε αυτήν την συμφωνία έστω και μόνο με την κατασκευή του πυροβόλου θα μιλάμε για εξασφαλισμένη πολυετεή ροή εκατομμυρίων Ευρώ. Οι επιδόσεις του Artemis ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικές για ΑΑ πυροβόλο. Μένει να δούμε την κατάληξη του όλου εγχειρήματος.

-Για τους S-300 επιβεβαίωσε την πλήρη λειτουργία τους

«Θα σας πω ότι εμείς δεν δεσμευόμαστε από το ΝΑΤΟ για υλικά, τα οποία προέρχονται από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα αμυντικά συστήματα της αεράμυνας προέρχονται από τη Ρωσία: Οι S-300, τα TOR-M1.
Δεν είναι κωδικοποιημένα από το ΝΑΤΟ. Είναι αυτόνομα συστήματα για τα οποία ελέγχουμε τους πηγαίους κωδικούς εμείς. Είναι αλήθεια ότι προστατεύουν, βεβαίως, γιατί είμαστε μέλη της Συμμαχίας, και συμμαχικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή οι S-300 δεν πρέπει να καλύπτουν την άμυνα της Σούδας; Αν αύριο χτυπήσουν τη Σούδα, ο μη γένοιτο, θα τη χτυπήσουν, επειδή είναι βάση του ΝΑΤΟ; Μία ελληνική βάση θα χτυπήσουν. Έναν ελληνικό τόπο θα χτυπήσουν. Οι S-300, λοιπόν, κάνουν την «ομπρέλα» αυτή και καλύπτουν τη Σούδα και ως ελληνικό έδαφος και ως βάση συμμαχική, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τον έλεγχο των μέσων αυτών τον έχει το ΝΑΤΟ.

Η Σούδα σας πληροφορώ ότι αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τους S-300, που είναι μη νατοϊκό όπλο το οποίο ελέγχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό εξηγούμε και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα, υποχρεωμένη να λειτουργεί με διαφορετικά συστήματα, έχει στην κατοχή της και συστήματα τα οποία ναι μεν είναι ενταγμένα στην άμυνα της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρουν υπηρεσίες και στις συμμαχικές εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να έχει αλληλεξάρτηση».

-Όσον αφορά τα 10 ελικόπτερα CH-47D Chinook, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έλαβε την εντολή πληρωμής για την προκαταβολή των 22 εκ Ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Τα ελικόπτερα θα πληρωθούν μέσω FMS και το συνολικό κόστος του προγράμματος αυτό θα φτάσει τα 125 εκ Ευρώ. Τα ελικόπτερα πριν έρθουν στην Ελλάδα θα υποστούν ολική ανακατασκευή και επιθεώρηση. Σκοπός της ΑΣ είναι να παραλάβει τα ελικόπτερα τον Ιούλιο του 2016  και ήδη οι πρώτοι χειριστές που θα τα επανδρώσουν έχουν δεσμευτεί και προβλεφθεί να αναλάβουν καθήκοντα. Μελλοντικά η ΑΣ επιθυμεί την απόκτηση άλλων 5 ελικοπτέρων του τύπου ώστε ο Συνολικός Αριθμός τους να φθάσει τα 30. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για βαρέα ελικόπτερα και μονάδες όπως η 71 Α/Μ ΤΑΞ αποκτάνε φτερά για να μπορούν να επέμβουν προληπτικά σε όλο τον Ελλαδικό Χώρο.

-Επόμενη αγορά μέσα στο 2016 φαίνεται πως θα είναι τα 60 ελικόπτερα OH-58D Kiowa. Ηδη τα ελικόπτερα που ενδιαφέρεται η ΑΣ έχουν διαχωρισθεί και αναμένεται η ενημέρωση για το συνολικό κόστος του τιμήματος. Ακόμη και αν η αγορά υλοποιηθεί στο τέλος του 2016 ανάλογα των πολιτικών εξελίξεων, είναι βέβαια πως με την εισαγωγή αυτού του νέου τύπου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ένοπλη Αναγνώριση. Απελευθερώνονται επίσης πόροι από τα 29 ελικόπτερα AH-64 A/D της ΑΣ τα οποία θα αφιερωθούν αποκλειστικά στον Αντιαρματικό Αγώνα στον Έβρο. Συζητήσεις γίνονται με την πλευρά του Ισραήλ για τις δυνατότητες υποστήριξης των παλαιότερων -Α όπως εργοστασιακά κάνει η Ισραηλινή Βιομηχανία εδώ και μια δεκαετία με αντικατάσταση των ελατωμματικών μερών από εγχώρια συστήματα.

 

 

 

11 thoughts on “ΥΠΕΘΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μέσα στο 2016 για τις ΕΕΔ

 1. Τον εχω γνωρίσει προσωπικα. Πρισπαθει.Δεν εδωσε χρονοδιάγραμμα για τα προγράμματα.

  Ο αριθμός ελικοπτέρων παντος τυπου είναι ανεπαρκής εκφράζουν την χαμηλότερη οροφή που μπορει να έχει ο σύγχρονος Ελληνικος στρατός.

  Ο αριθμός των Ελληνικών υποβρυχίων ειναι ανεπαρκής δεν γινεται μνεία για καινουργιες τορπίλες η συμπαραγωγή και εξαγωγή σύγχρονων τορπιλων εφόσον το Ελληνικό Ναυτικό χρειάζεται αρκετές μαζι με άλλο κρατος ενα καλο πακέτο μπορει να δημιουργηθεί.

  Δεν υπάρχει εργοστασιακη υποδομή βασει της οποίας αναβαθμίζεται η γομωση πυραυλικών συστημάτων.Η αεροδυναμική κατασκευή δεν αλλάζει και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορουν να αντικατασταθούν επιπλέον εσωτερικά nozzle control systems για αναβαθμηση guidance control ειναι εφικτό εαν χρειαστεί. Μερικα κομμάτια μπορουν να δωθουν για γρηγορο r&d δοκιμές μεσα σε εξη μήνες.

  Δεν γινεται μνεία για αναβάθμιση του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

  Δεν γινεται μνεία για αναβαθμιση των F-16 και των Mirage (AESA etc)

  Δεν γίνεται μνεια για αναβάθμιση των Ρωσικων Σ300 η αλλων σύστηματων(εκτος εαν καλύπτονται στην διακρατική συμφωνία Ελλάδος Ρωσίας;)

  Δεν γινεται μνεια για αρματα μάχης η ΤΟΜΑ

  Ενας μεγάλος αριθμός σύγχρονων πυρομαχικων παντος είδους ειναι αναγκαιος. Οιδομεν.

  Μου αρέσει!

 2. « Προχωράμε τώρα με την Αίγυπτο στο να δώσουμε 100 παλιά άρματα, τα BMP-1, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός και παράλληλα να δώσουμε και δουλειά στην ΕΛΒΟ για άλλα 100, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα 72 καινούργια να δοθούν στην Αίγυπτο».
  100+100=72,ἤ τί να καταλάβω ὁ ἔρμος;

  Μου αρέσει!

 3. Καλησπερα παιδια. 2 σχολια θελω να κανω.
  1ον) Αν τελικως παραλαβουμε τα kiowa warrior θα ειναι μια πολυ κινηση.
  Γνωριζω καλα τις δυνατοτητες του συγκεκριμενου ε/π.
  2ον) Οσον αφορα τα Αρτεμις, πιστευω οτι ηταν μεγα λαθος να τα εχουμε ακινητοποιημενα τοσο καιρο.
  Αν τελικα καταφερουμε να τα εκμεταλευτουμε με τους Ινδους θα ειναι καλο, αρκει βεβαια οι δευτεροι να μη πουλησουν αργοτερα το τελικο προϊον στους Τουρκους.

  Μου αρέσει!

 4. Η προσπάθεια που γίνεται ειναι η αύξηση χρηματικης ρευστότητας με συντονισμενες ενέργειες υλικού νεων ικανοτήτων εστω και απο αποθέματα.

  Χωρίς όμως σοβαρο προϋπολογισμό και κονδύλια δύσκολα τα πράγματα.

  Πρεπει να χρησιμοποιηθεί σε ολα τα προγραμματα Ελληνικη εθνικη ανάμιξη απο μηχανικούς μεχρι επιστήμονες και εργοστάσια σε τιμές κόστους του προϊόντος με σχεδον μηδαμινό κέρδος ώστε να εισελθουν και να κατακτησουν την αγορά.

  Η αυτοματοποιηση του Άρτεμις είναι μια αναβάθμιση. Το πρόβλημα μη πυραυλικων συστημάτων είναι το βεληνεκές. Οταν το αντίπαλο δέος εχει δυνατότητα να πλήξει εγκαταστάσεις απο είκοσι χιλιόμετρα και το βεληνεκές ενος συστήματος είναι τρία χιλιόμετρα σε ΑΑ τότε η χρησιμότητα του ειναι αμφίβολη τουλάχιστον στην εναρξη επιχειρήσεων κατα τις οποιες μπορεί να καταστραφεί.Άρα απο μονο του δεν δουλεύει πρεπει να είναι μέρος ολικης ομπρέλας κτλ.

  Εν κατακλείδι πρεπει να εμπλακεί Ελληνική βιομηχανία αφιλοκερδώς και Δυναμικά σε ολα τα Προγράμματα να δωσει δουλειές σε Έλληνες να αυξηθεί η γνώση και να αλλάξει η ηττοπάθεια.

  Να δημιουργηθουν πρόγραμματα διπλης χρήσης δηλαδη πολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου ουτως ωστε κονδύλια απο Ευρώπη μπορουν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη.

  Μου αρέσει!

 5. ΕΓΚΛΗΜΑ η πωληση των βληματων Magic-2. Σιγουρα θα μπορει να παραταθει η ζωη τους με καταλληλες επισκευες. Αλλα το τελευταιο που ενδιαφερει την Κυβερνηση αυτη ειναι η αμυνα της χωρας.
  Ο χοντρο-Καμμενος κοροϊδευει τους παντες οταν λεει οτι υπαρχει ενδιαφερον τριτων χωρων για ναυπηγηση Υ/Β στο Σκαραμαγκα. Τα περι εξαγωγης Α/Α πυροβολου «που θα βασιζεται στο «Αρτεμις» ειναι ιστοριες για αγριους , που δεν θα την πιστευαν ουτε οι ιθαγενεις στους οποιους ο Κολομβος πουλουσε χαντρες και καθρεφτακια. Αν οι επιδοσεις του Αρτεμις ειναι «εξαιρετικες», ο χοντρο-Πανος πρεπει να μας πει γιατι το απεχθανοταν ανεκαθεν ο Ελληνικος Στρατος.
  Οσο για τα «60 ελικόπτερα OH-58D Kiowa», φοβουμαι οτι θα εχουν την καταληξη των Abrams.
  Οσοι αναζητουν ψυχαγωγια, δεν χρειαζεται να πανε στο Θεατρο Σκιων. Αρκει να δουν τις ομιλιες του ΥΕΘΑ Πανου. Πώς λεμε «Ο Καραγκιοζης αστροναυτης» ; Ε, «Ο Πανος Υπουργος Αμυνας»!

  Μου αρέσει!

 6. Απο εγκυρη πηγη θα ερθουν 25 ελικοπτερα OH-58D. Τα 60 ή 70 (εφημεριδα παραπολιτικα) ειναι υπερβολη χωρις ωστοσο να ειναι κστι τετοιο αδυνατον σε βαθος χρονου
  Εδω και χρονια στα διλιτρα -EGM/BGM χρησιμοποιούνται οι πυραυλοι Mica IR. Χονδρικα το αποθεμα 300 πυραυλων ΜΙCA επαρκει για τον εξοπλισμο ολων των διλιτρων με 6 βληματα
  Φρονω οτι η ΠΑ κρατησε απόθεμα Magic 2 σαν πολεμικο αποθεμα
  Για τα υποβρυχια και το Αρτεμις ενα πλατυ χαμογελο

  Μου αρέσει!

 7. Πολυ ενδιαφερον για τα 25 ελικοπτερα OH-58D. Θεωρω παντως οτι σιγουρα θα ερθουν παραπανω γι’ανταλλακτικα, μενει να δουμε ποσα θα πετανε.
  ΕΙναι γνωστο πραγματι οτι στα Μιραζ 2000 EGM/BGM μπορουν να φορτωθουν πυραυλοι Mica IR , οπως και οι Magic στα -5 Μκ2. Το θεμα ειναι αν η συνεργασια EGM/RDM/Mica IR ειναι τουλαχιστον ιση (ανωτερη ειναι το ζητουμενο) του συνδυασμου EGM/RDM/Magic2. Δεν εχει κανενα νοημα στη σημερον εποχη η διατηρηση περισσοτερων Magic 2 (αντιστοιχων περιπου με …AIM-9L) , απλα τα χρηματα που εξοικονομηθηκαν θα ηθελα να τα δω σε αγορα εστω και λιγων νεων Mica.
  Οι επιδοσεις του Αρτεμις ειναι εξαιρετικες για απλο πυροβολο, μην ξεχναμε οτι χρησιμοποιηται στην εκδοση μονης καννης στα Ρουσσεν και το ΛΣ, ομως δεν προσδιδουν κατι ιδιαιτερο στην αεραμυνα σχηματισμων ξηρας. Επισης ως πληρες συστημα ειναι ιδιαιτερα «βαρυ» στη μεταφορα και την ταξη για βολη. Δεν πρεπει ομως να ξεχναμε οτι σχεδιαστηκε ως -στατικο- συστημα αεραμυνας αεροδρομιων και ως τετοιο πλασσαρεται (λεμε τωρα). Εαν οι κλαδοι δεν χρειαζονται ολες τις παραχθησες μοναδες πυρος , μια καλη ιδεα θα ηταν να πωληθουν ή να παραχωρηθουν εναντι νεας αγορας (καννων π.χ.) απο την ΕΑΣ (λεμε τωρα).
  «Δεν υπάρχει (σ.σ. στην Ελλαδα εννοει υποθετω) εργοστασιακη υποδομή βασει της οποίας αναβαθμίζεται η γομωση πυραυλικών συστημάτων».
  Λαθος 100% .

  Μου αρέσει!

 8. Ο συνδυασμός EGM/RDM/Mica IR είναι ανώτερος του αντίστοιχου με Magic 2. Απλά όπως και να το κάνουμε αλλο να εκμεταλλεύεσαι τον πύραυλο πλήρως και διαφορετικό είναι με περιορισμούς. Πάντως ο μικρός αριθμός των απλών δίλιτρων και η επικέντρωσή τους σε αποστολές TASMO έτσι και αλλιώς τα έχει βγάλει από αεροσκάφη 1ης γραμμης/αναχαίτισης, Οι Ινδοί ενδιαφέρονται για την αντικατάσταση 3000 ΑΑ πυροβόλων τα οποία προστατεύουν σαν τελευταίας γραμμής άμυνα στρατηγικές εγκαταστάσεις. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να μπούμε σφήνα αλλά πέρα από δηλώσεις αυτό που μετράει είναι το συμβόλαιο και η έναρξη παραδόσεων…

  Μου αρέσει!

 9. Θα πουλήσουμε πολεμικό υλικό στα εμιράτα και θα καταλήξει στους τζιχαντιστές.
  Θα πουλήσουμε πολεμικό υλικό στην Αίγυπτο που είναι ήδη σε αναβρασμό.
  Πρέπει να έχουν άχυρα αντί για μυαλό οι κυβερνώντες μας.

  Μου αρέσει!

 10. Διαβασα παραπανω οτι οι Ινδοι θα παρουν 3000 ΑΑ πυροβολα και αρα συναγεται οτι εχει ελπιδες το Αρτεμις.Συνιστω ταχεια προσγειωση στην πραγματικοτητα. Οι Ινδοι ειναι τριτοκοσμικοι, αλλα οχι βλακες. Βεβαια ειναι καπως διεφθαρμενοι, και ισως θα ειχαμε ελπιδες αν χρησιμοποιουσαμε «ανορθοδοξες μεθοδους», αλλα απο οτι ξερω δεν εχουμε λεφτα ουτε για μιζες!

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s