To NATO έτοιμο να βάλει «πόδι» στο Αιγαίο για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές

6E25A626D07E0446184C1B165D786FDC

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάξει «πολύ σοβαρά» την εμπλοκή του στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών για να προστατέψει την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σημείωσε χαρακτηριστικά :

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» .

Οι κυβερνήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Γερμανίας έθεσαν αυτήν την πρόταση στο τραπέζι ώστε ΝΑΤΟικές Δυνάμεις να αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στα Συρο-Τουρκικά Σύνορα με σκοπό τόσο να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες όσο και να αναλάβουν την ταυτοποίηση των προσφύγων όπως και την αποτροπή εισόδου ισλαμιστικών στοιχείων στην Ευρώπη. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου και της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ.

Με Νατοικό μανδύα κρίθηκε πως θα είναι εφικτή η άρση των καχυποψιών της Ελληνικής Πλευράς η οποία φοβάται κεκκαλυμένη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Την πρόταση χαιρέτισε και η Κομισιόν αναφέροντας μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά: «Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» .

Συμπληρώνοντας ότι: «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Σήμερα το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο για να ενημερωθεί για αυτήν την πρόταση και το ακριβές περιεχόμενό της. Μετά την επικοινωνία ο ΄πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση αυτή αναφέροντας πως η μόνη εμπλοκή του ΝΑΤΟ που μπορεί να γίνει είναι στα Τουρκικά Παράλια και όχι σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Επιπλέον ο ΥΠΕΘΑ, Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι 5 κέντρα προσωρινής διαμονής μεταναστών μαζί με δύο κέντρα μετεγκατάστασης-Hotspot θα είναι διαθέσιμα μέχρι την άλλη εβδομάδα στις 15 Φεβρουαρίου. Η χώρα μας προσπαθώντας με δικές της κινήσεις να περιορίσει την ύπαρξη υπόπτων στοιχείων θέλει να αποκλείσει την οποιαδήποτε ανάμειξη της Τουρκίας στα Ελληνικά χωρικά Ύδατα.

Η γειτονική χώρα, εδώ και χρόνια προσπαθεί με παράπλευρους τρόπους όπως η Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο να αποκτήσει κομμάτι του ελέγχου του. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές της έχουν αποτύχει τον στρατηγικό τους σκοπό. Η αδυναμία της χώρας μας να ανακόψει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχει ανοίξει την συζήτηση στην Ευρώπη για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν. Μένει να δούμε τις μας επιφυλάσσει το μέλλον…

 

3 thoughts on “To NATO έτοιμο να βάλει «πόδι» στο Αιγαίο για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές

  1. «ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» .
    Ρέ την φουκαριάρα την Τουρκία τί τραβάει κι᾿αὐτή ἀπό την λαθρομετανάστευση!

    Μου αρέσει!

  2. Είδες Αχέρων…η πλάκα είναι αρχικά συμφώνησαν για 3 δις για 2 χρόνια μετά ο Ερντογαν ζήτησε για κάθε χρόνο, και μετά το απαίτησαν για 10 χρόνια (όχι ότι συμφώνησαν). Η ηγεσία της Τουρκίας δείχνει μια αλλοπρόσαλη στάση. Δυστηχώς δεν το εκμεταλλευόμαστε…

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s