590_42bca4beb69097fc6d50ef3af58345cc

Τα αιτία της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου ΠΝ 28 διερευνώνται ενω αγνοείται ακόμη το τρίτο μέλος του πληρώματος

Ο Αντιπλοίαρχος Αδαμάντιος Χριστοδούλου ΠΝ, με την ιδιότητα του εκπροσώπου τύπου του ΠΝ ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας» .

Νεότερες πληροφορίες ήρθαν στο φως τις επόμενες ώρες που σκιαγραφούν το περιστατικό. Το ελικόπτερο ΑΒ-212 ASW κατέπεσε στη νησίδα Κινάρου, προσκρούοντας στην κορυφή του λόφου με μεγάλη ταχύτητα. Κατά την πρόσκρουση η ουρά αποκολλήθηκε και διάφορα τμήματα του ελικοπτέρου βρέθηκαν στην θάλασσα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου εκτινάχθηκε σε μεγάλη απόσταση λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νεκρά σώματα δύο στελεχών του ΠΝ βρέθηκαν σε μεταξύ τους απόσταση 100 μέτρων. Οι δύο νεκροί βρέθηκαν σε χαράδρα βάθους 40-50 μέτρων από το σημείο πρόσκρουσης στην κορυφή του λόγουΜέχρι στιγμής το τρίτο μέλος του πληρώματος αγνοείται πιθανόν λόγω της πτώσης του στην θάλασσα. Πιθανόν λόγω των ρεμάτων

Τις έρευνες θα συνδράμουν βατραχάνθρωποι του ΠΝ της ομάδας ΟΥΚ μαζί με μέλη της 1ης ΜΕΕΔ της ΠΑ και της ΕΜΑΚ. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης οι φρεγάτες «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Έλλη», «Νικηφόρος Φώκας», «Αδρίας», τα ελικόπτερα Σικόρσκι της φρεγάτας «Σπέτσαι» και της φρεγάτας «Αδρίας», και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Tο πλήρωμα του ηρωικού ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, που γεννήθηκε το 1979, έγγαμος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, που γεννήθηκε το 1982, έγγαμος με παιδιά, και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, που γεννήθηκε το 1980, επίσης πατέρας παιδιών.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την φρεγάτα του ΠΝ Νικηφόρος Φωκάς που συμμετείχε στην άσκηση Αστραπή 2/16. Το στίγμα του χάθηκε στις 2:45 ενώ το θερμικό ίχνος του από τα συντρίμια εντοπίστηκε τα ξημερώματα στα βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή δύσκολα προσβάσιμη από χερσαία τμήματα. Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή του σημείου πρόσκρουσης.

 

Το ελικόπτερο συμμετείχε σε άσκηση σύνθεσης τακτικής εικόνας επιφανείας κατά την οποία το ελικόπτερο πετώντας σε χαμηλό ύψος και ακολουθώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο προσπαθεί με pop-up ελιγμούς να σκανάρει την περιοχή και έπειτα να χαθεί από τον ορίζοντα των εχθρικών ραντάρ. Η χαμηλή πτήση γίνεται σε ύψος 100-500 ποδών ή 30 με 150 μέτρων . Το ύψος πτήσης του ελικοπτέρου λίγο πριν την απώλεια πτήσης ήταν τα 120 μέτρα. Το ελικόπτερο πριν την πρόσκρουση δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα στις επικοινωνίες του με την φρεγάτα από την οποία απονηώθηκε. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές με νοτιοδυτικό άνεμο 5-6 Μποφόρ και το ύψος κύματος ήταν 1.5 μέτρα.

Καλό παράδεισο Παλικάρια, σήμερα βρεθήκατε δίπλα σε άλλους ήρωες ασκούμενοι σε άκρως ρεαλιστικές συνθήκες. Ξέρουμε δεν ήταν η πρώτη φορά που φέρατε τον εαυτό σας και το ελικόπτερο στα όρια. Όλοι μας θα σας θυμόμαστε με σεβασμό, έχοντας σας ως πρότυπο.

ΥΓ Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ελληνική πλευρά εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για την διενέργεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα όμως η Τουρκική πλευρά δεν αναγνώρισε την Ελληνική ειδοποίηση και εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ στην οποία απαιτεί από τα μέσα που επιχειρούν στην περιοχή να δίνουν λόγο στις Τουρκικές Αρχές. Παρόλο που η πρακτική αυτή είναι συνήθης από την Τουρκική πλευρά ιδιαίτερα για περιστατικά διάσωσης πολιτικών πλοίων οφείλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τους Γείτονες. Στον πόλεμο και στην ειρήνη υπάρχουν κάποιοι ηθικοί κανόνες. Όταν κάποιος τους παραβιάζει χάνει τον σεβασμό του αντιπάλου αλλά κυρίως την αυτοεκτίμησή του.

c0dbfea16038f0d61f0a409083b6c966

Κωνσταντίνος Πανανάς Αθάνατος!

ce49c55abbc7a5830a476178f9cbd45b

Αναστάσιος Τουλίτσης Αθάνατος!