1853907

Με δηκτικό τρόπο ο Ερντογάν στρέφετε κατά πάντων στην περιοχή θέλοντας να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο, μαζί με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας…

Η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία μπορεί να εξηγηθεί με δύο μεθόδους. Ο ένας θέλει την Τουρκία να κάνει την «βρώμικη» δουλειά για να πλήξει την Ρωσία που είναι στρατηγικός εχθρός των ΗΠΑ στην περιοχή. Η εμπλοκή της Τουρκίας εξασφαλίζει το αλώβητο της Αμερικανικής πολιτικής στην Συρία ενώ παράλληλα σφυρηλατεί μια ισχυρότερη «συμμαχία» ανάμεσα σε Τουρκία και Σαουδικής Αραβία. Οι δύο αυτές χώρες είναι από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην περιοχή τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Μέσω της επιρροής που έχουν σε τμήματα του Σουνιτικού πλυθησμού και διαμέσου ημι-παράνομων δικτύων τροφοδότησης της Συριακής Αντιπολίτευσης έχουν μετεξελιχθεί σε ένα αντίβαρο στην συμμαχία Ιράν-Χεζμπολάχ και Άσσαντ. Οι κινήσεις τους είναι σε αρμονία μεταξύ των δύο χωρών και έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση στην εξουσία των Σουνιτών της Συρίας. Εν μέσω πολέμου η έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο επιτρέπει τον προσεταιρισμό σε αυτήν την συμμαχία τόσο οικονομικών πόρων από διάφορους επιφανείς άντρες της Μ.Ανατολής όσο και χιλιάδων φανατικών μαχητών ικανών να πολεμήσουν σε έναν «Ιερό Αγώνα/Τζιχάντ».

Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την Συριακή Αντιπολίτευση δήλωσε ότι  είναι απαραίτητη η αποστολή πυραύλων εδάφους-αέρος στον FSA: «Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση να εξουδετερώνει ελικόπτερα και αεροσκάφη που ρίχνουν χημικές ουσίες και τους βομβαρδίζουν» .

Φυσικά η αποστολή αυτή δεδομένης της ISIS ανατολικά και την περικύκλωση των δυνάμεων του FSA από τις Συριακές Δυνάμεις δεν μπορεί να γίνει αν τα φορτία αυτά δεν περάσουν από την Τουρκία και έπειτα είτε μέσω του χερσαίου άξονα νότια του Τουρκικού Kilic (κόπηκε η γραμμή ανεφοδιασμού με την κατάληψη της πολή Mayer-δυνάμεις Ασσαντ και της πόλης Tal Rifaat-Κούρδοι YPG) είτε μέσω των δύσβατων ορεινών μονοπατιών που οδηγούν σε Τουρκμένικους πλυθησμούς διαμέσου του Τουρκικού άξονα Reynhali-Antakya.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι μαζί με τον Σουδάραβα Μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλες βλέψεις για τον εαυτό του όσο και για την ίδια την Τουρκία. Η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να γίνει μέσω της σύνδεσης των γειτονικών σουνιτικών πλυθησμών κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της Τουρκίας. Παρόλο που πολλοί φοβούνται την ISIS για την βαναύσοτητα των εκτελέσεων και την πολύ αυστηρή εφαρμογή της Σαρίας σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, όπου ελέγχει όλοι ξεχνάνε το πολύ αυστηρό πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο με το οποίο διοικείται η Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλό να αναφερθούν μερικά γεγονότα για αυτήν την χώρα.

1776

Ο αποκεφαλισμός με ένα θανατηφόρο χτύπημα εκτελείται ως ποινή του θανάτου σε αντιφρονούντες στο βασίλειο της ΣΑ

  1. To 2015 στην Σαουδική Αραβία εκτελέστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο 151 άνθρωποι (σύμφωνα με τον Guardian). Από τους ανθρώπους αυτούς οι 71 ήταν ξένοι υπήκοοι πολλοί από τους οποίους δεν κάνουν καλή χρήση της Αραβικής Γλώσσας. Το δικαστικό σύστημα στην Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει την ύπαρξη μεταφραστών κατά την διενέργεια της δίκης με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχασαν την ζωή τους μην μπορώντας να υπερασπιστούν επαρκώς τον εαυτό τους. Οι Σαουδάραβες έφτασαν στο σημείο να εκτελέσουν ακόμη και 2 γυναίκες από την Ινδονησία με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ενημερώσουν τους συγγενείς ή έστω την πρεσβεία της Ινδονησίας.
  2. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κατηγορίες αφορούν την εξάσκηση «Μαγείας». Όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό το γεγονός για λογικούς ανθρώπους στον Δυτικό κόσμο, η κατηγορία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη στην Σαουδική Αραβαία. Η ποινή για τέτοιες πράξεις είναι ο θάνατος. Τον Ιούνιο του 2012, ο Muree bin Ali bin Issa al-Asiri κρίθηκε ένοχος για μαγεία επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν φυλαχτά και αντίστοιχης φύσης αντικείμενα. Μια γυναίκα, πολίτης Σαουδικής Αραβίας, η Amina bin Salem Nasser κρίθηκε ένοχη σαν μάγισσα τον Δεκέμβριο του 2011 στην βόρεια περιοχή της Jawf. Τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς ένας Σουδανός ονόματι Abdul Hamid Bin Hussain Bin Moustafa al-Fakki βρέθηκε ένοχος για τον ίδιο λόγο και εκτελέστηκε σε κοινή θέα σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Medina. Ένας διάσημος λιβανέζος αστρολόγος με το όνομα Ali Hussain Sibat συνελήφθη επίσης για εξάσκηση μαγείας, καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά του δόθηκε αναστολή εκτέλεσης. Οι εκτελέσεις γίνονται πολλές φορές με αποκεφαλισμό με ένα χτύπημα από ειδικό εκτελεστή. Ο λόγος είναι το θύμα να μην υποφέρει και να πεθάνει ακαριαία.
  3. Η συνηθέστερη αιτία εκτέλεσης είναι η Αποστασία και η Βλασφημία. H χρήση αυτής της κατηγορίας πολλές φορές γίνεται και για να εξαλειφθούν πολιτικοί αντίπαλοι της μοναρχίας της Συρίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόσφατη εκτέλεση Σιίτη Κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr, ο οποίος ζητούσε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ελεύθερες εκλογές και ισότητα της Σιιτικής μειονότητας από το σεχταριστικό καθεστώς των Σαούδ. Παρόλο που καταδίκαζε το απολυταρχικό καθεστώς του βασιλείου της ΣΑ, ποτέ του δεν κάλεσε τον κόσμο σε βίαιες πράξεις ανατροπής ή απόσχισης και κύρηξης αυτονομίας. Το 2012 κατά την διάρκεια διαμαρτυριών και χρήσης σφαιρών από την αστυνομία, κάλεσε τον κόσμο να μην καταφύγει στην βία και απαντήσει ένοπλα αλλά να προσπαθήσει μέσα από έντονες διαμαρτυρίες να αλλάξει την κατάσταση («the roar of the word»). Ο ίδιος μαζί με άλλα 47 άτομα (πολλοί από τους οποίους Σιίτες) συνελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο. Σε μια δίκη παρωδία κρίθηκαν ότι υπαρχουν στοιχεία που τους καθιστούν υπεύθυνους για μια σειρά επιθέσεων τις Al-Qaeda την περίοδο μεταξύ του 2003 και 2006. Εκτελέστηκαν κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Παρόλες τις εκκλήσεις ακόμη και των ΗΠΑ για αναστολή της πράξης αυτής, στις 2 Ιανουαρίου 2016 ο σιίτης κληρικός Sheikh Nimr al-Nimr θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.

    684

    Αν και έφηβος τότε κατά τις διαμαρτυρίες του 2012 ο Αλι καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό και σταύρωση από το Σαουδαραβικό καθεστώς…

  4. Ο ανηψιός του παραπάνω κληρικού, ο Ali Mohammed al-Nimr.  συνελλήφθη και αυτός για αυτήν την κατηγορία. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2011-2012 και την συμμετοχή του στις διαμαρτυρίες κατά της καταπίεσης της Σιιτικής κοινότητας.  Την περίοδο εκείνη ο Ali ήταν έφηβος και παρόλαυτα το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να μαλάκωσει την στάση του Δικαστηρίου. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού και έπειτα σταύρωση σε δημόσια θέα (με αυτήν την σειρά) προφανώς για παραδειγματισμό. Η βαναυσότητα αυτής της ποινης δεν την χωράει κανένας ανθρωπινος νους εκτός φυσικά από τους ψυχοπαθείς της ISIS. Για την ώρα η εκτέλεση της ποινής εξετάζεται από τον Βασιλιά Σαλμαν.
  5. Τελευταίο και αξειοσημείωτο είναι ότι πριν τις εκτελέσεις και κατα την ανακοίνωση των αποφάσεων των δικαστηρίων διαβάζονται αποσπάσματα από το Κοράνι. Ακόμη και ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Σιίτη Κληρικού Al-Nimr ανέγνωσε αποσπάσματα από το Κοράνι για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή. Έπειτα ο αρχι-μουφτής Sheikh Abdulaziz Al al-Sheikh εμφανίστηκε στην τηλεόραση απευθυνόμενος στο Σαουδαραβικό κοινό για να περιγράψει και να δικαιολογήσει τις εκτελέσεις ως αποτέλεσμα των διδαχών του Κορανίου.

Ερντογάν εμπρηστικές δηλώσεις για Ελλάδα

Και ενώ η καταπίεση στην «σύμμαχο» του Ερντογαν αυξάνεται, ο ίδιος προσπαθεί με δηλώσεις του να ξεπεράσει τα όνειρα κάθε μονάρχη στην περιοχή και να βάλει πόδι σε Ευρωπαικό Έδαφος. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Κεσάνη, κοντά στα Ελληνο-Τουρκικά Σϋνορα μπροστά σε Δημοσιογράφους ανέφερε :

«Όταν λέμε Θράκη εννοούμε την Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια. Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ’ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη» .

Δηλώσεις Ερντογάν για τις ΗΠΑ

Με τα την επίθεση την Άγκυρα που στοίχισε την ζωή σε 28 άτομα, πλειοψηφία τους ένστολοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα έβαλε με τις ΗΠΑ. Με ύφος χιλίων καρδιναλλίων ζήτησε από τις  ΗΠΑ να δικαιολογήσουν την στάση τους σχετικά με το κουρδικό PYD:  «Εμείς λέμε στην Αμερική πως αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Aμερικανοί γυρίζουν και μας απαντούν: όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση . Ω Αμερική! Δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε ούτε το ΡΚΚ, ούτε το PYD, ούτε το YPG. Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση. Από τότε που αρνείστε να τους χαρακτηρίσετε (ως μια τρομοκρατική οργάνωση) έχει μετατραπεί η περιοχή σε μια λίμνη αίματος» , ώστε να καταλήξει : «Είσαστε με τη δική μας μεριά ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)» .

Όσον αφορά την ΑΛ-Νουσρα, κατά πολλούς τρομοκρατική οργάνωση όχι όμως και για την Τουρκία και Σαουδική Αραβία: «και η Αλ Νούσρα ( ισλαμιστές) καταπολεμά το ISIS, όμως αυτούς τους θεωρείς τρομοκράτες, τους άλλους γιατί δεν τους θεωρείς τρομοκράτες; Κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις» .

Τέλος ανέφερε: «Το να αγνοεί κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το παράνομο PKK αποτελεί εχθρική πράξη» .

 

Δηλώσεις Ερντογάν για Ρωσία

Sukhoi_Su-34_flight_display_at_2015_MAKS

Τελη Ιανουαρίου ένα ρωσικό Su-34 παραβίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο. Δεν σημειώθηκε κάποια εμπλοκή

Ο Πρόεδρος της Τουρκία απείλησε την Ρωσία , μετά από παραβίαση ρωσικού Su-34 που εισήλθε στις 30/01/2016 ότι : » Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη» .

Μια Εβδομάδα μετά στις 7 Φεβρουαρίου σε δηλώσεις του δυναμίτισε την ρητορική του κατά της Ρωσίας:
«Οφείλουμε να ρωτήσουμε τους Ρώσους: τι κάνετε στη Συρία; Στην πραγματικότητα, είστε εισβολείς, συνεργάζεστε με κάποιον (τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ), ο οποίος έχει σκοτώσει 400.000 ανθρώπους και συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους» .

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι θα κάνει τις επόμενες μέρες στην Συρία καθώς και του ότι η Ρωσία την κατηγορεί ότι κάνει προετοιμασίες για να εισβάλλει στην Συρία απάντησε: » Η χώρα μας (Τουρκια) είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι απαραίτητο, αν είναι απαραίτητο. Τη στιγμή που σας μιλάω οι δυνάμεις ασφαλείας μας. είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Δεν φοβόμαστε…»

CbrGy0nWIAAl35T

O Ιρανός Στρατηγός Qasem Soleimani (αριστερά) διπλα σε Ρώσο Στρατιώτη (δεξιά) σε φωτό που δημοσιεύτηκε σήμερα 21/02 στην περιοχή του Χαλέπι (επισήμως δεν δραστηριοποιούνται Ρώσοι σε χερσαίες επιχειρήσεις πόσο δε μάλλον αμα είναι μακριά από την Λαττάκεια)