Ταγίπ Ερντογάν: «Τρελές» δηλώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο

1853907

Με δηκτικό τρόπο ο Ερντογάν στρέφετε κατά πάντων στην περιοχή θέλοντας να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο, μαζί με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας…

Η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία μπορεί να εξηγηθεί με δύο μεθόδους. Ο ένας θέλει την Τουρκία να κάνει την «βρώμικη» δουλειά για να πλήξει την Ρωσία που είναι στρατηγικός εχθρός των ΗΠΑ στην περιοχή. Η εμπλοκή της Τουρκίας εξασφαλίζει το αλώβητο της Αμερικανικής πολιτικής στην Συρία ενώ παράλληλα σφυρηλατεί μια ισχυρότερη «συμμαχία» ανάμεσα σε Τουρκία και Σαουδικής Αραβία. Οι δύο αυτές χώρες είναι από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην περιοχή τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.

Μέσω της επιρροής που έχουν σε τμήματα του Σουνιτικού πλυθησμού και διαμέσου ημι-παράνομων δικτύων τροφοδότησης της Συριακής Αντιπολίτευσης έχουν μετεξελιχθεί σε ένα αντίβαρο στην συμμαχία Ιράν-Χεζμπολάχ και Άσσαντ. Οι κινήσεις τους είναι σε αρμονία μεταξύ των δύο χωρών και έχουν σκοπό την εγκαθίδρυση στην εξουσία των Σουνιτών της Συρίας. Εν μέσω πολέμου η έμφαση στο θρησκευτικό στοιχείο επιτρέπει τον προσεταιρισμό σε αυτήν την συμμαχία τόσο οικονομικών πόρων από διάφορους επιφανείς άντρες της Μ.Ανατολής όσο και χιλιάδων φανατικών μαχητών ικανών να πολεμήσουν σε έναν «Ιερό Αγώνα/Τζιχάντ».

Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την Συριακή Αντιπολίτευση δήλωσε ότι  είναι απαραίτητη η αποστολή πυραύλων εδάφους-αέρος στον FSA: «Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση να εξουδετερώνει ελικόπτερα και αεροσκάφη που ρίχνουν χημικές ουσίες και τους βομβαρδίζουν» .

Φυσικά η αποστολή αυτή δεδομένης της ISIS ανατολικά και την περικύκλωση των δυνάμεων του FSA από τις Συριακές Δυνάμεις δεν μπορεί να γίνει αν τα φορτία αυτά δεν περάσουν από την Τουρκία και έπειτα είτε μέσω του χερσαίου άξονα νότια του Τουρκικού Kilic (κόπηκε η γραμμή ανεφοδιασμού με την κατάληψη της πολή Mayer-δυνάμεις Ασσαντ και της πόλης Tal Rifaat-Κούρδοι YPG) είτε μέσω των δύσβατων ορεινών μονοπατιών που οδηγούν σε Τουρκμένικους πλυθησμούς διαμέσου του Τουρκικού άξονα Reynhali-Antakya.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ότι μαζί με τον Σουδάραβα Μονάρχη Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλες βλέψεις για τον εαυτό του όσο και για την ίδια την Τουρκία. Η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να γίνει μέσω της σύνδεσης των γειτονικών σουνιτικών πλυθησμών κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της Τουρκίας. Παρόλο που πολλοί φοβούνται την ISIS για την βαναύσοτητα των εκτελέσεων και την πολύ αυστηρή εφαρμογή της Σαρίας σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, όπου ελέγχει όλοι ξεχνάνε το πολύ αυστηρό πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο με το οποίο διοικείται η Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό είναι καλό να αναφερθούν μερικά γεγονότα για αυτήν την χώρα.

1776

Ο αποκεφαλισμός με ένα θανατηφόρο χτύπημα εκτελείται ως ποινή του θανάτου σε αντιφρονούντες στο βασίλειο της ΣΑ

 1. To 2015 στην Σαουδική Αραβία εκτελέστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο 151 άνθρωποι (σύμφωνα με τον Guardian). Από τους ανθρώπους αυτούς οι 71 ήταν ξένοι υπήκοοι πολλοί από τους οποίους δεν κάνουν καλή χρήση της Αραβικής Γλώσσας. Το δικαστικό σύστημα στην Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει την ύπαρξη μεταφραστών κατά την διενέργεια της δίκης με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχασαν την ζωή τους μην μπορώντας να υπερασπιστούν επαρκώς τον εαυτό τους. Οι Σαουδάραβες έφτασαν στο σημείο να εκτελέσουν ακόμη και 2 γυναίκες από την Ινδονησία με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ενημερώσουν τους συγγενείς ή έστω την πρεσβεία της Ινδονησίας.
 2. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κατηγορίες αφορούν την εξάσκηση «Μαγείας». Όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό το γεγονός για λογικούς ανθρώπους στον Δυτικό κόσμο, η κατηγορία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη στην Σαουδική Αραβαία. Η ποινή για τέτοιες πράξεις είναι ο θάνατος. Τον Ιούνιο του 2012, ο Muree bin Ali bin Issa al-Asiri κρίθηκε ένοχος για μαγεία επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν φυλαχτά και αντίστοιχης φύσης αντικείμενα. Μια γυναίκα, πολίτης Σαουδικής Αραβίας, η Amina bin Salem Nasser κρίθηκε ένοχη σαν μάγισσα τον Δεκέμβριο του 2011 στην βόρεια περιοχή της Jawf. Τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς ένας Σουδανός ονόματι Abdul Hamid Bin Hussain Bin Moustafa al-Fakki βρέθηκε ένοχος για τον ίδιο λόγο και εκτελέστηκε σε κοινή θέα σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Medina. Ένας διάσημος λιβανέζος αστρολόγος με το όνομα Ali Hussain Sibat συνελήφθη επίσης για εξάσκηση μαγείας, καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά του δόθηκε αναστολή εκτέλεσης. Οι εκτελέσεις γίνονται πολλές φορές με αποκεφαλισμό με ένα χτύπημα από ειδικό εκτελεστή. Ο λόγος είναι το θύμα να μην υποφέρει και να πεθάνει ακαριαία.
 3. Η συνηθέστερη αιτία εκτέλεσης είναι η Αποστασία και η Βλασφημία. H χρήση αυτής της κατηγορίας πολλές φορές γίνεται και για να εξαλειφθούν πολιτικοί αντίπαλοι της μοναρχίας της Συρίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόσφατη εκτέλεση Σιίτη Κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr, ο οποίος ζητούσε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ελεύθερες εκλογές και ισότητα της Σιιτικής μειονότητας από το σεχταριστικό καθεστώς των Σαούδ. Παρόλο που καταδίκαζε το απολυταρχικό καθεστώς του βασιλείου της ΣΑ, ποτέ του δεν κάλεσε τον κόσμο σε βίαιες πράξεις ανατροπής ή απόσχισης και κύρηξης αυτονομίας. Το 2012 κατά την διάρκεια διαμαρτυριών και χρήσης σφαιρών από την αστυνομία, κάλεσε τον κόσμο να μην καταφύγει στην βία και απαντήσει ένοπλα αλλά να προσπαθήσει μέσα από έντονες διαμαρτυρίες να αλλάξει την κατάσταση («the roar of the word»). Ο ίδιος μαζί με άλλα 47 άτομα (πολλοί από τους οποίους Σιίτες) συνελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο. Σε μια δίκη παρωδία κρίθηκαν ότι υπαρχουν στοιχεία που τους καθιστούν υπεύθυνους για μια σειρά επιθέσεων τις Al-Qaeda την περίοδο μεταξύ του 2003 και 2006. Εκτελέστηκαν κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Παρόλες τις εκκλήσεις ακόμη και των ΗΠΑ για αναστολή της πράξης αυτής, στις 2 Ιανουαρίου 2016 ο σιίτης κληρικός Sheikh Nimr al-Nimr θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.

  684

  Αν και έφηβος τότε κατά τις διαμαρτυρίες του 2012 ο Αλι καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό και σταύρωση από το Σαουδαραβικό καθεστώς…

 4. Ο ανηψιός του παραπάνω κληρικού, ο Ali Mohammed al-Nimr.  συνελλήφθη και αυτός για αυτήν την κατηγορία. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο 2011-2012 και την συμμετοχή του στις διαμαρτυρίες κατά της καταπίεσης της Σιιτικής κοινότητας.  Την περίοδο εκείνη ο Ali ήταν έφηβος και παρόλαυτα το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να μαλάκωσει την στάση του Δικαστηρίου. Καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού και έπειτα σταύρωση σε δημόσια θέα (με αυτήν την σειρά) προφανώς για παραδειγματισμό. Η βαναυσότητα αυτής της ποινης δεν την χωράει κανένας ανθρωπινος νους εκτός φυσικά από τους ψυχοπαθείς της ISIS. Για την ώρα η εκτέλεση της ποινής εξετάζεται από τον Βασιλιά Σαλμαν.
 5. Τελευταίο και αξειοσημείωτο είναι ότι πριν τις εκτελέσεις και κατα την ανακοίνωση των αποφάσεων των δικαστηρίων διαβάζονται αποσπάσματα από το Κοράνι. Ακόμη και ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Σιίτη Κληρικού Al-Nimr ανέγνωσε αποσπάσματα από το Κοράνι για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή. Έπειτα ο αρχι-μουφτής Sheikh Abdulaziz Al al-Sheikh εμφανίστηκε στην τηλεόραση απευθυνόμενος στο Σαουδαραβικό κοινό για να περιγράψει και να δικαιολογήσει τις εκτελέσεις ως αποτέλεσμα των διδαχών του Κορανίου.

Ερντογάν εμπρηστικές δηλώσεις για Ελλάδα

Και ενώ η καταπίεση στην «σύμμαχο» του Ερντογαν αυξάνεται, ο ίδιος προσπαθεί με δηλώσεις του να ξεπεράσει τα όνειρα κάθε μονάρχη στην περιοχή και να βάλει πόδι σε Ευρωπαικό Έδαφος. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Κεσάνη, κοντά στα Ελληνο-Τουρκικά Σϋνορα μπροστά σε Δημοσιογράφους ανέφερε :

«Όταν λέμε Θράκη εννοούμε την Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια. Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ’ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη» .

Δηλώσεις Ερντογάν για τις ΗΠΑ

Με τα την επίθεση την Άγκυρα που στοίχισε την ζωή σε 28 άτομα, πλειοψηφία τους ένστολοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα έβαλε με τις ΗΠΑ. Με ύφος χιλίων καρδιναλλίων ζήτησε από τις  ΗΠΑ να δικαιολογήσουν την στάση τους σχετικά με το κουρδικό PYD:  «Εμείς λέμε στην Αμερική πως αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Aμερικανοί γυρίζουν και μας απαντούν: όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση . Ω Αμερική! Δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε ούτε το ΡΚΚ, ούτε το PYD, ούτε το YPG. Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση. Από τότε που αρνείστε να τους χαρακτηρίσετε (ως μια τρομοκρατική οργάνωση) έχει μετατραπεί η περιοχή σε μια λίμνη αίματος» , ώστε να καταλήξει : «Είσαστε με τη δική μας μεριά ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)» .

Όσον αφορά την ΑΛ-Νουσρα, κατά πολλούς τρομοκρατική οργάνωση όχι όμως και για την Τουρκία και Σαουδική Αραβία: «και η Αλ Νούσρα ( ισλαμιστές) καταπολεμά το ISIS, όμως αυτούς τους θεωρείς τρομοκράτες, τους άλλους γιατί δεν τους θεωρείς τρομοκράτες; Κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις» .

Τέλος ανέφερε: «Το να αγνοεί κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το παράνομο PKK αποτελεί εχθρική πράξη» .

 

Δηλώσεις Ερντογάν για Ρωσία

Sukhoi_Su-34_flight_display_at_2015_MAKS

Τελη Ιανουαρίου ένα ρωσικό Su-34 παραβίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο. Δεν σημειώθηκε κάποια εμπλοκή

Ο Πρόεδρος της Τουρκία απείλησε την Ρωσία , μετά από παραβίαση ρωσικού Su-34 που εισήλθε στις 30/01/2016 ότι : » Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη» .

Μια Εβδομάδα μετά στις 7 Φεβρουαρίου σε δηλώσεις του δυναμίτισε την ρητορική του κατά της Ρωσίας:
«Οφείλουμε να ρωτήσουμε τους Ρώσους: τι κάνετε στη Συρία; Στην πραγματικότητα, είστε εισβολείς, συνεργάζεστε με κάποιον (τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ), ο οποίος έχει σκοτώσει 400.000 ανθρώπους και συνεχίζει να σκοτώνει αμάχους» .

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι θα κάνει τις επόμενες μέρες στην Συρία καθώς και του ότι η Ρωσία την κατηγορεί ότι κάνει προετοιμασίες για να εισβάλλει στην Συρία απάντησε: » Η χώρα μας (Τουρκια) είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι απαραίτητο, αν είναι απαραίτητο. Τη στιγμή που σας μιλάω οι δυνάμεις ασφαλείας μας. είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Δεν φοβόμαστε…»

CbrGy0nWIAAl35T

O Ιρανός Στρατηγός Qasem Soleimani (αριστερά) διπλα σε Ρώσο Στρατιώτη (δεξιά) σε φωτό που δημοσιεύτηκε σήμερα 21/02 στην περιοχή του Χαλέπι (επισήμως δεν δραστηριοποιούνται Ρώσοι σε χερσαίες επιχειρήσεις πόσο δε μάλλον αμα είναι μακριά από την Λαττάκεια)

 

 

 

17 thoughts on “Ταγίπ Ερντογάν: «Τρελές» δηλώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο

 1. H Παρουσια δυνατων Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων αποτρεπει την Τουρκια να τολμησει κατι απεναντι μας.
  Σε περιπτωση δε που αρχισει το »ξηλωμα» της Τουρκιας η Ελλας πρεπει και δυναται να τολμησει γενικη επιθεση.

  Μου αρέσει!

 2. Οχι κατεμε η Ελλαδα δεν πρεπει να προβει σε οποιαδηποτε επιθετική Ενέργεια κατα της Τουρκιας, αν δεν μας προκαλεσει
  Τα Ελληνικα οφελη δεν θα πρεπει να ειναι εδαφικα
  Εδω δεν τα βρισκουμε σαν χωρα μεταξυ μας θα συμπεριλαβουμε και αλλους λαους στο κρατος μας ?
  Προτιμοτερο για μενα είναι η ενισχυση των Κουρδων της Συριας καθως εξασφαλιζει
  -Ισχυροποιηση ενος εχθρου της Τουρκιας του Ερντογαν
  -Καλυψη των Αμερικανικων Συμφεροντων
  -Καλυψη των Ρωσικων Συμφεροντων
  -Καλυψη Συριακων συμφεροντων με την δημιουργια αυτονομου Κουρδισταν, αποφευγοντας την αποσχιση
  -Δικαιωση του Κουρδικου Λαου. Η δημιουργια του Κουρδιστάν μπορει να επιτρεψει εμπορικους δεσμους με το Ελληνικο και Κυπριακο Κρατος. Ελληνικές εταιρείες θα μεταφερουν τροφιμα και πρωτες υλες για την ανοικοδομηση και θα εμπορευονται πετρελαιο. Η χωρα μας μπορει να βοηθησει και με τεχνογνωσια για την δημιουργια φωτοβολταικων παρκων, σταθμων παραγωγης ενέργειας κτλ (ας κανουμε την ΔΕΗ εξωστρεφη)

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Defencegreece απόλυτα σωστός στο σχόλιό σου 11:55μμ…
  Κατα τ άλλα η Τουρκία κατ εμέ φαίνεται απομονωμένη. Παραμεγάλωσε μάλλον και αρχίζει να διαταράζει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Πολυ πιθανόν να της βάζουν λίγο «φρένο» μέσω της Ρωσίας. Ελπίζω να μην ξεφύγει το πράγμα, και ίσως για αυτό να αναπτύχθηκε και το nato στο Αιγαίο. Εξάλλου το Κουρδισταν το βλέπω αναπόφευκτο και η Τουρκία θα θέλει να ρεφάρει με κάποια κίνηση στα δυτικά της. Αλλα αυτό θα είναι μάλλον μεσομακροπρόθεσμο.

  Μου αρέσει!

 4. Καποτε η μάστιγα εναντίον των Ανθρωπων και απο την ψευδη «θρησκεία» του μωαμεθανισμου που εξαπλωθηκε και με την βοηθεια των σανχρενττιν θα τελειώσει.

  Ενα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο
  «A PEACE TO END ALL PEACE»
  «The Fall of the Ottoman Empire and the Creation of the Modern Middle East» by David Fromkin

  Εξηγεί οτι τα εμφυτεύματα του τι μελεται γένει εχουν ηδη ανθίσει και εχουν παράγει ενα κακοσχημο μέλλον παραμένει ο θερισμος. Δεν θα υπάρξει ειρηνη μεχρι να ξακαθαρισει το τοπίο.

  Η Ελλάς πρέπει και θα παραμείνει «ουδέτερη» μεχρι να αρχίσουν οι αψιμαχίες με την Τουρκία εφόσον οι Τούρκοι θα εξωτερικεύουν τα προβληματα τους εναντιον της Ελλάδος για να εχουν τον μεσο άνθρωπο εστω και Τούρκο υποταγμένο σε ενα συστημα χρεωκοπίας πνευματικής. Αν και η οικονομία τους ανα πασα στιγμη μπορει επισης να καταρρεύσει, οι Τούρκοι μιμουμενοι τις ΗΠΑ εχουν υιοθετήσει ενα δόγμα και νομιζουν οτι μπορουν να διεξάγουν δυο πολεμους ταυτοχρόνως.

  «Lloyd George was convinced tha Venizelos had been profoundy rightin observing that «the most important result for humanity of tbe great war was not the dissolution of the Austro-Hungarian Empire nor the limitation of the German,but the disappearance of the Turkish empire» But victory over Ottoman resistance forces continued to elude the Prime Minister. In Turkey itself,Kemal still defied the Allies, while to the south-in Syria-Ottoman officers,officials,and notables centered in Damascus also proclaimed Arab defiance of the Allies. »
  «..Winston Churchill,who had been sn enthusiastic pro-Zionist all his lide wrote,on 13 June 1920, to Lloyd George that «Palestine is costing us 6 millions a year to hold.»

  In a leading article on 10 August 1920, The Times «we are spending sums in Mesopotamia and in Persia which may well reach a hundred million pounds a year»..etc…

  Εξηγεί με αρχεια το πως και γιατι χωριστηκε η ολη περιοχη σε κρατίδια που δεν υπήρχαν. Μηπως ομως το κρατίδιο τα Σκοπια υπήρχαν πριν λιγα χρόνια; Οχι. Τιποτε δεν εχει τελειώσει.

  Μου αρέσει!

 5. @Νικος
  καλως ήλθες στην παρέα
  Υπάρχει βάσιμη υποψία ότι ο Ταγίπ Ερντογαν έχει χάσει τα λογικά του. Φέρεται παράλογα κατά συμμαχικών χωρών που απλά θέλουν να πολεμήσουν το ISIS.
  Δεν φταίει τόσο η ισχύς της Τουρκίας αυτής καθαυτής όσο του ότι ο Ερντογαν έχει πάψει να είναι προβλέψιμος
  @Thegnostos
  Ο κόσμος έχει φθάσει στο χείλος της καταστροφής και παλαιότερα, όχι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις σε κάθε πλευρά για να νικήσουν σκοτεινές δυνάμεις. Η Κίνα ακόμη παραμένει αλώβητη πολιτικά στο ζήτημα της Συρίας

  Μου αρέσει!

 6. @DG
  Νηφάλιο το σχόλιο σου,ἀλλά ἔχω μία ἕνσταση ὡς προς τα ἐδαφικά ὀφέλη.
  Ἐπειδή δέν ἀποκλείεται να ὑπάρξουν και ἑλληνικές ἐδαφικές ἀπώλειες στο Αἰγαίο,κυρίως μικρονήσων,χωρίς ὅμως και να ἀποκλείεται και μερική ἀπώλεια μεγαλύτερων νήσων,σύν τον ἐφιάλτη στην Κύπρο,τα ὅποια ἐδαφικά κέρδη θα εἶναι πολιτικοδιπλωματικῶς πολύτιμα.
  Ἀναγνωρίζω ὅτι με την παροῦσα ὕφεση στις στρατιωτικές μας δυνατότητες ἀκούγεται ἴσως ὑπεραισιόδοξο να προτρέπει κανείς σε διεκδίκηση ἐδαφικῶν κερδῶν,ἀλλά:
  α)Ἐάν δεχθούμε ἐπίθεση,θα πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς αὐτοπεριορισμούς.
  Δέν νοείται κατενάτσιο ἄν διαπιστωθεί αἰσθητή ἀποδυνάμωση του ἀντιπάλου.
  Δέν νοείται ἀσυλία στον ἐχθρό ὅταν πάψει να εἶναι ὁ ἐπιτιθέμενος.
  Ἀντιθέτως,ὅταν ὀ ἐχθρός ἀποτύχει στην ἐπίθεση,πιθανώτατα δέν εἶναι ἰκανός οὔτε για ἄμυνα,ἄν τον βρείς σε κρίσιμη φάση μεταβάσεως.
  β)Τα ὅποια ἐδαφικά κέρδη δέν συνεπάγονται ἀνάληψη πληθυσμῶν.
  Το 1974 στην Κύπρο,μόλις 800 Ἑλληνοκύπριοι ἑγκλωβίστηκαν στην Καρπασία,ἑνῶ 200.000 Ἑλληνοκύπριοι,ὁ πληθυσμός του 38% της Μεγαλονήσου δηλαδή,προσφυγοποιήθηκε.
  γ)Τα ἐδαφικά κέρδη μποροῦν να ἐξαργυρωθοῦν.
  δ) Ἀκόμη και με την ἑλληνική ἀδεξιότητα σε θέματα πολιτικοδιπλωματικῆς ἐξαργυρώσεως,σε περίπτωση που μία ἐκεχειρία/κατάπαυση πυρός/σταθεροποίηση μετώπου βρεί τουρκικό ἔδαφος ὑπό ἑλληνική κατοχή,ἀκόμη και ἄν ὁ Ἀττίλας ΙΙΙ ἔχει καταλάβει ὁλόκληρη την Κύπρο,θα σημαίνει την κατάρριψη του «ἀήττητου» των Τ.Ε.Δ,με καταλυτικές ἐπιπτώσεις στην τουρκική ψυχολογία.
  Αἰφνιδίως,οἱ ἀλλαζόνες και κομπαστές Τούρκοι,θα βρεθοῦν στην θέση των Αἰγυπτίων,Σύρων,και Ἰορδανῶν,να θρηνοῦν ἐδάφη και να γλύφουν πληγές,ἀντί να εἶναι οἱ «ἀήττητοι» που ἀπλῶς περιμένουν τον ἐπόμενο θρίαμβο.
  ε)Τουρκική κυβέρνηση που τυχόν χρεωθεί τέτοιο κάζο,ἴσως ἀκόμη και να χρειαστεί να κερδίσει ἑμφύλιο πόλεμο,για να μήν ἔχει την τύχη του Μεντερές.

  Μου αρέσει!

 7. Αγαπητέ AXEΡΩΝ
  Παρανόησες.
  Εννοούσα σε περίπτωση πχ που η Τουρκία επιτεθή χερσαία στην Συρία κατά Κουρδων ή/και Ρώσων εμεις δεν θα έπρεπε να επιτεθούμε χωρίς να μας έχουν προκαλέσει.
  Αντίθετα τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουμε τους Κούρδους τόσο με πολεμικό υλικό όσο και με τρόφιμα, πρώτες ύλες, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό κτλ
  Επίσης η Κύπρος θα μπορούσε να βοηθήσει με αποστολή πληροφοριών καθώς και να λειτουργήσει και σαν σταθμός υποκλοπών των Τουρκικών κινήσεων (γίνεται ήδη αυτό)
  Αν φυσικά η Τουρκία κάνει το λάθος και μας επιτεθεί τότε οι ΕΕΔ πρέπει να δράσουν αναλόγως καταλαμβάνοντας ακόμη και Τουρκικό ¨Εδαφος.
  ΥΓ δεν πρέπει να φοβόμαστε αν μας πάρουν ένα δύο μικρά νησάκια καθώς όσο εύκολα στα παίρνουν ακόμη πιο εύκολα τα καταλαμβάνεις αν το ΠΝ πετύχει τον στόχο του στο Αιγαίο

  Μου αρέσει!

 8. Δεν υπάρχει σωτηρία, το πρόβλημα είναι μην πάμε σε καναν ΓΠΠ.

  Παρειπτόντως, το Βίντεο του Θεόγνωστου είναι φτιαγμένο από Αμερικάνους Ρεπουμπλικάνους ως προπαγάνδα κατά του Ομπάμα, έχουν και ένα παρόμοιο για το χρέος, λίγη προσοχή στο τι βάζουμε..

  Μου αρέσει!

 9. @DG
  Αἰτία της ἑνστάσεως μου ἦταν ἡ φράση «Τα Ελληνικα οφελη δεν θα πρεπει να ειναι εδαφικα
  Εδω δεν τα βρισκουμε σαν χωρα μεταξυ μας θα συμπεριλαβουμε και αλλους λαους στο κρατος μας ?».
  Σχετικά με την προσωρινή ἥ ὅχι τόσο κατάληψη νησίδων ἀπό τους ἀπέναντι,το θέμα δέν εἶναι να τις ἀνακαταλάβουμε μία πρός μία,διότι ἐκεί ὑπάρχουν ἄλλες πεπονόφλουδες που ἔχουμε την τάση να πατάμε,ὅπως «No troops,no flags,no vessels».
  To ἄν και το πώς το Π.Ν πετύχει -ὅχι μόνο του,βέβαια- να ἐκκαθαρίσει το Αἰγαίο ἀπό τις μείζονες τουρκικές ἀπειλές,δέν εἶναι ἴσως ἀρκετό για την ἀνάκτηση των νησίδων,μικρονήσων,νήσων.
  Ἐπειδή στα διεθνή κέντρα και παράκεντρα μπορεί κάλλιστα να θέλουν να πέσει ἡ Τουρκία στα μαλακά,ἑμείς θα πρέπει να ἔχουμε εἰ δυνατόν τα πιό «χειροπιαστά» και τα πιό ἐξαργυρώσιμα ἐπιχειρήματα.
  Ἡ συνέχεια των ἐπιχειρήσεων μετά κάποια ἐκεχειρία,μπορεί να δώσει λαβή στους ἄσπονδους «φίλους» και «συμμάχους» να μας κουνήσουν το δάχτυλο.
  Ἀντιθέτως,το ὅτι ἡ Τουρκία θα ἐκμεταλλευτεί την ὅποια ἐκεχειρία ὅπως το ἔκανε στην Κύπρο το 1974,το θεωρῶ δεδομένο.
  Ἡ ἀσυλία που ἀπολαμβάνει αὐτή ἡ χώρα,δέν ἔχει ὅμοιο της διεθνῶς,ὅπως φάνηκε και με την ἐπιβράβευση της στο θέμα της διοχετεύσεως των λαθρομεταναστευτικῶν ροῶν.
  Δεδομένο θεωρῶ,ἐπίσης,ὅτι ἑμάς θα μας στοιχειώσει πάλι το σύνδρομο του καλοῦ παιδιοῦ,πρόκειται για μία θεμελιώδη ἀναπηρία μας.
  Ἔτσι,το διαχρονικό «κάλιο γαϊδουρόδενε,παρά γαϊδουρογύρευε»,ἐξυπηρετείται κατα τον καλύτερο τρόπο με την κατοχή ἐχθρικοῦ ἐδάφους,σύν το παρεπόμενο ὄφελος της ἀποσυναρμολογήσεως του μύθου του τουρκικοῦ «ἀήττητου».
  Δέν μου διαφεύγει πάντως,(και πώς θα μποροῦσε),ὅτι ὡς Ἕθνος δίνουμε εἰκόνα αὐτόχειρος,ὅπως ἔγραψε ὁ Παναγιώτης Κονδύλης.
  Ἰδίως στο θέμα της ἄμυνας,ἐπικρατεί σχιζοφρένεια.
  Το Ἕθνος ὅχι ἀπλῶς ἀπλῶς ἀφοπλίζεται,ἀλλά,το πολύ χειρότερο, ἀποστρατιωτικοποιείται.
  Μονάδες-φαντάσματα,με ἐπάνδρωση-ἀνέκδοτο,προϋπολογισμοί-ἀνέκδοτο,την ὥρα που δις διοχετεύονται σε ἐφάπαξ ἱερῶν ἀγελάδων του συστήματος,ἀλαλούμ στις προτεραιότητες,και ἄλλα αὐθεντικά ἑλληνικά παρατράγουδα,εἶναι βεβαίως ὁ πλέον ἑγγυημένος τρόπος για να ἀποκλείσεις τις πιθανότητες νίκης.
  Και οὔτε εἶμαι καθόλου αἰσόδοξος ὅτι «αὐτός ὁ λαός» μπορεί να γίνει μέσα σε μία νύχτα ἀπό Συβαρίτης,Σπαρτιάτης.
  Ἄν ἔλθει ὅμως ἐκείνη ἡ στιγμή,να μετρήσουμε το ἀνάστημα μας,ἐλπίζω να το κάνουμε χωρίς ἀναστολές:οὔτε οἱ ἀπέναντι εἶναι,παρά τα ἐπιτεύγματα τους στους ἐξοπλισμούς,ἡ Χρυσή Ὁρδή.
  Ἀπλῶς ὁρδή.

  Μου αρέσει!

 10. Διαφωνώ! Τετρακόσια τα έχει ο Ταγίπ. Είναι που καταρρέει το όνειρο και τον έχει πιάσει τρελό άγχος. Η χώρα του οδηγείται σε πατατράκ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της. Και φταίει αυτός και ο Νταβούτογλου ο «μηδέν προβλήματα με τους γείτονες».

  Μου αρέσει!

 11. Το βιντεάκι αν και «προπαγανδιστικό» ειναι και ρεαλιστικό δεν περιεχει ανακρίβειες. Εαν ανέβει άλλο άρθρο για την Κινα τον Κινέζικο δράκο…τότε εξετάζουμε πως ακριβως δουλεύουν και οι Κινέζοι. Το παιχνίδι ειναι πολυ μεγαλο. Αραγε ποιοι είναι οι νέοι κάτοχοι του λιμένος Πειραιώς; Δηλαδή χαθηκαν Έλληνες εφοπλιστές η ειναι τοσο ανίκανοι; Γιατι σηκωσαν οι ΗΠΑ την Κίνα…με το ανοιγμα Κίσινγκερ..»δυο Κινες» κτλ….μεγαλη επιχείρηση.

  Ο πόλεμος οταν γίνεται πρεπει να γίνεται για να νικάς. Άρα, υπομονη και επιμονή και ψυχραιμία. Δεν υφισταται λογος ενεργούς εμπλοκής της Ελλάδος παρασυρομενης απο φανατισμό σε 3ΠΠ πόλεμο. Το οτι η Τουρκια θα εξωτερικεύσει πολεμο με την Ελλάδα θα γίνει αλλα καλύτερα οταν θα έχουν χάσει δυναμη απο εναν αλλο πόλεμο. Ο πολεμος θα ειναι μακρας διαρκειας και όχι μερικων ημερών. Τουρκοι θα επιχειρουν στην Κύπρο και στην Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα θα δουυμε και την επιθετικη στάση των χωρων απο τα βορεια σύνορα. Ο πόλεμος ηδη τώρα είναι οικονομικός και πεμπτης φάλαγγας και προσφυγικός ακομη δεν εχουν λυθεί αυτα. Εξυπνοι ελιγμοι δεν σημαίνει υποταγή αλλα στρατηγική.

  Μου αρέσει!

 12. Διαγραφηκε απο τον διαχειριστη

  Η υποστηριξη των ΗΠΑ προς το καθεστως της Σαουδικης Αραβιας γελοιοποιει αδυσωπητα κάθε αμερικανικη κριτικη προς αντιπαλες χωρες περι «παραβιασης των ανθρωπινων δικαιωματων».

  Παντως νομιζω ότι το ιστολογιο ασκει υπερβολλικη κριτικη στο σαουδαραβικο καθεστως. Οι κατά συρροη κλεφτες τιμωρουνται από το Νομο με ακρωτηριασμο των δυο χεριων, ή ενός χεριου και ενός ποδιου. Και αυτό είναι οντως σκληρο. Αν όμως καποιος κλεψει μονο μια φορα, τοτε ο Νομος είναι πιο επιεικης: Ακρωτηριαζεται μονο το ένα χερι.

  Επισης ορισμενα μετρα του Νομου είναι πολύ σοφα: Αν μια γυναικα τολμησει να πιασει τιμονι αυτοκινητου, μαστιγωνεται. Μπραβο στους Σαουδαραβες! Δυστυχως ο Νομος εδώ είναι λιαν επιεικης. Μονο 10 βουρδουλιες………..

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s