Επίσημη παράδοση του συστήματος EW Koral στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

0123aselsan

Ο σύνθετος ιστός του συστήματος Ηλεκτρονικής Άναγνώρισης αποτελειται από επι μέρους στοιχειοκεραίες που δουλεύουν σε διαφορετικές συχνότητες καλύπτοντας την πλειοψηφία των σύγχρονων ραντάρ

Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυναμεις μετά από δοκιμές που έκαναν από τον περασμένο Μαιο, παρέλαβαν και επισήμως το χερσαίο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Koral (EW) το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK) στους τομείς της συλλογής πληροφοριών, παραπλάνησης και παρεμβολών εχθρικών ραντάρ.

 

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο εργοστάσιο Golbasi κοντά στην Άγκυρα.Το σπονδυλωτό σύστημα φέρεται επί δύο τροχοφόρων οχημάτων 8X8. To ένα όχημα μεταφέρει το σύστημα συλλογής πληροφοριών ES (ELINT/SIGINT) και το δευτερο όχημα το σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης EA. To τελευταίο φέρεται επί τηλεσκοπικού ιστού και αποτελείται από μια διάταξη κεραιών κατάλληλα τοποθετημένη μεταξύ τους ώστε να μην αλληλοπαρεμβάλλονται.

Η σύνθετη κεραία του συστήματος είναι πανκατευθυντική (εκπέμπει σε όλες τις διευθύνσης) και αποτελείται απο πολλές στοιχειοκεραίες που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Η σάρωση όλων των κεραιών επιτρέπει την σύνθεση της ηλεκτρονικής τακτικής κατάστασης. Το σύστημα του σύνθετου ιστού είναι ογκώδες και απαιτεί ενισχυμένο μηχανισμό ανύψωσης.  Το σύστημα αυτό έχει αναφερθεί ότι είχε μεταφερθεί για δοκιμές στα σύνορα με την Συρία. Προφανώς ήταν μια καλή ευκαιρία για τους Τουρκους να τεστάρουν σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης τις ικανότητες Συλλογής Πληροφοριών του. Καθώς δεν έχει αναφερθεί περιστατικό παρεμβολής Ρωσικών ραντάρ στην Συρία πολύ πιθανόν οι Τούρκοι να μην ένοιωθαν ακόμα έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Εξάλου ο τομέας του Ηλεκτρονικού πολέμου πέρα από τα μέσα απαιτεί κα ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από το προσωπικό το οποίο χειρίζεται τέτοιες αποστολές.

Με βάση την ASESLAN «το σύστημα αναλύει τα η/μ σήματα από πολλούς στόχους και αυτόματα ή χειροκίνητα δημιουργεί μια σύνθετη εκπομπη σημάτων παρεμβολών» . Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας , Faik Eken ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναπτύξαμε ένα τέτοιο σύστημα με εγχώριες δυνατότητες, καθώς κάτι αντίστοιχο έχουν λίγες χώρες στον κόσμο στο οπλοστάσιό τους

Ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ismail Demir τόνισε την αξία του συγκεκριμένου συστήματος στις συγκρούσεις του 21 Αιώνα: «Έχουμε δει σε πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις πόσο σημαντική είναι η διάσταση του Ηλεκτρονικού Πολέμου. Έχουμε την πεποίθηση να συνεχίσουμε τις υπάρχουσες προσπαθειές μας για να εξοπλίσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας με τα πιο σύγχρονα όπλα» .
171524_1
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι:

-Εμβέλεια 150 χλμ

-Ευρυφασματική κάλυψη του πεδίου συχνοτήτων για παρεμβολή όλων των σύγχρονων ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών

-Χρήση συστήματος DRFM (όμοιο με τους παρεμβολείς συχνοτήτων στο σύστημα ASPIS II) για δημιουργία ψευδών σημάτων εχθρικών ραντάρ και παραπλάνησή τους (δημιουργία και ψευδοστόχων)

-Εξ αποστάσεως έλεγχος

-Καθε κεραία μπορεί να μεταβάλει την κατεύθυνση παρεμβολών (προφανώς μέσω αλλαγής φάσης) και να μειώση την δέσμη εκπομπής της αυξάνοντας την κατευθυντικότητά της και άρα την συνολική προσπίπτουσα ισχύ στον στόχο και υψηλό ERP.

-Αποθήκευση απειλών και αυτόματη αναγνώρισή τους

Τα μειονεκτήματα του συστήματος είναι:

-To συνολικό σύστημα είναι αρκετά ογκώδη. Μεταφέρεται από δύο οχήματα τα οποία χρειάζονται ταυτόχρονα σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης και παρεμβολών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερος στόχος και μικρότερη τακτική ευκινησία.

-Η προσέγγιση της εταιρείας ASESLAN στην ηλεκτρονική επίθεση επιτρέπει στο σύστημα να παρεμβάλει στόχους σε δύο κύριες ανεξάρτητες κατευθύνσεις. Η χρήση κατευθυντικών κεραιών σε συνδυασμό με ηλεκτρονικό έλεγχο της δέσμης μπορεί να αποτελούν πλεονεκτήματα για αύξηση της εμβέλειας παρόλαυτα δεσμεύουν το σύστημα σε ένα μικρό εύρος περιοχής. Η έλλειψη τηλεσκοπικού ιστού προδιαθέτει ότι οι παρεμβολές θα γίνονται κατά κυρίως εναέριων στόχων.

Δείτε το βίντεο από την έκθεση IDEF 15 από το 2.40 και μετά που αναφέρεται στο σύστημα Koral

-Τελευταίο και κυριότερο μειονέκτημα είναι η χερσαία φύση του. Η διεθνής τάση στις παρεμβολές είναι η χρησιμοποίηση εναέριων μέσων. Ο λόγος είναι ότι ένα χερσαίο σύστημα δεσμεύεται από τις υψομετρικές διαφορές ορεινών όγκων τα οποία τα σήματα παρεμβολών βλέπουν ως εμπόδια. Αν στην οπτική γραμμή με τον στόχο υπάρχουν πολλά τέτοια εμπόδια τότε το σήμα παρεμβολής εξασθενεί σε τέτοιο βαθμό (ισχύ, μετατόπιση φάσης κτλ) που προκαλεί απλώς θόρυβο στο αντίπαλο ραντάρ. Το γεγονός αυτό είναι πιο έντονο όταν χρησιμοποιείται εναντίον χερσαίων ή ραντάρ τοποθετημένων σε πλοία. Δεδομένης της υπαρξης των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, η παρεμβολή μονάδων επιφανείας θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση

Συμπεράσματα

Το Τουρκικό σύστημα Koral είναι ένας νεοεμφανιζόμενος κίνδυνος για την ΠΑ και τις ΕΕΔ γενικότερα. Δεν μπορεί παρά να ανυσηχεί κάποιος για τις εξελίξεις στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη και αν είναι ένας μέτριος παρεμβολέας, η εγχώρια παραγωγή και το χαμηλό κόστος πρόσκτησης επιτρέπουν την μαζική χρήση του. H τεχνοικονομική σχέση κόστους προς απόδοση είναι αρκετά μεγάλη καθιστώντας το πολλαπλασιαστή ισχύος. Η υπηρεσιακή ένταξή τους με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα χρήσης του.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να λέγαμε πως σε περίπτωση επίθεσης σε Ελληνικό νησί τα προ-παρασκευαστικά πυρά θα είναι πλέον πρώτα ηλεκτρονικής φύσεως και έπειτα από συστηματα πυροβολικού ή αεροπορικές προσβολές.

Μαζί με τον αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό που θα επιδιωχθεί έρχεται και ο ηλεκτρονικός, αποκόπτωντας πλήρως τις επικοινωνίες και την επίγνωση της τακτικής κατάστασης για τον εκάστοτε Έλληνα Διοικητή.

ΥΓ Το ακόμη ανησυχητικότερο είναι ότι η Τουρκία μόλις το 2015 διέθεσε 1 δις $ για έρευνα και ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα…?

koral1

Η υπομονάδα του Koral που είναι υπεύθυνη για την Ηλεκτρονική Επίθεση. Προσεξτε τις ογκώδεις κεραίες του συστήματος παρεμβολής

 

 

 

14 thoughts on “Επίσημη παράδοση του συστήματος EW Koral στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

 1. Η Aselsan είναι απ’ τις πρώτες χρονολογικά εταιρίες της τουρκικής προσπάθειας για εγχώρια ανάπτυξη και προμήθεια μέσων για το στρατό.
  Από πολύ νωρίς δηλαδή έδωσαν σημασία στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
  Δεν εντυπωσιάζομαι από τα επιτεύγματα της γείτονος αν και της αναγνωρίζω την προσπάθεια. Το να μιλάμε για κόστος και απόδοση όταν ρέουν άπειρα πετροδολάρια στο ταμείο, είναι κάπως τραβηγμένο. Δεν είναι φθηνά τα τουρκικά προϊόντα, ούτε για τους ίδιους.
  Για τη συγκεκριμένη όμως περίπτωση του Η.Π. καλά κάνουν, γιατί θέλεις κάτι δικό σου κι ας είναι υποδεέστερο. Σ’ αυτό θα έπρεπε να τους μιμηθούμε.
  Η Roketsan είναι άλλη μια από τις πρώτες εταιρίες. Ηλεκτρονικά και ρουκέτες. Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Και μπορείς να δώσεις για R&D που θα αποδώσει, και δε χρειάζονται τρελά λεφτά.

  Μου αρέσει!

 2. Υπάρχει ένα μορατόριουμ απο ξενες μεγάλες δυνάμεις που δεν επιτρέπει σε Ελληνικες εταιρίες να αναπτυξουν καθαρα Ελληνικά αμυντικα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Αυτό ειναι ενα κοινό μυστικό που δεν εχει ειπωθεί στον Ελληνικό λαο.

  Αρα μεχρι να λήξει αυτό το μορατοριουν οι Ελληνικές εταιρίες πρπει να αναπτύσσουν προϊόντα διπλής χρήσεως δηλαδή ραντάρ για πολιτικους σκοπούς αλλά μπορει να χρησιμοποιηθεί και για αμυντικούς κ.ο.κ.

  Μου αρέσει!

 3. Φιλοι μου ο Ε.Σ. κυριως και η Π.Α. {140ΣΕΠΗΠ} αναπτυσσονται στον Η.Π. {εχουν υπαρξει σχετικες φωτο στον αμυντικο τυπο} και ποια συστηματα εχουν παρει μερος και στην »ΗΝΙΟΧΟΣ»

  Μου αρέσει!

 4. @defencegreece
  Ευχαριστώ!!Απόψεις ειναι αυτές…
  Όμως κατ’ εμέ αυτο ίσχυε και ισχύει. Εξηγώ. Το άκουσα απο στρατηγό οταν ημουν μικρο παιδάκι το εζησα οταν ηλθα να φερω λίγη τεχνολογία. Δεν θα επεκταθω περαιτέρω στο τι εγινε στην προκειμένη περίπτωση ουτε εαν υπάρχουν οι «men in black»…αλλωστε αυτα ειναι εργα επιστημονικης φαντασίας του Χόλυγουντ για παιδάκια.

  Για του λόγου το αληθές Μορατοριουμ ισχυουν και για αλλα κράτη αναλόγως…. Ακομη και η Τουρκία και άλλα κράτη επιτρέπεται να εχουν τεχνολογια μόνον μέχρι ενος βαθμού.

  Ισχύει και για την Ανθρωπότητα γενικα. Δεν γινεται να δωθει τεχνολογια σε μωρο παιδί που δεν γνωριζει το ποθεν εσχες. Επιτρεπεται να εχει τεχνολογια μεχρι ενος σημειου.

  Το σύστημα έχει και προωθεί ανθρώπους κλειδιά σε θέσεις ωστε αυτο επιτυγχάνεται ομορφα με εκλογες η αλλους τρόπους άνευ γνωσεως του μέσου ανθρώπου.

  Ειδαλως ηδη θα υπήρχε και ελευθερη ενεργεια και αντιβαρυτικη τεχνολογια και βιο-ιατρική που ξεπερνα κάθε οριο φαντασίας κτλ…

  Για όλα υπαρχουν κανόνες εμπλοκής ακομη και για πολέμους. Αυτο όμως δεν σημαίνει οτι αν οχι ολοι, οι περισσότεροι όμως προσπαθούν με καθε τροπο να παρακάμψουν τους κανόνες (παραδειγμα κρατη που δεν δηλωνουν εαν εχουν πυρηνικα και ποσα έχουν) εαν μπορουσαν να μην ανακαλυφθουν. Άλλωστε για την «ανακάλυψη οπλων μαζικής καταστροφής » εγινε η καταστροφη του Ιράκ αλλα και της Λυβιης κοκ.Right? Right…Όπως και να έχει η προσπάθεια απόκρυψης απο κράτη γίνεται καθημερινά.

  Νομιζω ειναι ευνόητο ακομη και ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ κτλ έχουν «μυστικά» πρόγραμματα…

  Επειδή το άρθρο ειναι για ρανταρ των Τούρκων υπενθυμιζω οτι Έλληνας ο κύριος Παυλος Σαντορίνης ειχε την εφευρεση του εκατοστομετρικου ραντάρ ενω οι Άγγλοι ακομη χρησιμοποιουσαν χωνια για να ακουσουν απο που έρχονται τα Γερμανικα αεροπλανα. Τα σχέδια παραδοθηκαν στους Βρετανους απο την τότε Ελληνική κυβέρνηση. Αραγε ποτε η Ελλάς αγόρασε ρανταρ απο το εξωτερικό για πρωτη φορά και με ποια επίδοση και με τι ποσο $$;

  Οσον αφορά γενικές γνώσεις για «ηλεκτρισμό» ισως ειναι καλό οστις βούλεται να κοιτάξει αυτό…ειναι στα Αγγλικά…ελπιζω τα μαθηματικά να μην είναι πολυ δύσκολα οποιος χρειαστει βοηθεια..ας ζητήσει..ε ολο και κάποιος θα βρεθεί..μπορουμε να βοηθήσουμε…αλλα το κυριο θεμα ειναι κατανοητό απο όλους.

  Silent Weapons for Quiet Wars.
  Σε pdf format.
  http://tinyurl.com/z8r7o3u

  Μου αρέσει!

 5. Και να θέλουμε να αναπτύξουμε καθαρά ελληνικά συστήματα το κόστος είναι απαγορευτικό για να τα σχεδιάσουμε και να τα βάλουμε σε παραγωγή. Οποιαδήποτε προσπάθεια μας θα πρέπει να είναι σε συνεργασία με άλλες χώρες ώστε να μοιραστεί το κόστος.

  Καλά. Διεγράφη απο τον Διαχειριστη, προσωπικοι χαρακτηρισμοι γιοκ

  Μου αρέσει!

 6. Παράθεμα: Πτώση Mirage 2000-5 και όπλο Ηλεκτρ. πολέμου Koral. Τι ενδεχομένως να συνέβη στον Ήρωα πιλότο μας; | Blog: "ΕlaTora"

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s