Κλιμάκωση: To ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov προς την Συρία

Kuznetsov

H οργανική μοίρα των 12 αεροσκαφών Su-33, 5 Su-25 και 24 ελικοπτέρων Ka-27 είναι η αιχμή της ισχύος του ρωσικού αεροπλανοφόρου

Σε μια κίνηση γεμάτη ερωτηματικά για το μέλλον της Συρίας, η Ρωσική πλευρά αποφάσισε να αποστείλει το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov στην Συρία όπου θα αναλάβει και την ηγετική θέση σαν ναυαρχίδα των Ρωσικών πολεμικών σκαφών που βρίσκονται ανεπτυγμένα πέριξ της Συριακής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Το Kuznetsov βρίσκονταν σε ελλιμενισμό από το 2014 για ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό. Τον Οκτώβριο του 2015 εκτέλεσε επιτυχημένες δοκιμές του συστήματος αεράμυνας 3Κ95 Kinzhal (ναυτική έκδοση του γνωστού Shorads Tor) στην Θάλασσα του Μπάρετς. Οι δοκιμές τέσταραν το αναβαθμισμένο σύστημα Kinzhal το οποίο αναλαμβάνει την αεράμυνα σημείου του πλοίου. Στο Kuznetsov φέρονται συνολικά 196 πύραυλοι 9M330 (Tor M) σε πακέτα των 8 πυραύλων. Κάθε φορά βρίσκονται διαθέσιμα προς βολή 8 βλήματα. Την τερματική αεράμυνα του πλοίου την αναλαμβάνει το σύστημα Kashtan CIWS το οποίο διαθέτει δύο εξάκαννα πυροβόλα 30χ165 mm ΑΟ-18 και 2Χ4 πυραύλους  3K87Kortik SAM. Ο πύραυλος Kortik είναι ίδιος με αυτόν του συστήματος AA Tunguska και έχει εμβέλεια 8 χλμ. Η εμβέλεια των πυροβόλων 30Χ165 mm φθάνει τα 4 χλμ (!). Ο ανθυποβρυχιακός οπλισμός περιλαμβάνει το ανυποβρυχιακό σύστημα UDAV-1 το οποίο φέρει 60 ρουκέτες RBU-12000. Οι τελευταίες είναι ικανές εκτός από την καταστροφή υποβρυχίων να αναχαιτίσουν και εισερχόμενες τορπίλλες με πιθανότητα πλήγματος 90% (Pk=0.9). Κατά σύγχρονων τορπιλλών με αυτόνομη καθοδήγηση το ποσοστό αυτό φθάνει το 76% (Pk=0.76). Μεγιστη εμβέλεια του συστήματος αυτού είναι τα 3000 μέτρα.

P-700-Granit-1S

Οι σχεδόν 7 τόννοι βάρους του πυραύλου SSM P-700 Granit κινούνται με ταχύτητα 1,6 Μach σε χαμηλό υψόμετρο μεταφέροντας εκρηκτική κεφαλή 750 kg Ικανή να θέσει εκτός μάχης αντίπαλα αεροπλανοφόρα.

Τον οπλισμό του σκάφους συμπληρώνουν 12 γιγάντιοι πύραυλοι P-700 Granit οι οποίοι φέρουν πολεμική κεφαλή 750 kg ΗΕ (RDX) και ταξιδεύουν με ταχύτητα που κυμαίνεται από 1.6 Mach (σε χαμηλό ύψος) έως 2.5 Mach χάρις στους κινητήρες ramjet που διαθέτουν. Η εμβέλεια τους φθάνει τα 640 χλμ. Ενναλακτικά αντί της συμβατικής πολεμικής κεφαλής φέρεται πυρηνική κεφαλή 500 kT. Μια ιδιαιτερότητα του συστήματος είναι ότι υπάρχει δυνατότητα βολής salvo 4-8 πυραύλων οι οποίοι ταξιδεύουν σε χαμηλό ύψος μαζί προς την αντίπαλη ναυτική δύναμη. ¨Ενας από αυτούς υπερίπτανται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και χρησιμοποιώντας το ραντάρ του δίνει στοιχεία στους υπόλοιπους πυραύλους του πακέτου μέσω ζεύξης δεδομένων. Λειτουργεί έτσι σαν ανιχνευτής-spotter. Για να μην υπάρχει πιθανότητα κατάρριψής του, ο πύραυλος αυτός σε ρόλο ανιχνευτή εκτελεί ελιγμό pop-up σε μικρής διάρκειας χρονικά διαστήματα. Αν ο spotter καταστραφεί τότε την θέση αυτή αναλαμβάνει ένας πύραυλος από το υπόλοιπο πακέτο. Οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν και υβριδικό εξοπλισμό ESM αναγνωρίζοντας τις Ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές του αντιπάλου ώστε να αποφεύγουν τα εχθρικά δίκτυα αεράμυνας.

Το αεροπλανοφόρο αντί καταπέλτη για την απογείωση αεροσκαφών χρησιμοποιεί ski-jump με κλιση 12 μοιρών. Συνολικά μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη 12 Su-33, 5 εκπαιδευτικά αεροσκάφη/ελαφράς επίθεσης Su-25 UBP μαζί με 4 ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης Ka-27 EW, 18 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27 PL καθώς και 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσής Ka-27 PS. Ιδιαίτερα ο ανθυποβρυχιακός στόλος των 18 ελικοπτέρων Kamov-27 είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να υποστηρίξει και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία γύρω. Δημιουργείται έτσι μια ανθυποβρυχιακή ασπίδα σε μεγάλη περιοχή γύρω του Kuznetsov.

H κίνηση αυτή της μεταφοράς της ισχυρότερης μονάδας του Ρωσικού Στόλου στο Συριακό μέτωπο έρχεται σε αντίθεση με τις συνομιλίες με ΗΠΑ και την επίτευξη εκεχειρίας τον παρών μήνα. Το αεροπλανοφόρο θα μεταβεί τους επόμενους μήνες στην Συρία ενώ στο τέλος του έτους 2016 είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό του ο οποίος έμεινε στην μέση. Το Ρωσικό Αεροπλανοφόρο λίγα έχει να προσφέρει για τις επιχειρήσεις ενάντια στην ISIS ή της Al-Nusra. Οι πύραυλοι SSM που διαθέτει είναι αντι-πλοικοί ενώ ακόμη και η αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική ειναι αεραμυνα σημειου μικρης εμβέλειας. Η μόνη ρεαλιστική χρήση των Su-33 θα ήταν αυτής των συμβατικών αποστολών βομβαρδισμού με απλές iron/cluster bombs. Το αεροσκάφος είναι επικεντρωμένο στον πόλεμο επιφανείας και στην παροχή αντιαεροπορικής κάλυψης σε αποστολές εναέριας περιπολίας/υπεροχής.

Το αεροπλανοφόρο ετοιμάζεται να μεταβεί στην Συρία μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι σε λιγότερο από τρεις μήνες. Τον Απριλιο του 2016 θα διενεργηθούν οι αμφιλεγόμενες εκλογές που έχει προκυρήξει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσσαντ στα εδάφη του Συριακού καθεστώτος. Ο κίνδυνος πολιτικών αναταραρχών και αντίδρασης από τις αντίπαλες δυνάμεις του FSA και της ISIS αναμένεται να μεγιστοποιηθεί εκείνη την περίοδο και έπειτα.

Δεδομένου ότι η ISIS, ο FSA και οποιαδήποτε άλλη ένοπλη ομάδα που δραστηριοποιείται στο Συριακό Έδαφος δεν διαθέτει αεροσκάφη ή πλοία κατά των οποίων είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί, το αεροπλανοφόρο Kuznetsov κατεβαίνει στη Συρία κατά ποιου εν δυνάμει εχθρού??

 

kuz6

Τα αεροσκάφη Su-33 ειδικεύονται στις επιχειρήσεις TASMO φέροντας τους αντιπλοικούς πυραύλους KH-31 Krypton

 

 

11 thoughts on “Κλιμάκωση: To ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov προς την Συρία

 1. Καλησπέρα.
  Βλέπεις την πιθανότητα κάποια στιγμή να εμπλέκεται κ η Κίνα ή δεν την συμφέρει καθώς όσο γίνεται αυτός ο χαμός προωθεί τα συμφέροντα της στην Κινέζικη θάλασσα;

  Μου αρέσει!

 2. Νομίζω το συγκεκριμένο είναι μια πρωτης τάξης ευκαιρία για την Κίνα να παίξει πιο επιθετικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Τα τεχνητά νησιά σε συνδυασμό με την τοποθέτηση αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 και βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων μικραίνουν την ευχέρεια δράσης του Αμερικανικού Ναυτικού
  Sparty Islands

  Μου αρέσει!

 3. Kαλησπερα.
  Ενδεχομενως ενας λογος που εστειλε το ΝΑΤΟ κομβοϊ πολεμικων στο Αιγαιο να ειναι κι αυτος.
  Θελουν να εχουν το avantage στην περιοχη. Να «πουν» στους Ρωσους δηλαδη, ειμαστε κι εμεις εδω!

  Μου αρέσει!

 4. Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ δεν βρέθηκε στο Αιγαίο γιατί λυπάται μόνο τους πρόσφυγες. Είναι ένας τρόπος προ-τοποθέτησης ισχυρών ναυτικών δυνάμεων σε καίριες θέσεις αμα ξεφύγει ο έλεγχος στην Συρία. Αυτό εφαρμόζεται και από τις 2 μεριές.
  Μιας και το έφερε η κουβέντα το Ισραήλ υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Αυτές τις δηλώσεις τις είχε κάνει παλαιότερα το 2014 ο Νιετανιαχου αλλά και την Πέμπτη ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ron Dermer εξέθεσε τις απόψεις του σε ενημέρωση τύπου λέγοντας ότι «Το Ισραήλ υποστηρίζει τους Κούρδους στον αγώνα τους για ανεξαρτησία και στην μάχη τους κατά της ISIS»
  http://www.iraqinews.com/arab-world-news/israeli-ambassador-to-washington-we-support-kurds-in-their-struggle-for-independence/

  Μου αρέσει!

 5. @DG
  Δεδομένου ὅτι ὑπάρχουν πολλά Κουρδιστάν,ἑν προκειμένω λογικά ἑννοεί τους Κούρδους που μάχονται κατά του Νταές,δηλαδή ἀυτούς της Συρίας.
  Ἀλλά δέν το ἐξειδικεύει,για να κρατᾶ την Τουρκία στην «τσίλια»,και να μπορεί να ἐξειδικεύσει λίγο παραπάνω,ἤ να τα μαζέψει κατά περίσταση.
  Προσωπικά πιστεύω ὅτι ἀκόμα και ἄν ἀνεξαρτητοποιηθοῦν οἱ κουρδικές περιοχές στην Συρία και το Ἰράκ,δέν θα γίνει το ἴδιο στην Τουρκία,τουλάχιστον ὅχι ἐπί της οὐσίας.

  Μου αρέσει!

 6. Σε πρώτη φάση το νέο Κουρδιστάν δεν θα περιλαμβάνει Τουρκικά Εδάφη. Αν κάποιος όμως ανατρέξει στην Ελληνική Ιστορία θα δει ότι και η Ελλαδίτσα μας ξεκίνησε ως ένα μικρό γεωγραφικά κράτος που σταδιακά επεκτάθηκε. Η δημιουργία του Κουρδιστάν μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για το τέλος της Τουρκίας σαν Περιφερειακή Υπερ-Δύναμη στην περιοχή.
  ΥΓ Η αλήθεια είναι ότι οι Κούρδοι του Ιράκ και ο Μπαρζανί είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς την Τουρκία. Δεν αποκλείω μια περίοδο εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στους Κουρδους

  Μου αρέσει!

 7. DG,ἡ περίπτωση και της Τουρκίας,και του Κουρδιστάν και εἰδικά του τουρκικοῦ (ἤ τουρκοκρατούμενου),εἶναι διαφορετική και ἀπό της Ἑλλάδος ἀκόμη,που ἀσχέτως του τί λυσσιάζουν οἱ πολιτικῶς ὁρθοί να μας πείσουν,εἶναι ἐπίσης πολύ ἰδιαίτερη.
  Θα περιοριστῶ για την ὥρα να παρατηρήσω,ὅτι ἡ Ἑλληνική Ἐπανάσταση ἐκτροχιάστηκε νωρίς,ἀλλοιῶς θα εἴχε ἀπελευθερωθεί ἤδη στα πλαίσια του πρώτου κράτους και ἡ Ἤπειρος και ἡ Θεσσαλία.
  Ἐπίσης,ἀναφέρω την ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τον Καραϊσκάκη λίγο πρίν τα γεγονότα του Φαλήρου,ὅτι «αὐτοί,ὁ Κοκράν και ὁ Τσούρτσης,ἤρθαν για να μας χάσουν.»
  Και ἐπίσης,ὅτι ἡ Εὐρώπη,(Sacra Liga Antiturca),μποροῦσε να καταλύσει την Ὁθωμανική αὐτοκρατορία ἤδη το 1570 μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το ἀργώτερο,ἄν ὅχι μετά την πρώτη πολιορκία της Βιέννης.
  Ἀντ᾿αὐτοῦ,πάντοτε κάποια «συγκυρία» βοηθοῦσε την Μάστιγα της Ἀσίαςνα ἐπιπλεύσει.
  Και να ἀνταμοίβεται με 3Β€ για να προωθεί λαθρομεταναστευτικές ἤ προσφυγικές ροές που ἡ ἴδια προκαλεί,στην Ἑλλάδα,το κυνηγημένο σκυλί της Δύσεως,σφαχτάρι της γενιτσαροθωμανίας και ἀγαπημένο κορόϊδο του πανασλαβισμοῦ.

  Μου αρέσει!

 8. Όπως παρατήρησες και εσύ τα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση ακολούθησαν εμφύλιες διαμάχες και έξωθεν παρεμβάσεις για το σε ποιον θα ανήκει το τότε Βασίλειο (αποστολή του Οθωνα). Η υπαρξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε λειτούργησε και σαν ένα βάρος για την Τσαρική Ρωσία κάτι που ωφελούσε την Δύση.
  Αλλες φορές η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ίδια αλλά με κάποιες σταθερές της αξίες…

  Μου αρέσει!

 9. Χωρίς να θέλω να το κάνω «βεντέτα»,οἱ σταθερές ἀξίες ἔτσι ὅπως προκύπτουν ἀπό την ἐξέταση της Ἱστορίας,εἶναι να πέφτει ἡ Τουρκία στα μαλακά και ἡ Ἑλλάδα να ὑφίσταται καταστροφές ἀκόμη και ὅταν ἀνήκει στο «στρατόπεδο των νικητῶν».
  Κοίτα πώς ἐξελίχθηκαν τα πράγματα για την τότε γενιτσαροθωμανία το 1919-1922,και πώς το 1940-49 για την Ἑλλάδα,και ἀπλῶς ἔχε το κατά νού.
  Ἀπλῶς σήμερα δέν ὑπάρχουμε κἄν ὡς παίκτης,ἀλλά το πώς συνετελέσθη αὐτό,και σε ποιό βάθος χρόνου,εἶναι ἄλλη μία ἑνδιαφέρουσα ἱστορία.
  Δέν ἀντέχω στον πειρασμό να παρατηρήσω,ὅτι στην λαθρομεταναστευτική κρίση που βιώνει ἡ Ἑλλάδα σήμερα,δέν συνετέλεσε μόνο ἡ «ἐπιπόλαια ἰδεοληψία» του Τσίπρα,(«ἀνοιχτή πρόσκληση»),ἀλλά και ἡ ἄνευ εἰσαγωγικῶν ἀνοιχτή πρόσκληση της Κ.Ἄγκελα Μέρκελ προς τους ἑνδιαφερομένους:«εἶναι ὅλοι εὐπρόσδεκτοι».
  Μόνο που οἱ «εὐπρόσδεκτοι» δέν ἐπιβιβιβάσθηκαν σε ἀεροπλάνα και βαπόρια ἤ τραίνα ἀπό τουρκικό ἔδαφος με προορισμό Γερμανία,ἀλλά ἀφέθηκαν να σκάσουν στα χέρια της κατακαημένης (ὅσο ὅμως και ἄξιας της μοίρας της) Ἑλλαδίτσας,ἤ ἀφέθηκαν να ὀδοιπορήσουν μέσα ἀπό την μισή Εὐρώπη,πυροδοτώντας και μία ἀντιλαθρομεταναστευτική ὑστερία που ἔφτασε ἀπό την Βαρδάρσκα μέχρι την «ἀνθρωπιστικότατη» Σκανδιναυΐα.
  Ἡ μεθόδευση εἶναι νομίζω ὁφθαλμοφανής.
  Την ἴδια ὥρα,στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας μαίνεται καταστολή που δέν διαφέρει σε τίποτε ἀπό τα ὅσα συνέβησαν στη Συρία,μόνο που ἐκεί οὔρλιαζε ἡ «Διεθνής Κοινότητα»,ἑνῶ της Τουρκίας τα πογκρόμ δέν ἑνοχλοῦν κανέναν,οὔτε ἄλλωστε ἡ συμπεριφορά χοιριδίου στις διεθνείς της σχέσεις.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s