kaplan-pars.jpg

O οπλισμός των δύο οχημάτων καθώς και ο πύργος θα είναι κοινός και θα περιλαμβάνει 4 ΑΤ βλήματα έτοιμα προς βολή καθώς και συζυγές πυροβόλο 7.62mm. Η χρήση του εσωτερικά ελεγχόμενου πύργου προσφέρει προστασία στο πλήρωμα και γρηγορότερη απόκριση

Στις 27 Ιουνίου 2016 σε μια τελετή που διοργάνωσε η Τουρκική Διεύθυνση Εξοπλισμών υπογράφηκε σύμβαση με την Τουρκική εταιρεία FNSS για την κατασκεύη και προμήθεια 260 οχημάτων φορέων ΑΤ (ερπυστριοφόρων και ελαφρών τροχοφόρων). Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε 2 φάσεις. Τα επόμενα 2 χρονια μέχρι το 2018 θα κατασκευαστούν τα πρωτότυπα οχήματα στα οποία θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και τροποποιήσεις των δύο τύπων οχημάτων ώστε να καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Τουρκικού Στρατού, ενώ η περίοδος από το 2018 έως το 2020 θα ολοκληρωθεί η παράδοση όλων των οχημάτων.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 184 ερπυστριοφόρα οχήματα KAPLAN και 76 ελαφρά τροχοφόρα οχήματα PARS 4X4. Το ερπυστριοφρόρο όχημα KAPLAN προσφέρεται και σε έκδοση TOMA (έκδοση KAPLAN 20) ενώ παρέχει ασφάλεια από πυρά έως 14.5 mm καθώς και από ρουκέτες RPG με κεφαλή HE/HEAT. Επίσης προβλέπεται αντιναρκική προστασία σε όλα τα οχήματα (μετά τα διδάγματα από τις μάχες με τους Κούρδους στην ΝοτιοΑνατολική Τουρκία), καθώς και αμφίβια δυνατότητα. Ιδιαίτερα το όχημα KAPLAN χάρις στους δύο υδροπροωθητές (waterjet) μπορεί να εισέλθει στο νερό, να αλλάξει πορεία και ακόμη και να κινηθεί όπισθεν σε περίπτωση απειλής.

Τα 2 οχήματα θα εξοπλιστούν με εσωτερικά ελεγχόμενο τηλεχειριζόμενο πύργο-φορέα ΑΤ. Οι πύραυλοι έτοιμοι προς βολή είναι 4 ενώ παράλληλα στον ίδιο πύργο υπάρχει και συζυγές πυροβόλο 12.7 mm για λογους αυτοπροστασίας του οχήματος. Ο τηλεχειριζόμενος πύργος εξασφαλίζει προστασία του πληρώματος και άμεση αποκριση σε περίπτωση εμφάνισης απειλής (ο πυροβολητής δεν χρειάζεται να βγαλει ένα μέρος του σώματος του από το όχημα, άμεσα βλέπει την εικόνα της θερμικής κάμερας του οχήματος και εμπλέκει τους πιο επικίνδυνους στόχους). To ΣΕΠ που θα χρησιμοποιηθεί για τον τηλεχειριζόμενο πύργο προβλέπεται να είναι ολοκληρωμένο με όλους τους υπάρχοντες τύπους ΑΤ που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός Στρατός (Konkurs, TOW, Kornet) καθώς και με μελλοντικούς εγχώρια αναπτυσσόμενους χάρις στην ανοικτή αρχιτεκτονική του.

large_kaplan-20-07

Το KAPLAN AT βασίζεται στο ΤΟΜΑ Kaplan 20 το οποίο αποκαλύφθηκε από την FNSS ένα χρόνο πριν, τον Μαιο του 2015

Τόσο το ερπυστριοφορο KAPLAN όσο και το PARS 4X4 είχαν αποκαλυφθεί στο κοινό τον Μάιο του 2015. Η προμήθεια αυτή είναι η πρώτη τους εμπορική επιτυχία. Το ερπυστριοφόρο KAPLAN προσφέρεται και σε έκδοση ΤΟΜΑ με πυροβόλο 30 mm και επιπρόσθετη θωράκιση. Στην έκδοση ΤΟΜΑ μπορεί να μεταφέρει 6 στρατιώτες αποβιβαζόμενη ομάδα. Δεν θα είναι απίθανο στο μέλλον ο Τουρκικός Στρατός να το επιλέξει και για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ΤΟΜΑ AIFV, ιδιαίτερα αν μείνει ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των οχημάτων φορέων ΑΤ KAPLAN.

Το πρόγραμμα θεωρείται χαμηλού τεχνολογικού κινδύνου καθώς και τα δύο οχήματα έχουν περάσει από την φάση κατασκευής πρωτοτύπων και τις εκτέλεσης δοκιμών πιστοποίησης από την κατασκευάστρια εταιρεία FNSS. Οι συζητήτησεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μαρτιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Ιουνίου.

Το συνολικό τίμημα της σύμβασης δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός του ΤΣ είναι να εξοπλίσει τα οχήματα αυτά με τον εγχώριως αναπτυχθέν πύραυλο OMTAS (Mizrak-O). Καθώς όμως δεν υπάρχει αναφορά από την εταιρεία FNSS για δέσμευση συγκεκριμένο τύπο πυραύλου που θα εξοπλίζει τα οχήματα σε πρώτη φάση είναι πολύ πιθανόν να εφοδιαστούν με ΑΤ μεγάλου βεληνεκούς TOW ΙΙ οι οποί έχουν εμβέλεια που φθάνει τα 3750 μέτρα.

Τα ερπυστριοφόρα οχήματα KAPLAN με την αμφίβια δυνατότητα αναμένονται να εξοπλίσουν την 1η Τουρκική Στρατιά στην Ανατολική Θράκη ενώ τα τροχοφόρα PARS 4X4, τις δυνάμεις Τουρκων ΠΖΝ (Φωκαία) και μερικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Μικρός αριθμός αναμένεται να αναπτυχθεί στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, όπου επίσης θα μεταφερθεί και μεγάλο μέρος των 48  τεθωρακισμένων καταστροφέων αρματων ATV (βασίζεται στο AIFV με πύργο με δύο ΑΤ TOW).

pars

Το όχημα PARS 4X4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ένοπλη αναγνώριση, φορέα οργάνων συλλογής πληροφοριών όσο και σαν φορέας ΑΤ

Πέρα από τον οπλισμό και την προστασία του θώρακα, τα οχήματα της νέας οικογένειας KAPLAN ενωματώνουν σειρά τεχνολογιών όπως γυαλιά παρατήρησης για τον αρχηγό πληρώματος τα οποία συνδέονται με περιμετρική κάμερα του Οχήματος. Το τελευταίο χαρακτηριστικό εκτός του ότι αυξάνει την επίγνωση τακτικής κατάστασης, βοηθάει και στην αποφυγή πρόκλησεις θανάτων και τραυματισμών σε φίλιο πεζικό που ακολουθεί το όχημα. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

ΥΓ. Η Τουρκια με βιομηχανικά οργανωμένο τρόπο ενισχύει τις δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθειά της για κάλυψη των περισσότερων αμυντικών αναγκών με εγχώρια μέσα προέκυψε από την επίπονη οργάνωση και εκτέλεση συμπαραγωγών, δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και με την στρατολόγηση τουρκικής καταγωγής επιστημόνων τόσο από την πρώην Σοβιετική Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελληνικη πραγματικότητα είναι τραγική. Τα Ελληνικά Επιτελεία οφείλουν να κινητοποιηθούν. Η εσπευσμένη παράδοση των 260 οχημάτων σε μόλις 4 χρόνια, η ανοιχτή αρχιτεκτονική του ΣΕΠ τους (ώστε αν αποτυχει ο εγχώριως πύραυλος Mizrak-O να έχουν εναλλακτικές όπως τον διαδεδομένο TOW) καθώς και η εισαγωγή σε υπηρεσία την ίδια περίοδο του άρματος μάχης Altay σε μεγάλους αριθμούς αλλάζουν τις ισορροπίες στον Έβρο. Σε συνδυασμό με τα Α/Κ πυροβόλα Firtina καθώς και το νέο τυφέκιο του Τουρκικού Στρατού το τοπίο το 2020 φαντάζει ζοφερό. Καθώς ο ΕΣ δεν φαίνεται δραστήριος ούτε για την αλλαγή αρβυλλών των Ελληνων στρατιωτών, η Ελληνική απάντηση στον εξοπλισμό της Άγκυρας αναμένεται δεν αναμένεται….