Η Τουρκία προμηθεύεται εσπευσμένα 260 ΑΤ τεθωρακισμένα από την τουρκική FNSS

kaplan-pars.jpg

O οπλισμός των δύο οχημάτων καθώς και ο πύργος θα είναι κοινός και θα περιλαμβάνει 4 ΑΤ βλήματα έτοιμα προς βολή καθώς και συζυγές πυροβόλο 7.62mm. Η χρήση του εσωτερικά ελεγχόμενου πύργου προσφέρει προστασία στο πλήρωμα και γρηγορότερη απόκριση

Στις 27 Ιουνίου 2016 σε μια τελετή που διοργάνωσε η Τουρκική Διεύθυνση Εξοπλισμών υπογράφηκε σύμβαση με την Τουρκική εταιρεία FNSS για την κατασκεύη και προμήθεια 260 οχημάτων φορέων ΑΤ (ερπυστριοφόρων και ελαφρών τροχοφόρων). Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε 2 φάσεις. Τα επόμενα 2 χρονια μέχρι το 2018 θα κατασκευαστούν τα πρωτότυπα οχήματα στα οποία θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές και τροποποιήσεις των δύο τύπων οχημάτων ώστε να καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του Τουρκικού Στρατού, ενώ η περίοδος από το 2018 έως το 2020 θα ολοκληρωθεί η παράδοση όλων των οχημάτων.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 184 ερπυστριοφόρα οχήματα KAPLAN και 76 ελαφρά τροχοφόρα οχήματα PARS 4X4. Το ερπυστριοφρόρο όχημα KAPLAN προσφέρεται και σε έκδοση TOMA (έκδοση KAPLAN 20) ενώ παρέχει ασφάλεια από πυρά έως 14.5 mm καθώς και από ρουκέτες RPG με κεφαλή HE/HEAT. Επίσης προβλέπεται αντιναρκική προστασία σε όλα τα οχήματα (μετά τα διδάγματα από τις μάχες με τους Κούρδους στην ΝοτιοΑνατολική Τουρκία), καθώς και αμφίβια δυνατότητα. Ιδιαίτερα το όχημα KAPLAN χάρις στους δύο υδροπροωθητές (waterjet) μπορεί να εισέλθει στο νερό, να αλλάξει πορεία και ακόμη και να κινηθεί όπισθεν σε περίπτωση απειλής.

Τα 2 οχήματα θα εξοπλιστούν με εσωτερικά ελεγχόμενο τηλεχειριζόμενο πύργο-φορέα ΑΤ. Οι πύραυλοι έτοιμοι προς βολή είναι 4 ενώ παράλληλα στον ίδιο πύργο υπάρχει και συζυγές πυροβόλο 12.7 mm για λογους αυτοπροστασίας του οχήματος. Ο τηλεχειριζόμενος πύργος εξασφαλίζει προστασία του πληρώματος και άμεση αποκριση σε περίπτωση εμφάνισης απειλής (ο πυροβολητής δεν χρειάζεται να βγαλει ένα μέρος του σώματος του από το όχημα, άμεσα βλέπει την εικόνα της θερμικής κάμερας του οχήματος και εμπλέκει τους πιο επικίνδυνους στόχους). To ΣΕΠ που θα χρησιμοποιηθεί για τον τηλεχειριζόμενο πύργο προβλέπεται να είναι ολοκληρωμένο με όλους τους υπάρχοντες τύπους ΑΤ που χρησιμοποιεί ο Τουρκικός Στρατός (Konkurs, TOW, Kornet) καθώς και με μελλοντικούς εγχώρια αναπτυσσόμενους χάρις στην ανοικτή αρχιτεκτονική του.

large_kaplan-20-07

Το KAPLAN AT βασίζεται στο ΤΟΜΑ Kaplan 20 το οποίο αποκαλύφθηκε από την FNSS ένα χρόνο πριν, τον Μαιο του 2015

Τόσο το ερπυστριοφορο KAPLAN όσο και το PARS 4X4 είχαν αποκαλυφθεί στο κοινό τον Μάιο του 2015. Η προμήθεια αυτή είναι η πρώτη τους εμπορική επιτυχία. Το ερπυστριοφόρο KAPLAN προσφέρεται και σε έκδοση ΤΟΜΑ με πυροβόλο 30 mm και επιπρόσθετη θωράκιση. Στην έκδοση ΤΟΜΑ μπορεί να μεταφέρει 6 στρατιώτες αποβιβαζόμενη ομάδα. Δεν θα είναι απίθανο στο μέλλον ο Τουρκικός Στρατός να το επιλέξει και για το πρόγραμμα αντικατάστασης των ΤΟΜΑ AIFV, ιδιαίτερα αν μείνει ευχαριστημένος από τις επιδόσεις των οχημάτων φορέων ΑΤ KAPLAN.

Το πρόγραμμα θεωρείται χαμηλού τεχνολογικού κινδύνου καθώς και τα δύο οχήματα έχουν περάσει από την φάση κατασκευής πρωτοτύπων και τις εκτέλεσης δοκιμών πιστοποίησης από την κατασκευάστρια εταιρεία FNSS. Οι συζητήτησεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μαρτιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Ιουνίου.

Το συνολικό τίμημα της σύμβασης δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός του ΤΣ είναι να εξοπλίσει τα οχήματα αυτά με τον εγχώριως αναπτυχθέν πύραυλο OMTAS (Mizrak-O). Καθώς όμως δεν υπάρχει αναφορά από την εταιρεία FNSS για δέσμευση συγκεκριμένο τύπο πυραύλου που θα εξοπλίζει τα οχήματα σε πρώτη φάση είναι πολύ πιθανόν να εφοδιαστούν με ΑΤ μεγάλου βεληνεκούς TOW ΙΙ οι οποί έχουν εμβέλεια που φθάνει τα 3750 μέτρα.

Τα ερπυστριοφόρα οχήματα KAPLAN με την αμφίβια δυνατότητα αναμένονται να εξοπλίσουν την 1η Τουρκική Στρατιά στην Ανατολική Θράκη ενώ τα τροχοφόρα PARS 4X4, τις δυνάμεις Τουρκων ΠΖΝ (Φωκαία) και μερικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Μικρός αριθμός αναμένεται να αναπτυχθεί στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, όπου επίσης θα μεταφερθεί και μεγάλο μέρος των 48  τεθωρακισμένων καταστροφέων αρματων ATV (βασίζεται στο AIFV με πύργο με δύο ΑΤ TOW).

pars

Το όχημα PARS 4X4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ένοπλη αναγνώριση, φορέα οργάνων συλλογής πληροφοριών όσο και σαν φορέας ΑΤ

Πέρα από τον οπλισμό και την προστασία του θώρακα, τα οχήματα της νέας οικογένειας KAPLAN ενωματώνουν σειρά τεχνολογιών όπως γυαλιά παρατήρησης για τον αρχηγό πληρώματος τα οποία συνδέονται με περιμετρική κάμερα του Οχήματος. Το τελευταίο χαρακτηριστικό εκτός του ότι αυξάνει την επίγνωση τακτικής κατάστασης, βοηθάει και στην αποφυγή πρόκλησεις θανάτων και τραυματισμών σε φίλιο πεζικό που ακολουθεί το όχημα. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

ΥΓ. Η Τουρκια με βιομηχανικά οργανωμένο τρόπο ενισχύει τις δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθειά της για κάλυψη των περισσότερων αμυντικών αναγκών με εγχώρια μέσα προέκυψε από την επίπονη οργάνωση και εκτέλεση συμπαραγωγών, δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και με την στρατολόγηση τουρκικής καταγωγής επιστημόνων τόσο από την πρώην Σοβιετική Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελληνικη πραγματικότητα είναι τραγική. Τα Ελληνικά Επιτελεία οφείλουν να κινητοποιηθούν. Η εσπευσμένη παράδοση των 260 οχημάτων σε μόλις 4 χρόνια, η ανοιχτή αρχιτεκτονική του ΣΕΠ τους (ώστε αν αποτυχει ο εγχώριως πύραυλος Mizrak-O να έχουν εναλλακτικές όπως τον διαδεδομένο TOW) καθώς και η εισαγωγή σε υπηρεσία την ίδια περίοδο του άρματος μάχης Altay σε μεγάλους αριθμούς αλλάζουν τις ισορροπίες στον Έβρο. Σε συνδυασμό με τα Α/Κ πυροβόλα Firtina καθώς και το νέο τυφέκιο του Τουρκικού Στρατού το τοπίο το 2020 φαντάζει ζοφερό. Καθώς ο ΕΣ δεν φαίνεται δραστήριος ούτε για την αλλαγή αρβυλλών των Ελληνων στρατιωτών, η Ελληνική απάντηση στον εξοπλισμό της Άγκυρας αναμένεται δεν αναμένεται….

15 thoughts on “Η Τουρκία προμηθεύεται εσπευσμένα 260 ΑΤ τεθωρακισμένα από την τουρκική FNSS

 1. Στις 15 ιουνίου υπογράφηκε επίσης σύμβαση 500 εκ $ για την παράδοση 14 ολοκληρωμένων συστημάτων Korkut. Το καθε σύστημα περιλαμβάνει 3 μοναδες βολής δίδυμων πυροβόλων 35mm (βληματα AHEAD) καθώς και 1 μονάδα ραντάρ και ΕΟ κάμερας. Τουτέστιν μιλάμε για 42 πυροβόλα και 14 μονάδες ραντάρ …
  Ετσι πως το βλέπω εγώ κάτι ετοιμάζουν γύρω στο 2020…

  Μου αρέσει!

 2. Παρατηρώ ότι κατανέμουν τα προγράμματα αναπτύξεως με ισορροπία και σωφροσύνη,δέν παίζουν σε ένα μόνο χαρτί.
  Έτσι,αναπτύσσουν άρμα,και παραλλήλως αναπτύσσουν και αντιαρματικά,περιμένουν το F-35 και αναβαθμίζουν τα F-16,αλλά παραλλήλως αναπτύσσουν και αντιαεροπορικά,και μάλιστα V-SHORADS,προμηθεύονται εκατοντάδες ελικόπτερα,αλλά δέν παραμελούν τον φορητό οπλισμό,κ.ο.κ.
  Eπειδή προφανώς δέν κάνουν βολικές παραδοχές,δηλαδή για να το πούμε ωμά,δέν έχουν αυταπάτες ως προς το τί μπορεί να πάει στραβά,και προνοούν κατά δύναμιν.
  Και όπου χρησιμοποιούν τους εξοπλισμούς ὡς πολιτικόδιπλωματικό εργαλείο,το κάνουν αξιοποιώντας τα συμβόλαια ὡς καρόττα,και όχι όπως εμείς,ὡς γραμμάτια.
  Μπορεί τα συστήματα που αναπτύσσουν να τους βγούν ακριβά,και μέτρια,χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό βέβαια,αλλά σε θέματα προτεραιοτήτων και προγραμματισμού,μας παραδίδουν-δυστυχώς-μαθήματα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ακριβώς Αχερων
  Οταν στριμώχνονται (βλεπε Leo2 την δεκαετια του 2000 ή εκσυγχρονισμό των F-16 τους) οδηγούνται σε γρήγορες πλην ομως αποδοτικές λύσεις. Οταν οι καταστάσεις δεν είναι ανυσηχητικές για αυτούς δεν επαναπαύονται αλλά επενδύουν για το μέλλον. Δεν έχουν διαλέξει τυχαία το Altay, T-129, Τ-155 Firtina, Τ-70i (εμείς πήγαμε στο υπο ανάπτυξη τότε NH-90 και απο 32+32 πέσαμε στα 16+4 τελικα) καθώς σε αυτά ειναι πιο ευκολο να αποκομίσουν μεταφορά τεχνολογίας από τις κατασκευάστριες χώρες. Μετα το Kaplan AT είναι πολύ πιθανόν να πάνε και για νεο ΤΟΜΑ KAPLAN. Ακόμη και στο νέο τυφέκιο μάχης δοκιμασαν τόσο σε 5.56 όσο και σε 7.62 καταλήγοντας στο δεύτερο. Τετοιο ριζικό εκσυγχρονισμό σε κάθε τομέα των χερσαίων τους δυνάμεων δεν έχω ξαναδει στην περιοχή. Το ανυσηχητικό είναι ότι δεν φαίνονται αντανακλαστικά στην Ελληνική πλευρά. Οχι στα πλαίσια κουρσας εξοπλισμών αλλά πχ αμεσης προμήθειας πολλαπλασιαστών ισχύος και νέα ατομικά υλικα μαχητη (+οπλισμό, ελαφρα ΑΤ, διοπτρες, κυαλια κτλ) που θα ευνοούσαν τον αμυντικό αγώνα

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Mε όλο τον σεβασμό στις γνώσεις σας,πιστεύω ότι ζοφερό για την Τουρκιά είναι το μέλλον και το παρόν,με την ανωτερότητα του Leopard 2Hel,τα επιπλέον 40 MLRS,τα ΑΗ-64DHA/A+,κορνετ,την ανώτερη μηχανοκίνητη αντιαεροπορική προστασία σε SHORADS και γενικά μέσου βεληνεκούς {π.χ. TORM1},βάζω και τα KIOWA μέσα σε ρόλο Α/Τ και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει,πιστεύω σύντομα σε ανάκαμψη με μια αλλαγή σε πιο φιλελεύθερα σχήματα,δες π.χ. ξένοι επενδυτές αναλαμβάνουν την διαχείριση της,θεωρώ ότι η Ελλάς θα έχει πάνω χέρι στον Έβρο.
  Πολύ μίζερα μας τα λες τελευταία defence.
  Εδώ στο άρθρο για το ΝΑΤΟ και την Δύση ένα από τα καλύτερα ναυτικά στην Δύση,το Ελληνικό,το έβγαλαν οι στρατηγοί του καναπέος άχρηστο,είμαι στέλεχος και θα λέω αυτά που πιστεύω!
  Υ.Γ. altay=απομίμηση Κ1.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. @Kostas Kladianos
  Ο κάθε ομιλητης υπερασπιζεται τις απόψεις. Δεν είναι ο ρόλος μου να κανω τον δικηγόρο του διαβόλου
  Το μέλλον είναι ζοφερό για εμάς για πολλούς λόγους
  Ο κυριότερος είναι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός
  Ενώ ο αντίπαλος υπερεξοπλίζεται εμείς ακόμη να βάλουμε ασπίδια στα Μ113 πόσω δε μαλλον τον εκσυχρονισμό που πρότεινα σε προηγούμενο άρθρο (ο οποίος είναι άνευ κόστους) και με βαση τις μελέτες του Αμερικανικού Στρατού αυξάνει την επιβιωσιμότητα της αποβιβαζομενης όμαδας κατά πολυ σε περίπτωσης διατρησης από βλήμα HEAT
  Αλλά δεν βαριέσαι καλά τα λέμε αλλά εκσυγχονισμος ΜΕΚΟ….στις καλένδες
  P-3B εκσυγχονισμένα χωρίς οπλισμό και πολλά άλλα
  Αρβύλλες ούτε για δείγμα (βλέπεις χρόνια τα φοράνε Κωσταράκοι, Μανωλάδες αξιοσεβαστοι και οι δύο) αλλά το σύστημα του ΕΣ χρόνια τους αγνοει
  Τα Kiowa και τα Chinook ας τα αφήσουμε για την ώρα άγνωστη η τύχη τους, μόνο το αθάνατο Μ113 μας κάνει περήφανους, εδώ στην ΕΑΒ δεν ξερουμε με τι θα εξοπλίσουμε τα P-3…
  Το πρόβλημα δεν είναι η 1 προς 1 σύγκριση με την Τουρκία αλλά η συνολική εικόνα. Την ώρα που εμείς μόλις τώρα εξοπλίσαμε επαρκώς τα Leo2 με πυρομαχικά (10 χρόνια μετά την παραλαβή τους) οι απέναντι πάνε σε αμφίβιους φορείς ΑΤ, 60 επιθετικά ελικόπτερα (αραγε τα 19 AH-64A τι απόδοση θα έχουν το 2025 ?), αεροπλανοφόρο, F-35, άρματα μαχης, έχουν ήδη 300 νέα Α/Κ πυροβόλα σχεδον και αναπτύσουν UAV σε κάθε επίπεδο.
  Το ερώτημα είναι εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον ΕΣ, τι κάνουμε ακριβώς? Έχουμε σχέδιο? ποιο είναι αυτο, G3A3 εφόπλου λόγχη μέχρι το 2030 ?
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι όχι ότι δεν έχουμε χρήματα αλλά δεν έχουμε προγραμματισμό και οργάνωση.δεν δείχνουμε να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία στα ίσια…και αυτό είναι το επικίνδυνο

  Μου αρέσει!

 6. Δηλαδή με τον πανίσχυρο υποβρυχιακό στόλο μας συνεπικουρούμενο από τα νέα ΤΠΚ πρέπει η Τουρκία να μας παραδώσει απο τώρα τον στόλο της αλά scapa flow,τα CH-47 έρχονται,για τα G-3 δες την προσπάθεια της ΑΣΔΕΝ

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Δηλ. τα P-3 με εξοπλισμό ELINT-SIGINT,συνεπικουρούμενα ως στρατηγικές πλατφόρμες απο τα ΕΜΒ-145Η {λιγες χώρες στην Δύση τα έχουν αυτα} δεν είναι προσπάθεια ίσα προς ίσα με την Τουρκία,η τα F-16 Viper π.χ.
  ΝΜΑ σίγουρα θα έχουμε μετά το 21.
  Τι αμαχητί,παμε για να νικήσουμε!

  Μου αρέσει!

 8. Η Ελλας χρειαζεται συστηματα με εξυπνα οπλα με αποδοση μαθηματικης βαθμιδος ‘step function’ τα οποια παρεχουν υπεροχη και γενικη ‘area denial’ άρνηση περιοχής ειτε στον αερα ειτε στην θαλασσα ειτε στο εδαφος. Ειναι αδυνατον να γινεται συγκριση ενα προς ενα με εναν αντιπαλο ο οποιος μπορει να παραταξει τουλαχιστον στα χαρτια ενα εκατομμύριο στρατο. Επειτα η αναγλυφη γεωγραφια παιζει μεγαλο ρολο. Χωρις αεροναυτικη υπεροχη δεν μπορει η Τουρκια να επιβληθει της Ελλαδος. Επειτα η Τουρκια κοιταει και αλλα μετωπα τα οποια υπαρχουν ηδη απο το Κουρδικο μεχρι και την Ρωσια. Βεβαια και η Ελλας εχει αλλα μετωπα να αντιμετωπισει απο τον βορρα μεχρι την Κυπρο. Η Ελλας χρειαζεται να αναπτυσει συστηματα διπλης χρησεως στρατιωτικης και πολιτικης ωστε να υπαρχει υποδομη και για εξαγωγες. Ακομη και στην εποχη ισχνων αγελαδων υπαρχει η δυνατοτητα να γινουν πολλα. Φεριπην συστηματα για νεες τορπιλες μπορουν να εχουν συμπαραγωγη στην Ελλαδα κοκ. Αλλο συστημα πολλαπλασιαστης η ἐξυπνη σφαιρα η οποια μπορει να λειτουργησει απο επιπεδο φανταρου, μεχρι τα F-16, και τις καννονιοφορους. Κατα αυτον τον τροπο αυξανεται η αυτογνωσια, και ανεξαρτοποιειται τουλαχιστον μερικως η Ελλας απο ολικα συστηματα ξενων δυναμεων. Σιγουρα υπαρχουν απορητα προγραμματα τα οποια δεν ειναι γνωστα στο ευρυ κοινο (ελπιζω).

  Μου αρέσει!

 9. Λεφτά με τη σέσουλα για δύο λόγους:
  α)Για να καμφθούν οι εσωτερικές αντιστάσεις απέναντι σε μια εξουσία όλο και πιο απολυταρχική που διεξάγει έναν πόλεμο που κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ζοφερός ΚΑΙ
  β) για μια τελευταία απέλπιδη προσπάθεια ελέγχου αυτού του χαμένου πόλεμου μέσω πόρων.

  Και το α) τελικά θα αποτύχει, αφήνοντας μια οικονομία σε συντρίμια (και ένα θηρίο δίπλα μας πληγωμένο που θα ψάχνει τρόπο να …εξάγει την κρίση της) και ο πόλεμος στα ανατολικά θα χαθεί.

  ΥΓ. Θα το φωνάζω κάθε μέρα-ΤΑ ΦΙΡΤΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Γ Τ Π Κ. Και όπως φαίνεται και τα αλτάι δεν είναι και πολύ σοι.

  Αρέσει σε 2 άτομα

 10. Προσωπικά νιώθω ευτυχισμένος που ξοδεύουν έναν υπέρσκασμο λεφτά για την πατάτα το Altay (αντί να επενδύσουν σε συμπαραγωγή Leo 2 A7 ή Μ1 Α2 SEP), τη στελθ μαούνα F35 (αντί να επενδύσουν σε συμπαραγωγή μιας βελτιωμένης έκδοσης Rafale ή Typhoon ή F15 S.E.) και στο πλοίο μπαμπούλα-ιδανικό στόχο-wanabe αεροπλανοφόρο (αντί να επενδύουν σε αναβάθμιση των ΜΕΚΟ τους ή περισσότερα/μεγαλύτερα/ισχυρότερα Αντιτορπιλικά από όσο προγραμματίζουν.

  Θέλουν να παριστάνουν την υπερδύναμη με 100% δικά τους συστήματα ή έστω υποσυστήματα στις λίγες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό (υποβρύχια), με αποτέλεσμα πανάκριβες μετριότητες (στην καλύτερη περίπτωση) και συχνά μεγάλη χρονική υστέρηση των προγραμμάτων. Το ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη μεγαλομανία τους γιατί έχουμε τα χάλια μας και είμαστε, όπως σωστά λέει ο αρθρογράφος, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο, είναι άλλη, πικρή ιστορία.

  Μου αρέσει!

 11. Έκανα μια σύντομη έρευνα στον ίντερνετ να βρω το βάρος του Καπλάν. Αν και αναφέρεται επίπεδο θωράκισης STANAG-4 (και STANAG-3Α για νάρκες), πουθενά δεν βρίσκω αναφορά για το βάρος του οχήματος. Όπερ ύποπτον…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 12. Αλήθεια γνωρίζουμε περίπου σε πόσα M113 έχουν τοποθετηθεί ασπίδια και γενικά έχουν γίνει τροποποιήσεις στον οπλισμό τους κλπ? Ευχαριστώ…

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s