Erdogan-Staged-Coup-Photo-by-Kemal5105-460x460

Ρεζτεπ Ταγιπ Ερντογάν, ο μεγαλύτερος ηγέτης ή πολιτικός δημαγωγός της σύγχρονης Τουρκίας ?

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, εκτυλίχθηκε ένα ακόμη πραξικόπημα στην πολύπαθη πολιτική ζωή της Τουρκίας. To εκτο κατά σειρά πραξικόπημα στην Τουρκία αυτήν την φορά απέτυχε παταγωδώς μέσα σε λίγες ώρες. Ο λόγος είναι ότι ο Ρεζτεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προετοιμάσει κατάλληλα τον κρατικό μηχανισμό και τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νο1 στόχος των πραξικοπηματιών φέρεται να ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Από τις πρώτες ενέργειες του πραξικοπήματος ήταν η διενέργεια αποστολής Kill-Capture από άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων κατά του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας 3 ελικόπτερα (2 Cougar και 1 Blackhawk)  από την Αεροπορική Βάση Çiğli στην Σμύρνη μια ομάδα 40 Τούρκων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων ΜΑΚ/SAT επιτέθη στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Μαρμαρίδα.

Λόγω όμως της έγκαιρης προειδοποίησης του Διοικήτη της ΜΙΤ (Τουρκική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών)  Hakan Fidan, ο Ταγίπ διέφυγε των διωκτών του πριν αυτοί καταφθάσουν και κατευθύνθυκε στο αεροδρόμιο Dalaman. Πίσω στο Ξενοδοχείο Grand Yazici Club Turban 100 βαριά οπλισμένοι φρουροί της συνοδείας του Ερντογάν αναπτύχθηκαν για να παγιδεύσουν την εισερχόμενη απειλή που συνιστούσαν οι Τούρκοι Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Έτσι κερδήθηκε χρόνος ώστε ο Ερντογάν να διαφύγει αεροπορικός και να κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις συμπλοκές στο Ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερτνογάν σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Φαίνεται πως η Τουρκική Επίλεκτη Ομάδα μόλις ενημερώθηκε κατά την διάρκεια των συμπλοκών πως ο στόχος τους διέφυγε του χώρου δράσης τους αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Τουρκικό Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος έλαβε κωδικό πολιτικού νηολογίου, λόγω υποψίών για ύπαρξη πραξικοπηματιών και μέσα την TuAF. Έτσι προσέγγισε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης φερόμενο ως αεροσκάφος της Turkish Airlines. Λόγω της ανάμειξης του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου Ümit Dündar, ο Ερντογάν έλαβε διαβεβαιώσεις για την στήριξή του προς το πρόσωπό του. Έτσι παρόλο που αναπτύχθηκαν ορισμένες χερσαίες δυνάμεις τόσο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όσο και στις γέφυρες της Πόλης, αυτές είχαν μικρή κρίσιμη μάζα καθώς ο ανώτατος Διοικητής της 1ης Στρατιάς απέτρεψε πλήρη κινητοποίηση των Στρατευμάτων. Μετέπειτα τις επόμενες ώρες ο  Ümit Dündar έγινε προσωρινά Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, καθώς ο  Hulusi Akar (εν ενεργεία Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου) κρατούνταν όμηρος από τους πραξικοπηματίες.

1416070853426

Παρόλο που λέγεται πως 2 Τουρκικά Αεροσκάφη F-16 παρενόχλησαν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, φαίνεται πως δεν επιτέθηκαν είτε λόγω μη αναγνώρισης του στόχου είτε επειδή το περιστατικό αυτό ποτέ δεν συνέβη σύμφωνα με το Ελληνικό ΓΕΑ που παρακολουθούσε όλον τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο

Με την συνδρομή της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και του Διοικητή της Hüseyin Çapkin, ασφαλίστηκε με συντριπτική ταχύτητα και αριθμητική υπεροχή το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και ο Πύργος Ελέγχου γεγονός που επέτρεψε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Ο Ρεζτέπ χειραγωγεί την δύναμη των ΜΜΕ

Από τις πρώτες ενέργειες που προέβη ο καταδιωκόμενος Τούρκος Πρόεδρος ητάν να αποστείλει εκατοντάδες χιλιάδες μυνήματα στα κινητά των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης να κατέβουν στο δρόμο για να στηρίξουν την Δημοκρατία και να αποτρέψουν τους πραξικοπηματίες. Η αποστολή αυτή έγινε μέσω ενός μαζικού συστηματος αποστολή SMS με πιθανότερο σενάριο την χρήση της λειτουργίας εκτάκτων καταστάσεων των δικτύων 4G. Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερτνογάν είχε προγραμματίσει από πριν την λήψη τέτοιων μέτρων σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Τα μυνήματα που έλαβαν οι κάτοικοι της Πόλης είχαν την υπογραφή του και την χαρακτηριστική του σύνταξη των ομιλιών του.

Ταυτόχρονα μέσω της εφαρμογής FaceTime ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε Live στο Κρατικό Κανάλι ΤΡΤ το οποίο μετέπειτα κατελήφθει από τους Πραξικoπηματίες. Συνήθως οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί είναι τα πρώτα σημεία που καταλαμβάνουν οι πραξικοπηματίες. Φέρεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε είτε λόγω κακου συντονισμού είτε λόγω εσπευμένης εκδήλωσης του πραξικοπήματος νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

 

Με βάση πληροφορίες που βγήκαν στο φως αργότερα, ο Διοικητής της Τουρκικής ΜΙΤ ενημέρωσε στις 17:00 τους Διοικητές του Γενικό Επιτελείο περί ύποπτες ενέργειες μέσα στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος.

Ετσι αποφασίστηκε :

i) στην καθήλωση των αεροπορικών μέσων όλων των Κλάδων

ii) στον έλεγχο του συνόλου των αρμάτων μάχης  στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στο Etimesgut της Άγκυρας

H κίνηση αυτή επέσπευσε την εκδήλωση του πραξικοπήματος, με τις πρώτες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα στις 19:00 και δημοσιως στις 21:30 το βράδυ. Η αρχική εκτέλεση του πραξικοπήματος περιελάμβανε πλήρη κινητοποίηση στις 3:00 τα ξημερώματα.

Φερεται πως οι πραξικοπηματίες δεν ακύρωσαν το πραξικόπημα γιατί ο διοικητής της ΜΙΤ γνώριζε τόσες λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους που στοιχειοθετούνταν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία.

Η συνέχεια είναι γνωστή, παρόλο που χτυπήθηκαν κυβερνητικά κτίρια όπως η Τουρκική Βουλή, το κέντρο επιχειρήσεων της ΜΙΤ καθώς και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις πλατείες και στην ουσία αφόπλισαν τους Τουρκους Στρατιώτες. Υπήρξαν επίσης ενέργειες αντεκδίκησης προς αυτούς πολύ από τους οποίους δεν γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης σε πλήρη δύναμη καθώς και των ανδρών της ΜΙΤ (οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό) συνέτεινε στην επιτυχή αντιμετώπιση των ολιγομελών συγκριτικά πραξικοπηματιών.

gulen-55559-bayram_namazi_duasinda

Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνρθωπος πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία ?

Οι πραξικοπηματίες φέρεται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, ο οποίος παλαίοτερα είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Διώξεις και εκκαθάριση

Από την πρώτη στιγμή που ο Ερτνογάν ξανακατέλαβε την εξουσία προέβη σε μια σειρά κινήσεων που δεν στρέφονταν μόνο κατά των ενεργών πραξικοπηματιών αλλά και όσους είναι πολιτικά αντίθετοι στο κόμμα του AKP και ιδιαίτερα προς αυτόν. Ετσι τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες κατά δεκάδων χιλιάδων Τουρκων πολιτών που η τουρκική ΜΙΤ είχε συγκεντρώσει στοιχεία ότι συνδέονταν με το πραξικόπημα και τον Φετουλάχ Γκιουλέν:

-Σε διαθεσιμότητα επ’αόριστον τίθενται 15200 υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας

-Απολύονται 262 δικαστές και εισαγγελείς

-1577 Κοσμήτορες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οδηγούνται σε παραίτηση (μεταξύ των οποίων και 20 Ελληνές)

-Απολύονται 9000 Τούρκοι Αστυνομικοί

-Συνελλήφθησαν 6000 Τούρκοι Στρατιωτες και Αξιωματικοί

-115 από τους 358Τουρκους Ανώτατους Αξιωματικούς συνελλήφθησαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Τούρκος Α/ΓΕΑ Akın Öztürk.To 1/3 του συνόλου των Ανωτατων Αξιωματικών της Πολεμικής Μηχανής της Τουρκίας (!). Ερωτηθείς ο Ερντογάν για το γεγονός πως αυτό θα αποδυναμώσει την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας απάντησε απαξιωτικά: «Και με 100 άτομα λιγότερα οι ΤΕΔ μπορουν να κάνουν την δουλειά τους».

-Κατά τις συμπλοκές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265  άτομα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται στρατιωτικοί ή αστυνομικοί που ήταν με την πλευρά του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα οι νεκροί πραξικοπηματίες δεν θα κηδευτούν ενώ η ταφή τους προτείνεται να γίνει μαζικά σε ειδικό χώρο τον οποίο ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει ώστε οι πολίτες να προβαίνουν σε κατάρες και ανάθεμα στους εχθρούς του Πολιτεύματος.

Σχόλιο: Μια πράξη απάνθρωπη και εκδικητική που στόχο έχει και την ατίμαση των οικογενιεών τους.

-Εξετάζεται η επιστροφή της Θανατικής Ποινής για αδικήματα που στρέφονται κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωνε σε συνέντευξη στο CNN:

«Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. ‘Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια’; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτό γιατί οι άνθρωποι έχασαν συγγενείς, έχασαν γείτονες, έχασαν παιδιά. Υποφέρουν και είναι πολύ ευαίσθητοι γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ευαισθησία»

Συμπλήρωσε για την θανατική ποινή λέγοντας πως ως «Δημοκράτης» που είναι:

«Αλλά φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι’ αυτό με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί [των κομμάτων] θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν, και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση»

-Ζητείται η έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ αυτο-εξοριστος. Για τον λόγο αυτό έχουν αποσταλει 4 φάκελοι με αποδεικτικά στοιχεία την Δευτέρα βράδυ στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν δεν είχε επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο σύντομος χρόνος της αποστολής όπως και η ποσότητα των στοιχείων δημιουργούν ερωτήματα για την εγκυρότητά τους

-Κόπηκε η σύνταξη από τα Τουρκικά Ασφαλιστικά Ταμεία στον Γκιουλέν (μεγάλο πλήγμα…)

-Συνελήφθη ο ανηψιος του Γκιουλέν στην Τουρκία (δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα παρά μονο του καταλογίζονται ότι οι επαφές του με οικονομικό-στρατιωτικούς κύκλους μέσα στην Τουρκία βοήθησε στην οργάνωσή του).

-Ανατέθηκε ο έλεγχος των Στρατιωτικών μονάδων στον Κυβερνήτη κάθε επαρχίας (αντίστοιχο Νομάρχη). Επί της παρούσης 30 Τούρκοι Κυβερνήτες απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από φίλα προσκείμενους στον Ερντογάν. Επίσης άλλοι 50 ανώτατοι Δημόσιοι Υπάλληλοι (Διευθυντές, Γενικοί Γραμματείς) καθαιρέθηκαν. Έτσι ο έλεγχος του στρατού περνάει μέσα από το Πολιτικό Κόμμα AKP και τους οριζόμενους κυβερνήτες των επαρχιών.

– 21.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά (βακουφικά) ιδρύματα ανακαλούνται οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Αν και ιδιώτες και εκτός κρατικού μηχανισμού ο Ταγίπ πλήττει και την ιδιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία

-10 επιχειρηματίες συνελλήφθησαν ως συμπαθούντες στο πραξικόπημα

-257 άτομα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού παυθηκαν από τα καθήκοντά τους. Πέραν αυτών ακόμη και ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Αττάλειας.

-8000 Υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών απολύθηκαν

-100 άτομα της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και συνεληφθησαν

-Ανακλήθηκαν οι άδειες Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών που σχετίζονται με τον Γκιουλέν

-Κυρήχθηκε 3μηνη Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε όλη την χώρα. Αυτό το μέτρο οδηγεί σε περιορισμό ή  απαγόρευση κυκλοφορίας, στην απαγόρευση συγκέντρωσεων ή κυκλοφορίας ανθρώπων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον επιτρέπεται η άμεση διενέργεια σωματικού ελέγχου απο αστυνομικές Δυνάμεις, ο έλεγχος οχημάτων και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο. Επιβάλλεται στους πολίτες η υποχρέωση να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα.

Το σημαντικότερο μέτρο  της επιβληθείσας Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης είναι  η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών αι άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κλπ. Το μέτρο αυτό φιμώνει την Τουρκία και επιβάλει λογοκρισία σε όποιον έχει διαφορετική άποψη με τον ΠτΔ της Τουρκίας Ρεζτεπ Ταγίπ Ερτνογαν

Συμπερασματικά,  ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να μετατρέψει μια προσπάθεια καθαίρεσής του ως ευκαιρία για το οριστικο ξεκαθάρισμα των Πολιτικών του Αντιπάλων όχι μόνο στο πεδίο της Τουρκικής Βουλής αλλά τόσο στις κρατικές δομές, στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και στα «ελεύθερα ΜΜΕ» τα οποία πλέον τα ελέγχει πλήρως. Ισχυροποίησε επίσης την θέση του ως τον ηγετη της Άγκυρας τα επόμενα χρόνια. Η έκταση των εκκαθαρίσεων είναι τέτοια που δεν χωρά αμφιβολία ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των πραξικοπηματιών εδώ και μήνες (αν όχι χρόνια). Πιθανότατα είχε ανθρώπους κοντά στον στενό ηγετικό τους πυρηνά. Όμως και ο ίδιος έπαιζε με την φωτιά καθώς ακόμη και άτομα του πρωθυπουργικού του Γραφείου και στενοί του σύμβουλοι (αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, για θεματα ΠΑ) βρίσκονταν μια ανάσα από τον ίδιο.Τους άφησε να δράσουν και έχοντας λάβει τα μέτρα του προχώρησε σε αντι-πραξικόπημα αριστοτεχνικά οργανωμένο, το οποίο επεβλήθη χάρις στην μαζική δράση της Τουρκικης Αστυνομίας και της ΜΙΤ. Οι πολίτες επίσης οπαδοί του χωρις δεύτερη σκέψη  ξεχύθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να το υπερασπιστούν τον ηγέτη τους. Ο ίδιος την Τετάρτη που βρισκόνταν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα για να πάρει δύναμη ανάγνωσε κομμάτια από το Κοράνι. Μόνο που τα μικρόφωνα που ήταν συνδεδεμένα με τα μεγάφωνα στους δρόμους της Αγκυρας ήταν συνδεδεμένα και έτσι αυτό που φάνηκε «κατά λάθος» ήταν ο Τούρκος Ηγέτης Ρεζτεπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί τους πιστούς Μουσουλμάνους σε Προσευχή από το Προεδρικό Μέγαρο….

ΥΓ: Σε ένα άλλο πραξικόπημα στην Κύπρο πίσω στο 1974 κάποιοι συνεργάτες της Ελληνικής Χούντας είχαν πάει να σκοτώσουν τον τότε Πρόεδρο Μακάριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρολο που οι ενεργειές τους αυτές απέτυχαν, οι εκκαθαρίσεις κατά Τουρκοκυπρίων και οι αναταραχές που προκάλεσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία έδωσαν την αφορμή και ευκαιρία στους Τούρκους να εισβάλλουν στην Μεγαλόνησο. Αλλά φυσικά στην περίπτωσή μας η Ιστορία ΔΕΝ εκδικείται…

kyprow20eisbolh

Καπου καπως κάποτε το 1974 η Τουρκια εκμεταλλευτηκε την πολιτική αστάθεια σε Ελλάδα και Κύπρο για να χωρίσει στα Δύο την Κύπρο. Έτος 2016 Η Ελλάδα και η Κύπρος politically correct δεν τους περνάει απο το νου να κάνουν το ίδιο