Πόσο «στημένο» ήταν το πραξικόπημα στην Τουρκία ?

Erdogan-Staged-Coup-Photo-by-Kemal5105-460x460

Ρεζτεπ Ταγιπ Ερντογάν, ο μεγαλύτερος ηγέτης ή πολιτικός δημαγωγός της σύγχρονης Τουρκίας ?

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, εκτυλίχθηκε ένα ακόμη πραξικόπημα στην πολύπαθη πολιτική ζωή της Τουρκίας. To εκτο κατά σειρά πραξικόπημα στην Τουρκία αυτήν την φορά απέτυχε παταγωδώς μέσα σε λίγες ώρες. Ο λόγος είναι ότι ο Ρεζτεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προετοιμάσει κατάλληλα τον κρατικό μηχανισμό και τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νο1 στόχος των πραξικοπηματιών φέρεται να ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Από τις πρώτες ενέργειες του πραξικοπήματος ήταν η διενέργεια αποστολής Kill-Capture από άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων κατά του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας 3 ελικόπτερα (2 Cougar και 1 Blackhawk)  από την Αεροπορική Βάση Çiğli στην Σμύρνη μια ομάδα 40 Τούρκων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων ΜΑΚ/SAT επιτέθη στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Μαρμαρίδα.

Λόγω όμως της έγκαιρης προειδοποίησης του Διοικήτη της ΜΙΤ (Τουρκική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών)  Hakan Fidan, ο Ταγίπ διέφυγε των διωκτών του πριν αυτοί καταφθάσουν και κατευθύνθυκε στο αεροδρόμιο Dalaman. Πίσω στο Ξενοδοχείο Grand Yazici Club Turban 100 βαριά οπλισμένοι φρουροί της συνοδείας του Ερντογάν αναπτύχθηκαν για να παγιδεύσουν την εισερχόμενη απειλή που συνιστούσαν οι Τούρκοι Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Έτσι κερδήθηκε χρόνος ώστε ο Ερντογάν να διαφύγει αεροπορικός και να κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις συμπλοκές στο Ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερτνογάν σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Φαίνεται πως η Τουρκική Επίλεκτη Ομάδα μόλις ενημερώθηκε κατά την διάρκεια των συμπλοκών πως ο στόχος τους διέφυγε του χώρου δράσης τους αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Τουρκικό Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος έλαβε κωδικό πολιτικού νηολογίου, λόγω υποψίών για ύπαρξη πραξικοπηματιών και μέσα την TuAF. Έτσι προσέγγισε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης φερόμενο ως αεροσκάφος της Turkish Airlines. Λόγω της ανάμειξης του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου Ümit Dündar, ο Ερντογάν έλαβε διαβεβαιώσεις για την στήριξή του προς το πρόσωπό του. Έτσι παρόλο που αναπτύχθηκαν ορισμένες χερσαίες δυνάμεις τόσο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όσο και στις γέφυρες της Πόλης, αυτές είχαν μικρή κρίσιμη μάζα καθώς ο ανώτατος Διοικητής της 1ης Στρατιάς απέτρεψε πλήρη κινητοποίηση των Στρατευμάτων. Μετέπειτα τις επόμενες ώρες ο  Ümit Dündar έγινε προσωρινά Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, καθώς ο  Hulusi Akar (εν ενεργεία Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου) κρατούνταν όμηρος από τους πραξικοπηματίες.

1416070853426

Παρόλο που λέγεται πως 2 Τουρκικά Αεροσκάφη F-16 παρενόχλησαν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, φαίνεται πως δεν επιτέθηκαν είτε λόγω μη αναγνώρισης του στόχου είτε επειδή το περιστατικό αυτό ποτέ δεν συνέβη σύμφωνα με το Ελληνικό ΓΕΑ που παρακολουθούσε όλον τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο

Με την συνδρομή της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και του Διοικητή της Hüseyin Çapkin, ασφαλίστηκε με συντριπτική ταχύτητα και αριθμητική υπεροχή το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και ο Πύργος Ελέγχου γεγονός που επέτρεψε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Ο Ρεζτέπ χειραγωγεί την δύναμη των ΜΜΕ

Από τις πρώτες ενέργειες που προέβη ο καταδιωκόμενος Τούρκος Πρόεδρος ητάν να αποστείλει εκατοντάδες χιλιάδες μυνήματα στα κινητά των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης να κατέβουν στο δρόμο για να στηρίξουν την Δημοκρατία και να αποτρέψουν τους πραξικοπηματίες. Η αποστολή αυτή έγινε μέσω ενός μαζικού συστηματος αποστολή SMS με πιθανότερο σενάριο την χρήση της λειτουργίας εκτάκτων καταστάσεων των δικτύων 4G. Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερτνογάν είχε προγραμματίσει από πριν την λήψη τέτοιων μέτρων σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών. Τα μυνήματα που έλαβαν οι κάτοικοι της Πόλης είχαν την υπογραφή του και την χαρακτηριστική του σύνταξη των ομιλιών του.

Ταυτόχρονα μέσω της εφαρμογής FaceTime ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε Live στο Κρατικό Κανάλι ΤΡΤ το οποίο μετέπειτα κατελήφθει από τους Πραξικoπηματίες. Συνήθως οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί είναι τα πρώτα σημεία που καταλαμβάνουν οι πραξικοπηματίες. Φέρεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε είτε λόγω κακου συντονισμού είτε λόγω εσπευμένης εκδήλωσης του πραξικοπήματος νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

 

Με βάση πληροφορίες που βγήκαν στο φως αργότερα, ο Διοικητής της Τουρκικής ΜΙΤ ενημέρωσε στις 17:00 τους Διοικητές του Γενικό Επιτελείο περί ύποπτες ενέργειες μέσα στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος.

Ετσι αποφασίστηκε :

i) στην καθήλωση των αεροπορικών μέσων όλων των Κλάδων

ii) στον έλεγχο του συνόλου των αρμάτων μάχης  στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στο Etimesgut της Άγκυρας

H κίνηση αυτή επέσπευσε την εκδήλωση του πραξικοπήματος, με τις πρώτες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα στις 19:00 και δημοσιως στις 21:30 το βράδυ. Η αρχική εκτέλεση του πραξικοπήματος περιελάμβανε πλήρη κινητοποίηση στις 3:00 τα ξημερώματα.

Φερεται πως οι πραξικοπηματίες δεν ακύρωσαν το πραξικόπημα γιατί ο διοικητής της ΜΙΤ γνώριζε τόσες λεπτομέρειες για τις κινήσεις τους που στοιχειοθετούνταν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία.

Η συνέχεια είναι γνωστή, παρόλο που χτυπήθηκαν κυβερνητικά κτίρια όπως η Τουρκική Βουλή, το κέντρο επιχειρήσεων της ΜΙΤ καθώς και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τις πλατείες και στην ουσία αφόπλισαν τους Τουρκους Στρατιώτες. Υπήρξαν επίσης ενέργειες αντεκδίκησης προς αυτούς πολύ από τους οποίους δεν γνώριζαν ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης σε πλήρη δύναμη καθώς και των ανδρών της ΜΙΤ (οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό) συνέτεινε στην επιτυχή αντιμετώπιση των ολιγομελών συγκριτικά πραξικοπηματιών.

gulen-55559-bayram_namazi_duasinda

Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνρθωπος πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία ?

Οι πραξικοπηματίες φέρεται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, ο οποίος παλαίοτερα είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Διώξεις και εκκαθάριση

Από την πρώτη στιγμή που ο Ερτνογάν ξανακατέλαβε την εξουσία προέβη σε μια σειρά κινήσεων που δεν στρέφονταν μόνο κατά των ενεργών πραξικοπηματιών αλλά και όσους είναι πολιτικά αντίθετοι στο κόμμα του AKP και ιδιαίτερα προς αυτόν. Ετσι τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες κατά δεκάδων χιλιάδων Τουρκων πολιτών που η τουρκική ΜΙΤ είχε συγκεντρώσει στοιχεία ότι συνδέονταν με το πραξικόπημα και τον Φετουλάχ Γκιουλέν:

-Σε διαθεσιμότητα επ’αόριστον τίθενται 15200 υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας

-Απολύονται 262 δικαστές και εισαγγελείς

-1577 Κοσμήτορες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οδηγούνται σε παραίτηση (μεταξύ των οποίων και 20 Ελληνές)

-Απολύονται 9000 Τούρκοι Αστυνομικοί

-Συνελλήφθησαν 6000 Τούρκοι Στρατιωτες και Αξιωματικοί

-115 από τους 358Τουρκους Ανώτατους Αξιωματικούς συνελλήφθησαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Τούρκος Α/ΓΕΑ Akın Öztürk.To 1/3 του συνόλου των Ανωτατων Αξιωματικών της Πολεμικής Μηχανής της Τουρκίας (!). Ερωτηθείς ο Ερντογάν για το γεγονός πως αυτό θα αποδυναμώσει την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας απάντησε απαξιωτικά: «Και με 100 άτομα λιγότερα οι ΤΕΔ μπορουν να κάνουν την δουλειά τους».

-Κατά τις συμπλοκές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265  άτομα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται στρατιωτικοί ή αστυνομικοί που ήταν με την πλευρά του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα οι νεκροί πραξικοπηματίες δεν θα κηδευτούν ενώ η ταφή τους προτείνεται να γίνει μαζικά σε ειδικό χώρο τον οποίο ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα διαμορφώσει ώστε οι πολίτες να προβαίνουν σε κατάρες και ανάθεμα στους εχθρούς του Πολιτεύματος.

Σχόλιο: Μια πράξη απάνθρωπη και εκδικητική που στόχο έχει και την ατίμαση των οικογενιεών τους.

-Εξετάζεται η επιστροφή της Θανατικής Ποινής για αδικήματα που στρέφονται κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν δήλωνε σε συνέντευξη στο CNN:

«Ο λαός πιστεύει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν. ‘Γιατί να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια’; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν ένα άμεσο τέλος σε αυτό γιατί οι άνθρωποι έχασαν συγγενείς, έχασαν γείτονες, έχασαν παιδιά. Υποφέρουν και είναι πολύ ευαίσθητοι γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη ευαισθησία»

Συμπλήρωσε για την θανατική ποινή λέγοντας πως ως «Δημοκράτης» που είναι:

«Αλλά φυσικά θα χρειαστεί κοινοβουλευτική απόφαση γι’ αυτό με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι αρχηγοί [των κομμάτων] θα πρέπει να μαζευτούν και να το συζητήσουν, και εάν δεχθούν να το συζητήσουν τότε εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Εθνοσυνέλευση»

-Ζητείται η έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ αυτο-εξοριστος. Για τον λόγο αυτό έχουν αποσταλει 4 φάκελοι με αποδεικτικά στοιχεία την Δευτέρα βράδυ στιγμή κατά την οποία ο Ερντογάν δεν είχε επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο σύντομος χρόνος της αποστολής όπως και η ποσότητα των στοιχείων δημιουργούν ερωτήματα για την εγκυρότητά τους

-Κόπηκε η σύνταξη από τα Τουρκικά Ασφαλιστικά Ταμεία στον Γκιουλέν (μεγάλο πλήγμα…)

-Συνελήφθη ο ανηψιος του Γκιουλέν στην Τουρκία (δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα παρά μονο του καταλογίζονται ότι οι επαφές του με οικονομικό-στρατιωτικούς κύκλους μέσα στην Τουρκία βοήθησε στην οργάνωσή του).

-Ανατέθηκε ο έλεγχος των Στρατιωτικών μονάδων στον Κυβερνήτη κάθε επαρχίας (αντίστοιχο Νομάρχη). Επί της παρούσης 30 Τούρκοι Κυβερνήτες απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από φίλα προσκείμενους στον Ερντογάν. Επίσης άλλοι 50 ανώτατοι Δημόσιοι Υπάλληλοι (Διευθυντές, Γενικοί Γραμματείς) καθαιρέθηκαν. Έτσι ο έλεγχος του στρατού περνάει μέσα από το Πολιτικό Κόμμα AKP και τους οριζόμενους κυβερνήτες των επαρχιών.

– 21.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά (βακουφικά) ιδρύματα ανακαλούνται οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος. Αν και ιδιώτες και εκτός κρατικού μηχανισμού ο Ταγίπ πλήττει και την ιδιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία

-10 επιχειρηματίες συνελλήφθησαν ως συμπαθούντες στο πραξικόπημα

-257 άτομα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού παυθηκαν από τα καθήκοντά τους. Πέραν αυτών ακόμη και ο στενός σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, συνελήφθη σε ξενοδοχείο σε περιοχή της Αττάλειας.

-8000 Υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών απολύθηκαν

-100 άτομα της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και συνεληφθησαν

-Ανακλήθηκαν οι άδειες Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών που σχετίζονται με τον Γκιουλέν

-Κυρήχθηκε 3μηνη Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε όλη την χώρα. Αυτό το μέτρο οδηγεί σε περιορισμό ή  απαγόρευση κυκλοφορίας, στην απαγόρευση συγκέντρωσεων ή κυκλοφορίας ανθρώπων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον επιτρέπεται η άμεση διενέργεια σωματικού ελέγχου απο αστυνομικές Δυνάμεις, ο έλεγχος οχημάτων και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο. Επιβάλλεται στους πολίτες η υποχρέωση να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα.

Το σημαντικότερο μέτρο  της επιβληθείσας Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης είναι  η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών αι άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κλπ. Το μέτρο αυτό φιμώνει την Τουρκία και επιβάλει λογοκρισία σε όποιον έχει διαφορετική άποψη με τον ΠτΔ της Τουρκίας Ρεζτεπ Ταγίπ Ερτνογαν

Συμπερασματικά,  ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να μετατρέψει μια προσπάθεια καθαίρεσής του ως ευκαιρία για το οριστικο ξεκαθάρισμα των Πολιτικών του Αντιπάλων όχι μόνο στο πεδίο της Τουρκικής Βουλής αλλά τόσο στις κρατικές δομές, στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και στα «ελεύθερα ΜΜΕ» τα οποία πλέον τα ελέγχει πλήρως. Ισχυροποίησε επίσης την θέση του ως τον ηγετη της Άγκυρας τα επόμενα χρόνια. Η έκταση των εκκαθαρίσεων είναι τέτοια που δεν χωρά αμφιβολία ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των πραξικοπηματιών εδώ και μήνες (αν όχι χρόνια). Πιθανότατα είχε ανθρώπους κοντά στον στενό ηγετικό τους πυρηνά. Όμως και ο ίδιος έπαιζε με την φωτιά καθώς ακόμη και άτομα του πρωθυπουργικού του Γραφείου και στενοί του σύμβουλοι (αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, για θεματα ΠΑ) βρίσκονταν μια ανάσα από τον ίδιο.Τους άφησε να δράσουν και έχοντας λάβει τα μέτρα του προχώρησε σε αντι-πραξικόπημα αριστοτεχνικά οργανωμένο, το οποίο επεβλήθη χάρις στην μαζική δράση της Τουρκικης Αστυνομίας και της ΜΙΤ. Οι πολίτες επίσης οπαδοί του χωρις δεύτερη σκέψη  ξεχύθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να το υπερασπιστούν τον ηγέτη τους. Ο ίδιος την Τετάρτη που βρισκόνταν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα για να πάρει δύναμη ανάγνωσε κομμάτια από το Κοράνι. Μόνο που τα μικρόφωνα που ήταν συνδεδεμένα με τα μεγάφωνα στους δρόμους της Αγκυρας ήταν συνδεδεμένα και έτσι αυτό που φάνηκε «κατά λάθος» ήταν ο Τούρκος Ηγέτης Ρεζτεπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί τους πιστούς Μουσουλμάνους σε Προσευχή από το Προεδρικό Μέγαρο….

ΥΓ: Σε ένα άλλο πραξικόπημα στην Κύπρο πίσω στο 1974 κάποιοι συνεργάτες της Ελληνικής Χούντας είχαν πάει να σκοτώσουν τον τότε Πρόεδρο Μακάριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρολο που οι ενεργειές τους αυτές απέτυχαν, οι εκκαθαρίσεις κατά Τουρκοκυπρίων και οι αναταραχές που προκάλεσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία έδωσαν την αφορμή και ευκαιρία στους Τούρκους να εισβάλλουν στην Μεγαλόνησο. Αλλά φυσικά στην περίπτωσή μας η Ιστορία ΔΕΝ εκδικείται…

kyprow20eisbolh

Καπου καπως κάποτε το 1974 η Τουρκια εκμεταλλευτηκε την πολιτική αστάθεια σε Ελλάδα και Κύπρο για να χωρίσει στα Δύο την Κύπρο. Έτος 2016 Η Ελλάδα και η Κύπρος politically correct δεν τους περνάει απο το νου να κάνουν το ίδιο

 

21 thoughts on “Πόσο «στημένο» ήταν το πραξικόπημα στην Τουρκία ?

  1. Καλησπέρα.
    Πιστεύεις ότι με την απώλεια τόσον αξιωματικών υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η οροφή δυνάμεων του Τ.Σ. κ πόσο πιθανή είναι μια μείωση θητείας;

    Μου αρέσει!

  2. Διαβασα καλα; Οι στρατιωτικες μοναδες τεθηκαν υπο τον ελεγχο του….Κυβερνητη καθε επαρχιας; Δηλαδη πχ η 54η Ταξιαρχια Μ/Κ ΠΖ τιθεται υπο τις διαταγες του Βαλή της Αδριανουπολης;

    Μηπως εχει καποια παρανοηση ή μεταφραστικο λαθος;
    Οποιοσδηποτε Στρατος θα κινδυνευε με διαλυση απο ενα τετοιο μετρο.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. @Φωτης
    Οχι η οροφη των μοναδων δεν προκειται να αλλαξει παρολο που συννεληφθησαν περιπου 9000 στρατιωτικοι μέχρι την ωρα που γραφονται αυτες οι γραμμες
    Θα αντικατασταθουν απο τον αμεσος κατωτερο τους. Μεγαλο θεμα θα υπαρχει με τους ανωτατους αξιωματικους του ΤΣ το 1/3 των οποιων κατηγορειται. Θα δημιουργηθεί μια περιοδος με τα λαθος ατομα εσπευσμένα σε λαθος θέσεις για τον ΤΣ. Μια περιοδος που θα μπορουσαμε να εκμεταλλευτουμε
    @NF
    Οχι δεν εχει γινει καποιο λαθος, δες σαν ο πολιτικος-κυβερνητης να έχει στην Διαθεση του αμεσα τις μοναδες της περιοχης για ζητηματα εσωτερικης ασφαλειας. Επισης και για να ασκει ελεγχο στο ποια στελεχη πανε που απομακρυνοντας εχθρικα διακειμενους στον Ερντογαν…κατι σαν αναστροφη χουντα μεσα στις δομες του Τουρκικου Στρατου

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. @Defencegreece

    Aν εκανε τετοιο πραγμα ο Ταγίπ τοτε ειναι πραγματικα παλαβος. Αυτο ειναι 100 φορες χειροτερο απο την αποταξη των μισων στρατηγων. Οδηγει σε διαλυση των οργανικων δεσμων των μοναδων, ρηξη της αλυσιδας διοικησης, ακυρωση της ιεραρχικης πυραμιδας, ευθεια υπονομευση της πειθαρχιας, εξευτελισμο του κυρους της ηγεσιας.

    Ειναι σαν να τιθεται η 32η Ταξιαρχια Πεζοναυτων στο Βολο υπο τις διαταγες των βλαχοδημαρχων της Θεσσαλιας.

    Οποιοσδηποτε Στρατος θα κινδυνευε αμεσα να διαλυθει αν του επεβαλλαν κατι τετοιο. Θα δουμε κωμικες καταστασεις στον τουρκικο Στρατο το επομενο διαστημα.

    Ποιος θα το φανταζοταν αυτο; Το ενδοξο Σωμα Αξιωματικων της Τουρκιας στο ελεος των Βαλήδων του Ισλαμικου Κομματος! Ο Ταγιπ δεν εννοει να τερματισει τον εξευτελισμο τους. Ποτε θα χορτασει εκδικηση;

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Καλό μήνα παίδες. Εγώ έχω καταλήξει στο ακόλουθο:
    α)Ο Ταγιπ ηξερε πως ερχοταν πραξικοπημα (δημοσιευματα βγηκαν στη φορα με τη ΜΙΤ να διαβαζει τα μηνυματα τους ενα μηνα πριν το πραξικοπημα) και το αφησε να γινει για να το εκμεταλλευθει. Ισως εμεινε εκπληκτος γιατι το περιμενε μικροτερο αλλα και παλι ειχαν προετοιμαστεί.

    β)Ο Ερντο διαλυει τα παντα ολα απεναντι. Στρατιωτικες σχολες, στρατο, αεροπορία και ναυτικό ολα πετσοκομμένα, κανει τη χωροφυλακη πραιτωριανους σε επιπεδο ΜΚ ΠΖ (με βαρεα οπλα), ξηλωνει το βαθυ κρατος του Γκιουλεν και βαζει και αλλους δικους του.Ενδεχομένως και τα εξοπλιστικά προγράμματα να επηρεαστούν.

    γ)Η ζημιά θα φτάσει στο μέγιστο σε 5-15 έτη από τώρα, επειδή τότε θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις.Ενα άχρηστο άτομο σε θέση εξουσίας για 10 έτη κάνει μεγαλύτερη ζημιά από έναν ανίκανο σε θέση εξουσίας σε 3 έτη. Μεγάλο θέμα ανοίγει πλέον και στην νοοτροπία- και πριν είχαμε φουλ αναξιοκρατία στην Τουρκία αλλά πλέον αυτή γίνεται εντονότερη, με πολιτικά σημειώματα να είναι αρκετά για την προαγωγή και διορισμό των κομματικών ημετέρων

    δ)Το μεταναστευτικό είναι ένα ανοικτό ζήτημα. Το Βίζεγκραντ και η Αυστρία επιμέμενουν πως οι ροές κοπήκανε γιατί κλείσανε τα σύνορα και όχι επειδή συνεργάζεται η Τουρκία. Θα το διαπιστώσουμε άμεσα αν έχουν δίκιο.

    Μου αρέσει!

  6. Και το γλέντι συνεχίζεται. Κατάργηση όλων των στρατιωτικών σχολών και αντικατάστασή τους με μια πανεπιστημιακή σχολή
    http://www.kathimerini.gr/869548/article/epikairothta/kosmos/erntogan-8a-kleisoyn-oles-oi-stratiwtikes-sxoles

    Είχε απόλυτο δίκιο τότε που το πρωτοείπε ο Πάτε Καλά και δικαιώνεται τώρα. Ο άνθρωπος είναι γνήσιος Πόντιος και το έχει βάλει στόχο να διαλύσει την Τουρκία.Έχει κάνει περισσότερη ζημιά μόνος του απ’οση αν τους βομβάρδιζε κανείς μια εβδομάδα.

    Υ.Γ Όταν τελειώσει το θεάρεστο έργο του, μην εκπλαγείτε να τον δείτε σε προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά.

    Μου αρέσει!

  7. ΦΚΜΚ, μην πετάς τη μπάλα στην κερκίδα. Ξέρεις πολύ καλά τι συζητάμε-το γεγονός πως οι προηγουμενοι ήταν άχρηστοι, δε σημαίνει πως οι τωρινοί δικαιούνται να γίνουν άχρηστοι και του λόγω τους. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει η παράσταση, γιατί η ιστορία δε θα μας περιμένει εσαεί. Προς το παρόν, όχι απλά δεν προχωρά το καραβάνι αδιαφορόντας για το αν γαβγίζουν τα σκυλιά αλλά σταματά και το καρναβάλι επειδή γαβγίζουν και τα τελευταία.

    Σε εναν χρονο απο τωρα, οταν ο κυβερνητικος θιασος… θα ανεβαζει άλλο έργο, κανεις δε θα εχει σταναχωρηθει για την αλλαγη της παραστασης. Και φοβαμαι οπως και πριν, πως οι παραστασεις θα ανεβοκατεβαινουν αλλα οι πρωταγωνιστες θα παραμενουν πρωταγωνιστες, οι κομπαρσοι κομπαρσοι και οι μαλακες οι θεατες που πληρωνουν το ειστηριο θα συνεχισουν να το πληρωνουν αντι να τους παρουν ΟΛΟΥΥΣ με τις τοματες, πρωτοποριακους και κλασσικους..

    Αρέσει σε 1 άτομο

  8. Φιλτατε μπορει πολλοι απο εμας να θεωρουμε πως η σημερινη κυβερνηση μας ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος της χωρας, ομως οι εξωθεν συμμαχοι λενε τα καλυτερα λογια για το κυβερνητικο εργο τοσο σε επιπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ οσο και δανειακων υποχρεωσεων.

    ΥΓ: Στραβος ειναι ο γυαλος, στραβα αρμενιζουμε…

    Μου αρέσει!

  9. @Πάτε καλά
    Θα πρέπει νομίζω να συμφωνήσεις,ότι ὁ παρών θίασος δέν θα είχε ποτέ ανέβει επί σκηνής,ἄν όλοι,μα όλοι οἱ προηγούμενοι παληάτσοι δέν έριχναν τόσο χαμηλά τον πήχυ.
    Όσο για την μπάλλα στην κερκίδα,σου υπενθυμίζω ότι και εσύ ὁ ίδιος είχες πεί,και εγώ είχα συμφωνήσει,ότι πλέον ἡ οποια νέα πολιτική δυναμική θα ξεκινήσει από κάτω,από τις γειτονιές.
    Όταν κλείνουν ιστορικοί κύκλοι,όπως αυτός της μεταπολιτεύσεως,οἱ μέν προκατασκευασμένες λύσεις είναι σικέ,οἱ δε αυθεντικές επώδυνες.
    Και δυστυχώς,μετά απο δεκαετίες αναβλητικού ωχαδερφισμού,βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σταυροδρόμι.

    Μου αρέσει!

  10. Για την ακρίβεια 149 ανώτατοι αξιωματικοί όλων των Κλάδων αποτάσσονται, ενώ άλλοι 48 αποστρατεύονται λόγω συμπλήρωσης ηλικίας. Άλλος ένας πέθανε από καρδιακή προσβολή. Συνολικά, οριακά παραπάνω από το 55% του συνόλου των ανώτατων!!! Κι όλα αυτά ενόσω είχαν προηγηθεί οι καθαιρέσεις και διώξεις δεκάδων ανώτατων λόγω Balyoz (Βαριοπούλας).

    http://e-amyna.com/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-1-684-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA/

    Επίσης καθαιρέθηκαν 257 ιπτάμενοι από την ΤΗΚ, εκ των οποίων οι 150 υπηρετούσαν σε μοίρες μαχητικών, κι αυτό ενόσω έχουν προηγηθεί οι διώξεις λόγω Balyoz καθώς και τεράστια αιμορρογία έμπειρων χειριστών την τελευταία πενταετία λόγω των αθρόων παραιτήσεων (2010: 103, 2011: 100, 2012: 106, 2013: 153, 2014: 101), η οποία έφτασε συνολικά τους 563 ιπτάμενους (χωρίς πάλι να υπολογίζονται και οι συνταξιοδοτήσεις που από μόνες τους δεν βλάπτουν, συνδυαστικά όμως μεγενθύνουν το πρόβλημα)!!!

    Ούτε και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έμειναν αλώβητες. Σχεδόν το σύνολο των 63 υπαξιωματικών του TDK που αποτάσσονται είναι στελέχη των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών (SAS/SAT). Το πλήγμα στη συγκεκριμένη Μονάδα είναι καίριο καθώς εκτιμάται ότι η συνολική της δύναμη δεν ξεπερνά τα 250 στελέχη.

    Κατά την προσωπική μου άποψη οι συνέπειες του πλήγματος θα κορυφωθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 και 9 μηνών από το πραξικόπημα. Μετά, οι μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες συνέπειες θα συνεχίσουν επενεργούν, όμως παράλληλα θα υπάρχει και ανάκαμψη σε κάποιους τομείς, οπότε η ζημιά θα περιορίζεται σταδιακά, αν και θα παραμένει σημαντική. Σημειωτέων, σε 9 μήνες από σήμερα στις αποτάξεις ανώτατων και πιλότων θα έχουν προστεθεί παραιτήσεις και μάλιστα οι τελευταίοι θα απέχουν για αρκετούς μήνες από τα πτητικά τους καθήκοντα, ήτοι σε περίπτωση σύρραξης ή κρίσης θα χρειάζονται πολλές εβδομάδες για να επανέλθουν αν επιχειρηθεί να επανέλθουν σε υπηρεσία ή να επιστρατευθούν…

    Μου αρέσει!

  11. Να προσθεσω επισης οτι γυρω στους 90+ συνταγματαρχες φιλα προσκειμενους στον Ερντογαν προαχθησαν σε ανωτατους βαθμους υποστράτηγων, υποναυαρχων κτλ….το ελλειμα εμπειριας τους στην διοικηση μεγαλυτερων σχηματισμων ειναι εμφανες ενω καταλαμβανουν καιρια ποστα…Οι Τουρκικες Ενοπλες Δυναμεις φαινεται πως χανουν την συνοχη τους για τα επομενα 5 χρονια τουλάχιστον. Sat/Sas διαλυμενοι, μεγαλη πλειοψηφια εμπειρων ιπταμενων εκτος, μοναδες υπο την διοικηση κυβερνητων επαρχιων, στρατιωτικοι ακολουθοι πρεσβειών να το βαζουν στα ποδια πρις αλλες χωρες και αλλα πολλα.
    Υγ Μεσα στην ατυχία μας, μας χαμογελασε η μοίρα

    Αρέσει σε 1 άτομο

  12. Αγαπούλες,

    α) συμφωνω googol % με τον Βαρκάρη. Ο λόγος που τσαντίζει ο εν λόγω θίασος πολύ κόσμο στα ανώτερα κλιμάκια, είναι επειδή τους θυμίζει πόσο πολύ απέτυχαν, πόσο κατώτεροι των περιστάσεων έχουν φανεί τα τελευταία έτη. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τα πρόσφατα σκηνικά με τους αναρχικούς «πως ειναι η εικονα της αποτυχίας τους», ταιριάζει τέλεια για να περιγράψει την παρούσα πολιτική σκηνή.
    Παρόλα αυτά, η συντριπτική αποτυχία της ελίτ του ελληνικού κατεστημένου, δεν θα λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον εν λόγω θίασο (όπως δε θα γίνει το ανάποδο). Ο καθένας θα αναλαβει τις ευθύνες του γιατί αν δεν γίνει αυτό, θα βρεθούμε να παίζουμε την κολοκυθιά απέναντι σε ένα σάπιο, παρωχημένο, διπολικό κατεστημένο.

    β) Οι έξοθεν σύμμαχοι χρησιμοποιούν τον εν λόγω θίασο για να περάσει συγκεκριμένα μέτρα και μετά θα τον ρίξουν (σας λέω το ξέρω από πρώτο χέρι, μη ρωτήσετε που και πως, απλά πάρτε το λόγο μου).

    γ) Σε αυτή τη ρευστή πολιτική σκηνή εντός της χώρας, που θα συνεχίσει να μεταμορφώνεται, σαν τη γέρικη βελανιδιά που πέφτει σιγά σιγά αλλάζοντας το τοπίο, οι αλλαγές θα έρθουν από τα κάτω και από κατευθύνσεις που τώρα ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε. Κάθε καρπός για να βλαστήσει θέλει λίπασμα και χρόνο. Από σκατά πάει καλά η ελλαδική πολιτική σκηνή, επομένως ας της δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα. Επτά πριν ούτε καν φαντάζονταν αρκετοί τις αλλαγές που θα έρχονταν άρα ας δώσουμε στη χώρα 7 έτη ακόμη.

    δ) Αυτές οι αλλαγές θα είναι λάθος θα θεωρηθούν αποκομμένες από το ρευστό πολιτικό σκηνικό της περιοχής. Ο κεμαλισμός πεθαίνει, η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει ριζικά, η ΕΕ το ίδιο επομένως είναι ηλίθιο να περιμένουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην απέξω. Τα ερωτήματα είναι αν οι νέες αλλαγές θα μπορέσουν να κεφαλαιοποιηθούν από το νέο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τον Ελληνισμό (ο οποίος μπορεί να μην είναι αυστηρά ελλαδοκεντρικός, δίχως να σημαίνει πως θα είναι πολυπύρηνος) προς όφελος της χώρας (έστω και μερικώς) ή θα μείνουμε στην απέξω.

    To be seen…

    Μου αρέσει!

  13. Διαφωνώ
    1. Ο νυν θίασος είναι ακριβές αντίγραφο (τα λεφτά λείπουν μόνο) του θιάσου που ανέβηκε επί σκηνής το 81 και οι προβλέψεις τότε έδιναν με το ζόρι μια τετραετία. Και θα ήταν πολύ εύκολη εξήγηση να αιτιολογηθεί η μακροβιότητα της παράστασής του μόνο στο μοίρασμα των χρημάτων. Παίζει ρόλο και ποιοι είναι απέναντι. Παρεμπιπτόντως ο θίασος θα αλλάξει όταν βρεθεί η κρίσιμη μάζα ηλιθίων στο Δημόσιο που θα ψηφίσουν την απόλυσή τους.
    2. Ανέκαθεν η ελληνική πολιτική σκηνή είναι δίπολο, από την εποχή του Τρικούπη. Δε θα αλλάξει. Και οι «σύμμαχοι» το ξέρουν και κανονίζουν ανάλογα την πορεία τους. Αν χρειαστεί να προβούν σε αλλαγές θα το κάνουν, είναι πιο εύκολο τώρα από παλιά. Προς το παρόν βολεύονται μια χαρά, ιδίως οι υπερατλαντικοί.
    3. Καμιά αλλαγή δεν θα έλθει από κάτω. Πες μου ποιος θα την κάνει; Ο μέσος νεοέλληνας είναι πολιτικά αγράμματος και ιστορικά εντελώς αγράμματος. Οι νέοι άνθρωποι κατά κανόνα δε μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρα στην πολιτική. Αρχίζουν και τελειώνουν με το «όλοι ίδιοι είναι». Προσωπικά νιώθω δεινόσαυρος και είμαι εντελώς απογοητευμένος.
    4. Ο κόσμος αλλάζει, ναι. Αλλά ο κεμαλισμός δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα ούτε χωρίς πραγματικό αίμα. Και μια Τουρκία ισλαμική σίγουρα δεν είναι το καλύτερο σενάριο για τις χώρες της Δύσης. Πέρα από τον Ατλαντικό πάλι διαπιστώνουν ότι για άλλη μια φορά πόνταραν σε λάθος άλογο με τον Ερντογάν (είναι απορίας άξιο το πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή). Οι πασάδες δε θα πεθάνουν γονατιστοί μπροστά στον δήμιο. Θα υπάρχουν εξελίξεις σύντομα. Στη Μέση Ανατολή τα σύνορα επαναχαράσσονται αλλά δε βλέπω πώς και γιατί θα μπορέσουμε να εμπλακούμε επωφελώς – πλην της προσέγγισης με Αίγυπτο και Ισραήλ που είναι κάτι που πρέπει να κρατηθεί ακόμη και με κόστος. Όσο για τον Ελληνισμό, αυτός από το 22 και μετά είναι μέσα στο καβούκι της ελλαδίτσας και φοβάται να ξεμυτίσει. Δεν έμεινε άλλωστε και τίποτα απ’εξω, δέκα άνθρωποι στη Β.Ήπειρο, οι κουμπάροι στην Κύπρο (μέχρι να υπογραφεί τι νέο σχέδιο Ανάν) και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που θα έρχονται για δέκα μέρες το καλοκαίρι.

    Μου αρέσει!

  14. @Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ
    Κάποιες (επί μέρους) ενστάσεις και διαφοροποιήσεις
    1)Ο νυν θίασος ΔΕΝ είναι ακριβές αντίγραφο (τα λεφτά λείπουν μόνο) του θιάσου που ανέβηκε επί σκηνής το 81.
    Ὁ Αντρέ (ασχέτως κινήτρων και προθέσεων) είχε συσπειρώσει γύρω του όχι μόνο τους δυσαρεστημένους της μετεμφυλιοπολεμικής Ἑλλάδος,αλλά και τους πατριωτικά αυτοπροσδιοριζόμενους,με το σύνθημα «Ἡ Ἑλλάδα στους Ἕλληνες».
    Ὁ νύν θίασος είναι ἡ προφυλακή της αντεθνικής λετσαρίας,που επί δεκαετίες χλευάζει κάθε τί το εθνικό,όταν συμβαίνει το εθνικό αυτό να είναι και ἑλληνικό.
    Είναι πολύ χονδρή ἡ διαφορά φυσιογνωμίας,για να την περάσουμε στο ντούκου.
    Μάλλον τον θίασο του 1996-2004 και 2009-2010 έχει πρότυπο το νύν τσίρκο,χώρια τις άπειρες μεταγγίσεις αίματος από εκείνον.
    2)Το δίπολο είναι στην πραγματικότητα εικονικό.
    Και αυτό,επειδή πολλαπλή αφοσίωση και δίπολο είναι,κατ᾿ουσίαν,απλώς αντίφαση.
    3)Χωρίς να μπορώ,δυστυχώς,να διαφωνήσω για την πολιτική ωριμότητα του ἑλλαδισμού,θα αντιτείνω ότι από κάτω μπορεί (τουλάχιστον) να αφαιρεθεί ἡ αναγνώριση και νομιμοποίηση των από πάνω.
    Αναγκαία,ἄν και όχι ικανή συνθήκη για να πάθει το παρόν πολιτικό κατεστημένο ασφυξία.
    Δέν βλέπω πού και ποιές είναι οἱ πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα προκύψουν,αλλά οἱ μέχρι στιγμής κατσικωμένες,μόνο έτσι θα αφήσουν το προσκήνιο.
    Το διακύβευμα θα είναι κάποια ἤ κάποιες εθνικές καταστροφές που μπορεί να επέλθουν κατά την διαδικασία,ἄν και κάποιες έχουν ἤδη επέλθει,και απλώς ἡ αδράνεια που έχει επιβάλει ἡ πολιτική ορθότητα εμποδίζει την αντίληψη τους.(βλέπε λαθρεποικισμός και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας)
    4)Ὁ κόσμος αλλάζει,αλλά μένει να δούμε ἄν θα αλλάξει εκείνη ἡ ανεξήγητη,ἡ μαγική κωλοφαρδία της Τουρκίας,που έβγαλε νόκ-άουτ όλες τις παραδοχές του πολιτικού ρεαλισμού επί 400 χρόνια (1523-1923),και έχει γίνει περίπου αυτονόητη έκτοτε.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  15. @defencegreece

    Συγγνωμη που επανερχομαι, αλλα μηπως εχετε καποιες πηγες / πραπομπες σχετικα με την αναθεση του ελεγχου των στρατιωτικων μοναδων στους τοπικους βαλήδες; (Vali=Νομαρχης).
    Αναζητω περισσοτερες πληροφοριες για το θεμα. Κανενας στρατιωτικος οργανισμος δεν αντεχει τετοιο βιασμο της ιεραρχικης του δομης.

    Μου αρέσει!

  16. Αμαν, τι ηταν αυτο που εσκασε σημερα;

    https://www.turkishminute.com/2016/10/09/turkey-blocks-access-dropbox-google-drive-ministers-hacked-mails/

    Ο Ταγιπ μπλοκαρε τα Cloud, διοτι κατι ακροαριστεροι χακαραν το λογαριασμο του γαμπρου του που ειναι Υπουργος, και στα mail που εβγαλαν στη φορα αποκαλυπτεται αυτο που ολοι ξεραμε: Οτι οΤαγιπ ειναι κωλος και βρακι με τους τρομοκρατες του ISIL, τους οποιους βοηθουσε υπογειως!

    Αυτα ηταν γνωστα βεβαια, αλλα πρωτη φορα βγαινουν στη φορα με τετοιο κραυγαλεο τροπο.

    Μου αρέσει!

  17. Εξαιρετικη εξελιξη. Αλλο οι εικασιες και αλλο οι αποδείξεις οπως στο λινκ που παρέθεσες NF….πολυ φοβαμαι οτι ενας περιφερειακος συμβστικος πολεμος θα ξεσπασει στην περιοχη…

    Μου αρέσει!

  18. @NF & DG
    Και ἄν ἡ υπόθεση πέσει στα μαλακά,όπως το «μαίηλ Χαρδούβελη»;
    Εδώ ὁ τουρκικός στρατός ισοπέδωνε πόλεις εντός της τουρκικής επικράτειας,αλλά οἱ πριμαντόνες της πολιτικής ορθότητας ούρλιαζαν για τον σφαγέα τον Άσσαντ.
    Και έστελναν και πάτριοτ να προστατέψουν την φουκαριάρα την Τουρκία από ενδεχόμενη ενέργεια της μοχθηρής Συρίας.
    Α lá liste Lagarde θα την θάψουν την υπόθεση.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...